Seuraa 
Viestejä45973

http://www.terve.com/News_Item.2008-05-20.2555
Tuossa linkin alla näytettäis tyrmättävän tohtori Tolosen homokysteiiniväittämät.

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (24)

Terve, Christer Sundqvist. Nyt kun olet paljastanut itsesi, haluan vain todeta, ettei tämä viittaamaasi raportti mitenkään mitätöi homokysteiinistä julkaistua muuta tiedekirjallisuutta. Haluat vain naiivisti tölväistä minua tällä viestilläsi, koska juuri minä toin homokysteiinin merkityksen suomalaisten tietoisuuteen lähes 10 vuotta sitten. Homokysteiinin merkitystä sydän- ja muissa taudeissa tuskin ratkaistaan tässä viestiketjussa.

Entä mihin Christer siten viittaa? Tähän:
Homokysteiini on myrkyllinen aminohappo, jota syntyy ihmisen elimistössä. Kohonnut homokysteiini liittyy tulehdussytokiineihin ja sitä kautta lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin ja vanhenemiseen. Homokysteiini vähentää kudosten (esim. sydänlihaksen) adenosiinia, mikä voi vaurioittaa sydäntä. Foolihappo ja C-, E-, B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kertymistä elimistöön ja suojaavat siten sydän- ja verisuonitaudeilta, luukadolta, masennukselta, syövältä, munuaistaudeilta, muistihäiriöiltä, dementialta, Parkinsonin taudilta ja ennenaikaiselta synnytykseltä ym. Foolihappoa pidetään nykyään yleisvitamiinina, joka vaikuttaa ihmisen keskeisiin aineenvaihdunnan reaktioihin. Foolihappo edistää DHA:n tuotantoa kudoksissa, mikä selittää udella tavalla, miksi foolihappo on hyvä "yleislääke" kaikkeen (lue uutinen). Harvardin yliopisto suosittaa sitä kaikille aikuisille tablettina, riippumatta ruokavaliosta ja terveydentilasta – huolimatta siitäkin, että Yhdysvalloissa foolihappoa lisätään jo jauhoihin.

Yli 6.3 µmol/l oleva seerumin homokysteiinipitoisuus lisää jyrkästi sepelvaltimotaudin vaaraa. Suomessa laboratorioiden viitearvot ovat liian korkeat (5–15 µmol/l). Yli 12 µmol/l kiihdyttää merkittävästi valtimoiden kovettumista (lue tutkimus) ja verkkokalvon rappeumaa (lue tutkimus).

Sydän- ja verisuonitaudit
Kolesteroli, tupakointi, ylipaino ja muut tutut klassiset riskitekijät selittävät vain osan sydän- ja verisuonitaudeista (SVT). Viime aikoina on löydetty monia "uusia" itsenäisiä (riippumattomia) riskitekijöitä, kuten esimerkiksi adiponektiini-niminen hormoni. Kohonnut homokysteiini (Hcy) on itsenäinen SVT:n jka aivohalvauksen riskitekijä. Veren kohonnut Hcy on väestössä melko yleinen ilmiö, joka tutkimusten mukaan liittyy sydän- ja verisuonitauteihin. Tähän tulokseen tuli mm. Jyrki Virtasen väitöskirja Kuopion yliopistosta (12.8.2005). Suurella osalla sydän- ja aivohalvauspotilaista sekä tylsistyneistä ihmisistä on tavallista enemmän veressään homokysteiiniä ja aivoissaan valkean kudoksen katoa, leukoaraioosia. Yhä useammat tutkimukset viittaavat kausaaliseen syysuhteeseen.

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneiden henkilöiden kohonnut homokysteiini kiihdyttää taudin kulkua ja huonontaa ennustetta. Homokysteiini sitoutuu veressä VLDL-kolesteroliin. Homokysteiini vähentää kudosten adenosiinia, mikä osaltaan selittää homokysteiinin haittoja sydän- ja verisuoniterveydelle (Deussen ja Stehr 2005). Kuopiossa on osoitettu, että foolihapon puute on yleistä ja että se lisää riskiä sairastuya sydänkohtauksiin. Uusia suuria väestötutkimuksia on tekeillä. Kaksi uutta tutkimusta viittaa siihen, että liian suuri foolihapon päiväannos (2 500 µg/vrk) on tehotonta ja ehkä suorastaan haitallista sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Toisaalta seuranta-aika oli todennäköisesti liian lyhyt suojavaikutuksen ilmenemiselle (lue lisää). Oikea annostelu on siis erittäin tärkeää. Näitä kahta tutkimusta kritisoidaan useita menetelmävirheistä myös TÄSSÄ.

Kohonnut veren homokysteiini aiheuttaa verisuonen sisäpinnassa haitallisia muutoksia (ks kuva). Mitä korkeampi pitoisuus, sitä nopeammin muutos etenee. Haittavaikutus perustuu ilmeisesti homokysteiinin ja tulehdussytokiinien (IL-1 ja IL6) vuorovaikutukseen (American Journal of Clinical Nutrition, 2005;82, 2, 335-341).

Lontoon Kings´Collegen tutkijat tri A. Magnonin johdolla suosittelevat homokysteiiniä alentavia vitamiineja sydän- ja aivoinfarktiin sairastuneille, koska he uskovat vitamiinien ehkäisevän infarktin uusimista. Siitä ei ole kuitenkaan vielä saatu tutkimusnäyttöä. Amerikan lääkärilehden (JAMA) artikkelissa Kalifornian yliopiston tutkijat suosittavat foolihappoa ja B12-vitamiinia kaikille sepelvaltimotautia sairastaville sydänpotilaille ja riskiryhmään kuuluville. Tutkijoiden mukaan se ehkäisisi 300 000 sydänkuolemaa USA:ssa 10 vuoden kuluessa (JAMA 2001;286:936-943).

Kohonnut homokysteiini lisää tulehdussytokiini interleukiini 8:n ( IL8:n) eritystä soluissa ja kudoksissa. Homokysteiini sinänsä kiihdyttää valtimonkovetustautia ja heikentää muistia; nyt siis tiedetään, että se lisää myös tulehdusta. Toisaalta runsas antioksidanttien (1 000 mg C-vitamiinia ja 800 mg E-vitamiinia) nauttiminen ruoan lisänä kumoaa tämä homokysteiinin vaikutuksen (J Intern Med. 2004). Myös soijan isoflavonoidit estävät niin IL8:aa kuin itse homokysteiiniäkin.

Hongkongilaiset tutkijat osoittivat, että foolihappolisä pitää valtimot joustavina ja avoimina, mikä ehkäisee sydän- ja aivoinfarktia (lue raportti). Maineikkaan Harvardin yliopiston tutkijat Walter C. Willet ja Meir Stampfer suosittavat monivitamiinia lähes kaikille aikuisille.

Sveitsiläisen Bernin yliopistosairaalan sydänkirurgit suosittavat foolihappoa, B6- ja B12-vitamiinia pallolaajennuksen jälkeen, koska vitamiinihoito ehkäisee suonten tukkiutumista uudelleen. Potilaiden homokysteiini aleni 11:sta 7 mikromooliin vitamiinihoidon avulla (lue raportti). Eräät muut tutkijat uskovat, että nämä vitamiinit voivat parantaa suoraan verisuonten seinämän kuntoa ja toimintaa.

Homokysteiini selittää, miksi sydän- tai aivoinfarkti voi tulla yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta, myös nuorehkolle tai keski-ikäiselle henkilölle, jolla ei ole liikaa kolesterolia eikä muitakaan tuttuja riskitekijöitä.(1, 4, 9). Dementiasta 25 % johtuu aivohalvauksesta. Hiljainenkin aivoinfarkti liittyy kohonneeseen homokysteiiniin, todettiin tuoreessa Rotterdamin Scan-tutkimuksessa..

Vähäinenkin sännöllinen alkoholin – 15 g/vrk eli yksi grogi tai olut – käyttö nostaa homokysteiiniä, ainakin naisilla, kertoo uusi tutkimus. Kohonnut homokysteiini liittyy moniin oireisiin ja tauteihin: unettomuuteen, krooniseen väsymykseen, ruokahaluttomuuteen, hiustenlähtöön, unettomuuteen, puutumiseen, pistelyyn, tasapainohäiriöihin, muistin heikkenemiseen, dementiaan, aivohalvaukseen ja moniin muihin, usein epämääräisiin neurologisiin ongelmiin. Kohonnut homokysteiini voi olla merkki piilevästä syöpätaudista. Yhtenä syynä on se, että homokysteiini lisää karsinogeenisen IL8:n eritystä verisoluissamme.

Kohonnnutta homokysteiinia voidaan useimmiten alentaa tehokkaasti, riskittä ja edullisesti foolihapon, B6- ja B12-vitamiineilla. Eurooppalaisessa monikeskustutkimuksessa arvioitiin, että väestön homokysteiinin alentaminen B6-, B12-vitamiinin ja foolihapon avulla vähentäisi sydän- ja aivoinfarktikuolemia 15-20 prosentilla. Suomeen sovellettuna se merkitsisi noin 4000 kuolemaa vähemmän vuodessa. Amerikkalaisessa yli 80.000 sairaanhoitajan 14 vuoden seurannassa riski väheni lähes puoleen niillä henkilöillä, jotka olivat ruuan lisänä syöneet foolihappoa ja B6-vitamiinia. Kuten edellä jo oli puhe, estävät muutkin lisäravinteet homokysteiniä ja IL8:a.

Homokysteiinin merkityksestä valtimonkovetustaudissa on julkaistu jo satoja tutkimuksia ja uusia ilmestyy lähes päivittäin. Niistä voidaan päätellä, että jokaista kohonnutta 5 µmol:a kohti sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riski lisääntyy 1.5 - 2-kertaiseksi. Mutta myös "normaalin" rajoissa olevan homokysteiinin alentaminen voi vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa.

Pohjoismaissa homokysteiiniä on tutkittu eniten Norjassa ja Ruotsissa. Useimmissa, mutta ei kaikissa tutkimuksissa sepelvaltimoiden angiografialöydösten ja homokysteiinin välillä on osoitettu selvä yhteys. Ruotsissa foolihappoa aletaan lisätä elintarvikkeisiin, kertoi Ruotsin TV4 02.03.2005.

Kohonneen homokysteiinin alentaminen vitamiinien avulla tarjoaa helpon, halvan ja riskittömän keinon mahdollisesti ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja sekä parantaa niihin sairastuneiden ennustetta. Parhaillaan on käynnissä useita seurantatutkimuksia foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin vaikutusten selvittämiseksi. Aivan kaikkien potilaiden kohonnut homokysteiini ei valitettavasti reagoi vitamiinihoitoon. Ilmiön syytä ei vielä tunneta, mutta arvellaan, että näillä yksilöillä olisi jokin tuntematon aineenvaihdunnan häiriö.

Plasman S-adenylhomokysteiini on vielä herkempi verisuonitaudin indikaattori kuin plasman homokysteiini, jota kliiniset laboratoriot Suomessa mittaavat (Am J Clin Nutr 2001.

Yhdysvalloissa foolihapon lisäys jauhoihin on vaikuttanut suotuisasti mm. nuorison homokysteiiniin, jota pidetään verisuonitautien riskitekijänä (American Journal of Nutrition 2006).

Suomen sydänliitto ja eri puolilla maata toimivat sydänyhdistykset ovat vielä kolesterolin lumoissa, eivätkä vielä ole kallistaneet korvaansa suosituksille, joiden mukaan homokysteiiniä pitäisi mitata sydänpotilaan verestä, ja jos lukema on koholla, hänelle tulisi suositella foolihappoa, B6- ja B12-vitamiinia ja magnesiumia, jotka mitä ilmeisimmin parantaisivat hänen ennustettaan. Sydänliitto ei välitä kotimaisistakaan (esim. Kuopion yliopiston) tutkimuksista, joiden mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan aivan liian vähän foolihappoa, mikä lisää sydäntautien vaaraa.

McCully KS. Homocysteine, vitamins, and prevention of vascular disease. Mil Med. 2004;169(4):325-9.

Luukato
Kaksi toisistaan riippumatonta suurtutkimusta, toinen Hollannista ja toinen Yhdysvalloista osoittaa, että kohonnut homokysteiini kaksinkertaistaa luukadon ja lonkkamurtumisen vaaran niin naisilla kuin miehillä. Norjalainen Hordaland-tutkimus sitä vastoin osoitti homokysteiinin haurastuttavan vain naisten luustoa. Tutkimukseen osallistui 2 268 miestä ja 3 070 naista.

Diabetes
Diabeetikkojen homokysteiini on usein koholla, ja se voi olla yhtenä syytekijänä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien ja muiden diabeteksen lisätautien sekä masennuksen syntyyn ja etenemiseen. Diabetes Care -lehdessä julkaistu tutkimus neuvoo mittaamaan odottavien äitien homokysteiinin ja puuttumaan siihen, jolloin voitaisiin ehkäistä diabeteksen puhkeaminen synnytyksen jälkeen.

Verkkokalvon rappeuma
Uusi amerikkalainen tutkimus osoittaa, että kohonnut homokysteiini (yli 12 µmol/l) lisää verkkokalvon rappeutuman riskiä ja ehkä kiihdyttää sen pahenemista.

Skitsofrenia
Miespotilaiden homokysteiini on 65 % ja naispotilaiden 25 % korkeampi kuin terveiden verrokkien. Toinen tutkimus vahvistaa tämän havainnon (Haidemenos ym.2007). Se viittaa foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien puutteeseen ja niiden lisääntyneeseen tarpeeseen lääkeellisena annoksena. Koska nämä vitamiinit ovat halpoja, niitä tulisi antaa kaikille skitsofreenikoille.

Israelilaisessa tutkimuksessa 42 skitsofreenikkoa sai ruoan lisänä foolihappoa + B6 + B12-vitamiineja tai plaseboja kolme kuukautta. Kaikkien homokysteiini oli ennen hoitoa yli 15 µg/l. Kolmen kuukauden kuluttua ryhmät vaihtoivat paikkaa. Kaikkien homokysteiinipitoisuus aleni vitamiinihoidon aikana. Samoin vähenivät oireet (Positive and Negative Syndrome Scale eli PANSS-pisteet ja Wisonsin Card Sort testi ) vitamiineja saaneissa ryhmissä. Osa skitsofreenikoista hyötyy yksinkertaisesti vitamiinihoidosta, päättelivät professori Robin Belmakerin johtamat psykiatrit (Biological Psychiatry 2006). [Sama työryhmä on tutkinut hyvällä menestyksellä myös kalaöljyn, eritoten E-EPAn käyttöä lasten, nuorten ja aikuisten masennuksessa]

Masennus
Suomalainen tutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) osoittaa, että kohonnut homokysteiini on myös masennuksen riskitekijä. Tutkimuksessa seurattiin neljä vuotta lähes tuhatta 46–64-vuotiasta miestä. Muiden tutkimusten mukaan foolihappo voi parantaa masennuslääkkeiden tehoa. Kohonnut homokysteiini lisää masennukseen liittyvää vihamielisyyttä ja aggressiivista käyttäytymistä (Biological Psychiatry 2006).

Alzheimerintauti ja muu vanhuuden tylsistyminen
Kymmenet tutkimukset osoittavat, että tylsistyneillä ihmisillä on tavallista enemmän veressään homokysteiiniä. Tähän asti on vallinnut epävarmuutta siitä, onko kyseessä syy vaiko seuraus. Uusi tutkimus osoittaa, että kyseessä on seuraussuhde: Terveiden kijoissa olleilla ihmisillä, joiden veren homokysteiini on koholla, on kaksinkertainen riski sairastua Alzheimerintautiin tai muuhun vanhuuden tylsyyteen. Kohonnut homokysteiini lisää myös vihamielisyyttä ja masentuneisuutta (Biological psychiatry 2005).

Homokysteiinin alentaminen (foolihapolla, B6- ja B12-vitamiinilla) voi ehkäistä Alzheimerin tautia, kirjoittaa asiaa tutkinut neurologi Martha Clare Morris (Lancet Neurol. 2003;2(7):425-8). Hänen uuden tutkimuksensa mukaan pelkkä foolihappo ei ole suurina annoksina (yli 700 µg/vrk) ikääntyville suositeltava, koska heillä saattaa olla piilevää B6- ja B12-vitamiinien puutosta, jotka pelkän foolihapon käyttö voi naamioida (Arch Neurol 2005;62:641-645). Norjalainen Hordalandin seurantatutkimus vahvistaa, että jo lievästikin kohonnut homokysteiini ja alentunut foolihappo heikentävät ikääntyvien muistia. Uusin Hordalan-raportti (2006) yhdistää kohonnen homokysteiinin moniin muihinkin kroonisiin sairauksiin. Siksi suosittelenkin yhdistelmätablettia, jossa ovat mukana foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit. Lisäksi suosittelen ikä-ihmisille karnosiinia, E-EPAa ja vitamiini-hivenaineantioksidantteja.

Parkinsonin tauti
Parkinsonin taudin perimmäisinä syinä pidetään vapaita radikaaleja ja aivossa vallitsevaa hapetusstressiä, joka vahingoittaa ja tappaa kriittisiä soluja. Viime vuosina on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että myös kohonnyt homokysteiini on mukana kuvassa. Kaiken kukkuraksi taudin hoitoon yleisesti käytetty lääke, L-Dopa nostaa homokysteiiniä ja lisää dementoitumisen vaaraa (lue raportti). Uusi hollantilainen tutkimus osoittaa, että B6-vitamiinilisä vähentää merkittävästi taudin riskiä (Neurology 2006). Vitamiinilisä on todennäköisesti hyödyksi Parkinsonin tautia sairastaville.

Miten homokysteiinin merkitys valtimonkovetustaudissa löytyi?
Homokysteiini löydettiin vuonna 1932, mutta kesti yli 30 vuotta ennen kuin sen merkitystä alettiin ymmärtää. Harvardin yliopiston patologina 1960-luvulla toiminut tohtori Kilmer S. McCully totesi pitkälle edenneen arterioskleroosin kahdella homokysteinuriaa sairastaneella lapsella. Hän oivalsi ensimmäisenä syy-yhteyden homokysteiinin ja verisuonimuutosten välillä ja julkaisi sen vuonna 1969 American Journal of Pathologyssa. McCullya ei kuitenkaan vielä silloin otettu todesta, sillä tutkijat olivat juuri löytäneet kolesterolin, jonka uskottiin olevan pääsyy sydän- ja verisuonitauteihin (moni näyttää uskovan vieläkin).

Tohtori McCully koki tyypillisen lääketieteen pioneerin kohtalon: Hänen työhuoneensa siirrettiin kellariin, hänen tutkimusmäärärahansa lopetettiin, ja lopulta hänet erotettiin Harvardin yliopistosta! Nykyään tri McCullyn havainto on yleisesti hyväksytty, johtavat lääketieteen lehdet antavat hänelle varauksettoman tunnustuksensa, ja hänestä itsestään on tullut superjulkkis. (Monelle muullekin lääketieteen uranuurtavan keksinnön tehneelle tutkijalle on käynyt vastaavalla tavalla, esimerkiksi angiogeneesin estohoidon uranuurtajalle, tohtori Judah Folkmanille. Nyt hänelle on myönnetty yli 70 kunniatohtorin arvoa eri yliopistoissa, viimeksi Göteborgissa.)

Nyt tiedetään, että kohonnut homokysteiini lisää kolesterolin, tupakoinnin, verenpaineen, ylipainon ja muiden tuttujen verisuonitautien riskitekijöiden haittavaikutusta. Hcy:n ja klassisten riskitekijöiden yhteisvaikutus on ilmeisesti synerginen. Edelleen, kohonnut homokysteiini lisää myös verihiutaleitten kokkaroitumistaipumusta; näin homokysteiini voi aiheuttaa valtimo- tai laskimotrombin.

Sydän- ja aivoinfarktiin sairastuneen ihmisen veren homokysteiini ennustaa hänen kohtaloaan: mitä suurempi pitoisuus, sitä suurempi kuolemanvaara. Norjassa 64 sydänpotilaan seurannassa kuoli viiden vuoden aikana 18 henkilöä; heistä 16:n Hcy oli 15 µmol/l tai enemmän, kun vain kahdella se oli alle 9 µmol/l. Riski lisääntyi lineaarisesti Hcy noustessa. Jo kohtuullisestikin kohonnut Hcy (yli 12 µmol/l) lisää aivoinfarktin riskin jopa 5-kertaiseksi ja kohonnut Hcy liittyy useamman kuin yhden suonen stenoosiin. Lisäksi kohonnut Hcy ennustaa myös muiden valtimonkovetustaudin muotojen etenemistä. Kun Hcy on yli 14 mol/l, etenee tauti nopeammin kuin niillä, joilla se on 9 µmol/l tai alle.

Kohonnut Hcy lisää myös riskiä sairastua aivoinfarktiin ja muihin aivoverenkierron häiriöihin, kaulavaltimon ahtaumaan, diabeteksen lisätauteihin, munuaisinsuffisienssiin sekä Alzheimerintautiin ja muihin vanhenemiseen liittyviin sairauksiin. Aivohalvauksen yhtenä syynä pidetään homokysteiiniä säätävien geenien mutaatioita (Orlacchio ja Bernardi 2006). Aivohalvauksen ehkäisemiseksi suosittelen foolihappoa ja muita B-vitamiineja, jotka alentavat kohonnnutta homokysteiiniä. Myös sydäntaudin riskiryhmille suositellaan homokysteiinin määrittämistä verestä ja vitamiinihoitoa (Fowler 2006).

Homokysteiiniä tutkitaan nyt vilkkaasti kaikkialla, myös Suomessa. Veren homokysteiinipitoisuus voidaan nyt helposti mitata (Suomessakin). Yksityislaboratoriossa tutkimus maksaa noin 30 euroa.

Miksi homokysteiini kohoaa?
Tavallisin syy homokysteiinin kohoamiseen on lievä munuaisvaurio, ilman että kreatiniini olisi koholla. Homokysteiini voi kohota perinnöllisistä sekä elintavoista johtuvista syistä. Noin 10 prosentilla väestöstä on perinnöllinen entsyymihäiriö, mikä estää homokysteiinin hajoamista. Kyseessä on kystationi-beta-syntetaasin defekti. Silloin saattaa verisuonitauti ilmetä jo alle 30-vuotiaana.

Muita Hcy:n kohoamisen syitä ovat ikääntyminen, liikunnan puute, tupakointi, alkoholi, runsas eläinvalkuaisen syönti ja kahvin juonti, niukka kasvisten ja vihannesten syönti (jolloin foolihapon saanti jää vähäiseksi). Liian niukka B6- ja B12-vitamiinin saanti lisää homokysteiinin pitoisuutta veressä. Näiden vitamiinien piilevä puutos on paljon yleisempää kuin meillä Suomessa halutaan yleisesti myöntää. Helsinkiläinen professori Ralph Gräsbeck arvioi elokuussa 2001 ilmestyneessä norjalaisessa Nordisk Tidskrift for Biologisk Medisin-lehdessä (s 21), että yksinomaan B12-vitamiinin puutteesta kärsii vähintään 15% yli 70-vuotiaista. Amerikkalaisten tutkimusten mukaan B12-vitamiinin puutetta on jopa 40%:lla väestöstä, eikä vajaus suinkaan rajoitu vanhuksiin. Foolihapon puute osoittautui äskettäin erittäin yleiseksi Kuopion yliopiston tutkimuksissa.

Homokysteiiniä syntyy eläinvalkuaisen metioniinistä, jota on runsaasti lihassa ja maitotaloustuotteissa. Normaalisti homokysteiini häviää muuttumalla uudelleen metioniiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan foolihappoa ja B12-vitamiinia tai muuttumalla kysteiiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan B6-vitamiinia.

Lisääntynyt Hcy voi myös olla merkki foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin toiminallisesta puutteesta (8, 20), vaikka näiden vitamiinien seerumista mitatut pitoisuudet olisivatkin laboratorion ilmoittamassa viitevälissä (sillä näiden vitamiinien viitearvot asetettiin kauan sitten, ennen kuin homokysteiinin merkitys SVT:ssa opittiin tuntemaan). Suomalaisten laboratorioiden Hcy:n viitearvojen yläraja (5-15 µmol/l) vaikuttaa uusimpien tutkimusten valossa korkealta. Nykyiset viitearvot ovat pikemminkin väestön "normaaliarvoja", eivätkä välttämättä ihannearvoja.

Nivelreuman hoitoon yleisesti käytetyllä metotreksaatilla on vastikään havaittu uusia vakavia sivuvaikutuksia. Se lisää veren homokysteiinipitoisuutta, joka nivelreumaa sairastavilla on jo muutoinkin koholla. Hollantilaiset tutkijat seurasivat 1984-90 yhteensä 623 nivelreumapotilasta, joista osa sai metotreksaattia. Sen käyttö lisäsi nelinkertaisesti kuolleisuutta niillä potilailla, joilla oli samanailkaisesti sydän- tai verisuonitauti. Ilman metotreksaattia hoidetuilla sydän- ja verisuonisairautta potevilla nivelreumapotilailla ei kuolleisuus lisääntynyt (Ann Rheum Dis 2000; 59 Suppl. 1:169). Myös lääkärilehti Lancet on varoittanut lääkäreitä metotreksaatin sydän- ja verisuonivaaroista.

Suomalaisilla miehillä Euroopan korkeimmat pitoisuudet
Kansanterveyslaitoksen ja WHO:n aineiston mukaan suomalaisilla (30-69 v. miehillä) on Euroopan korkeimmat Hcy-pitoisuudet, keskimäärin 11 mol/l Matalimmat tasot ovat Saksassa ja Espanjassa (7 µmol/l) sekä Japanissa (6 µmol/l). Näissä maissa onkin tunnetusti vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin Suomessa.

Tällä hetkellä tavoitetasona pidetään 5-7 µmol/l. Tasolla 10-15 µmol/l jokainen kohonnut mikromooli lisää sairastumisen riskiä 7-10 prosenttia. Hcy:n kohoaminen 5 µmol/l lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa yhtä paljon kuin kolesterolin nousu 0.5 mmol/l. Kun plasman Hcy on yli 12 µmol/l:n, on sydäninfarktin riski kaksinkertainen niihin henkilöihin verrattuna, joilla se on tavoitetasossa. Tuore tapaus-verrokki -tutkimus osoitti, että suomalaisella Hcy-tasolla (11.8 µmol/l) aivohalvauksen riski on yli 4-kertainen verrattuna Hcy-tasoon 9.6 µmol/l. Aivohalvaukseen sairastuneista Hcy oli koholla 17 %:lla, kun se verrokeilla oli koholla vain 5 %:lla. Kun Hcy on yli 12 µmol/l, on myös foolihappo- ja B12-vitamiinipitoisuus normaalia matalampi. Tämä kombinaatio lisää aivohalvauksen riskiä erään tutkimuksen mukaan 3-kertaisesti (kun kaikki muut tunnetut sekoittavat tekijät on otettu huomioon).

Yli 60-vuotiaiden aineistossa (Rotterdam study) jokainen mikromoolin nousu Hcy-tasossa lisäsi aivohalvauksen ja sydäninfarktin riskiä 6-7%. Hypertensio lisäsi vielä riskiä merkittävästi. Vastaavasti yhden mikromoolin Hcy:n lasku pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä 7-10 prosentilla.

B-vitamiinit alentavat homokysteiiniä
Foolihappoa on jo kauan määrätty raskaana oleville naisille, koska se ehkäisee sikiövaurioita. Nyt näyttää siltä, että raavaat miehetkin tarvitsevat sitä yhdessä B6- ja B12-vitamiinin kanssa ruuan lisänä. Amerikan lääkärilehden (JAMA) artikkelissa tohtori Jeffrey A. Tice suosittelee näitä vitamiineja kaikille 45 vuotta täyttäneille ja kaikille, joilla on sukuhistorian perusteella sydän- ja verisuonitaudin riski.

Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit ovat kaikki homokysteiinin vastavaikuttajia, sillä ne ovat homokysteiiniä metaboloivia kofaktoreita. B6-vitamiini (pyridoksiini) on kystationiini-beta-syntetaasin kofaktori, joka muuntaa homokysteiininä kystationiksi. Foolihappo ja B12-vitamiini puolestaan osallistuvat reaktioon, jossa noin puolet homokysteiinista normaalisti metyloituu takaisin metioniiniksi. Nämä kofaktorit eivät kuitenkaan näytä olevan kunnossa niillä ihmisillä, jotka sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin.

Foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin yhdistelmä alentaa Hcy:a tehokkaasti myös kystationi-beta-syntetaasin vajaatoiminnassa. Pelkkä foolihappolisä, 250 µg ja 500 µg foolihappoa alentaa neljässä viikossa "tavanomaisesti kohonnutta" Hcy:a 11.4 ja 21.8 %, vastaavasti. Yhdessä nämä kolme B-vitamiinia alentavat homokysteiiniä 4-6 viikossa keskimäärin 20-40 prosenttia. Mitä korkeampi lähtötaso, sitä enemmän pitoisuus alenee. Kun lähtötaso on 12 µmol/l, alenee pitoisuus vitamiinien yhdistelmällä keskimäärin tasolle 8-9 µmol/l. Samalla sydäninfarktin riskin arvioidaan pienenevän 25-30 prosenttia eli 10 prosenttia jokaista alentunutta mikromoolia kohti. Uuden tutkimuksen mukaan ihanteellinen foolihapon päiväannos on 800 µg, lisättynä muutamalla mikrogrammalla B12-vitamiinia.

Irlantilaistutkijatkin suosittavat foolihapon lisäksi myös B12-vitamiinin lisäämistä, koska nämä vitamiinit tehostavat toinen toistensa tehoa homokysteiinin alentajina ja koska B12-vitamiinin puutos väestössä on yleistä (Lancet 2002;359:227-8).

Kun homokysteiinin merkitys sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä äskettäin varmistui, nostettiin foolihapon saantisuositus Suomessa 180:sta 300 mikrogrammaan/vrk. Yhdysvalloissa ja Kanadassa suositellaan 400 µg/vrk. British Medical Journalin artikkeleissa suositellaan nyt 800 µg/vrk. Vuoden 2002 lopulla Britannian valtalehti The Times uutisoi tämän suosituksen näyttävästi saarivaltakunnassa. Suomen kansanterveyslaitoksen "asiantuntijat" uskottelevat toimittajille ja yleisölle, että suomalainen kyllä pärjää 200 mikrogrammalla.

Saantisuosituksen korotus aiheutti ongelman, sillä väestö ei saa näin paljoa foolihappoa ruuasta. Niinpä Yhdysvaltain lääkintöhallitus (FDA) vuoden 1999 alusta USA:n kaikissa osavaltioissa pakolliseksi foolihapon lisääminen viljaan ja viljatuotteisiin. Kanadassa rikastus on vielä vapaaehtoinen. Lisäyksen lasketaan ehkäisevän Yhdysvalloissa vuosittain 50.000 sydänkuolemaa.

Viljatuotteiden rikastuksen tehoa veren homokysteiiniin on myös jo tutkittu. Tulokset eivät valitettavasti ole olleet kovinkaan rohkaisevia , sillä vaikka rikastetut elintarvikkeet nostavat seerumin foolihappoa 30 prosenttia, laskee homokysteiini vain 3,7 prosenttia. Vasta 5-6 –kertaa suurempi rikastus nostaa seerumin foolihappoa 65-105 % mikä alentaa homokysteiiniä 11-14 %.

Foolihappo imeytyy vitamiinivalmisteista paremmin kuin ravinnosta. Kun nautitaan samalla myös B6- ja B12-vitamiinia, alenee Hcy vielä enemmän. Vaikuttaa siltä, että vitamiinivalmisteet olisivat varmempi tapa alentaa kohonnutta homokysteiiniä kuin pelkästään yrittää muuttaa ruokavaliota tai rikastaa elintarvikkeita. Arvovaltainen New England Journal of Medicine suosittelee pääkirjoituksessaan vitamiinilisää juuri tästä syystä. (9) Tilanne on vastaava kuin raudanpuuteanemiassa: eihän sitäkään hoideta pelkän ruokavalion, vaan rautalääkityksen avulla.

Lopuksi
Homokysteiinistä on nyt käynnissä useita seurantatutkimuksia, joissa selvitetään B-vitamiinihoidon kliinistä vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sekä munuaistaudin kulkuun. Kestää vielä vuosia, ennen kuin lopulliset tulokset ovat käytettävissä ja ennen kuin tutkijat ja kliinikot pääsevät yksimielisyyteen. Innostus kuitenkin on suuri tutkijoiden keskuudessa. Muun muassa verisuonikirurgit pitävät tärkeänä vitamiinihoidon tutkimista, sillä eihän kirurgia korjaa mitenkään valtimonkovetustaudin perussyytä eikä ehkäise sen etenemistä. (11) Myös HYKSissä mitataan sydän- ja aivohalvauspotilaiden homokysteiini ja heille annetaan tarvittaessa homokysteiiniä alentavaa vitamiinihoitoa. Samoin HYKS:n kirurgian klinikka antaa munuaispotilaille täydentävän hoitona foolihappoa.

Uutta tietoa homokysteiinistä, B-vitamiineista ja niiden merkityksestä tavallisissa taudeissa julkaistaan lähes päivittäin. PubMedissä on homokysteiinin merkityksestä sydäntaudeissa jo yli 500 julkaisua, aivohalvauksessa yli 220, diabeteksessa yli 330 jne. Tutkimusten abstrakteja pääsee lukemaan netissä kautta hakusanoina esim. "homocysteine; cardiovascular", "homocysteine; stroke", "homocysteine; diabetes" jne. Tilannetta seuraavat paperittomat elektroniset on-line-julkaisut www.rondellen.net sekä www.b12.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tohtori Tolonen
Terve, Christer Sundqvist. Nyt kun olet paljastanut itsesi, haluan vain todeta, ettei tämä viittaamaasi raportti mitenkään mitätöi homokysteiinistä julkaistua muuta tiedekirjallisuutta. Haluat vain naiivisti tölväistä minua tällä viestilläsi, koska juuri minä toin homokysteiinin merkityksen suomalaisten tietoisuuteen lähes 10 vuotta sitten. Homokysteiinin merkitystä sydän- ja muissa taudeissa tuskin ratkaistaan tässä viestiketjussa.Hei tohtori Matti Tolonen!
En tiedä mistä olet keksinyt yhteyden nimimerkin "omega6" ja minun välille. Kirjaudun nyt ensimmäistä kertaa tänne Tiede.fi:n keskustelupalstalle. Käytän nimimerkkiä "christer_sundqvist".

Olen Sinun kanssasi aivan samaa mieltä homokysteiinin merkityksestä. Ihmettelinkin noita "omega6" nimimerkin esille tuomia tutkimustuloksia. Teet tärkeää valistustyötä juuri tuon homokysteiinin suhteen!

Tsemppiä Matti!

Hiukan omituiselta näyttää tri Tolosen "pyyteetön" terveysvalistus yleisellä keskustelupalstalla. En ole lääketieteen asiantuntija, mutta kyllä Tolonen näitä juttuja kirjoittaa oman hyödyn maksimoimiseksi.

Jos ihmiset söisivät monipuolisesti, ei tarvitsisi turvautua erilaisiin pillereihin.
Miksi hän ei kovinkaan ponnekkaasti tuo esiin ruokavalion ja liikunnan merkitystä. Sopiva ravinto ja liikunta auttaa masennukseen ja moneen muuhun vaivaan tehokkaammin kuin napsitut pillerit.

christer_sundqvist
Tohtori Tolonen
Terve, Homokysteiinin merkitystä sydän- ja muissa taudeissa tuskin ratkaistaan tässä viestiketjussa.Olen Sinun kanssasi aivan samaa mieltä homokysteiinin merkityksestä. Ihmettelinkin noita "omega6" nimimerkin esille tuomia tutkimustuloksia.Linkistä lainattua, Tulokset vahvistavat mittavaa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan homokysteiinillä ei ole sijaa sydänvaivojen ehkäisyssä.
Tutkimukseen osallistui 5 400 sydänsairasta tai muuten suurentuneessa sydänoireiden vaarassa olevaa naista, jotka satunnaistettiin saamaan foolihappoa (2,5 mg), B12-vitamiinia (1 mg) ja B6-vitamiinia (50 mg) tai lumevalmistetta päivittäin seitsemän vuoden ajan. Tutkimus on tiettävästi pisin aiheesta tehty satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus.
--> Ovatko tohtorit sitä mieltä että tutkimus ei riitä näytöksi B-vitamiinien hyödyttömyydestä sydänsairauksien ehkäisyssä?
Eikö kannattaisi ryhtyä etsimään muita syitä sairauksiin eikä toimia omien/väärien kuvitelmien pohjalta, onko teillä jonkinlainen käsitys siitä kuinka tieteellisiä tutkimuksia tehdään?

marliini
Seuraa 
Viestejä198
Tohtori Tolonen
Foolihappo ja C-, E-, B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kertymistä elimistöön ja suojaavat siten sydän- ja verisuonitaudeilta, luukadolta, masennukselta, syövältä, munuaistaudeilta, muistihäiriöiltä, dementialta, Parkinsonin taudilta ja ennenaikaiselta synnytykseltä ym. Foolihappoa pidetään nykyään yleisvitamiinina, joka vaikuttaa ihmisen keskeisiin aineenvaihdunnan reaktioihin.Miksi Biovita myy synteettistä B6, B12 ja foolihappovalmistetta ?????

Itse sain pahoja lihaskramppeja synteettisestä foolihaposta (luulin tarvitsevani, kun sitä niin mainostetaan) eli omaa tyhmyyttä.

Eikö sinunkin lääkärinä (???) olisi parempi suositella kunnon ruokaa eikä omia pilsujaan ihmisten terveyden kustannuksella ????

Mitä B ryhmän vitamiineihin tulee niin ainakin seuraavat yleisesti käytettävät (lisissä) muodot ovat synteettisiä:

Tiamiinimononitraatti, tiamiinihydrokloridi - synt. B1
Pyridoksiinihydrokloridi - synt. B6
Pteroyylimonoglutamiinihappo - synt. foolihappo
Kalsiumpantotenaatti - synt. B5
D-biotiini - synt. biotiini
Koliinibitartraatti - synt. koliini

C vitamiini kun sitä on lisissä niin kulkee usein askorbiinihapon nimellä. Tällöin on hyvin harvoin kyseessä luonnollista C vitamiinia. Useimmiten lisien "askorbiinihappo" valmistetaan maissitärkkelyksestä. Eli kyseessä ei ole luonnollista C vitamiinia. Jos C on kalsiumaskorbaatin muodossa niin ei myöskään ole kyseessä luonnollista C:ta. Sama pätee jos kyseessä on "ester C". Luonnollisesta C vitamiinista käytetään usein termiä "C complex", koska siinä ei ole vain ja ainoastaan "askorbiinihappo", vaan siinä ovat mukana myös synergistit kuten bioflavonoidit. Luonnollista C:ta, eli C kompleksia, löytyy luonnollisista raaka-aineista, esim. mustaherukka, tyrnimarja, vadelma, mansikka, pinaatti, jne. Harva lisä sisältää C vitamiinia C kompleksin muodossa. Jos sisältää niin etiketistä useimmiten selviää. Syy miksi useimpien lisien C on askorbiinihapon muodossa taitaa olla taloudellinen. On halvempaa tuottaa laboratoriossa askorbiinihappoa maissitärkkelyksestä kuin ottaa talteen vastaava määrä C kompleksia luonnon raaka-aineesta kuten joistakin sitrushedelmistä, joista jotkut harvat valmistajat tosin ottavat talteen lisiensä C kompleksia.

E vitamiinin suhteen vallitsee yhtämielisyyttä että "dl" muoto on synteettistä. Useinhan E on lisissä muodossa "dl-alfa-tokoferoli". E asetaatista ja sukkinaatista, molemmat melko tavallisia, sanotaan myös että ovat synteettisiä. Molemmat ovat kuivia muotoja joita käytetään tableteissa ja pulverikapseleissa. Varmin ja paras luonnollisen E vitamiinin lähde on joku E vitamiinipitoinen luonnon raaka-aine. Esim. raaka manteli on melko hyvä E:n lähde, kun sitä tai muuta luonnollista E vitamiinipitoista ruokaa syö niin saa koko E kompleksin, jossa 8 eri tekijää, 4 tokoferolia, ja 4 tokotrienolia. Eli niinkuin luonnollinen C vitamiini ei ole vain ja ainoastaan askorbiinihappo, vaan kokonainen kompleksi eri synergistisiä tekijöitä, niin myös luonnollinen E vitamiini on kompleksi, eikä vain ja ainoastaan alfa-tokoferoli.

Rutiköyhä maaperä, surkea ravinto
Monesti kuulee väitettävän, että maaperä leveysasteillamme on niin köyhä, ettei terveellinen ravitsemus ole mahdollista edes niille, jotka syövät melko monipuolisesti.

Sen sijaan pääasiallisesti tyhjiä koloreja tarjoava roskaruoka on todellinen syy vitamiinipuutoksiin. Jollei muuta ruokatottumuksiaan, on tietysti parempi napsia vitamiineja purkista kuin altistua puutoksille. Vitamiinivalmisteiden tulisi silloin olla mieluumin luonnollisia kuin synteettisiä.

Lupauksiin uskominen voi tulla kalliiksi
Mukavuudenhalu ja huono omatunto saa monen meistä hankkimaan lisäravinteita sen sijaan että muuttaisimme ruokatottumuksiamme. Eikä siinä mitään ihmettelemistä. Kukapa ei mielellään saisi hiukan lisää elinvoimaa nielemällä päivittäin muutaman pillerin tai häätäisi stressiä ja hermostuneisuutta vaarattomalla (???) lisäravinteella.

Yhdysvalloissa lisäravinteiden käytöstä on joissakin piireissä tullut itsestäänselvyys. Niinpä New York Times varoittaakin: "Tosiasiassa lisäravinteiden suurkuluttajat osallistuvat vapaaehtoisesti valvomattomaan kokeiluun aineilla, jotka voivat olla hyödyllisiä, haitallisia tai täysin vaikutuksettomia."

Ainakin maallikon on todella vaikea seikkailla hyvin tuloksin lisäravinteiden viidakossa, koska se on asiantuntijoillekin melkein ylivoimaista.

Monipuolinen, laadukas ruoka on vieläkin paras vaihtoehto
Asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että mikäli syödään monipuolista laadukasta ruokaa, ei lisävitamiineja eikä kivennäisaineita ainakaan jatkuvasti tarvita. Se, että tiedetään marjojen, hedelmien ja kasvisten säännöllisen syönnin ehkäisevän sairauksia, ei tosiaankaan tarkoita sitä, että niistä eristetyillä ainesosilla - varsinkaan synteettisinä - olisi samanlainen vaikutus.

Luonnollisissa elintarvikkeissa sekä myös luonnollisissa vitamiinivalmisteissa ei ole vain paria vitamiinia, vaan suuri joukko erilaisia yhdessä vaikuttavia aineita, jotka auttavat terveyden säilyttämisessä. Eristetyt ainesosat saattavat rasittaa aineenvaihduntaa ja ennemminkin lisätä ravintoon liittyviä riskejä, koska ne voivat vaikuttaa tuntemattomin tavoin elimistön monimutkaiseen ja suurelta osin vielä selvittämättömään toimintaan.

Luonnolliset ravinteet:
http://www.energian.net/terveys/info6.html

christer_sundqvist
Tohtori Tolonen

Hei tohtori Matti Tolonen!
En tiedä mistä olet keksinyt yhteyden nimimerkin "omega6" ja minun välille. Kirjaudun nyt ensimmäistä kertaa tänne Tiede.fi:n keskustelupalstalle. Käytän nimimerkkiä "christer_sundqvist".

Olen Sinun kanssasi aivan samaa mieltä homokysteiinin merkityksestä. Ihmettelinkin noita "omega6" nimimerkin esille tuomia tutkimustuloksia. Teet tärkeää valistustyötä juuri tuon homokysteiinin suhteen!

Tsemppiä Matti!
Terve Christer, olen pahoillani, että sain toisesta ketjusta sen käsityksen, että olet omega6. Hyvä että korjasit asian. Pyydän anteeksi väärinkäsitystäni.

Vastaan vielä aloitusviestin tutkimusta koskevaan fenomenologin kysymykseen. Postasin pitkän jutun homokysteiinin merkityksestä erilaisissa sairauksissa osoittaakseni, ettei yksi pääsky kesää tee. Toisin sanoen, yksi naisilla tehty 7 vuoden seurantatutkimus, jossa mitattiin vain tiettyjä muuttujia ei mitenkään mitätöi esim. miehillä tehtyjä tutkimuksia eikä homokysteiinin merkitystä muissa tautitiloissa. Homokysteiini on edelleen vilkkaan tieteellisen mielenkiinnon kohteena, ja saamme asiasta jatkuvasti uutta tietoa, joka tarkentaa nykyisiä käsityksiämme. Tutkimuksia voi seurata maksutta PubMedistä http://pubmed.gov hakusanalla homocysteine (tällä hetkellä yli 13 000 dokumenttia).

Tohtori Tolonen kirjoitti:
Terve, Homokysteiinin merkitystä sydän- ja muissa taudeissa tuskin ratkaistaan tässä viestiketjussa.

christer_sundqvist kirjoitti:
Olen Sinun kanssasi aivan samaa mieltä homokysteiinin merkityksestä. Ihmettelinkin noita "omega6" nimimerkin esille tuomia tutkimustuloksia.

f--> Kyse on tietysti vain naisten sydänvaivoista, näistä viesteistä vain pääsi siihen käsitykseen että olette eri mieltä aloitusviestissä olleen tutkimuksen tekijöiden kanssa B-vitamiinien hyödyttömyydestä em. sairauksien ehkäisyssä.

Kysymys: Onko mahdollista, että homokysteiini ja karnosiini reagoivat keskenään aiheuttaen pahimmassa tapauksessa räjähdyksen tai vähintään pahat ilmavaivat.

Jos näin on, se selittäisi jotkut itsemurhapommit.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32000

Mielestäni mainostaminen TIEDE-palstalla on kiellettyä tai ainakin hyvin paheksuttavaa, sillä täältä löytyy jo nyt lukuisia threadeja, jotka käsittelevät kaiken maailman "puoskareiden" terveyttä edistäviä pillereitä ja rohtoja,joita ei missään tapauksessa voi suositella (eikä yksikään itseään arvostava lääkäri suosittelekaan) ensisijaisena hoitomuotona tai edes tukihoitona millekkään diagnosoidulle sairaudelle.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

John Carter
Mielestäni mainostaminen TIEDE-palstalla on kiellettyä tai ainakin hyvin paheksuttavaa, sillä täältä löytyy jo nyt lukuisia threadeja, jotka käsittelevät kaiken maailman "puoskareiden" terveyttä edistäviä pillereitä ja rohtoja,joita ei missään tapauksessa voi suositella (eikä yksikään itseään arvostava lääkäri suosittelekaan) ensisijaisena hoitomuotona tai edes tukihoitona millekkään diagnosoidulle sairaudelle.Jos syyttää jotain ihmistä puoskariksi, olisi hyvä myös osata arvioida onko tosiaan näin vai onko kyseessä vain olettamus. Jotain perusteluja kannattaisi laittaa väitteidensä tueksi.

John Carter
Mielestäni mainostaminen TIEDE-palstalla on kiellettyä tai ainakin hyvin paheksuttavaa, sillä täältä löytyy jo nyt lukuisia threadeja, jotka käsittelevät kaiken maailman "puoskareiden" terveyttä edistäviä pillereitä ja rohtoja,joita ei missään tapauksessa voi suositella (eikä yksikään itseään arvostava lääkäri suosittelekaan) ensisijaisena hoitomuotona tai edes tukihoitona millekkään diagnosoidulle sairaudelle.

Justiinsa näin. Lisäksi osassa teksteistä alkaa täyttyä tahallisen vaaran aiheuttamisen tunnusmerkit.

valtiokonttorin elatti
Kysymys: Onko mahdollista, että homokysteiini ja karnosiini reagoivat keskenään aiheuttaen pahimmassa tapauksessa räjähdyksen tai vähintään pahat ilmavaivat.

Jos näin on, se selittäisi jotkut itsemurhapommit.
Homokysteiini muodostuu aineenvaihdunnassa metioniinin demetylaatiotuotteena. Se metabolisoituu edelleen kahta eri tietä. Homokysteiini voi kondensoitua seriinin kanssa kystationiiniksi reaktiossa, joka vaatii B6-vitamiinia. Toinen mahdollinen reaktiotie on remetylaatio takaisin metioniiniksi. Vm. reaktio vaatii metyyliryhmän luovuttajaksi foolihappojohdannaisen sekä B12-vitamiinin. Homokysteiini on soluille toksinen, minkä vuoksi sitä aktiivisesti kuljetetaan soluista ulos. Plasmassa homokysteiinistä n. 70 % on kiinnittynyt albumiiniin, n. 30 % on sitoutunut muihin pienimolekyylisiin yhdisteisiin disulfideiksi ja vain alle 1 % on vapaana.
www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/t ... 169&char=h
Myös karnosiini on elimistön oma aine, vain erittäin lihavat voivat räjähtää spontaanisti.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32000

Feno,tietääkseni en ole nimennyt ketään puoskariksi, siksi jokainen palstalainen voinee tehdä omat johtopäätöksensä " puoskaroinnista " aivan itse.

" Vain erittäin lihavat voivat räjähtää spontaanisti "

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

John Carter
Feno,tietääkseni en ole nimennyt ketään puoskariksi, siksi jokainen palstalainen voinee tehdä omat johtopäätöksensä " puoskaroinnista " aivan itse.Tässä toisesta ketjusta Proffz:n viestistä pätkä,
kysymyksessä on mitä ilmeisimmin jopa törkeä kunnianloukaus, jota voi seurata jopa kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Myös ne, jotka nimimerkin ‘suojassa’, asiasta mitään tietämättä solvaavat Tolosta, voivat joutua tästä tuomiolle.
www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php? ... 37&start=0
--> Kannattaa syytellä varovasti ihmisiä ilman perusteluita.

fenomenologi
Homokysteiini muodostuu aineenvaihdunnassa metioniinin demetylaatiotuotteena. Se metabolisoituu edelleen kahta eri tietä. Homokysteiini voi kondensoitua seriinin kanssa kystationiiniksi reaktiossa, joka vaatii B6-vitamiinia. Toinen mahdollinen reaktiotie on remetylaatio takaisin metioniiniksi. Vm. reaktio vaatii metyyliryhmän luovuttajaksi foolihappojohdannaisen sekä B12-vitamiinin. Homokysteiini on soluille toksinen, minkä vuoksi sitä aktiivisesti kuljetetaan soluista ulos. Plasmassa homokysteiinistä n. 70 % on kiinnittynyt albumiiniin, n. 30 % on sitoutunut muihin pienimolekyylisiin yhdisteisiin disulfideiksi ja vain alle 1 % on vapaana.Näinhän se menee. Tässä asiaa valaiseva kuvio

Vasemmassa ympyrässä foolihappo ottaa metyyliryhmän seriinistä (aminohaposta) muodostaen glysiiniä ja metyloi niillä homokysteiinin muodostaen metioniinia oikeanpuolisessa ympyrässä. Metioniini on SAMe:n esiaste. SAMe on metyyliryhmän luovuttaja. Metyyliryhmä on välttämätön hermosolujen normaaleissa toiminnoissa. Huomaa, että entsyymireaktiot käyttävät B6- ja B12-vitamiineja. Me=metyyliryhmä, SAMe = S-adenosyylimetioniini, SAH = S-adenosyylihomokysteiini, R = mikä tahansa molekyli, jonka SAMe voi metyloida.

Kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan suomalaisten (savolaisten) miesten plasman homokysteiinipitoisuus on Euroopan suurin, keskimäärin noin 11 µmol/l. Espanjassa lukemat ovat keskimäärin alle 7 µmol/l. Nuorisopsykiatri Tommi Tolmusen väitöskirjan mukaan korkea homokysteiinipitoisuus liittyy masennukseen. Homokysteiiniä kannattaa siis mitata verestä ja jos lukema on yli 7 µmol/l, suosittelen ruoan lisänä foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien yhdistelmää, joka yleensä alentaa lukemaa. Foolihappo tehostaa myös psyykelääkkeiden vaikutusta.

Homokysteiinin merkitystä sydäntaudeissa tutkitaan vilkkaasti. Uusi rottakoe osoittaa, että homokysteiinin vastavaikuttaja, foolihappo, suojaa sydänsoluja diabeteksen aiheuttamia muutoksia (mm. solukuolemaa) vastaan.
http://tinyurl.com/5ousky

Tutkijat päättelevät, että foolihappo ravintolisänä voi ehkäistä myös ihmisdiabeetikkojen sydänsolujen kuolemaa. 11 viikkoa kestäneessä kokeessa foolihappolisä tehosti solukuolemaa ehkäisevien geenien ilmentymistä sydänlihassoluissa. Tutkimus osoitti, että foolihappo sekä ehkäisee solukuolemaa että lisää niiden vastustuskykyä diabeteksen aiheuttamia biokemiallisia muutoksia vastaan. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kohonnut verensokeripitoisuus voi vaurioittaa jopa kolmasosaa diabeetikon sydänsoluista, kirjoittavat tutkijat.

Kuten tiedetään 75-80 % diabeetikoista saa jonkin sydän- ja verisuonisairauden ja kuolee siihen. Tavallisimpa ovat sepelvaltimotauti ja diabeettinen sydänlihassairaus eli kardiomyopatia.
Foolihapon on osoitettu vähentävät myös aivohalvauksen riskiä (jota taas homokysteiini lisää)
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=11 ... id=3510210

Folaattia on pieniä määriä ravinnossa, erityisesti brokkolissa, brysselinkaalissa, parsassa, pavuissa ja ruskeassa riisissä. Kasvisten folaatti imeytyy huonommin kuin vitamiinitableteissa oleva folaatin synteettinen muoto foolihappo. Valitettavasti suomalaisten folaatin/foolihapon saanti on liian vähäistä, usein alle 200 µg/vrk, kun saantisuositus on nyttemmin nostettu meillä 300 :an ja USA:ssa ja Kanadassa 400 µg:aan päivässä. Valtaosa suomalaisista jää tämän alle. Suosittelen foolihappolisää henkilöille, joilla on diabetes tai jokin sydän- ja verisuonisairaus tai sen huomattava riski. Foolihappo toimii parhaiten yhdessä B6- ja B12-vitamiinin kanssa.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
Tohtori Tolonen
Homokysteiinin merkitystä sydäntaudeissa tutkitaan vilkkaasti. Uusi rottakoe osoittaa, että homokysteiinin vastavaikuttaja, foolihappo, suojaa sydänsoluja diabeteksen aiheuttamia muutoksia (mm. solukuolemaa) vastaan.
http://tinyurl.com/5ousky

Tutkijat päättelevät, että foolihappo ravintolisänä voi ehkäistä myös ihmisdiabeetikkojen sydänsolujen kuolemaa. 11 viikkoa kestäneessä kokeessa foolihappolisä tehosti solukuolemaa ehkäisevien geenien ilmentymistä sydänlihassoluissa. Tutkimus osoitti, että foolihappo sekä ehkäisee solukuolemaa että lisää niiden vastustuskykyä diabeteksen aiheuttamia biokemiallisia muutoksia vastaan. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kohonnut verensokeripitoisuus voi vaurioittaa jopa kolmasosaa diabeetikon sydänsoluista, kirjoittavat tutkijat.

Kuten tiedetään 75-80 % diabeetikoista saa jonkin sydän- ja verisuonisairauden ja kuolee siihen. Tavallisimpa ovat sepelvaltimotauti ja diabeettinen sydänlihassairaus eli kardiomyopatia.
Foolihapon on osoitettu vähentävät myös aivohalvauksen riskiä (jota taas homokysteiini lisää)
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=11 ... id=3510210

Folaattia on pieniä määriä ravinnossa, erityisesti brokkolissa, brysselinkaalissa, parsassa, pavuissa ja ruskeassa riisissä. Kasvisten folaatti imeytyy huonommin kuin vitamiinitableteissa oleva folaatin synteettinen muoto foolihappo. Valitettavasti suomalaisten folaatin/foolihapon saanti on liian vähäistä, usein alle 200 µg/vrk, kun saantisuositus on nyttemmin nostettu meillä 300 :an ja USA:ssa ja Kanadassa 400 µg:aan päivässä. Valtaosa suomalaisista jää tämän alle. Suosittelen foolihappolisää henkilöille, joilla on diabetes tai jokin sydän- ja verisuonisairaus tai sen huomattava riski. Foolihappo toimii parhaiten yhdessä B6- ja B12-vitamiinin kanssa.
Myös bipolaarisesta oireesta kärsivät voisivat hyötyä foolihaposta:

Bipolar Disorders
Association of cognitive deficits with elevated homocysteine levels in euthymic bipolar patients and its impact on psychosocial functioning: preliminary results
http://www.blackwell-synergy.com/doi/ab ... 07.00412.x

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32000

Folaatin saantia kannattaa lisätä hankkimalla sitä luonnollisesti ruoasta kuten täysjyväviljavalmisteista, kasviksista, hedelmistä, marjoista, leseistä, kananmunista, ym. luonnon omista ravintoaineista ennemmin kuin foolihappopillereistä. (jotka saattavat runsaasti ja jatkuvasti käytettynä aiheuttaa heikotusta ja pahoinvointia.)

Ravintosuosituksissa yleensä suositellaankin juuri luonnon omia folaatti lähteitä, koska folaatin runsas saanti ruoasta on turvallista eikä se aiheuta ed.mainittuja sivuvaikutuksia.(Tutkijat ovat myös yleisesti sitä mieltä, että ihmisten pitäisi hankkia tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit monipuolisen ruokavalion avulla ja välttää turhien pillereiden syöntiä.)

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Vit ... 5235618665

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat