Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Hieno ja laadukas dokumentti yhtiöiden 150-vuotisesta historiasta, niiden kasvusta pallomme suvereeneiksi hallitsijoiksi ja hyperkapitalismin käsistäriistäytyneistä seurauksista. Mitä mieltä olette?

http://www.thecorporation.com/index.cfm?page_id=2

"WINNER OF 26 INTERNATIONAL AWARDS! 10 Audience Choice Awards including the 2004 Sundance Film Festival.

Provoking, witty, stylish and sweepingly informative, THE CORPORATION explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Part film and part movement, The Corporation is transforming audiences and dazzling critics with its insightful and compelling analysis. Taking its status as a legal "person" to the logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist's couch to ask "What kind of person is it?" The Corporation includes interviews with 40 corporate insiders and critics - including Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva and Michael Moore - plus true confessions, case studies and strategies for change."

http://video.google.com/videopopup?q=ht ... orporation

Kommentit (2)

Eivät yhtiöt '150-vuotisia' ole. Itä-Intian kauppakomppania oli olemassa vuodesta 1600-lähtien ja nämä nykyiset yhtiöt ovat suurinpiirtein naurettavia pikku pilttejä sen rinnalla.

Kunnianarvoisa Itä-Intian kauppakomppania oli todellinen super-yritys. Sillä oli oma armeija, lupa vallata maata Englannin kruunun nimissä, lupa lyödä rahaa, lupa asettaa virkamiehiä (IIKK:n virkamiehiä kutsuttiin Intiassa nimellä civil-servants, josta sitten koko UK:n virkamiehistö näiden ylivertaisen tehokkuuden takia otti nimensä), lupa asettaa Intian vara-kuningas (eli se hallitsi sananmukaisesti Intiaa) ja lupa tehdä mitä ikinä mieleen juolahti.

Kunnianarvoisa aloitti ainakin viisi sotaa, johon Englanti tuli vedetyksi mukaan. Kuuluisimpia on ooppiumsota, jossa IIKK:n kauppiaat luovuttivat kirjallisesti ensin ooppiuminsa kuningatar Viktorialle ja sitten avasivat varastonsa kiinalaisille virkamiehille. Nämä polttivat ooppiumin, jolloin kauppiaat pystyivät valittamaan Lontooseen, että Kiina polttaa Englannin Kruunun omaisuutta.

Amerikan vapaussodassakin Kauppakomppania oli osa-aloittajana. Se nimittäin oli sen teetä, jota Bostonin teekutsujen jenkkikapinalliset paiskoivat satama-altaaseen. Siirtolaiset kun eivät hyväksyneet, että IIKK oli saanut luvan rahdata teensä suoraan siirtokuntiin, ohittaen amerikkalaiset välikädet. Tämä olisi kyllä halventanut teen hintaa, mutta nähtiin vaarana paikalliselle taloudelle ja Lontoon sanelu politiikkana. Niin se maailma muuttuu: Yhdysvallat perusti joukko anti-Globalisaation kannattajia!

Joka tapauksessa Kunnianarvoisa ja muutkin kauppakomppaniat olivat paljon vahvempia, kuin yksikään nykyisistä yrityksistä. Se legal-personage, johon tuo dokumentti viittaa yhtiöiden syntyhetkenä, oli itseasissa pikemmin yritys rajoittaa yritysten valtaa, ei sen vapauttamista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat