Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Millainen olisi hyvä järkkäri aloittelevalle kuvaajalle?
Mitä nytten olen katsonut varsinkin Nikon ja Canonin kameroissa on parhaimmat valikoimat lisäosille ja hinnatkin ihan kohtuulliset joten kumpikin niistä vaikuttaa hyvältä. En kuitenkaan ihan mitään halpiskameraakaan halua enkä myöskään ammattilaiskäyttöön tarkoitettua parin tuhannen euron hintaista eli hintarajana olisi sellainen 700-900e.

Sivut

Kommentit (56)

No Nikonin D60 tai sitten Canonin 450D.

Kit-objektiivi -paketti kannattanee ottaa. Tällä pääsee harjoittelemaan ihan hyvin, vaikkei nämä kit-objektiivit hirvittävän valovoimaisia tai huippulaadukkaita olekaan.

Sitten sopivaa lisä-objektiivivalikoimaa vaan innon ja kukkaron mukaan.

Sitten ei kannata unohtaa tietokoneen ohjelmia. Itse kuvaan RAW+JPEG -kuvauksella, jolloin on hyvälaatuinen "digitaalinen negatiivi" aina tallessa + vaivaton JPEG.

Kannattanee hakea käsiinsä uusin Kamera-lehden numero 3-4/2008. http://www.kameralehti.fi/

Eräs maailmankuulu mestarikuvaaja neuvoi ottamaan yhden kuvan viikossa (palkkikameralla). Kuvauskohteen etsimiseen kolme päivää. Kuvauskohteen sommitteluun kaksi päivää. Kuvan kehitykseen ja sommitteluun ja esillepanoon kaksi päivää.

Järkkäkamerat ovat tehty nopeaan räpsimiseen, pienen negakoon rajoituksin. Sillä kuvaamisen idea kokee inflaation. Se on vain hieman hyvää pokkaria parempi. Mutta hankalampi kuljetella.

Tämä on ex-puoliammattilaisen näkökulmaa. Tärkein neuvoni kuvaajalle: Älä koskaan vähättele kuvauskohdetta. Etsi siitä kuvaamisen arvoinen sisältö. Odota sen esiintuloa vaikka yön yli perse jäässä.

tietää
Järkkäkamerat ovat tehty nopeaan räpsimiseen, pienen negakoon rajoituksin. Sillä kuvaamisen idea kokee inflaation. Se on vain hieman hyvää pokkaria parempi. Mutta hankalampi kuljetella.Kyllä se yleensä vain niin on, että kuvaamalla paljon sattuun niitä hyviäkin otoksia mukaan. Se taas on eri asia kuin räpsiminen. Räpsimistä on tarkentaa henkilökuvauksessa kuvattavan päähän, jolloin jalat rajautuvat vaikkapa nilkasta ja pään yläpuolella on taivasta vaikka muille jakaa...

Suuresta kuvamäärästä on helppo karsia suoraan epäonnistuneet otokset pois jo kamerassa. Toki tämä onnistuu missä tahansa pokkarissa.

Pokkarien ongelma tulee esille optiikassa, valovoimassa sekä kuvakohinassa. Näissä järjestelmärungot hakkaavat pokkarit. Pokkareilla harvemmin voi leikkiä syväterävyydellä, joka ainakin minusta kuuluu suurelta osin valokuvan ilmaisutapaan, ellei sitten ole fanaattinen Ansel Adams-fani sekä vannoutunut Group f/64 -kannattaja.

Toki paras kamera on se, joka on mukana.

Kaksi kameraa pitää olla. Toinen pikkupokkkari aina taskussa tilanteiden taltiointiin ja toinen valokuvausta varten.

Eka järkkäriksi suosittelen Canon E350 tai uudempaa tahi Nikonin vastaava. Rungon hinta kohtuuhyvälllä perusputkella ~800€. Lisäksi ehdottomasti kunnon lisäsalama ja jalusta, jos haluaa valokuvata.

Hinnaksi tulee laukkuineen yms noin 1500€...........

Nälkä kasvaa syötäessä.

Deus
Millainen olisi hyvä järkkäri aloittelevalle kuvaajalle?
Mitä nytten olen katsonut varsinkin Nikon ja Canonin kameroissa on parhaimmat valikoimat lisäosille ja hinnatkin ihan kohtuulliset joten kumpikin niistä vaikuttaa hyvältä. En kuitenkaan ihan mitään halpiskameraakaan halua enkä myöskään ammattilaiskäyttöön tarkoitettua parin tuhannen euron hintaista eli hintarajana olisi sellainen 700-900e.
Mikäköhän on käyttötarkoitus. Nimittäin mulla on ollut hyvin useita tavallisia kameroita, sekä digi "pokkareita" Mm. tämän kuvan otin tuossa seitsemän paikkeilla ihan tavallisella 200 euron Pentaxsilla, Säätöjä noissa piisaa, kun vaan säätää.

Tuonkin kuvan otin ihan perussäädöillä heräämässä olevasta pihatulpaanista.
Huomaa, että tavallaan käytin isompaa aukkoa, jolloin oleellinen korostuu, ja tausta hämärtyy.Vastaa vanhojen kameroitten aukkoa 3,8.
Rajasin tietenkin kuvankäsitelyllä, ja pikkaisen sävyjä kirkastin. Sehän nykykuvauksessa on hyvin oleellista, että osaa edes jonkun kuvankäsittelyohjelman.

Kallein kamera, joka mulla on ostin jotain 35 vuotta sitten. Järjestelmäkamera Yashica 900. Siitä ei ole enää paljon mitään tietoja netissä. Maksoi silloista rahaa n. 2.000 mk. Muutama varaosa pitäisi saada, mutta kun ei mistään saa

Sony kameroita en missään nimessä voi suositella. Nytkin Sony S80 kamera on ollut huollossa yli vuoden. Olen luovuttanut sen maahantuojan kanssa puliveivaamisen. Ranskassa on lähin takuuhuolta, ja ei siitä mitään tullut. Ostin tuon Pentaxin sitten taskukameraksi, mutta en varmasti samasta liikkeesstä. Aina pitää olla joku, edes pienikin kamera mukana. Sitähän ei koskaan tiedä, mitä mielenkiintoista tulee silmien eteen.

Mulla oli onni saada oppia kuvaukseen, sommitelmiin, näkemään kokonaisuuksia Anna Saloselta http://kirjasto.jamsa.fi/kotiseutu/kado ... katu2.html

Nuorempana tuli harrastettua valokuvausta, parhaita kameroita olivat mm. jopa ammattikuvaajien käyttämä "kaksisilmäinen" "Minolta Autogord" ja venäläinen "Zenith" -järjestelmäkamera. Kun sain kutsun NASA:lle, ostin
hienon Canonin, portilla kävi ilmi, ettei kameraa saanut viedä sisään. En ole
pariin vuosikymmeneen enää jaksanut raahata isoa systeemikameraa mukanani, LG:n 80 g:n painoisessa 3G-kännykässäni on 1,6 megapikselin
kamera, "muistikuviin" se riittää hyvin ja on aina mukana, jos jotain erikoista tulisi eteen.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Miten olisi käytetty? Meinaan että jos Canon kiinnostaa (Nikoneista ei niin paljoa kokemusta), en mielelläni suosittele 100 -sarjaa vaan mieluummin 10-sarjaa. Tällöin hintahaarukkaan sattuisi käytetyt pelit, joita oi selailla vaikka täältä:
http://www.rajalacamera.fi/www/page.php?cat=33

Tällä hetkellä Turun puodissa odottelee ostajaa seuraavat vaihtoehdot:

CANON EOS 40D RUNKO 890
CANON EOS 30D RUNKO 599
CANON EOS 30D RUNKO 599
CANON EOS 20D RUNKO 399

Puoti joutuu antamaan vielä 6kk takuun myymilleen kameroille joten ei 400 euroa 20D:stä paha ole. Sama homma objektiivien suhteen, tosin niiden linssipinnat kannattaa tarkistaa ihan paikanpäällä ja miksei kamerankin yleisen kunnon. Kameroissa on hyvä tarkastaa lauottu kuvamäärä, sillä suljinremppa on n. 300 euroa. Netistä löytyy lisää tietoa paljonko mikäkin runko on mitoitettu kestämään.

Ko. budjetilla on hyvä ottaa huomioon myös Pentax jolta löytyy budjettin sopivaa kilkettä ihan uutenakin. Esim. K10 D -runkoa kittiobiskalla löytyy jo alle viidensadan. Pentaxin huono puoli on suppea objektiivivalikoima, mutta vahvuutena pieneen rahaan saatava sääsuojaus (ei Canonin ykkössarjan veroinen), kennokuvanvakain ja monet muut ominaisuudet.

Sony on tulossa, mutta kenties maailman suurimpana kennon valmistajana tulee vielä tuomaan kosolti suorituspaineita valtamerkeille myös ammattisarjassa.

Lopuksi huomautettakoon että objektiivi tekee varsinaisen työn. Kehnolla objektiivilla ei tule kuin paha mieli, ainakin harastuksen edetessä pidemmälle. Lisäksi alussa tehty merkkipäätös sitoo myös tulevaisuudessa kun ensin tulee ostettua peruslasit ja myöhemmin kun päivittää runkoa, tarkoittaa merkin vaihto myös objektiivien merkinvaihtoa joka nostaa kustannuksia merkittävästi.

Jotta helppoa ei ole tällainen valinta. Aikoinaan päädyin Canoniin enkä ole paljoa katunut. Objektiivivalikoima on kattavin sarallaan ja ainoastaan Nikonin 12-24 -teräväpiirtoinen objektiivi kiinnostaisi leirinvaihtoon. Samalla rungoksi D300 tai suoraan D3 mutta koetetaan pärjätä nykyisella "ykkössarjalaisella"..

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Canccu
No Nikonin D60 tai sitten Canonin 450D.

Kit-objektiivi -paketti kannattanee ottaa. Tällä pääsee harjoittelemaan ihan hyvin, vaikkei nämä kit-objektiivit hirvittävän valovoimaisia tai huippulaadukkaita olekaan.

Sitten sopivaa lisä-objektiivivalikoimaa vaan innon ja kukkaron mukaan.

Sitten ei kannata unohtaa tietokoneen ohjelmia. Itse kuvaan RAW+JPEG -kuvauksella, jolloin on hyvälaatuinen "digitaalinen negatiivi" aina tallessa + vaivaton JPEG.

Kannattanee hakea käsiinsä uusin Kamera-lehden numero 3-4/2008. http://www.kameralehti.fi/[/quote]


Hyvät ehdotukset.

Tämän päivän HS:ssä on lisäksi tosi raju tarjous: Nikon D80 -runko hintaan 599 ja joko 18-200 tai 16-85 vakaajaobjektiivien kanssa hintaan 999. Tämä lienee kevään toistaiseksi paras kameratarjous.

D80 on selvästi noita D60- ja 450D-malleja parempi ja riittää pitkälle kaikkiin kuvaustarpeisiin. Tuo malli on myös voittanut kait kaikki vertailut, johon se on osallistunut.

TArjouksessa on myös SB-600 salama, joka kannattaa hommata samalla. Objektiiviin on hyvä hankkia myös UV-suodin suojaamaan sen etulinssiä.

Tärkeintä on kuitenkin jonkun valokuvauksen käsikirjan hankkiminen. Niistä oppii nopeasti paljon kuvausotteista sommitteluun sekä aukkojen ja suljinaikojen yhteispelin ymmärtämiseen.

Tuo Rajalan tarjous Nikonista on kyllä hyvä. Kannattaa muistaa, että vanhemmat "filmirunkojen" Nikkor AF-objektiivit eivät käy kunnolla D40- ja D60 runkoihin! Ensimmäinen runko johon nämä sopivat on D70 ja siitä ylöspäin. Rajalassa on muuten hyvä tarjous myös D200-rungosta, 999 euroa. Tämähän jo lähestyy ammattivehjettä.

Snaut
Tuo Rajalan tarjous Nikonista on kyllä hyvä. Kannattaa muistaa, että vanhemmat "filmirunkojen" Nikkori AF-objektiivit eivät käy kunnolla D40- ja D60 runkoihin! Ensimmäinen runko johon nämä sopivat on D70 ja siitä ylöspäin. Rajalassa on muuten hyvä tarjous myös D200-rungosta, 999 euroa. Tämähän jo lähestyy ammattivehjettä.Jep, tuo on tosi hyvä vaihtoehto, jos on vähän enemmän rahaa käytössä. Siihen sopii myös käytännössä kaikki Nikonin 70-luvun jälkeen tekemät objektiivit (automatiikat toimivat rajatusti).

D200-rungolla pärjää jo sitten loppuelämänsä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31146
Liittynyt16.3.2005
Deus
Millainen olisi hyvä järkkäri aloittelevalle kuvaajalle? Mitä nytten olen katsonut varsinkin Nikon ja Canonin kameroissa on parhaimmat valikoimat lisäosille ja hinnatkin ihan kohtuulliset joten kumpikin niistä vaikuttaa hyvältä.Kumpikin merkki on hyvä, ja niihin saa laajan valikoiman objektiivejä. Kummallakin on kai joitakin erikoisobjektiivejä paremmin kuin toisella, mutta ellei tiedä sellaista tarvitsevansa, niin lienee saman kumman valitsee. Kun kerran valitset, valinta on sitten hyvin sitova, koska objektiivit ovat se varsinainen kallis osa valokuvausharrastusta.

Halvimmat rungot ovat aivan jumalattoman pieniä, ja seuraavalla hintatasolla hieman isompia, ainakin Canonilla. Käy kokeilemassa sopiiko sellainen pieni käteesi, ja jos se tuntuu hankalalta, osta vaikka käytettynä isompi kamera. Isommissa on ainakin ollut järkevämmät hallintalaitteet, mutta noista viimeisimmistä malleista en tiedä.

En kuitenkaan ihan mitään halpiskameraakaan halua enkä myöskään ammattilaiskäyttöön tarkoitettua parin tuhannen euron hintaista eli hintarajana olisi sellainen 700-900e.Havittelemalla järjestelmäkameraa liikut vaarallisilla vesillä budjettipuolen suhteen. Helposti sitä katsoo rungon hintaa, mutta pelkällä rungolla ei vielä tee mitään. Objektiivit maksavat, pieninkin järkevä objektiivisetti salaman kanssa maksaa jo enemmän kuin halvimmat järkkärirungot. Jos tyydyt yhteen halpaan kittizoomiin, on jossakin määrin kyseenalaista kannattaako järkkäriä ylipäätään hankkia. Pokkareita paremmat käsisäädöt ja isomman kennon pieni kohina voivat siinäkin tapauksessa perustella järkkärin oston, mutta ainakin on syytä harkita, tarvitseko todella niitä vai onko kuvaaminen sitä että valitaan automaattiasetukset ja annetaan palaa.

Tarvitsemasi objektiivisetti riippuu siitä, mitä kuvaat. "Normaaliin" kotikuvaukseen kannattaa ostaa valovoimainen laajakulmainen (20-28 mm 1.6 suhteen kennolle) kiinteäpolttovälinen objektiivi, sellainen maksaa 300-500. 50 mm:n normaaliobjektiivi on ainoita tuotteita maailmassa, jonka voi sanoa olevan hyvä ja halpa (noin 100 E), mutta sen polttoväli on hieman liian pitkä pienikennoisiolle digikameroille sisätiloihin. Sitten on niitä zoomeja, joiden kanssa elää kituuttaa kyllä niin kauan kunnes kokeilee valovoimaista kiinteää objektiivia. Mutta sekin riippuu luonteesta, jollekin on tärkeää että pärjää ilman objektiivinvaihtorumbaa, vaikka kuvissa olisikin aavistus kohinaa ja sameutta, ja joku toinen taas arvostaa kiinteän objektiivin äärimmäisen terävää piirtoa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kiinteää, vaikka ostamalla käytetyn 50 mm:n objektiivin. Sitten ainakin itse tietää mitä haluaa.

Neutroni
Deus
Millainen olisi hyvä järkkäri aloittelevalle kuvaajalle? Mitä nytten olen katsonut varsinkin Nikon ja Canonin kameroissa on parhaimmat valikoimat lisäosille ja hinnatkin ihan kohtuulliset joten kumpikin niistä vaikuttaa hyvältä.Kumpikin merkki on hyvä, ja niihin saa laajan valikoiman objektiivejä. Kummallakin on kai joitakin erikoisobjektiivejä paremmin kuin toisella, mutta ellei tiedä sellaista tarvitsevansa, niin lienee saman kumman valitsee. Kun kerran valitset, valinta on sitten hyvin sitova, koska objektiivit ovat se varsinainen kallis osa valokuvausharrastusta.

Halvimmat rungot ovat aivan jumalattoman pieniä, ja seuraavalla hintatasolla hieman isompia, ainakin Canonilla. Käy kokeilemassa sopiiko sellainen pieni käteesi, ja jos se tuntuu hankalalta, osta vaikka käytettynä isompi kamera. Isommissa on ainakin ollut järkevämmät hallintalaitteet, mutta noista viimeisimmistä malleista en tiedä.

En kuitenkaan ihan mitään halpiskameraakaan halua enkä myöskään ammattilaiskäyttöön tarkoitettua parin tuhannen euron hintaista eli hintarajana olisi sellainen 700-900e.Havittelemalla järjestelmäkameraa liikut vaarallisilla vesillä budjettipuolen suhteen. Helposti sitä katsoo rungon hintaa, mutta pelkällä rungolla ei vielä tee mitään. Objektiivit maksavat, pieninkin järkevä objektiivisetti salaman kanssa maksaa jo enemmän kuin halvimmat järkkärirungot. Jos tyydyt yhteen halpaan kittizoomiin, on jossakin määrin kyseenalaista kannattaako järkkäriä ylipäätään hankkia. Pokkareita paremmat käsisäädöt ja isomman kennon pieni kohina voivat siinäkin tapauksessa perustella järkkärin oston, mutta ainakin on syytä harkita, tarvitseko todella niitä vai onko kuvaaminen sitä että valitaan automaattiasetukset ja annetaan palaa.

Tarvitsemasi objektiivisetti riippuu siitä, mitä kuvaat. "Normaaliin" kotikuvaukseen kannattaa ostaa valovoimainen laajakulmainen (20-28 mm 1.6 suhteen kennolle) kiinteäpolttovälinen objektiivi, sellainen maksaa 300-500. 50 mm:n normaaliobjektiivi on ainoita tuotteita maailmassa, jonka voi sanoa olevan hyvä ja halpa (noin 100 E), mutta sen polttoväli on hieman liian pitkä pienikennoisiolle digikameroille sisätiloihin. Sitten on niitä zoomeja, joiden kanssa elää kituuttaa kyllä niin kauan kunnes kokeilee valovoimaista kiinteää objektiivia. Mutta sekin riippuu luonteesta, jollekin on tärkeää että pärjää ilman objektiivinvaihtorumbaa, vaikka kuvissa olisikin aavistus kohinaa ja sameutta, ja joku toinen taas arvostaa kiinteän objektiivin äärimmäisen terävää piirtoa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kiinteää, vaikka ostamalla käytetyn 50 mm:n objektiivin. Sitten ainakin itse tietää mitä haluaa.
Monta hyvää ajatusta, joihin muutama kommentti:

Nuo molemmat Nikonin zoomit ovat tosilaadukkaita verrattuna esim. Canonin kittizoomeihin. Ilmeisesti kilpailutilanteen takia niiden hinta on nyt hyvä. Muutoin olen samaa mieltä kittizoomeista. Niiden suuri ongelma on yleensä valovoima sekä ainakin kokeneempaa harmittavat kuvavääristymät.

Ensimmäistä runkoa hankkivalle suosittelen kuitenkin juuri jotain tuollaista D80+ 18-200 VR -pakettia, koska toisaalta sillä pärjää tosi pitkälle ja oppii näkemään eri polttovälien merkityksen. Sen jälkeen voi ostaa laadukkaampia objektiiveja joko kiinteinä, jolloin valovoima kasvaa, tai zoomeina, jolloin sekä kuvanlaatu että valovoima kasvaa.

Kannattaa muistaa kuitenkin, että kun D80 sekä vakaajalla varustettu 18-200 paketti maksaa 999, niin valovoimaiset ja laadukkaat zoomit maksavat helposti noin 2.000 euroa (esim. Nikonin 70-200/2.8 sekä 24-70/2.8 ).

Joka tapauksessa on järkevää ostaa tuo valovoimainen 50 millinen. Jos valovoima on 1.8, niin niitä saa noin 100 eurolla. Tuo auttaa hahmottamaan uudellikin kuvaajalle valovoiman merkityksen. Hyvä vaihtoehto valovoiman suhteen on sitten käytettynä Nikonin 35/2 tai uutena Sigman 30 mm/1.4. Canonilta löytyy vastaavia. Näiden kuvakulma vastaa aika hyvin tuota ajatusta "normaaliobjektiivista", jonka kuvakalma vastaisi ihmisen näkökenttää.

Hyvä tapa lähteä hankintaa on kylläkin lueskella ensin jotain valokuvauksen opasta, jotta saa käsitystä eri vaihtoehtojen tarpeesta ja rahankäytön mielekkyydestä. Makrokuvaus vaatii erilaisia välineitä kuin henkilö- tai maisemakuvaus lintujen kuvauksesta puhumattakaan.

D

Vaihtoehto Nikonin D80:lle on muuten Canonin mallistossa lähinnä 40D, se puolestaan häviää sitten vakavammassa kuvauksessa Nikonin D300 -mallille, joka lienee tämän hetken kovin myyntimenestys maailmassa hinta huomioiden.

Ennemminkin voisi ostaa halvemman rungon, ja sitten päivittää runko tuoreempaan ajan myötä. Objektiivit kuitenkin säilyvät.

On kuintekin huomioitava ero täyskennoisten ja pienempikennoisten objektiivien kanssa: täyskennoiselle tarkoitettu objektiivi toimii myös pienempikennoisten kanssa, muttei päinvastoin.

Toki kuvan saa, mutta kuva ei käytä koko suuren kennon alaa.

Canccu
Ennemminkin voisi ostaa halvemman rungon, ja sitten päivittää runko tuoreempaan ajan myötä. Objektiivit kuitenkin säilyvät.

On kuintekin huomioitava ero täyskennoisten ja pienempikennoisten objektiivien kanssa: täyskennoiselle tarkoitettu objektiivi toimii myös pienempikennoisten kanssa, muttei päinvastoin.

Toki kuvan saa, mutta kuva ei käytä koko suuren kennon alaa.
Hyviä vinkkejä. Jos aikoo harrastaa vähänkin enemmän, kannattaa todella miettiä koko hommaa objektiivien kautta. Rungot vaihtuvat nykyään helposti parin, kolmen vuoden välein, mutta hyviä objektiiveja voi käyttää vuosikymmeniä. Itsellänikin on aktiivisessa käytössä yli 20 vuotta sitten hankittuja objektiiveja, jotka toimivat tosi hyvin.

Valokuvaus on poikkeuksellista siinä mielessä, että osa laitteista eli objektiivit vanhenevat tosi hitaasti. Tämä on kanssa yksi hyvä syy valita sellainen järjestelmä, jonka kuvittelee varmasti pysyvän markkinoilla. Tällä hetkellä niitä valitettavasti on vain nuo kaksi, Nikon ja Canon.

Lisäisin kyllä tuohon Canonin ja Nikonin rinnalle vielä Pentaxin. Runkovalikoima ei tosin tällä hetkellä Pentaxilla ole suuri mutta jatkuvuudessa ja objektiiveissä löytyy. Digipentaxeihin käy siis kaikki K-bajonetilliset lasit, jotkut tosin rajoituksin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat