Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

TV:stä (nelonen tänään klo 22.00) tulee vihdoinkin dokumentti minua pitkään kiehtoneesta aiheesta, joka on otsikon mukaisesti ihmisen kaikuluotauskyky. Kuuluisin esimerkki biologisen kaikuluotauksen käytöstä ympäristön hahmottamiseksi lienee tapaus Ben Underwood, jonka elämästä dokumentti kertoo.

"14-vuotias Ben Underwood menetti näkönsä 3-vuotiaana sairastuttuaan verkkokalvon syöpään. Itse kehittämänsä kaikupaikannuksen avulla kalifornialainen koulupoika pystyy kuitenkin skeittaamaan liikenteen seassa ja heittelemään koreja koripallokentällä. Ben tekee kielellään jatkuvasti klikkaavaa ääntä, joka tuottaa aivoihin tutkakuvaa ympäristöstä. Brittiläinen dokumentti seuraa Benin valmistautumista itsenäiseen elämään kodin ulkopuolella."

http://www.nelonen.fi/ohjelmat/dokument ... pId=130115

Enemmän ihmisten kaikuluotauskyvystä: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_echolocation

Olisi mielenkiintoista tietää tarvitaanko tuota kykyä varten näköaistille normaalisti varattuja aivojen alueita vai onko se puhtaasti kuuloalueiden prosessoima kyky.

Sivut

Kommentit (35)

Todennäköisesti näköalueet ottavat osansa kuuloinformaatiosta ja kenties rakenteiden ansiosta antavat näkökuvaa muistuttavaa infoa tietoisuuteen. Pitää katsoa tuo dokumentti kuitenkin ensin.

edit: tärkein kysymys on ehkä se että tarvitseeko lapsen nähdä ennenkuin hän voi visualisoida kaikuluotauksen avulla (muuten visuaaliset alueet ovat varmaan jo muiden aistien käytössä ja ilman näkemisen rakenteita). Voiko sokeita opettaa samaan myöhemminkin, tai syntymäsokeita?

En haluais olla pessimistiskeptikkopahanilmanlintu, MUTTA taitaapa koko juttu kaikuluotauksesta olla tuulesta temmattu. Tutuissa tiloissa useimmat sokeat osaavat liikkua ilman keppiäkin, mutta väitteet jostain toimivasta kaikuluotauksesta joitakin naksahduksia käyttäen on aika yliammuttua. Helppoahan tuo olisi testata, mutta tuskin mitään oikeata testiä ko. ohjelmassa tulevat tekemään. Nuo 4d-"dokkarit" tunnetusti kun ovat mitä ovat.

Minulla oli vanha kirjasarja kuusikymmen luvulta ja sen akustiikka-osiossa oli tuosta naksutteluluotaamisesta. Asiaa oli tieteellisestikin tutkittu.
Minua tuo asia ei hämmästytä lainkaan. Epäilen, olisiko 7 v poika keksinyt itsenäisesti tuon.

Ihan ok:lta vaikuttanut tähän mennessä. Katson dokkaria pienellä viiveellä kovalevyltä. Siltä varalta että joku mode lukee viestini: minun puolestani ketjun voi sijoittaa "psykologia, aivot ja aistit" -alueelle (aloitusviesti on juotsen kutsu, sillä sain ensi-infon ohjelmasta vasta puoli kymmenen maissa).

Kabor
Itseänikin kiinnostaa aihe, mutta nuo 4D:eet ovat yleensä aikamoisia roska dokumentteja.

Turhaa ennakkoluuloa.
Ben Underwood
http://www.youtube.com/watch?v=qLziFMF4DHA
http://www.youtube.com/watch?v=DpBm4KoWsrY
http://www.benunderwood.com/
http://www.people.com/people/article/0, ... 68,00.html
http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t533670

Johan Venninen -tasoa; ihmisen aisteilla/kyvykkyydellä ei näytä olevan paljoakaan limittiä, --paitsi jos se on asenteena.
http://sinenmaa.blogspot.com/2008/05/jo ... ninen.html

Vanha!
Tuosta on jo tiedetty kauan. Useita tapauksia ollut, jotka on pystynyt tekemään tuon saman tempun. Useissa tiedelehdissä ollut artikkeleita tuosta aiheesta. Ei voi sanoa huuhaaksi.

Barbaari
Toinen vaihtoehto

22 05 kymmenes päivä tv 2

Dokkari siitä andeille tippuneesta lentokoneesta jonka matkustajat selvisi sieltä syömällä kuolleita kanssamatkustajiaan.

Alive leffa kertoo siitä.


Voi hemmetin hemmetin hemmetti. Minun piti katsoa tuo dokumentti mutta unohdin sen totaalisesti Toivottavasti se tulee pian uusintana.

Barbaari
Eipä ollut kummonen dokkari.

Mun mielestä dokkari oli loistava; Se toi jälleen esille sen, miten hieno on sellainen ihminen, joka keksii pyörän itse; on turha puhua, että Ben-poika olisi opetettu näkemään korvillaan, vaan hän ihan itte spontaanisti huomasi, että hän voi erottaa objecteja korvillaan;

Nelivuotiaana hän oli kysynyt äidiltään, että hän näkeekö hänkin tuon objectin? Äiti oli vastannut, että kyllä hän näkee, mutta miten sinä muka voit sen nähdä?

Dokkraissa myöskin mitattiin Benin kuuloalue, joka ei eronnut lainkaan niin sanottujen näkevien kuulosta. Siitä vaan näkevät oppimaan korvilla näköä, jos luulette sen olevan mitättömänpää kuin kermaperseiden valittaminen warettamisen vaikeuksista!

Sitokaa vaikka silmille liina ja kokeilkaa pysyä pystyssä polkupyörällä edes metri! Ben jopa nousi seisoman tangolle.

Montako koria te olette heittäneet liina silmillä?

Dokkari totisesti osoitti, mihin hellä ja rakastava, mutta ei-holhoava vanhemmuus pystyy; se tuottaa täysin ylivertaisia ihmisiä; tän foorumin kermaperseet eivät tiedä ihmisyydestä yhtikäs mitään!

mensaani

.....huomasi, että hän voi erottaa objecteja korvillaan;

Nelivuotiaana hän oli kysynyt äidiltään, että hän näkeekö hänkin tuon objectin?
Mikä ihmeen objecti?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat