Seuraa 
Viestejä45973

Asia on vaivannut jo pitkään. Miten ja mihin avaruudessa (kuulennot!) on kiinnitetty koordinaatisto, jolla lasketaan esim. sukkulan laukaisuhetki ja pakokulma? Tai taivaankappaleiden radat, kun kerran voidaan ennustella törmäyksiä etukäteen? Ei liene viisasta kiinnittää sitä maan mukaan, maahan liikkuu, mutta jospa sitä ei avaruudessa tarvitakaan?

Toisaalta jenkit meni laskutikuilla kuuhun, ainakin legendan mukaan, joten asiansa ne osasivat. Haluaisin vain tietää miten.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Yleensä on tapana kiinnittää koordinaatiston keskipiste lasketussa tilanteessa voimakkaimmin painovoimallaan vaikuttavan kappaleen keskelle. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä että ratalaskelmat ja muut on yleensä yksinkertaisinta tehdä tämmöisistä koordinaatistoista ja itse koordinaatistomuunnokset eivät yleensä ole erityisen vaikeita.
Esimerkiksi jos lennetään Maasta Kuuhun, aluksi taidetaan pitää keskipistettä Maan keskipisteessä(geosentrinen rata) ja kun Kuu alkaa olla tarpeeksi suuri tekijä painovoimallaan, vaihdetaan koordinaatisto Kuun keskipisteeseen.
Asteroideja, planeettoja sun muita vahditaan heliosentrisestä(aurinkokeskeisestä) koordinaatistosta jne.
Jos toinen käsiteltävistä kappaleista ei ole runsaasti toista massiivisempi(esim. kaksoistähdet), on myös usein kätevä käyttää keskipisteenä näiden kahden massakeskipistettä.
Tilanteesta siis riippuu mihin koordinaatisto kiinnitetään tuontapaisissa laskuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Deus Ex
Nasta tai sinitarra toimivat myös painottomissa oloissa.

Avaruusaluksissa käytetään kuitenkin eniten Velcro-tarranauhaa, todennäköisesti myös koordinaatiston kiinnittämiseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat