Seuraa 
Viestejä45973

Täällä kun syyllistetään jatkuvalla syötöllä toinen toisiamme kun ryydymme flekmaattisesti paikoillamme istuen ja nuoretkin on jo sylilapsina kuin harmaahapset.. niin putkahtipas mieleeni että siinä sitä olis markkinarakoa ekokeksijöille kehittää sellainen tietokone, jonka energianlähde olisikin käyttäjän takaliston alla ja apparaattia vois käyttää vain kun viitsii polkea tai muuten vatkata jotakin mistä saa kehitettyä senverran sähköä että laitetta voi käyttää.

Oon muutenkin askaroinut sellaisen ajatuksen parissa, että pitäis kehitellä työtuoli, mihin olis yhdistetty kuntopyöräominaisuudet.
Mun on ihan pakko jatkuvasti nousta ylös ja rampata milloin missäkin kun jatkuva paikoillaan olo ei ole terveellistä. Mulle riitti kymmenen vuotta pakkoistumista koulussa ja toiset kymmenen vuotta pakkotöissä vaiheompelijana. Molemmissa kytättiin sanktion uhalla etten saa liikkua silloin kun mun on tarvis liikkua ja minähän liikun.

Tietoliikenneongelmat olis ratkaistu silloinkin jos/kun tulee jokin energiakatkos maksulliseen energianjakeluun.

Kehitysapunahan niitä vois sit ruodata ympäri planeettaa sinne missä ei ole mahdollisuutta yltää hyvinvointiin ja saatais tämän planeetan tilannett yhteisin talkoin paremmalle jamalle. Äkkiä ne muutkin oppis sen kakkoskielen englannin, its´s not difficould. I´m learn it almoust from another people, I´m not learn it in the school.. from netti is good teatcer too..

Lets do it!

____________

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (73)

Vierailija

Ainakin yksi käytännön ongelma pitäisi ratkaista ennen tuollaisen käyttöön ottoa. Tietokoneen välimuistit pitäisi saada sellaisiksi, että ne eivät tarvitse sähköä muistin ylläpitoon. Muuten tietokonetta pitäisi bootata jokaisen pienen hengähdystauon ajaksi, ja tavallisella tallaajalla taitaa hädin tuskin kunto riittää siihen boottaamiseen... Pitää muistaa että tavallinen tietokone imaisee satoja watteja helposti... (tosin esim. kannettavissa sähkön säästöön on usein paneuduttu)

Muistelisin että sellaista muistia onkin jo ollut suunnitteilla/kokeilussa. Olikohan se uusimpiin nopeisiin flasmuisteihin perustuvaa. En nyt tähän hätään muista tarkemmin.

Nykykannettava nappaa käytössä noin 30 - 40W, joka vastaa suurinpiirtein samaa kuin reipas hölkkä sellaisessa tyhjänpolkemiskoneessa, ainakin sen omien mittareiden mukaan.

Kyllähän se työstä käy, jos meinaa käyttää konetta pitempiä jaksoja kerrallaan. En tiedä jaksaisinko paria tuntia enempää.

Suurin ongelma kuitenkin taitaa tulla siitä, että ruokakulut kasvaa kohisten, kun polkee pyörää tuntikaupalla joka päivä. Meikäläinen kun on tällainen syömäköyhä, niin talous menisi pilalle, tai sitten terveys kun laihtuu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näistä simppeleistä, ihmisten lihastyövoimaan perustuvista ekokeksinnöistä ei ikinä tykkää ne jotka myy fossiilisia polttoaineita, jalostaa ja myy valmistuotteena "halpaa" sähköä.

Periaatteessa kaikki sellainen on jo keksitty, jolla voi helpottaa elämää niin, että voi pitää yhteyttä muihin pitkienkin matkojen päähän, mutta internetin käyttö omalla lihastyövoimalla olis melkoinen mullistus aiempiin ekokeksintöihin nähden.

Mä voinsin toki ruveta kehittelemään ittekin ja kääriä voitot taskuuni, mutta nyt kun julkistan idean, niin voi muutkin innokkaat ruveta räknäämään, en mä niin voitonkipee oo enkä lainkaan pidä patenttisysteemistä kun just sekin estää hyvinvoinnin jakaantumista tasapuolisemmin.

Se on semmoinen juttu että kun vastustaa jotakin, niin pitää olla vanhan tilalle aina jotain uutta. Muuten marina on turhaa ruikutusta ja sitä on nykyisin kyllästymiseen asti ihan liikaa.

Onhan noita tehty. Kuntopyörän renkaaseen auton laturi kiinni ja se on siinä. Siinä on valmis hihnapyöräkin ihan kuin sitä varten tehty.

Suurin ongelma on aina siinä, että kuka sitä jaksaa ja viitsii polkea.

Veikko
Nykykannettava nappaa käytössä noin 30 - 40W, joka vastaa suurinpiirtein samaa kuin reipas hölkkä sellaisessa tyhjänpolkemiskoneessa, ainakin sen omien mittareiden mukaan.

Kyllähän se työstä käy, jos meinaa käyttää konetta pitempiä jaksoja kerrallaan. En tiedä jaksaisinko paria tuntia enempää.
Kiitos näin alkajaisiksi.
Joku akkuhan siinä olis hyvä olla, ettei katoa tärkeet jutut. Mutta lähinnä ajattelin aluksi laitetta sellaiseksi kotikäyttöiseksi ja niille jotka ei tarvitse sitä "oikeiisiin" töihin.

Mä olen syntynyt sellaisiin olosuhteisiin missä ei ollut tietokoneita. -56 meillä ei ollut puhelintakaan. Ei autoa liioin. Kylällä oli kyllä jo lähinaapurissa puhelin. Ei me sitä kyllä käytetty kun isällä ja äidillä oli polkupyörät. Nooh.. oli meidän isällä motskari, mutta polkupyörällä ne töihin kulki molemmat ja vaan mummulle piti joskus käydä soittamassa naapurista jotakin kauppa-asiaa, huonojalkainen kun jo oli vanha ihminen. Yleensä hän hoiti kauppa-asiat niin että kun kaupasta tuotiin tilaus niin antoi uuden listan mukaan, jne.

Lapsuuteni kivijalkaisessa hirsitalossa, jossa ei ollut vesijohtoa eikä viemäriä, siellä piti olla kaikenaikaa liikkeessä. Syödessä piti istua aloillaan ja nukkuessa tietenkin olla suht aloillaan.
Sisällä ei saanut olla juurikaan. Aamulla sängystä ylös, puurot naamaan ja ulos. Kova pakkanen oli armahdus päästä sisälle.
Koulussakin oli paljon ulkonaoloa, urheilua jos jotakin ja koulumatkat tietenkin kuljttiin kävellen ja talvella suksilla.

Ei sitä tarpeeseen niin kovin montaa tuntia nuorten tarvitsis nettiä käyttää... mutta kun me ei eletä enää ennevanhaan niin jotain vois kuitenkin itsekin tehdä.
Voihan nohevimmat itse värkätä ainakin omaan käyttöön, vaikka valtaväestö ei innostuiskaan asiasta. Ja luulen mä että aika moni ostais kuntopyörätietokoneen kun niitä olis tarjolla. Ei tämä mikään hölmö idis ole.

Veikko
Onhan noita tehty. Kuntopyörän renkaaseen auton laturi kiinni ja se on siinä. Siinä on valmis hihnapyöräkin ihan kuin sitä varten tehty.

Suurin ongelma on aina siinä, että kuka sitä jaksaa ja viitsii polkea
Joo, ympäristökatastrofihan onkin etupäässä kiinni siitä mitä laiskat ihmiset viittii tai haluu tehdä.
Mutta kun ajattelee asiaa isompana kokonaisuutena ekologisesti, sitäkin millaiset vahvat sietäjät on niitä jotka selviytyy, niin ei tasan paras ihmisaines ole sellainen, joka löhöö yötäpäivää tietokoneen äärellä tukielimet sökönä lipittäen redbullia, että pysyis ees jollakin tajuissaan ja pääasiallinen käyttö arvokkaalle infrastruktuurivälineelle, joka on vain apuvälinen hyvinvointiin.. on itsensä helppo viihdyttäminen.

Tässä on reippaille haastetta.

salai
Seuraa 
Viestejä9150

Alkuperäisissä suunnitelmissa ainakin One Computer for Child -projektin kompuutterille virtaa väännettiin kammella:

Äkkiäkös tuosta saisi tehokkaamman vaihtamalla kammen paikalle urapyörän ja yhdistämällä laite vanhan Singerin (=poljettava ompelukone) jalkapoljin/hihnasysteemiin. Tai miksei vaikka vanhaan rukkiin, jos kotikutoisuutta oikein kaipaa.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Veikko
Onhan noita tehty. Kuntopyörän renkaaseen auton laturi kiinni ja se on siinä. Siinä on valmis hihnapyöräkin ihan kuin sitä varten tehty.Tota.. tuotekehittelypuolta ajattelin että keventäis polkemista kun tekis infrafillarista sellaisen, ettei tarttis sytkyttää niin vimmatusti.. jotenkin niin, että voimahihnassa on mittaa enemmän, tjms..?
Tuossa sen vois tietenkin ratkaista niin että ei vie paljon tilaa.
Pelkän työtuolin ja -pöydän verran, tai kuin kannettavan kanssa, istuin ja näyttö siihen kytkettynä.

Täällä tiede.fi:ssäkin on aiheesta ollut puhetta. No ihme olis jos ei olis ollut.

Mutta hei! Se on tehty jo!!!
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article48839.ece

Perskutarallaa. Tuollaisen minä hankin!

Jokohan niitä on myynnissä?

_______________________

salai
Alkuperäisissä suunnitelmissa ainakin One Computer for Child -projektin kompuutterille virtaa väännettiin kammella:
http://www.owczarek.com.pl/blog/wp-cont ... Laptop.jpg

Äkkiäkös tuosta saisi tehokkaamman vaihtamalla kammen paikalle urapyörän ja yhdistämällä laite vanhan Singerin (=poljettava ompelukone) jalkapoljin/hihnasysteemiin. Tai miksei vaikka vanhaan rukkiin, jos kotikutoisuutta oikein kaipaa.
Hitsi.. mullahan on tuossa vierelläni vanha kunnon polkusingerini.
Siitähän mä saan monitoimikoneen.. Tuo on kyllä niin aarre, että voisin hommata jonkun toisen polkukoneen tähän tarkoitukseen..
Mun Singerini on just tällainen kuvioinniltaan, mutta musta.

Jaapajaapa.. aikamoista sutkutusta siinä täytyy pitää, jollakin sitä pitäis "lunkistaa" niin jaksais vanhanakin tuottaa tarvittavan energian siirtämällä sitä.. hm..

Pönni

Tota.. tuotekehittelypuolta ajattelin että keventäis polkemista kun tekis infrafillarista sellaisen, ettei tarttis sytkyttää niin vimmatusti.. jotenkin niin, että voimahihnassa on mittaa enemmän, tjms..?Välityssuhteestahan siinä on silloin kysymys, eli kun kuntopyörässä on iso pyörä, niin generaattorissa täytyy olla silloin pieni pyörä. Pyörimisnopeudet menevät kehän mittojen suhteessa, eli jos isompi pyörä on ympärykseltään kymmenen kertaa isompi, niin pienempi pyörä pyörii silloin kymmenen kertaa lujempaa.

Generaattorit tarvitsevat aika hurjia kierrosnopeuksia, ja ihmiselle kevyin poljettava nopeus on noin 100 kierrosta minuutissa. Jos polkee rauhallisemmin, niin sitten pitää polkea isommalla voimalla ja se väsyttää nopeammin, ja jos taas polkee nopeammin niin energiaa kuluu turhaan siihen jalkojen heilutteluun.

Veikko
Pönni

Tota.. tuotekehittelypuolta ajattelin että keventäis polkemista kun tekis infrafillarista sellaisen, ettei tarttis sytkyttää niin vimmatusti.. jotenkin niin, että voimahihnassa on mittaa enemmän, tjms..?Välityssuhteestahan siinä on silloin kysymys, eli kun kuntopyörässä on iso pyörä, niin generaattorissa täytyy olla silloin pieni pyörä. Pyörimisnopeudet menevät kehän mittojen suhteessa, eli jos isompi pyörä on ympärykseltään kymmenen kertaa isompi, niin pienempi pyörä pyörii silloin kymmenen kertaa lujempaa.

Generaattorit tarvitsevat aika hurjia kierrosnopeuksia, ja ihmiselle kevyin poljettava nopeus on noin 100 kierrosta minuutissa. Jos polkee rauhallisemmin, niin sitten pitää polkea isommalla voimalla ja se väsyttää nopeammin, ja jos taas polkee nopeammin niin energiaa kuluu turhaan siihen jalkojen heilutteluun.
Usko Veikkoa, niin se on. Jos haluat ilmaiseksi kokeilla miltä sähkönvalmistus polkemalla tuntuu, niin terve tuloa Olkiluodon vierailukeskukseen. Siellä on tavallinen fillari mihin on kytketty generaattori. Sen mukaan mitä jaksaa tuottaa tehoa niin käynnistyy erilaisia laitteita ja kodinkoneita edessä olevassa vitriinissä.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Joo

Ajatusta vois mielestäni vähän jalostaa tyyliin matrix...
Mennään kuplaan ja koneen piuhat sinne, siellä sit mitä touhuilet niin on suoraa energiaa koneelle.
Tietty tää nykyinen fysiikka ei osaa kääntää lämpöenergiaa sähkövirraks oikein kunnolla mutta kuitenkin. Tähän sarjaa tämä topic kuitenkin mielestäni kuuluu, kuka polkee ihan sama mitä, samalla ku näppäilee koneella?

Sähkön tarvetta on kutenkin aina hyvä pohtia!

Ihmisen hyötysuhde on kuitenkin aika huono. Levossa valveilla menee 120 W lämpönä harakoille ja työssä tämä määrä nousee. Jos katsotaan että pitää saada 30 W polkemalla, niin siihen kokonaiskulutukseen pitää laskea mukaan ainakin 150 W tai enemmänkin lisää sitä lämpöä mitä polkija tuottaa, eli energiaa saadaan ulos ehkä 10% hyötysuhteella tai alle.

Se tarkoittaa, että ruokaa kuluu kymmenen kertaa enemmän kuin mitä siitä saadaan sähköä. Niinhän se on luonnossakin, että syöjä siirtää aina kymmenyksen syömästään sille pedolle joka syöjän lopulta syö. Yhden pihvin kasvatukseen on mennyt kymmenkertainen määrä ruohoa lehmän mahaan.

Se taas puolestaan tarkoittaa, että polkija saisi enemmän sähköä heittämällä ruislimpun höyrykoneen kitaan, kuin syömällä sen itse ja sitten polkemalla, tai vaihtoehtoisesti saman verran sähköä mutta vähemmällä leivällä.

Sikäli kun ekologiasta puhutaan, niin on tietenkin luonnolle parempi mitä vähemmän ruokaa täytyy tehdä, koska sitä vähemmän tarvitaan peltoja ja lannotteita. Siksi ei välttämättä ole edullista tehdä sähköä polkemalla, ellei sitten halua päästä eroon turhista läskeistään.

One Computer for Child:n laitoin Googleen ja sieltähän tuli jopa tekstinkäännös mukana, vähä o hoonosoomi mutta haitanneeko.. Wau!
Tuoretta uutista kuitenkin on kun on päivätty eilen.

Hyvä kun taas tulin sanoneeksi mitä ajattelin!

___________

Aha.. on tullut uusia viestejä.. ok.
Eihän tässä nyt koko elämää olla tuuppaamassa pelkän polkemisen varaan..
Mua ei kiinnosta muodissa oleva kyynisyys erityisesti, nihilismi vielä vähemmän ja ne joita aihe ei kiinnosta - voi painua vittuun lällättämään, hushus.

Tämä on tosi kiva juttu!

___________________

Mikäli tarkoituksena on sähköpostien ja nettisivujen lueskelu, niin siinä tapauksessa ottaisin itse tämän kaltaisen välineen käyttöön:

Siinä on sähköisestä paperista tehty ruutu, joka ei kuluta ollenkaan sähköä silloin kun sitä lukee. Ainoastaan silloin kun vaihtaa sivua. Sen ansiosta sillä voi lueskella kirjoja ja nettisivuja kuukauden päivät yhdellä latauksella.

Tällainen laite halpaversiona olisi hyödyllinen niille kehitysmaan lapsille, jotka tarvitsevat oppikirjoja enemmän kuin tietokoneita jotka tuhlaavat sähköä sellaiseen mitä oppilaat eivät tarvitse.

Negroponten idea lapsille jaettavista kannettavista tietokoneista kun on vähän takaperoinen. Projektin tarkoitus on vastata siihen ongelmaan että kehitysmaiden lapsille ei ole riittävästi osaavia opettajia, joten niitä yritetään korvata tietokoneilla. Mutta sitten taas on ongelmana, että tarvitaan opettajia jotka osaavat käyttää niitä tietokoneita tehokkaasti opetukseen, eli ollaan jälleen takaisin ruudussa 1, sillä erolla että nyt lapsilla on kalliita tietokoneita joista ei ole heille juuri mitään hyötyä. Katselevat niillä pornoa netistä, kun ei ole aikuisia valvomassa.

Veikko
Pönni

Tota.. tuotekehittelypuolta ajattelin että keventäis polkemista kun tekis infrafillarista sellaisen, ettei tarttis sytkyttää niin vimmatusti.. jotenkin niin, että voimahihnassa on mittaa enemmän, tjms..?Välityssuhteestahan siinä on silloin kysymys, eli kun kuntopyörässä on iso pyörä, niin generaattorissa täytyy olla silloin pieni pyörä. Pyörimisnopeudet menevät kehän mittojen suhteessa, eli jos isompi pyörä on ympärykseltään kymmenen kertaa isompi, niin pienempi pyörä pyörii silloin kymmenen kertaa lujempaa.

Generaattorit tarvitsevat aika hurjia kierrosnopeuksia, ja ihmiselle kevyin poljettava nopeus on noin 100 kierrosta minuutissa. Jos polkee rauhallisemmin, niin sitten pitää polkea isommalla voimalla ja se väsyttää nopeammin, ja jos taas polkee nopeammin niin energiaa kuluu turhaan siihen jalkojen heilutteluun.
Okei.. voishan siinä olla vaihteet niin vois säädellä. Ei olis yksitoikkoisia liikkeitä ja eri lihakset sais kyytiä. Kun oikein vimmatusti polkis niin peffakin hytkyis tai koko tyyppi.

______________________________

Mä sitten rakastan nykyajan nuoria nörttejä joilla on humaani ote elämään.. yhtä erityisesti erittäin paljon mutta muita kans.

__________

MIKSI yksityishenkilöiden pitää säästää vaikka FIRMAT/TEOLLISUUS kuluttaa lähes kaiken sähkön. perkele. Polje sinä vaan.

no_more
MIKSI yksityishenkilöiden pitää säästää vaikka FIRMAT/TEOLLISUUS kuluttaa lähes kaiken sähkön. perkele. Polje sinä vaan.Siks että yksityishenkilöt jos ei kuluta niin ne toiset ei tuota.

Markkinatalouden a b c: http://fi.wikipedia.org/wiki/Markkinatalous
Tuo on kylläkin suppea proto.. idealistinen, sillä kuluttajat ei suo mitään muuta kuin suhteellista vapautta, ihmiset tarvitsee paljon sopimuksiin pohjautuvia säämntöjä, lait, jne.

Mutta periaatteessa kysynnän ja tarjonnan laki toimii sillä periaatteella että kysyvät kuluttajat määrää sen mitä tuotetaan.

Sosialistinen neukkula kaatui siihen ettei kuunneltu kanssa. Ne noviisit intoili kaikee ihan hullua ja tuhlas valtion omaisuutta idealstisiin juttuihin, siihen se kaatui kun se oli idealismia. Rehellinen markkinatalous inhimillisellä sääntelyllä on paras talousmalli ja kun siinä on mukana demokraattinen, käytännön pakosta tosin edustuksellinen demokratia, se on hyvä se.

Sossut ajautuikin sit siihen että oli vaan tavallaan yks sinkkiämpäritehdas ja kansalla ei ollut varaa lopulta ostaa niitä eikä kysnytääkään.
Nokiassa on ollut joskus pelottavia piirteitä samasta.

Mutta menee ihan yhteiskuntaopiksi, siitä muualla.
Toki tiede ilman yhteiskuntaa ja kuluttajia on turhaa ja näivettyy, johtaa just siihen kuin neukkulassa. Kaitalismikin voi rapautua monopolioligargian kautta jos kartellit pääsee vapaasti häärimään ja lopulta on vaan joku yks.

Kilpailua pitää olla ja kuluttajat määrää mistä kilpaillaan.
kuluttajat on tietenkin koko popula, myös kunnat ja vatio jotka hankkii yhtä ja toista.. ei siis pelkkää vähittäiskauppaa.

Yhteiskuntaoppi on hirmu mielenkiintoista ja kivaa!

Pönni
no_more
MIKSI yksityishenkilöiden pitää säästää vaikka FIRMAT/TEOLLISUUS kuluttaa lähes kaiken sähkön. perkele. Polje sinä vaan.Siks että yksityishenkilöt jos ei kuluta niin ne toiset ei tuota.Teollisuus saa vain halvemmalla sähkönsä, kun kysyntä laskee, joka tietenkin kannustaa käyttämään sitä enemmän.

No, sähköä tullaan joka tapauksessa käyttämään enemmän koska öljyn ja kivihiilen käyttöä lopetellaan kohtapuoleen. Autot muuttuvat sähkökäyttöisiksi ja monet koneet joita ennen pyöritettiin tehtaan omassa voimalassa kivihiilellä, tulevat pyörimään jollain muulla tapaa tuotetulla sähköllä.

Keksisivät vielä miten metallia jalostetaan ilman hiiltä ja masuuneita, niin sitten oltaisiin jo pitkällä. Voikohan terästä tehdä elektrolyysillä? Alumiinia ja kuparia ainakin tehdään.

Veikko
No, sähköä tullaan joka tapauksessa käyttämään enemmän..Mantra ja näköjään jo tabu.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat