Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Metsästä löytyi jääkauden aikainen suuri siirtolohkarekivi, jossa on erikoisia kaiverruksia. Kivi on arvioni mukaan ainakin neljä metriä korkea, ja sen seinämän yläreunassa on kuin kaiverrettu, kapea kouru. Kourun alla on numeroita, erotin ainakin kolmosen. Olin hahmottavinani luvun 1637 tai sinnepäin. Yksi toinen kiveä tutkinut löysi kivestä erikoisen merkin, kunpa voisin piirtää sen tänne.. Kuvioita on vaikea selittää sanoin. Kuvion keskellä on neliö, josta lähtee viivoja, joissa on väkäsiä eri suuntiin. Mitä nämä merkit voisivat olla? Maamerkkejä?

Minusta tässä tapauksessa ihmeellistä on se, että merkit ovat niin korkealla jyrkässä seinämässä, että niiden tekemisen on täytynyt olla vaikeaa. Kuka tahansa siis ei voi kaivertaa seinämään ilman tikapuita. Ylhäältä kiven päältä niitä ei ole oikein voitu tehdä, ei taida ylettyä.

Sivut

Kommentit (33)

Olisikohan maanpinta ollut joskus korkeammalla? Siis että kivi olisi paljastunut rinteessä pikku hiljaa.

1600-luku ei paljoa geologisesti enää eroa nykytilasta, joten silloin oli sitten mahdollisesti jouduttu käyttämään tikapuita. Tai sitten ei ole siitä vuosisadasta kysymys.

Otapa yhteys Museovirastoon. Ja yritä saada kuvaa. Onnea tutkimuksille!

Kuvioita voi yrittää kopioida levittämällä niiden päälle paperi ja "värittämällä" ne pehmeällä lyijykynällä tai piirustushiilellä paperille. Samalla kikalla niistä voi saada lisää yksityiskohtia esiin.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006
väläys
Olin hahmottavinani luvun 1637 tai sinnepäin.Monia suuria siirtolohkareita on käytetty pyykkikivinä ja tuo vuosiluku voisi hyvinkin olla sitä perua; muista merkinnöistä en osaa sanoa mitään.

Ollessani aikoinaan maanmittarin apulaisena etsittiin vanhoja pyykkikiviä ja löydettiin ainakin 1700-luvulta peräisin olevia. Pienempien kivien ympärille on toisinaan tehty sellainen "kivikeko", ettei kivi pääsisi liikkumaan vuosien saatossa, mutta isoilla kivillä ei ole tätä ongelmaa.

Jos pystyt, niin koeta etsiä kiven päältä sellainen nykyaikainen kiveen porattu metalliputki. Vanhoihin rajakiviin on toisinaan porattu päälle uusi merkki, jonka koordinaatit ovat tarkemmin tiedossa. Jos löydät tällaisen, niin melko varmasti vuosiluku liittyy sitten maan jakamiseen (eli kyseessä olisi vanha pyykkikivi).

EDIT: Tosin nyt ajatellessa tuli mieleen, että jos sinne kiven päälle on hankala päästä, niin ei sitä ehkä käytetä enää maanmittaukseen. Siitä läheltä saattaa kuitenkin löytyä joku maahan asennettu pyykki, ja sellaisen löytämiseksi voi tarkastella lähellä olevia puita - yleensä pyykin etsimistä helpottamaan merkataan kolme puuta kolmiolla (ja tietoihin merkitään etäisyys), ja näiden merkkien perusteella pystyy haarukoimaan pyykin sijainnin (vaikka se olisi siis uponnut maahan).

Ainakin muinaissuomalaiset tekivät viillon näköisiä kouruja kiviin pakanauskonnnon aikaan; kuviothan voivat olla eri ajalta kuin vuosiluku.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006
meikämie
kuviothan voivat olla eri ajalta kuin vuosiluku.Joo, näin uskoisin minäkin. Lisäksi sellaiset isot kivet, joilla on ollut jotain tekemistä vanhojen uskontojen kanssa (ts. ne ovat olleet tavalla tai toisella merkityksellisiä sen aikaisille ihmisille), on usein "jälkikäteen" otettu uusiokäyttöön maanmittauksen puolelle

EDIT: Mahdollisen vuosiluvun arvoitus voisi siis ratketa Maanmittauslaitoksen puolelta?

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18399
Liittynyt16.3.2005

Kyseen saattaa tulla myös vanha kahden valtion rajakivi.

Tässä Variskivessä olevia merkintöjä

Variskivessä olevia merkkejä. Piirros N.Ozeretskovskin kirjasta

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Mielestäni on hyvin mahdollista, että kaiverrukset ovat eri aikakausilta. En ymmärrä miten kiveä olisi voitu käyttää jonain pyykkikivenä. Kivi on niin korkea, että sen päälle pääsee vain tikapuilla tai viereiseen puuhun kiipeämällä ja siitä hyppäämällä. Ei ole mahdotonta, mutta minun kiipeilytaitoni ei siihen riittäisi. Se on myös leveä, kivelle mahtuisi useampi ihminen istumaan. Kiven päälle kiivennyt tuttavani näki kivessä mielestään ihmisen tekemiä koloja. Hän pitää kiveä ns. kuppikivenä, eli muinaisena uhripaikkana. Koloihin laitettiin mm. viljaa, joka oli lahja vainajille tuonpuoleiseen.

el6: En löytänyt mistään kuvaa Tursaannydämestä. Kuvio oli neliö josta lähti viivoja.

Kivi ei ole Saimaan rannalla, vaan länsisuomalaisessa metsässä.

Kiveen liittyy vielä mielenkiintoinen yksityiskohta, sen alapinnassa oli märkä vesiläiskä kohdassa, johon ei voi sataa vettä kiven muodon takia. Kiveä ympäröi kapea lammikko tai " vallihauta". Voi tietysti olla, että läiskä oli muodostunut uoman vesihöyrystä, mutta muualla läiskiä ei näkynyt. Eli voisiko kiven sisällä olla vettä?

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006
väläys
Mielestäni on hyvin mahdollista, että kaiverrukset ovat eri aikakausilta. En ymmärrä miten kiveä olisi voitu käyttää jonain pyykkikivenä.Joskus 1600-1700 -luvulla se nyt ei ollut niin millin päälle niiden matkojen mittaamisen suhteen ts. silloin ei isoille pyykeille edes kiivetty eikä siihen olisi ollut tarvettakaan. Ne olivat kuitenkin kiinnepisteitä maastossa, joten sellaisia merkattiin pyykeiksi. Kaikkia - edes suurinta osaa - tällaisia ei tosiaankaan ole merkitty uudemmilla poratuilla merkeillä.

EDIT: Maanmittausapulaisena ollessani siis törmäsin tällaiseen isoon pyykkikiveen. Sen kylkeen oli hakattu suht epäselvä vuosiluku (joku 1700 ja risat, mutta toki paperit kertoivat sen olevan tunnettu pyykki), mutta se oikea nykyaikainen pyykki oli tämän kiven vieressä, toiseen kiveen porattuna (jonka päälle siis kolmijalka viritettiin).

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

No pärkkels. Linkki näköjään haluaa katketa skandien kohdalla... Kiitoksia! Juuri tuota tarkoitin.

Mainitusta kuviosta on muuten olemassa myös muita versioita, kuukkelin kuvahaku löytää parikin esimerkkiä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Olisi mukavaa saada kuva siitä kaiverruksesta. Jos itsellä ei ole digikameraa, niin sellaisen varmaan saa naapurista lainaan (kunhan ensiksi palauttaa moottorisahan ym. lainatut tavarat )

Kuvasta joku palstalainen saattaisi kaiverruksen tunnistaakkin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat