Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tänään tulee ohjelmaa, joka on ristiriitainen sen kanssa, mitä yleisesti pidetään selvänä. Yleinen mielipide väittää, että ilmaston lämpeneminen johtuu hiilidioksidin lisääntymisestä ilmassa ja toinen että Itämeri on rehevöitynyt ihmisen aiheuttamista ravinnepäästöistä. Edelliseen löytyy paljon skeptikkoja. Saapa nähdä saako MOT saman aikaan Itämerin suhteen.

Sivut

Kommentit (120)

Paco
Tänään tulee ohjelmaa, joka on ristiriitainen sen kanssa, mitä yleisesti pidetään selvänä. Yleinen mielipide väittää, että ilmaston lämpeneminen johtuu hiilidioksidin lisääntymisestä ilmassa ja toinen että Itämeri on rehevöitynyt ihmisen aiheuttamista ravinnepäästöistä. Edelliseen löytyy paljon skeptikkoja. Saapa nähdä saako MOT saman aikaan Itämerin suhteen.Näkökulma tiedetään jo.

Ohjelman toimittajana on Martti Backman, jonka tekemien MOT-ohjelmien missiona on jo monta vuotta ollut ympäristöongelmien kiistäminen tai vähättely.

Edellisessä viestissä olin vähän liian kriittinen. Martti Backmanilla on ollut myös erinomaisia ohjelmia esim. biopolttoaineiden näennäisestä ekologisuudesta ja tuulivoiman ongelmista.

Tämä MOT oli myös asiallinen.

Leuka
Kaivatetaan riittävän suuri kanava Vienanmereltä suomenlahteen ja perämerelle. Jo vain alkaa suolapulssia piisata.

Perämeri on mataluutensa jo Kokemäenjoen vuoksi erinomaisessa kunnossa. Ongelma on Gotlannin syvänne, jonne ei tule suolapulsseja. Pumput voivat olla kanavia ja tunneleita edullisempia.

Yllättäen, jutussa haastateltu "toisinajattelija" Matti Lappalainen on puffaamiaan hapetuslaitteita tekevän Vesi-Eko Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Kummallinen oli myös ohjelman jako sisäiseen ja ulkoiseen kuormitukseen, koska ulkoinen kuormitus tietysti siirtyy sisäiseksi kuormitukseksi Itämereen jouduttuaan.

Olipahan taas MOT-juttu.

^ eikö voisi kaivaa kalliotunnelin Ruotsin läpi suoraan syvänteen suulle? Tunnelin pituudeksi tulisi siis joitakin satoja kilometrejä. Ei paha.

Leuka
Kaivatetaan riittävän suuri kanava Vienanmereltä suomenlahteen ja perämerelle. Jo vain alkaa suolapulssia piisata.Se olisi aika paljon vaikeampi tehdä kuin Stalinin kanava. Edessä on paljon vaaroja.

Stalinin kanavaa rakennettaessa kuoli joidenkin arvioiden mukaan noin 400000 neuvostovankia.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8642
Liittynyt16.3.2005

Sinilevissä lienee mieletön määrä fosforia ja typpeä. Tuollaista biomassaa riittäisi loputtomiin kukinnan aikana kerättäväksi. Mikä on ettei tavaraa kerätä lannoitteeksi? Luulisi erottelun onnistuvan jollain keskipakoerottelulla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Eipä oikein vakuuttanut, tyypillistä löyhää ja asenteellista löpinää Backmanin tyyliin. Tokkopa tuontasoisesta roskajournalismista edes mitään keskustelua syntyy.

Ohjelma oli hyvin tehty, mutta siinä oli yksi asia, joka olisi vaatinut selvät perustelut.Kuvassa näytetään kuinka levät painuvat pohjaan ja fosfori "kuplii" pintaan. Kuitenkin sanottiin, että meri on suolaisuuden vuoksi kerrostunut eikä happi pääse pohjalle. Millä ihmeellä fosfori, joka on vettä huomattavasti raskaampi fosfaatti, tulee ylös jos vesikerrosten välillä ei ole virtauksia? Jos väitetään, että kyseessä on diffuusio, niin pohjavedet myös hapettuvat diffuusion välityksellä. Hapen diffuusio lisäksi liki kaksi kertaa nopeampaa kuin fosfaatin. Tämä kaatanee suolapulssimallin.
Olen samaa mieltä, että Itämeren ongelmien syy on sisäinen kuormitus, joka johtuu pohjan hapettomuudesta. Mutta happikatoon esitän syyksi ihmisen aiheuttamia massiivisia orgaanisia päästöjä.

Syy fosforin nousemiseen voi olla se että pohjasedimentin kaasupkuplat toimivat kuljettimena, kuten animaatiokin näytti esittävän?
Jos ihmisen tuottamat päästöt olisivat hallitsevassa roolissa, olisi jokisuut ilmeisen erotuvia paikallisina happikatopaikkoina tai ne minne virtaukset päästöt kuljetavat.

Aikaskaala minkä ihminen on vaikuttanut meren tilaan on hyvin lyhyt verraten luonnon omaan vaikutukseen.

MOT-ohjelman viesti oli että toimenpiteet täytyy suunnata elvyttävään toimintaa, estävän sijasta, koska sisäinen kuormitus hallitsee, eikä sitä saa pois muuten kuin happitilanteen parantamisella, kuten se suotuisissa olosuhteissa luontaisestikin tapahtuu.

tietää

MOT-ohjelman viesti oli että toimenpiteet täytyy suunnata elvyttävään toimintaa, estävän sijasta...Tämä olikin se ohjelman kummallisin osa, hapetuslaitteita valmistavan yritysjohtajan harjoittaman puffaamisen lisäksi. Paikallisesti päästöillä on valtava merkitys ja, yhdistettynä meren yleiseen huonoon tilaan, ihmisen aiheuttama rehevöityminen on paikallisesti pilannut merialueita mm. Saaristomerellä ja Selkämerellä. Eivät estävät ja elvyttävät toimenpiteet ole mitenkään toisiaan poissulkevia, rahaa on jos vain poliittista tahtoa kv-yhteistyöhön löytyy.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat