Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eri ammatteja on tullut hankittua melkein joka sormelle. Tiede laidasta laitaan on aina kiinnostanut yleisellä tasolla. Sitten myös hyönteisiin, niiden ulkoisiin tukirankoihin ja tikapuuhermostojen toimintaperiaatteisiin on tullut tutustuttua melko intensiivisesti.

Sovellettu matematiikka on kieli konkreettisten luonnonilmiöiden mallintamiseen. Parhaimmillaan ja kauneimmillaan se on silloin, kun se palvelee ihmistä.

Eräs ystäväni tippui jokin vuosi sitten viidennestä kerroksesta, josta seurasi alaraajojen halvaantuminen. Tiede tarjoaa ratkaisuksi rullatuolin, koska pyörä on keksitty. Sen sijaan sovellettu matematiikka voisi tarjota ulkoisen tukirangan, joka mahdollistaisi normaalin liikkumisen. Tosin se olisi vain huokea väliaikaisratkaisu siihen saakka, kunnes lääketiede oikeasti saa selvitettyä koko haasteen.

Tasapainoanturin saa muutamalla eurolla. Parikymmentä euroa lisää, ja saa servomoottorit kaupanpäälle. Virtalähde, esim. pieni polttokenno tai vastaava maksaa vähän enemmän, mutta eivät nuo kännykän akut enää kummoisen kokoisia ole. Teräs tai jokin komposiitti ulkoiseksi tukirangaksi on lähes ilmainen.

Pullonkaulana lienee enää vain sovelletun matematiikan uusavuttomuus. Mikä estää approksimoimasta sulavan kävelyn, portaiden nousun ja tarvittaessa vaikka itsepuolustusmoodin. Tarvitaan muutaman euron prosessori, johon on kytketty tasapainoanturin lisäksi muutama muukin anturi. Sormiin myös anturit, joilla ulkoista tukirankaa voi ohjata mielensä mukaisesti.

Tiede on jossain mielessä sangen velttoa ja saamatonta. Sylttytehtaat (yliopistot, korkeakoulut, etc.) suoltavat vain toistensa kopioita, joiden päähän on ahdettu käsittämätön määrä turhaa nippelitietoa, ja aivot ovat silloin ikään kuin kypsyneet sellaisiksi, että eri tiedesektoreiden hyödyntäminen yhdessä kokonaisuudessa on kovin vaikeaa.

Sivut

Kommentit (29)

Onhan niitä kehitetty jonkinlaisia piirejä jotka muuntavat sähkösignaalin hermoimpulssiksi ja toisin päin joten tuolla periaatteella voi tehdä esim. mekaaniset raajat niille joilta jalat/ kädet ovat amputoidut.

No se on suunnilleen 32 aivosolun muodostama yhteenliittymä, joiden kantalukuna on mitä ilmeisemmin e. Kenties luonnon hämmästyttävimpiä pieniä laskukoneita ovat mehiläiset. Pitkään oli vallalla käsitys, että tikapuuhermostoon liittyvä looginen toiminta on pelkästään vaistonvaraista.

Kuitenkin harvat asian pioneeritutkijat ovat osoittaneet, että tikapuuhermosto on tehokkaasti oppiva ja adaptiivinen, vaikka sen perustalla onkin vain mitättömältä tuntuva määrä ns. aivosoluja. Tekoälyn tutkijat ovat vielä melko pihalla tällaisesta mahdollisuudesta. En tiedä. Ehkä ovat, ehkä eivät.

(Miksi muuten olet laittanut avatariisi ruumiin. Kaikki me joskus kuolemme, jonka seurauksena maatuminen on luonnollista.)

_jone_
(Miksi muuten olet laittanut avatariisi ruumiin. Kaikki me joskus kuolemme, jonka seurauksena maatuminen on luonnollista.)
Ei se varmaa ruumis oo, ku se on siinnä kuvassa pystyssä ilma apuu. Oon pistäny se kuva, ku se on hieno.

Esa
Exoskeleton Turns Humans Into Terminators
[size=85:3ost6j79]http://www.youtube.com/watch?v=h2jlIRKswnQ[/size:3ost6j79][/quote]
Suomi voitti, mutta siitä huolimatta esittelemäsi laitteen sarjatuotanto lienee vielä vaiheessa. Tarkoitin enemmänkin huokeata, yksinkertaista ja konkreettista vaihtoehtoa pyörätuolille ilman terminaattori ominaisuuksia, jossa hintalapulla on ratkaiseva tekijä.

Jos on riittävästi rahaa, yhtä paljon kuin jonkin kännykkätehtaan omistajalla, kyllähän sitä varmaan lentäisi vaikka Kuuhun. Sinne ei kuitenkaan leijailla tavallisen palkansaajan tilipussilla.

_jone_
Eräs ystäväni tippui jokin vuosi sitten viidennestä kerroksesta, josta seurasi alaraajojen halvaantuminen. Tiede tarjoaa ratkaisuksi rullatuolin, koska pyörä on keksitty. Sen sijaan sovellettu matematiikka voisi tarjota ulkoisen tukirangan, joka mahdollistaisi normaalin liikkumisen. Tosin se olisi vain huokea väliaikaisratkaisu siihen saakka, kunnes lääketiede oikeasti saa selvitettyä koko haasteen.Tuossa alaraajoista halvaantuneen kävelyssä ulkoisen tukirangan avulla olisi hyvää myös se, että raajat ovat hyvässä verenkierrossa. Tukirangan logiikka voisi aloittaa äärimmäisen pienestä omakuormasta, vaikka nollasta ja lisätä vastusta ajan kanssa gramman tuhannesosilla. Tämän pitäisi estää ja vähentää alaraajojen ja lantion seudun surkastumista.

Koska asiaa ei ole käytännössä kokeiltu, luoja tietää, vaikka tuollainen sitten pakottaisi hermoratojen uusiutumiseen, tai tuottaisi vielä tieteelle tuntemattoman korvaavan metodin hallita ennen halvaantuneita alaraajoja. Mutta tieteessähän asiat ovat pääsääntöisesti hakattu kiveen. Ken niitä uskaltaa epäillä, saa tuta.

Tarkoitan siis esimerkiksi sellaista mahdollisuutta, että tuosta sormien antureista on johdettu yhteys alaraajojen hermoratoihin. Voisivatko ne ehdollistua uudelleen näppärään sormiohjaukseen?

-torstai

Esimerkiksi tikapuuhermosto ehdollistuu nopeasti uusiin ärsykkeisiin. Ihmisen hermosto on huomattavasti monimutkaisempi, joka vastaavasti mahdollistaa runsaasti monipuolisemman ehdollistumisen. Mutta kuten totesit, tieteessä asiat ovat jo pääsääntöisesti hakattu kiveen. Viisaus ja erinomaisuus kopioidaan sukupolvilta toisille, ja kaikki ovat hyvin otettuja pyörän keksimisestä.

Luonto on ikävä kyllä jäänyt tässä ajassa jonkinlaiseksi sivustaseuraajan rooliin. Nämä suuret kysymykset mustien aukkojen höyrystymisestä, madonrei'istä, eksoottisista aineista ja aikamatkailusta ovat nyt enemmän tapetilla. Mutta elämä on.

_jone_
Luonto on ikävä kyllä jäänyt tässä ajassa jonkinlaiseksi sivustaseuraajan rooliin.Ei tästä maailmasta ainakaan jumalat ole lopussa. Se mikä itseäni välillä mietityttää, että onko tällä planeetalla lainkaan älyllistä elämää?

Nimim. Limbinen

_jone_
Esa
Exoskeleton Turns Humans Into Terminators
[size=85:1yv3hwhf]http://www.youtube.com/watch?v=h2jlIRKswnQ[/size:1yv3hwhf]

Suomi voitti, mutta siitä huolimatta esittelemäsi laitteen sarjatuotanto lienee vielä vaiheessa. Tarkoitin enemmänkin huokeata, yksinkertaista ja konkreettista vaihtoehtoa pyörätuolille ilman terminaattori ominaisuuksia, jossa hintalapulla on ratkaiseva tekijä.

Jos on riittävästi rahaa, yhtä paljon kuin jonkin kännykkätehtaan omistajalla, kyllähän sitä varmaan lentäisi vaikka Kuuhun. Sinne ei kuitenkaan leijailla tavallisen palkansaajan tilipussilla.[/quote]


Jos siitä haluaa erittäin halvan, tee 3 pyöräinen vekotin jossa seisotaan jossain telineessä, 2 rengasta edessä ja 1 takana.
Apulaitteen, minkä pitäisi pystyä kävelyttämään halvaantunutta, kehitystyö maksaa kymmeniä tai satoja tuhansia.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Liittynyt10.10.2005

Käveleminen on yllättävän monimutkaista. Kävelevät robotit ovat vielä melko avuttomia, varsinkin, jos ne on toteutettu kahdella jalalla ja joutuvat kantamaan "ylimääräistä" osaa (yläruumis).
Hermosolujen suora kytkeminen laitteisiin taas ei ole kovin tarkkaa.

Ongelmia riittää ja niihin etsitään ratkaisuja, mutta se ei onnistu kuukaudessa eikä kahdessa. Ja ongelmana on tietenkin myös rahoitus, niinkuin kaikessa tutkimisessa.

Poistin ketjusta asiattomuuksia. Keskitytään shakkiin ja unohdetaan henkilökohtaisuudet. Netiketti mielessä.

"Ole ihmisiksi. Kunnioita muita keskustelijoita ja heidän mielipiteitään. Älä loukkaa, äläkä ärsytä. Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä."

viewtopic.php?f=18&t=8

Phony
Poistin ketjusta asiattomuuksia. Keskitytään shakkiin ja unohdetaan henkilökohtaisuudet. Netiketti mielessä.

Kuuluuko tuo rollaattori sitten mielestäsi tähän aiheeseen? Kyllä sitä turhanpäiväistä herjaa osaa itse kukin kirjoittaa, mutta minulla ei ole siihen kovinkaan paljon intressejä varsinkaan tässä ketjussa.

Jos kerran moderoit, mieti mitä on auktoriteetti ja kova journalistinen linja silloin, kun ketjun kulkuun puutut. Meidän kaikkien kannalta on selkeästi parempi, että kaikki asiattomuuden ja kontekstiin kuulumattomat heivataan bittien taivaaseen.

Haluan kuulla konkreettisen mielipiteesi tämän ketjun moderointiperusteisiisi. Voit heivata minutkin bittien taivaaseen, mutta se ei liene ensisijainen tarkoituksesi.

Anteeksi ilmaisu rullatuoli. Piti sanoa tietenkin pyörätuoli. Lupasin tästä hetkestä ikuisuuteen puhua vain pyörätuolista. Näemmä noita omia viestejä ei voi nyt jostain syystä muokata, mutta tarkoitukseni ei ollut loukata tuolla pyörätuolilla liikuvien kirosanalla.

t. _jone_

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat