Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ennen vanhaan vanhempia ihmisiä kunnioitettiin. Tuolloin vanhat ihmiset välittivät tieto/taitoa seuraavalle sukupälvelle. Silloin heitä tarvittiin. Silloin vanhukset olivat hyötykäytössä.
Kuinkas nykyisin?
Tieto on kovalevyllä ja vanhukset pyörivät menevien hyötyihmisten jaloissa tarpeettomana.
"Oi,oi pitäisikö sille ukillekin soittaa... "

Sivut

Kommentit (23)

markent
Ennen vanhaan vanhempia ihmisiä kunnioitettiin. Tuolloin vanhat ihmiset välittivät tieto/taitoa seuraavalle sukupälvelle. Silloin heitä tarvittiin. Silloin vanhukset olivat hyötykäytössä.
Kuinkas nykyisin?
Tieto on kovalevyllä ja vanhukset pyörivät menevien hyötyihmisten jaloissa tarpeettomana.
"Oi,oi pitäisikö sille ukillekin soittaa... "Jep, kaikki oli ennen paremmin ja nykyään kaikki on ihan paskaa jne jne.

Toivottavasti pian keksitään aikakone, jotta nykyajan surkeutta valittavat voidaan siirtää kloonattuun menneisyyteen (jotta eivät pääse vaikuttamaan meidän aikajatkumoomme) jossa voivat sitten fiilistellä wanhoja aikoja hoidellessaan itselleen lyijymyrkytykset lyijynvalkoista tehdessä, sormet tunnottomiksi leikkinukkeja väkertäessä nälkäpalkalla, laattaillessaan saippuaa lipeästä tehdessä, saadessaan luihin asti yltäviä viiltoja niittäessään olkea kattoihin ja patjoihin, ruhjoutuessaan viljanpuinnin jälkeen viljakoneen erottelijan hampaisiin. Kyllä oli ennen rattoisaa ja ei mikään ihme että vanhuksiakin tarvittiin koska kaikki kävelyikäisistä lapsista kävelykelpoisiin vanhuksiin osallistuivat lähes kaikkiin töihin. Oli se ihanaa aikaa, 16 tuntia töitä päivässä ja ei pahemmin lääkkeitä tai hygieniaa saati vapaa-aikaa! Oi tuota maalaisromantiikan aikaa!

Jos ei halua hylätä vanhuksia, sen kun muuttaa samaan taloon isovanhempien ja vanhempien kanssa asumaan ja pitää suvusta huolta entisaikojen malliin. Mikään ei estä myöskään menemästä pitämään seuraa vanhuksille palvelutaloihin (kysyntää ainakin on). Mitäs jos menisit itsekin itkun sijaan?

Itse ainakin haluan kupisena pappana olla mahdollisimman omatoiminen enkä heilua kiikkutuolissa liikuntakyvyttömänä muun perheen pyöriessä ympärillä. Kun ei hermot enää fungeeraa tai jaksa nousta pöntölle niin sitten tietää, että on aika ryhtyä harrastamaan laskuvarjoilua ilman varjoa ja benjihyppyjä ilman köyttä.

Kunnioitan kyllä vanhuksia, mutta valitettavan harvoin huomaa vanhuksien kunnioittavan nuoria. Kerran esimerkiksi piti käydä lääkärissä. Ilmoittautumistiskillä oli yksi ihminen. Tiskiä vastapäätä olevalla seinällä oli pari tuolia, ja laiskana nuorena menin istumaan odottamaan vuoroani. Kohta aulaan tulee vanha naisihminen, joka menee jonottamaan melkein tiskillä olevan selkään kiinni. En vielä siinä vaiheessa tajunnut pelin henkeä, ja jatkoin istumista. Pian kuitenkin paikalle saapui myös vanha mieshenkilö, joka meni viimeksi tulleen taakse. Sitten tajusin, ettei kenelläkään ole aikomustakaan kysyä, olinko minäkin kenties jonossa, ja nousin jonon perään (lähellä ei ollut edes lääkärinhuoneitahuoneita). Kohta lääkäristä oli lähdössä nainen rattaiden kanssa, ja koska jonotin lähellä ulko-ovea, avasin sen naiselle. Pian tämän jälkeen aulaan tuli jälleen vanha nainen. Tämä ei tullut jonottamaan, vaan jäi vain haahuilemaan siihen lähettyville. Kohta aulasta oli lähdössä kaksi vanhusta, ja avasin heillekin oven. Tämä viimeiseksi tullut nainen näki siinä tilaisuutensa, ja meni paikalleni jonoon. Tottakai olisin voinut nostaa metelin, että ei tartte etuilla, mutta en kehtaa alkaa vanhuksille valittamaan. Sen varaan he varmaan laskivatkin. Tottakai kaikissa ikäluokissa on ihmisiä, jotka eivät osaa ottaa toisia huomioon, mutta joskus tuntuu, että nimenomaan eläkeiän saavuttaneissa heitä on suhteessa kaikkein eniten.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Huomasin vanhemman naisen astuvan linja-autoon ja nousin tarjoten istuimeni hänelle. Mulkaisi vanhus kiukkuisesti ja ärähti pystyvänsä hyvin seisomaankin kipeine jalkoineen!

Ei pidä aina paikkaansa. Kasvatus lienee iso tekijä. Jos vanhemmat opettavat vain rahan ja materian merkityksen niin ei siitä paljoa opi.

Itse pidän monista vanhemmista ihmisistä. Itse asiassa tiedän ystäviksi luokiteltavia vanhuksia enemmän kuin nuoria.

Erityisen hyvin vanhuus vaikuttaa moniin naisiin. Hehkeys ja esittämisen tarve näet katoaa kun alkaa rypyt tulemaan Moni iäkkäämpi osaa olla vain oma itsensä.

Oikeastaan tarkoitukseni oli laitaa otsakkeen nimeksi:
Miksi vanhuksia pitää kunnioittaa !?!
Se olisi ollut paremmin vastannut tarkoitustani.

Vanhuksista pitää huolta pitää. Kaikki varmaan ovat sitä mieltä,
Kunnittaminen on sitten kimurampi asia.

Vpää:
"Erityisen hyvin vanhuus vaikuttaa moniin naisiin. Hehkeys ja esittämisen tarve näet katoaa kun alkaa rypyt tulemaan Moni iäkkäämpi osaa olla vain oma itsensä."

Tuo muuten kohdallani pitää paikkansa. Ehkä vanhuksista tulee kiukkuisempia ja oikuikkaita juuri sen vuoksi kun he vähemmän vetävät mitään käyttätymisroolia.
Muuttuvat lapsen kaltaiseksi!

Sepi
Huomasin vanhemman naisen astuvan linja-autoon ja nousin tarjoten istuimeni hänelle. Mulkaisi vanhus kiukkuisesti ja ärähti pystyvänsä hyvin seisomaankin kipeine jalkoineen!Jaahas.. taas yks mielenterveysmummo onnikassa kiukuttelemassa..

Noniin pikkuoravat, asiahan on silläviisiä että ihmiset elää nykyään pidempään kuin ennen. Tuokin äksy mummo vois olla jo mullanalla ikiunessa ihanassa mutta lääketiede on hänet "pelastanut".

Tuossa on yks tämän avauksen kysymysten vastauksen villakoiran ydin.
Kylläkin niin, että on ne mummelit ja paapat osanneet äksyillä ennenkin. Mitään paratiisia ei kait ole ollut. Ehkä yks asia on tällä hetkellä murrosprosessissa, kun sodan mieshukan ja sotakorvausten takia tehtailtiin maapallolle suuret ikäluokat, .. siis kun tämä ongelma on Kiinassakin aika kimurantti.. -niin nyt koitetaan pitää hengissä ja elvytettyinä kaikki kynnelle kykenevät että jaksaisivat tehdä töitä ja kiirettä piisaa.. ja sen lisäksi on paljon muitakin ongelmia.. maalta on muutettu kasvukeskuksiin, joukkoliikenne ei vielä kunnolla vastaa kysyntään.. ihmiset hermostuu jonottaessaan, odottaessaaan ja siinä jää raihnaisemmat viriilimpien jalkoihin.

TV:ta ja tekniikkaa voi osin syyttää.. kuka ne keksi, tuotti, myi, osti.. huoh..

Pääsääntöisesti kuitenkin niin, että ne vanhukset, joilla on lapsia, lapsenlapsia ja jonkinlainen sosiaalinen verkosti, ei välttämättä suku, seurakuntakin käy tai jokin yhteiskunnallinen, sukulaiset kuitenkin on yleensä parasta mitä on. Meilläkin mun lapsi huolehtii mummustaan ja jeesaa jo minuakin, sen mitä nyt me vanhat akat kehdataan pyytää kun juniori painaa duunia. Minä huolehdin omasta äidistäni, sisko huolehtii isästään.

Sitä on kait helpompi kunnioittaa jonka geeniperimästä on enemmän vaikutteita itsellä, tai kumpi on ollut mukavampi lapsuudessa? Paljon riippuu toki siitä millaisen vastuuntunnon on lapset oppineet.
Yks mikä hieman itseäni huolestuttaa, hyvinvoinnin helppoelämä. Sen sivutuotteena näyttää tulevan juopoja ja narkomaaneja jotka ei osaa huolehtia edes itsestään, mutta en mää tiä.. onhan niitä ollut huutolaisia ja ties mitä "tukkilaisia" aina, että onko oikeastaan mitään muuta varsinaisesti muuttunut kuin se että eletään vanhemmiksi ja se "jatkoaika" on tuonut ne ongelmat joissa ei olekkaan enää kunnioitusta herättäviä vanhuksia vaan nykyajan vaivaisia.. on Altshaimeria, Dementiaa, Parkinsonintautia, yms. joita ei ollut kun ihmiset kuoli apautiia 50v.

Aiemmin kait kun vanhukset kuoli nuorempina oli enemmän "viisaita" vanhuksia? Kuolivat "rintatautiin" etupäässä.. Jotain tommosta hahmotan ma..

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006
markent
Oikeastaan tarkoitukseni oli laitaa otsakkeen nimeksi:
Miksi vanhuksia pitää kunnioittaa !?!
Se olisi ollut paremmin vastannut tarkoitustani.

Vanhuksista pitää huolta pitää. Kaikki varmaan ovat sitä mieltä,
Kunnittaminen on sitten kimurampi asia.

Vpää:
"Erityisen hyvin vanhuus vaikuttaa moniin naisiin. Hehkeys ja esittämisen tarve näet katoaa kun alkaa rypyt tulemaan Moni iäkkäämpi osaa olla vain oma itsensä."

Tuo muuten kohdallani pitää paikkansa. Ehkä vanhuksista tulee kiukkuisempia ja oikuikkaita juuri sen vuoksi kun he vähemmän vetävät mitään käyttätymisroolia.
Muuttuvat lapsen kaltaiseksi!
Nykyään nyt näyttää siltä, että "minä itte" on se kaikkein tärkein maailmassa sitten useimmille ihmisille. Toisaalta halutaan toisinaan esittää välittävää näitten vanhusten suhteen saadakseen lisäpointteja milloin mistäkin, mutta annas olla, jos täytyy asua oman vanhemman sukulaisen kanssa tms. Kummasti alkaa sitten kitinät eri asioiden suhteen eli siinä saattaa sitten vaikka vanhuksen oma lapsi hieman kainostella sitä, että omalle vanhemmalle kuuluu ns. parisuhteen äänet.

Toisaalta sitten lasten kasvatusten suhteen saatetaan toivoa sitä, ettei vanhempien vanhemmat tartu näihin juttuihin. Lieköhän siinä on sitten kuitenkin pohjalla, että tahdotaan itse tehdä ne omat erehdykset ja oppia niiden pohjalta? Joitakin ihmisiä saattaa myös kammoksuttaa se, että saattaa joutua sitten puolison vanhemman vuoteenomaksi joutuessa tekemään siihen liittyviä huoltohommia.

Yksi syy ehkä sitten on sekin, ettei todella tutustuta toisiin ihmisiin eikä yritetäkään nähdä näitä ihmisinä. Jokainen meistä kuitenkin vanhentuu halusi sitä tai ei. Jos ei ole perhettä silloin lähellä, niin yksimpä sitten ja mahdollisen sairaanhoitojoukon kanssa yritetään ne elämän viimeisimmät vuodet viettää. Toisaalta monen perheessä on nykyään näitä ihmisiä, jotka haluavat pestä kätensä sitten itsensä kannalta hankalista sukulaisista ja asettaa vanhemmat laitoshoitoon. Siinäpä mahtava kiitos sellaiselle henkilölle, joka on saattanut auttaa sitä hoitoonlähettäjää hänen elämän taipaleensa alkuaskelilla...

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Emmä usko että kannattaa syyllistää ketään.. ei sellainen auta vanhuksia.
Pitäis miettiä mitä pitäis tehdä.
Mä oon ollut duunissa ns. kolmannella sektorilla sellaisen yhdistyksen puitteissa joilla on paljon erilaista aktiviteettia niille vanhuksille, jotka vielä itse jaksaa.
Vaikka valtion taholta ei ole viimeaikoina ollut intoa kuin myydä valtion tuotantolaitokset ja soljuttaa rahat innovaatioon, niin kolmas sektori ainakin yrittää toimia ja RAY rahoittaa aika paljon. Törkeäähän se on mutta juppeus on kait tullut jäädäkseen?

Kukakohan hoitaa nykyjupit kun ovat vanhoja?
Ne saa hoivaa kellä on vakuutus ja muut ajautuu kadulle?
Kyllä tuollainen visio tietenkin kamala on, mutta mitä pitäis tehdä?

Ongelmahan on julkisen sektorin puolella, ei yksityisen.

Sellainekin tuli mieleeni, että ennehän mummut hoiti paljon lapsia eikä ollut lainkaan niin paljon käytöshäiriöitä kun vahat osas niksit ja konstit miten käsitellä muksuja.
Nyt vanhemmat on lasten kassa aika yksin ja tarvitaan "nannyja" pelastamaan riiviökakroita kuriin. Asiantuntijat opettaa nuorille vanhemmille miten lapsille luodaan rajat = annetaan rakkautta. Jne.

Ongelma ei ole yksinomaan siinä että vanhuksia pitäis kunnioittaa, kyllähän vanhempienkin pitää kunnioittaa lapsia.

Vanhuksista huolenpito on vanhuustyön tärkein tehtävä.
Tarkoitukseni oli kyllä virittää keskustelua vanhusten kunnioittamisesta ja arvostuksesta.

Kunnioitammeko me nykyisin vähemmän vanhusten elämänviisautta ja kokemusta?
Ja miksi?
Kunnioitammeko me nykyisin vanhuksissa
erilaisia arvoja kuin ennen?

Mielestäni vanhusten arvostus on muuttunut ajan saatossa. Muun muassa nuorten käytöksessä on tapahtunut suuri muutos.
Entinen ylilyövä vanhuuksiin kohdistunut kohteliaisuus on muuttunut enemmän vertaissuhtautumiseksi.Nykyisin suvun sisällä vanhukset ovat enemmän kavereita.

Nykyisin vanhuksissa arvostetaan erilaisia arvoja. Vanhuksen fyysinen ja henkinen pirteys on enemmän etualalla entiseen verraten.
Ennen pidettiin huolta, että vanhus pääsi jokasunnuntaiselle kirkkoreissulle. Nykyisin katsastetaan rollaattorin renkaiden ilmat, että vanhus pääsee sinne minne hän itse haluaa.

voidaan myös tavallaan kiittää vanhempiamme niistä perisynneistä jotka meillekin kulttuurin muodossa periytti. se johki järjettömään kulutukseen, joka menestykseksi naamioitiin.

ihmiset hokivat toinen toisilleen, että tulet paremmaksi, kun pidät uusia vaatteita ja omistat uuden auton.

ylpeilet sellaisilla jne..

helvetin loivat.

olisi muuten helvetin järkevää, jos luotaisiin sellainen kulttuuri, missä isovanhemmat hoitaisi valtaosin kasvatuksen, ja oikeat vanhemmat olisi enemmän sivussa, mutta oppimassa, näin nuoruuden tyhmyydet eivät siirtyisi käytöshäiriöiksi lapsiin.

Olen sairaseläkkeellä ja niin kauan kuin lääkkeet suovat selviydyn jopa lasten hoidosta.

Itse en luokittelisi itseäni vanhukseksi, mutta sukupovien ero on kuitenkin ollut aikaisemmin huomattavissa, mutta nyt lasten, siis minun lastenlasten, synnyttyä on ero kutistunut olemattomiin.

Lapset opettavat ihmistä. En tiedä onko se aina ollut niin, mutta nykyään niin on.

Kyllä yleensä kunnioitan, mutta joistain näkee jo kilometrin päähän että ei ole sen arvoinen. Mukavia useimmat vanhukset. Yksikin kiitteli kovasti raitiovaunussa kun tarjosin paikkani juuri viikko sitten.

Ei ole koskaan kukaan vanhus kehdannut olla ilkeä, enkä ole ollut itse vanhemmille ilkeä. En tiedä näkyykö päällepäin väsymys ja vitutus, mutta kun kaupungilla menen niin ei ketään häiritse. Musta nahkatakki, leveähköt hartiat ja psykopaatin silmät saattavat vaikuttaa asiaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat