Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Rauha teille Tiede.filäiset

Onko merenpohjassa enemmän vettä kuutiota kohden, kuin meren pinnalla, johtuen paineesta?

Sivut

Kommentit (19)

CE-hyväksytty
On siellä.Kiitos vastauksesta. Kuinka paljon vettä yhteen kuutioon mahtuu enemmän 100m kuin 1m? Entä millä suhteella vesipakkautuu aina syvemmälle mentäessä?

Etsintietoa
Dredex
Kehä pienenee lähempänä keskipistettä.Nouseeko paine aina kehän pienetessä voimien pysyessä vakiona?1 cm x 1 cm x 10 metrin vesipatsas painaa kilon, eli jokainen 10 metriä vettä lisää painetta n. 1 bar.
Nesteet eivät puristu kokoon, olematonta tilavuudenmuutosta tapahtuu erittäin kovassa paineessa.
Tähän ei vaikuta säde- tai muut kehät millään tavalla.

Täh, väitätkö CE, että jos 100m syvyydessä hitsaa kuution mittaisen astian tiiviiksi, niin se repeää pintaan nostettaessa Astiassa ei ole mitän muuta, kuin vettä. En usko. Ympäröivän veden paine syvemmälle mentäessä saa kyllä ilman pakkautumaan tiiviimmin ja siksi joutuu tekemään paineentasapysähdyksiä sukelluksista ylös tullessa ja posauttelemaan korvia alas mennessä.

Millainen yhteys on veden paineella ja yleisellä ilman paineella ja onko kyseessä sama ilmiö? Tiivistyykö haitunut vesi pisaroiksi ilmassa, kun ilman paine ei kykene pitämään sitä enää kasassa, vai enemmän silloin kun ilman lämpötila laskee?

Vedellä on tietty kimmokerroin, niin kuin kaikilla aineilla. Laskin joskus (löytyisi tältäkin palstalta, jos haku toimisi), että kymmenen kilometrin syvyydessä kokoonpuristuminen olisi ~4% luokkaa, kuten joku tuossa ylempänä jo ilmaisikin (alempi syvyys ja pienempi kokoonpuristuma).

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005
Leuka
Täh, väitätkö CE, että jos 100m syvyydessä hitsaa kuution mittaisen astian tiiviiksi, niin se repeää pintaan nostettaessa Astiassa ei ole mitän muuta, kuin vettä. En usko. Ympäröivän veden paine syvemmälle mentäessä saa kyllä ilman pakkautumaan tiiviimmin ja siksi joutuu tekemään paineentasapysähdyksiä sukelluksista ylös tullessa ja posauttelemaan korvia alas mennessä.No ajattele asiaa näin.

Ulkopuolinen vesimassa kohdistaa kuution seiniin sisäänpäin puristavan voiman F (joka saadaan kertomalla paine pinta-alalla, p=F/A -> F=p*A) ja sisällä oleva vesi kohdistaa samansuuruisen vastapaineen ulospäin, eli resultantti on silloin nolla. Kun kuutio sinetöidään (tilavuus vakioidaan), ja jos oletetaan että lämpötila ei kuution sisällä muutu (lämpötila vakioidaan), niin silloin paine kuution sisällä pysyy vakiona. Eli veden seiniin kohdistama voima per pinta-ala pysyy vakiona. Mikäpä sitä ylöspäin noustessa muuttaisi kun säiliö on sinetöity?

Mikä tarkoittaa sitä että kun ulkoinen paine pienenee niin paine-ero kasvaa jossain vaiheessa niin suureksi että joku sauma repeää. Paitsi jos on paineenkestävä säiliö, mutta veikkaisin ettei ihan heti moista säiliötä hitsaamalla valmisteta meren pohjassa...

Kuitenkaan esimerkiksi 4000 metrin syvyydestä nostetusta kuutiosta (m^3, 1000 litraa) suihkuaisi vain noin 1,8 litraa vettä ulos jos säiliöön porattaisiin reikä, koska vesi on käytännössä kokoonpuristumatonta. Ei oikeasti kuitenkaan. Vesi puristuu kasaan paineen alaisena siinä missä muutkin fluidit, mutta kimmokerroin tosiaan on ihan sairaan iso, eli vaaditaan valtava voima pieneen kokoonpuristumiseen. Mutta vastaavasti taas sitten vähänkin kokoonpuristunut vesi kohdistaa valtavan paineen astian seiniin. Ihmisen aikaansaannoksissa ei tällaisia paineita yleensä nähdä joten voidaan sanoa että käytännössä vesi on kokoonpuristumatonta. Samalla tavalla kuin approksimoidaan yleensä aerodynamiikassa että pienillä nopeuksilla ilma on kokoonpuristumatonta.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat