Seuraa 
Viestejä45973

Juutuupissa

Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5

Mielenkiintoinen jakso hyvästä sarjasta, joka esitettiin televisiossa Britanniassa vuonna 2003.

Ajatuksia heräsi (mahd. spoilereita joten laitetaan valkoisella):

Ohjelmassa mainittiin, että jos kykenee rakentamaan aikakoneen ei voi palata taakse ajassa kuinka taakse tahansa, vaan ainoastaan siihen aikaan kun aikakone rakennettiin. Wtf? Miksi näin? Selitystä ei anneta.

Kuten kaikki tietävät, yleinen trendi tietokoneiden suorituskyvyssä on se, että laskentateho on tuplaantunut tietyn ajanjakson (usein mainitaan vuosi) sisällä. Spekulaatiot jotka juontuvat siitä, että trendi on jatkuva on lähinnä naurettavia.

Oletetaan esimerkiksi kvanttifysiikkaan perustuva kvanttitietokone, joka nostaa laskentatehoa pirulliseksi. Jos trendi on jatkuva kvanttitietokoneet saadaan markkinoille n vuoden päästä jolloin n on jokin erittäin suuri luku, tai muuten trendi ei jatku.

Sinä ja minä voimme olla virtuaalisia simulaatioita, totta, mutta silloin vaaditaan tietokone jonka laskentateho on ääretön (ainakin jossain vaiheessa tulevaisuutta). Tämä siis vaatii matemaattisessa mielessä sitä, että tietokoneiden laskentateho kasvaa rajatta. Kovin vaikea on siihenkään uskoa. Ei ihme miksi teoreettinen fysiikka on niin seksikästä, kun mehustellaan kaikella jännällä Matrixjutulla.

Olenko nyt ihan hakoteillä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

suolaasuolaa

Ohjelmassa mainittiin, että jos kykenee rakentamaan aikakoneen ei voi palata taakse ajassa kuinka taakse tahansa, vaan ainoastaan siihen aikaan kun aikakone rakennettiin. Wtf? Miksi näin? Selitystä ei anneta.Ohjelmaa katsomatta voisi veikata, että ohjelmassa viitataan "madonreikäaikakoneeseen". Ts. ensin synnytetään stabiili madonreikä. Seuraavaksi "heilutellaan" sen toista päätä vauhdilla tai vaihtoehtoisesti laitetaan toinen päistä jonkin massiivisen kappaleen lähettyville. Sitten tuodaan päät jälleen lähelle toisiaan (ei pakollista, mutta ilmeisesti havainnollistavaa) ja kiitos aikadilataation on toinen pää "reiästä" ikääntynyt nopeammin kuin toinen. Seuraavaksi hypätään "vanhempaan" aukkoon niin tullaan toisesta aukosta ulos, mutta samalla siirrytään ajassa taaksepäin. Ongelma on kuitenkin se, että tuolla metodilla ei voi siirtyä taaksepäin ajassa kauemmas kuin siihen aikaan milloin madonreikä synnytettiin. Syykin on ihan järkeenkäypä: Sitä madonreiän päätä ei ollut aikaisemmin olemassa mistä voisi putkahtaa ulos. Tätä voi käyttää argumenttina sille, että miksi aikamatkailijoita ei ole havaittu (jos se ylipäätänsä on mahdollista).

Disclaimer: Kyseessä on teoria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat