Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

”Peto” mollaa nollilla

Milloin on vallalla älyvapaa ideologia kuten sen uusliberalistisen kansainvälisesti itsensä merkilliseksi tekevän suuntauksen laita joka tulee USA:sta on, älyn käytön tila tietenkin supistetaan julkisessa tilassa. Tämä ei ole mitään kokonaan mullistavaa eikä uutta. Nykyään trendit menevät silti ristiin. 1930-luvulla nk ”sivistyneistö” määräsi keskustelun sävyn. Sen kieli ja käsitteet olivat pakkopaitana kirjallisuuden, tieteen ja politiikan puurtajille. Kun kansaa koulutettiin (onko jo 80% vuosiluokista ylioppilaiksi tulevia?) oli pakko ainakin jollakin tasolla huomata että oppilaiden, ja siten kansan, henki ja pää menivät monasti eri suuntaan. Oliko kansaa sivistävä muutenkin kuin pään kautta? Olisiko sille myönnettävä muitakin kuin teoreettisia mahdollisuuksia ja vapauksia?Vai olisiko opittava aines riisuttava turhasta sivistyskomponentista? Säästettävä pelkkä matematikka.
Uusliberaismi, yksinapainen politiikka, Neuvostoliiton romahdus, EU, - eli lyhyesti USA:n uusi rooli maapallolla, ratkaisi asian. Saatiin uusvulgoideologia jonka perusaines on valhe. Kansalle ei tarvitse kertoa totuutta. Nyt on toinen ääni kellossa. Ei tarvitse enää todistavansa tietää jotakin, tieteessä, kirjallisuudessa, mediassa, keskustelussa tai politiikassa. Amerikkalainen on mukava, vannoo kapitalismin nimeen, mutta älykäs hän ei tarvitse olla. Natsi-Saksassa älyköt, työläiset (”kommunistit”), ja juutalaiset, vangittiin ja teloitettiin. Osa näistä sai kuitenkin turva-paikan USA:sta, mutta tietenkin hinnalla että hekin vannoivat kapitalismin nimeen…Tämäntakia USA:aan muuttaneiden juutalaisten vasemmistofilosofien ääni muuttui ja kulmikkuus tasoittui. Anti myös varmaan jäi vähäpätöisemmäksi.
Suomenruotsalaisten poliittisissa kirjoitelmissa ei ole milloinkaan hyväksytty terävää analyysiä tai keskivertotasoa ylitävää tietotasoa . Parhaimmisto nojaa oppiarvoihinsa mutta ovat varovaisia milipiteenilmaisuissaan: Missä joku von Wright tai J-M Jansson ovat säyseällä maltillisella tasolla esittäneet mitä paljolti on laskettavissa yleistietouteen eri ilmiöistä, joukko lässyttäjiä ovat ottaneet erillisaiheita haparoivaan käsittelyyn. Vasemmiston tutkijoista on kuultu vähän. Kannustuksen puutteesta heidän antinsa jää vähäiseksi ja inspiroidut-inspiroivat työt supistuvat joskus vain kouralliseen yliopisto-sarjojen ohuisiin stensiileihin. Näi on ollut 80-luvulle asti.
Voiko tästä enää huonontua? Kyllä vaan. Mielestäni elämme syvän alennuksen aikaa. Meitä nöyryytetään ennen kaikkea tieteen, kirjallisuuden, politiikan ja median sisällöttömillä keulakuvilla, jotka kaikki liikkuvat omaan erikoisalaansa nähden alaarvoisella tasolla. Meidän on lisäksi katseltava kun he paisuvat ja laajenevat luonnottomalla nopeudella kaikille aloille kunnes he ovat kattaneet koko kentän. Ne toimivat kanaverkon tavoin, jolla pidetään kansaa raasti aitauksessa, poissa puhumasta ja tekemästä mitään häiritsevää, nyt kun on niin paljon sanottavaa. Koska pieleen menee, tämä EU:n Saksasta inspiraatiota saanut, eri maiden kapitalistien yhteisksi filosofiaksi adoptoitu, bliz-krieg-filosofia, jolla on tavoitteenaan varata resurseja ja taata pääsyä niihin eri maailman osiin.
Tänään luodaan aatteettomia keskivertoälyn julkkiksia kestokäyttöön ja arvaamattomaan suuruuteen tyhjästä ja päivän varoitusajalla. Harvainvaltako ne luo?(”-Kenen serkku sä ol-et, kenen mi-meä kannat..?”) Vai joku ”isoveli”? En koskaan löydä heistä sellaista joka edes lahjoisi kuluttajaa millään kivalla– he eivät ole huvittavia, ei hauskoja, edes kun he suostuvat muotiaiheiden palloittelijoiksi (es. ”lesbo”-, aihetta jankuttamaan) He ovat tulleet riesaksi, ja ovat tyhjästä. He kuluttavat varoja, ja vievät muiden palkintoja. He vieraannutavat terveellisestä yhteisötunteesta, missä vielä voi katsoa TV.tä ja lukea lehteä. Ei enää kuulkaa huvita! - Heinäsirkkaparvi tuhoavat jukisen kultturin kentän! Näinkö tohvelin alla Suomi nyt on, että kaikki mikä ei ole suoranaisesti EU:ta vastaan kelpaa, riippumatta kaikesta muusta vahingollisesta mitä se on, ja sitä palkitaan ja suurennetaan ja kiilloitetaan! Vahingollisia piirteitä on nyt paljon muutakin kun itse tasottomuus ja tommppelius. On esimerkiksi posketon naisen halveksimisen ideologia ( joka siirrettynä voi myös merkitä ei-julkilausuttua heikon ihmisen, vieraan rodun jne vähättelyä). Pahinta on että esitetään asia niin kuin koko kansa olisi epäkypsä, hyväksyvä ja tiedostamaton. Tuskin koko kansa hyväksyy matalaa sivistyksellistä tasoa sukupuoltenkaan välisessä kanssakäymisessä. Ja jos näin on : Kansan sivistyksellistä tasoa on nostettava. Back to where we started.

Kommentit (1)

Tekstiseinän hyökkäys...

Opinahjoista valmistuu jokakohdan höyliä eikä niinkään tiettyyn alaan pätevöityneitä. Esimerkiksi koulussahan opetetaan kaikkea kemiasta uskontoon. Mielestäni oppilas saisi valita enemmän mihin suuntautuu. Ja jo ala-asteella saisi harjoitella käytännön töitä, jotta on enemmän motivaatiota hankkia tietämystä ja taitoja, jotka saa heti käyttöön harjoitusta varten eikä vasta 10 vuoden opiskelun jälkeen työelämässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat