Kastikkeet ja marinadit

Seuraa 
Viestejä7511
Liittynyt17.2.2006

Kesän kohta koittaessa moni palstalainen valmistanee omat marinadinsa sekä grillaus/ym.kastikkeensa itse ja sen vuoksi olisi mukava kuulla palstalaisten omia reseptejä näin grillauskauden alkutaipaleella.

Tilasin vuoden alkupuolella internetin kautta n.5 kg erilaisia chili-jauheita sekä kokonaisia kuivattuja ja savustettuja chilejä.Tässä muutama kastike ja öljy-resepti joita olen tähän mennessä valmistanut:

Valkosipulinen-habanero öljy:

0,7 l oliivi tai auringonkukkaöljyä

5 kpl kuivattuja habaneroja jauhettuna tehosekoittimessa

5 kpl kokonaisia kuivattuja habaneroja

10 kpl valkosipulin kynsiä kokonaisena

1 tl sitruunamehua

1 tl hunaja -omenaviinietikkaa

Laitoin kaikki ainekset raakana 1 l lasipulloon jota olen sekoitellut ja ravistellut aina silloin tällöin,joten öljy lienee valmista grillauskauden alkaessa.

Rommi-chipotle kastike:

2 dl tummaa rommia (CaciQue)

1/2 dl juoksevaa hunajaa

20 kpl savustettuja chipotleja jauhetaan tehosekoittimella

1 prk säilyke hedelmäsekoitus (sokeriliemessä)

1 tl suolaa

1 rkl hunaja -omenaviinietikkaa

2 rkl sitruunamehua

1 rkl soijakastiketta

1 tl sokeria

Laitoin kaikki ainekset (paitsi sitruunamehun) tehosekoittimeen ja sen jälkeen kattilaan jossa lämmitin aineksia n.30 min ja lopuksi sekoitin sitruunamehun joukkoon,jonka jälkeen pullotin kastikkeen.

Valmistin myös yhden Xtra tulisen öljyn joka riittänee loppuelämäkseni.

J.C.-Xtrahotoil:

1 dl kuivia habaneron siemeniä

6 dl neitsytoliiviöljyä

Laitetaan ainekset 0,7 l lasipulloon ja ravistellaan 15 min,sen jälkeen annetaan "valmistua" vähintään 1 vuosi.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sivut

Kommentit (70)

Vierailija
John Carter

Valmistin myös yhden Xtra tulisen öljyn joka riittänee loppuelämäkseni.

J.C.-Xtrahotoil:

1 dl kuivia habaneron siemeniä

6 dl neitsytoliiviöljyä

Laitetaan ainekset 0,7 l lasipulloon ja ravistellaan 15 min,sen jälkeen annetaan "valmistua" vähintään 1 vuosi.

Kai tiedät, ettei noissa chilin siemenissä oikeasti ole yhtään "tulisuutta" (kapsaisiiniä)? Paitsi tietysti se määrä, joka on hedelmän mehua roiskunut siementen päälle niitä irroitettaessa (varsinkin tv-kokkien veitsen-terällä-vetäen-ja-nirhaten-tavalla). Paremmin toimisi jos käyttäisit vain chilin irtileikattuja sisäseiniä, tai sitten itse hedelmälihaa.

John Carter
Seuraa 
Viestejä7511
Liittynyt17.2.2006

Olen asiasta hyvinkin erimieltä ainakin tilaamieni kuivattujen habanerojen kohdalla,sillä 2 kg pakkauksen pohjalle oli varissut hajonneista habaneroista vaaleita hiutalemaisia siemeniä n.1 dl,jotka polttivat ainakin minun suutani siinä määrin että jouduin turvautumaan jugurttiin ja vaaleaan leipään hieman myöhemmin.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Vierailija

Asia on nyt kuitenkin niin, että chilin siemenet eivät sisällä kapsaisiinia tai aktiivisesti sitä pinnalleenkaan muodosta. Chileissä suurin osa kapsaisiineistä erittyy siementen pidikkeiden läheisyydessä olevalta vaalealta alueelta. Näinollen kapsaisiinia hyvinkin joutuu siementen pinnalle ja siksi ne monesti miellettään siksi tulisimmaksi osaksi. Tulisin osa on kuitenkin juurikin tuo siemenkota, jossa kapsaisiinia erittävät rauhaset sijaitsevat.

Toinen vaihtoehto tietenkin on, että et tunnista siementä ja pussin pohjalta löytämäsi hiutaleet ovat juurikin tuosta siemenkodasta tai muusta "hedelmälihan" osasta peräisin.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
John Carter
Olen asiasta hyvinkin erimieltä ainakin tilaamieni kuivattujen habanerojen kohdalla,sillä 2 kg pakkauksen pohjalle oli varissut hajonneista habaneroista vaaleita hiutalemaisia siemeniä n.1 dl,jotka polttivat ainakin minun suutani siinä määrin että jouduin turvautumaan jugurttiin ja vaaleaan leipään hieman myöhemmin.



Kyllä ne siemenet ovat käsittääkseni kaikilla lajikkeilla tulettomia. Niiden pintaan tarttuu tosin kapsaisiinia siementen kiinnikkeistä, joka on chilien tulisin osa - sen vuoksi chilin kantaosa on kärkeä tulisempi - siemenkiinnikkeitä on enemmän.

Noin yleistäen voidaan toki sanoa, että siemenet chilistä poistamalla myös polte laskee - siitä syystä, että myös siemenkiinnikkeet lähtevät samalla. Nuo siemenkiinnikkeet kannattaa ottaa talteen nekin, sillä niillä saa hyvää poltetta, kun sekoittaa ne vaikka voihin/öljyyn.

Chilien ja paprikoiden siemenet (lajikkeesta riippuen) ovat monesti mainioita rakenteen lisääjiä kastikkeeseen - esimerkiksi yleisessä sweet&sour thai-soosissa on reilusti myös chilin siemeniä mukana.

Tuo hedelmäinen chipotlesoossi tuntuis aika mainiolta - täytyy jotain tuollaista tehdä vielä.

John Carter
Seuraa 
Viestejä7511
Liittynyt17.2.2006

Joo,olet oikeassa Volitans,sillä suurennuslasilla "siemeniä" tiirailtuani tulin siihen tulokseen,että eivät ne kaikki purkin pohjalta löytyneet vaaleat hiutaleet olleetkaan siemeniä vaan osa näytti olevan vaaleita/vaalean ruskeita malto/hedelmäliha hiutaleita.(useat kuivatut habanerot olivat hajonneet/haljenneet purkissa ja niiden vaaleat "sisälmykset" olivat pudonneet pohjalle.)

Hiutaleet maistuivat mielestäni huomattavasti tulisemmilta kuin tehosekoittimessa jauhettu habanero jauhe.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Vierailija
John Carter

Hiutaleet maistuivat mielestäni huomattavasti tulisemmilta kuin tehosekoittimessa jauhettu habanero jauhe.
Niin pitikin, kuten yllä kerrottiin.

Habanerot on mainioita, kuivasin juuri kaupasta löytämäni paketin. En ole vielä kerinnyt maistamaan, pitää suunnitella oikeanlainen ruokalaji ensin. Ei pidä tuhlata arvokasta materiaalia turhuuksiin.

Yleinen kysymys: Mistähän Tampereella löytäis hyvälaatuista tuoretta Habaneroa tai vastaavaa? Tuppaa noista K- ja S-markettien paketeista olemaan puolet homeessa tai mätiä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
jpv

Yleinen kysymys: Mistähän Tampereella löytäis hyvälaatuista tuoretta Habaneroa tai vastaavaa? Tuppaa noista K- ja S-markettien paketeista olemaan puolet homeessa tai mätiä.



Viimeksi Stockalta (elokuu -07) kannettiin reilu kilon pussi kaverin kanssa

Olivat ihan irtomyynnissä, joten siitä vaan valkkaamaan parhaimmat.

Habanerot, tai siis yleisemminkin C. chinenset ovat ohutkuorisia ja siksi helppoja kuivattavia. Kuivatessa habaneron mukava ominaismaku vaan tuppaa häviämään. Kannattaa sen vuoksi myös pakastaakin - hedelmä halki molemmissa tapauksissa, jotta kosteus pääsee paremmin vaihtumaan.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005
John Carter
5 kpl kuivattuja habaneroja



John Carter on siis ruvennut tehtailemaan joukkotuhoaseita?

Helsingissä Habanerot kannattaa hakea Hakaniemen etnisistä kaupoista.

Oma chilikastikkeeni menee jotensakkin näin:

Habaneroa maun mukaan.
Valkosipulia.
Porkkanamehua (runsaasti).
Sitruunamehua (paljon).

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

John Carter

Annapa nettiosoite, josta chilisi tilasit.

Itse ostin eilen 300 g tuoreita habaneroja Wiklundista. Alle 18 euroa kilo. Ajattelin säilöä ne etikkaliemeen, alastoman kokin keittokirjasta löytyy ohje chilisäilykkeelle.

Muutama päivä sitten grillasin habaneroja ulkogrillissä, poistin kuoret ja silppusin ne suikaleiksi, maustoin merisuolalla ja oliiviöljyllä. Maistuivat chili con carnen lisukkeena niin saastaisen hyvältä, että tulin syöneeksi koko satsin kerralla, olikohan niitä 8 tai 10 habista. Loppuilta meni närästyslääkkeitä popsien ja sohvalla lojuen erittäin epämiellyttäviä vatsanpoltteita kuunnellessa. Täytyy vissiin treenata toleranssia edelleen...

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
John Carter

J.C.-Xtrahotoil:

1 dl kuivia habaneron siemeniä

6 dl neitsytoliiviöljyä

Laitetaan ainekset 0,7 l lasipulloon ja ravistellaan 15 min,sen jälkeen annetaan "valmistua" vähintään 1 vuosi.




Kuinkas kauan oliiviöljy säilyy hyvänä?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Sattuuko kukaan tietämään saako jostainpäin Suomea "Marie Sharp's" (proud products of Belize) Habanero kastiketta?

TAJUTTOMAN hyvää. Ehkä paras chilikastike tällä planeetalla.

Petu
Seuraa 
Viestejä2287
Liittynyt17.3.2005
John Carter
Olen asiasta hyvinkin erimieltä ainakin tilaamieni kuivattujen habanerojen kohdalla,sillä 2 kg pakkauksen pohjalle oli varissut hajonneista habaneroista vaaleita hiutalemaisia siemeniä n.1 dl,jotka polttivat ainakin minun suutani siinä määrin että jouduin turvautumaan jugurttiin ja vaaleaan leipään hieman myöhemmin.



Habaneroissa ei kannata säästellä ,kun se on heti normi paprikan jälkeen miedoimmasta päästä

Vierailija
Aweb
John Carter

J.C.-Xtrahotoil:

1 dl kuivia habaneron siemeniä

6 dl neitsytoliiviöljyä

Laitetaan ainekset 0,7 l lasipulloon ja ravistellaan 15 min,sen jälkeen annetaan "valmistua" vähintään 1 vuosi.




Kuinkas kauan oliiviöljy säilyy hyvänä?



Vuoden, maustettu öljy pari viikkoa.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
fenomenologi
Aweb
John Carter

J.C.-Xtrahotoil:

1 dl kuivia habaneron siemeniä

6 dl neitsytoliiviöljyä

Laitetaan ainekset 0,7 l lasipulloon ja ravistellaan 15 min,sen jälkeen annetaan "valmistua" vähintään 1 vuosi.




Kuinkas kauan oliiviöljy säilyy hyvänä?



Vuoden, maustettu öljy pari viikkoa.



Sitä minäkin. Mahtaa Carterin öljy olla varsinaista tärpättiä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat