Seuraa 
Viestejä45973

Oskarshamnin ydinvoimalaan pyrki hitsaaja, jonka tavaroista löytyi jälkiä räjähdysainejäämistä. Hitsaaja on kuulusteltavana. Laitos toimii normaalisti.

Jotenkin noin se korvaani tarttui. Uskoisin, että voitte nukkua yönne rauhassa. Etenkin, jos ne ruotsalaiset ydinlaitostyöntekijät on jo lopettaneet huumetokkurassa duunaamisen.

hmm... oli se ehkä vähän vakavampi tapaus:

"Poliisi on kuulustellut hitsaajaa, joka yritti aamulla töihin ydinvoimalaan mukanaan räjähdysainetta. Poliisi mukaan kyse on ilmeisesti TATP-nimisestä aineesta, joka on erittäin herkästi räjähtävää.

Vastaavaa räjähdysainetta käytettiin muun muassa Lontoon terrori-iskuissa kolmisen vuotta sitten. Poliisin mukaan ainetta ei tarvita hitsaustöissä."
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id91307.html
Poliisin pommiryhmäkin on menossa paikalle.

no, ydinpaskan tuotanto oskarshamnissa jatkunee normaalisti. Ja sehän se on tärkeintä.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (43)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikös tuo vastaaja kerro sinulle tiukoista turvatoimista? Tuntuu kuin haluaisit jotain sattuvan, jotta saataisiin tekosyy ydinvoiman alasajolle... No ne opithan ovat suoraan gp:n materiaalista.

Minkäänlaista säteilyvuotoa ei olisi tullutkaa vaikka "pommi" olisi räjäytetty reaktorihuoneessa.
Onko vastaaja unohtanut suojakuvun?

Ei varmasti ole unohtanut, koittaa vain peloitella tietämättömiä lukioita. Onneksi täällä valistuneemmat selvittävät asioiden oikean laidan.

Eikös tämä vain osoita, että turvatarkastukset ja protokollat toimivat, jos jo "jäljet TATP:stä" saavat aikaan toimenpiteitä? Huomattavaa (tosin ei tämän tapauksen kannalta merkityksellistä) on, että vaikka turvatarkastuksen onnistuisikin läpäisemään, ei ydinturvallisuuden kannalta kriittisiin paikkoihin noin vain kävellä laitoksen sisällä.

Kaksi miestä pidätetty sabotaasin suunnittelusta Oskarshamnin ydinvoimalaan.

Valitan, että toiveeni rauhallisista yöunista teille ei ehkä sittenkään toteudu.

Boysen
Olisko ollut huumehörhö ? Wikin mukaan tuota syntyy ekstaasin valmistuksessa.

Älä nyt sentään paskaa puhu. Mistä lähtien asetoniperoksidia syntyy MDMA:n valmistuksessa?

Vastaaja_s24fi
Oskarshamnin ydinvoimalaan pyrki hitsaaja, jonka tavaroista löytyi jälkiä räjähdysainejäämistä. Hitsaaja on kuulusteltavana. Laitos toimii normaalisti.

Jotenkin noin se korvaani tarttui. Uskoisin, että voitte nukkua yönne rauhassa. Etenkin, jos ne ruotsalaiset ydinlaitostyöntekijät on jo lopettaneet huumetokkurassa duunaamisen.

hmm... oli se ehkä vähän vakavampi tapaus:

"Poliisi on kuulustellut hitsaajaa, joka yritti aamulla töihin ydinvoimalaan mukanaan räjähdysainetta. Poliisi mukaan kyse on ilmeisesti TATP-nimisestä aineesta, joka on erittäin herkästi räjähtävää.

Vastaavaa räjähdysainetta käytettiin muun muassa Lontoon terrori-iskuissa kolmisen vuotta sitten. Poliisin mukaan ainetta ei tarvita hitsaustöissä."
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id91307.html
Poliisin pommiryhmäkin on menossa paikalle.

no, ydinpaskan tuotanto oskarshamnissa jatkunee normaalisti. Ja sehän se on tärkeintä.

Hurjat huhut ympäröivät Sosnovyi Borin ydinvoimalaa
21.05.2008 15:34

Internetin venäläisillä keskustelufoorumeilla on levinnyt keskiviikon aikana huhuja, joiden mukaan Pietarissa sijaitsevassa Sosnovyi Borin ydinvoimalassa olisi tapahtunut räjähdys tai vuoto.

Väitteiden mukaan lapsia on kielletty menemästä ulos, katuja pestään ja radioaktiivisuus on useita kertoja korkeampi kuin normaalisti.

Virallisen selityksen mukaan kyseessä on harjoitus.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Ronnie Olander kertoo IS:lle, että huhuja on kantautunut myös Suomeen. Hänen mukaansa syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

- Olemme olleet yhteydessä sekä Pietarin valmiuskeskukseen että Sosnovyi Borin voimalaitokseen. Molemmista on varmistettu, että tällaisia ongelmia ei ole.

- Lisäksi olemme saaneet venäläisiltä sellaista tietoa, että Pietarin sairaalassa oli käynnissä ydinvoimalaitosonnettomuutta koskeva harjoitus, Olander kertoo.

Olanderin mukaan huhut näyttäisivät liittyvän tähän harjoitukseen. Hän pitää virallisia tietoja uskottavina. Suomessa havaitut säteilylukemat ovat Olanderin mukaan "täysin normaalit".

- Kyllä mittarit Suomessakin reagoisivat, jos siellä olisi oikeita päästöjä, Olander rauhoittelee.

Ydinvoimalan alueelta evakoitiin työntekijöitä pommiuhan vuoksi. (EPA/PAUL MADEJ)

Turvatarkastus pysäytti aamukahdeksalta töihin tulleen hitsaajan, jonka muovikassista löytyi pieni määrä räjähdysainetta.

- Mies näytti noin viisikymppiseltä ja hyvin treenatulta. Mukana hänellä oli muovikassi, jossa ei ollut mitään painavan näköistä. Pidätys sujui rauhallisesti eikä mies tehnyt poliiseille vastarintaa. Evakuointiin ei ryhdytty heti, itse sain tiedon vasta noin puoli tuntia pidätyksen jälkeen, kertoo silminnäkijä Iltalehdelle.

- Mies on kuljetettu Kalmariin kuultavaksi, poliisin tiedotuspäällikkö Sven-Erik Karlsson toteaa Aftonbladet-lehdelle.

Myös toinen kiinniotettu mies on ammatiltaan hitsaaja. He toukokuun alusta alkaen ydinvoimalassa urakkahommissa olleita vuokratyöläisiä, jotka ovat saaneet liikkua ydinvoimalan alueella työtehtävissään varsin vapaasti.

Epäilty räjähde TATP, eli triasetonitsiperoksidi, on samaa ainetta, jota terroristit käyttivät kesällä 2006 Lontoon pommi-iskussa. Se on voimakkaampi räjähde kuin dynamiitti ja erittäin vaarallinen käsiteltävä. Siviilikäyttöä aineelle ei ole.

Räjähdysainetutkijat on kutsuttu paikalle, ja osa ydinvoimalan sisäänkäynnistä on eristetty. Uhka on otettu vakavasti, mutta voimala on edelleen toiminnassa.

Sisältä on evakuoitu noin sata työntekijää.

- Mies tuli sisään ja kertoi, että alue eristetään mahdollisen pommiuhkan vuoksi ja meidän pitäisi hajaantua. Ällistys oli suuri, eräs työntekijä kertoo Expressenille.

Ruotsalaisen Oskarshamnin ydinvoimalan omistavat saksalainen E.ON ja suomalainen Fortum.

Pommihälytys ruotsalaisessa ydinvoimalassa - kaksi pidätetty
21.05.2008 12:24, päivitetty 21.05. 19:00

Ruotsin poliisi pidätti keskiviikkona kaksi miestä epäiltynä sabotaasin valmistelusta Oskarshamnin ydinvoimalassa. Miehet ovat ilmeisesti työtovereita.

Toinen pidätetyistä on hitsaaja, jonka muovipussin suusta löytyi voimalan turvatarkastuksessa jälkiä erittäin räjähdysalttiista aineesta TATP:sta.

Poliisi jatkoi koko illan Oskarshamnin voimalan tarkastamista pommikoirien avulla. Tarkastusten arveltiin jatkuvan myöhään yöhön.

- Kummatkin ovat pidätettyinä epäiltynä sabotaasin valmistelusta. Pidätetyt, 46- ja 53-vuotiaat miehet, ovat työskennelleet yhdessä ydinvoimalan huoltotöissä, Kalmarin poliisin tiedottaja Sven-Erik Karlsson kertoi keskiviikkona. Toinen pidätetyistä miehistä on poliisille entuudestaan tuttu.

Kaksikko on Ruotsin poliisin mukaan työskennellyt voimalassa usean päivän ajan toukokuussa. Pidätetyt eivät ole voimalan vakituisia työntekijöitä vaan vuokratyövoimaa, jota on käytetty voimalan huoltotöissä.

Sama aine kuin Lontoon pommi-iskuissa

Oskarshamnin ydinvoimalassa tehtiin pommihälytys, kun voimalalla hitsaajana työskentelevä henkilö juuttui turvatarkastukseen.

Henkilön mukana olleen muovikassin suusta löytyi jälkiä herkästä räjähdysaineesta. Poliisi otti henkilön välittömästi kuulusteluihin, voimalalla tehtiin hälytys ja poliisi ryhtyi tutkimaan voimalan aluetta mahdollisten räjähteiden löytämiseksi.

Hälytyksestä ja etsinnöistä huolimatta voimalan ydinreaktorien sähköntuotanto jatkui normaalisti. Myös Ruotsin muissa ydinvoimaloissa tehostettiin keskiviikkona turvatoimia..

Malmön poliisin kaksi pommikoiraryhmää saapui Oskarshamnin voimalalle iltapäivällä. Poliisin mukaan pommikoirat tarkastavat koko voimalan.

- Siinä menee varmasti pitkä pätkä torstaitakin, Sven-Erik Karlsson totesi keskiviikkona illansuussa.

TATP eli triasetonitsiperoksidi on voimakkaampi räjähde kuin dynamiitti, mutta Ruotsissa se ei ole kiellettyjen räjähdysaineiden listalla. Terroristit käyttivät TATP:ta muun muassa vuoden 2005 Lontoon pommi-iskuissa.

Oskarshamnin ydinvoimalan kolme reaktoria on otettu käyttöön vuosina 1972, 1974 ja 1985. Ne tuottavat noin kymmenesosan Ruotsin sähköstä. Voimalan omistavat puoliksi saksalainen voimayhtiö E.ON ja suomalainen Fortum.

Millaista tuhoa oikea pommi aiheuttaisi?

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Ronnie Olander pitää epätodennäköisenä, että vastaavaa voisi tapahtua Suomessa.

Teoriassa räjähdejäämiä voisi hänen mukaansa kulkeutua huomaamatta voimala-alueelle vaikkapa Olkiluodossa, mutta tahallisen teon todennäköisyyttä hän pitää olemattomana.

Jos esimerkiksi terroristit haluaisivat aiheuttaa räjähteillä suurta tuhoa ydinvoimalassa, se ei olisi käytännössä mahdollista.

- Yleisellä tasolla voi todeta, että ei ole kovin helppoa saada aikaiseksi turvallisuuden kannalta merkittävää tuhoa, Olander kertoo IS:lle.

- Se vaatisi sitä, että räjähteitä laitettaisiin eri puolille laitosta moneen paikkaan ja ne laukaistaisiin suurin piirtein yhtä aikaa. Tämä taas vaatisi sitä, että tekijät saisivat apua sisäpuolelta.

Niin tyypillistä asian vähättelyä ja peräti STUK:n suusta. Ikinähän Suomessa ei voi sattua mitään vaikka rajojen ulkopuolella tapahtuu. Tällaisella asenteella asioihin suhtautuminen on vaivan väärä tapa.
On nimittäin ajan kysymys, milloin terrori-isku ydinvoimalaan tapahtuu, nyt se oli jo erittäin lähellä.
Seuraukset iskusta voivat olla tuhoiset, pahimmillaan puolet Pohjoismaista on tuhansia vuosia asuinkelvotonta maaperää...
Riski on olemassa lottovoittoonkin, ydinvoiman parissa tosin ei toivota päävoittoa.
Ytimen sulamisen riski on nykyisissäkin voimaloissa sitä luokkaa, että vuosikymmenen sisällä tapahtuu todennäköisesti ainakin yksi reaktorin ytimen sulaminen.

Ytimen sulamisen riski on nykyisissäkin voimaloissa sitä luokkaa, että vuosikymmenen sisällä tapahtuu todennäköisesti ainakin yksi reaktorin ytimen sulaminen.Mistä löysit faktat tähän väittämään?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Tuulivoima

Seuraukset iskusta voivat olla tuhoiset, pahimmillaan puolet Pohjoismaista on tuhansia vuosia asuinkelvotonta maaperää...Nyt varmaankin osaat kertoa mitä pitää tapahtua että puolet pohjoismaista on tuhansia vuosia asuinkelvotonta aluetta kun kerran tsernobylikään ei aiheuttanut edes suurhelsingin kokoista länttiä mistä asukkaat olisivat pysyvästi evakoitu.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Boysen
Olisko ollut huumehörhö ? Wikin mukaan tuota syntyy ekstaasin valmistuksessa.

Voipi olla. En hämmästyisi, vaikka olisi muslimikin, mutta valtaosa ydinvoiman parissa puuhastelevista islaminukoisista rakentelee pommeja Iranissa. Voihan kyseessä olla joku GP:n uskonkappaleisiin hurahtanut vihervasemmistolainen ekoterroristikin.

Leuka
Ytimen sulamisen riski on nykyisissäkin voimaloissa sitä luokkaa, että vuosikymmenen sisällä tapahtuu todennäköisesti ainakin yksi reaktorin ytimen sulaminen.Mistä löysit faktat tähän väittämään?

vihertaapero

Nyt varmaankin osaat kertoa mitä pitää tapahtua että puolet pohjoismaista on tuhansia vuosia asuinkelvotonta aluetta kun kerran tsernobylikään ei aiheuttanut edes suurhelsingin kokoista länttiä mistä asukkaat olisivat pysyvästi evakoitu.

Täältä löytyy vastaus molempiin:
viewtopic.php?f=1&t=17510&st=0&sk=t&sd=a&start=0

Pommihälytys ruotsalaisessa ydinvoimalassa - kaksi pidätetty
21.05.2008 12:24, päivitetty 21.05. 19:00

Ruotsin poliisi pidätti keskiviikkona kaksi miestä epäiltynä sabotaasin valmistelusta Oskarshamnin ydinvoimalassa. Miehet ovat ilmeisesti työtovereita.

Toinen pidätetyistä on hitsaaja, jonka muovipussin suusta löytyi voimalan turvatarkastuksessa jälkiä erittäin räjähdysalttiista aineesta TATP:sta.

Poliisi jatkoi koko illan Oskarshamnin voimalan tarkastamista pommikoirien avulla. Tarkastusten arveltiin jatkuvan myöhään yöhön.

- Kummatkin ovat pidätettyinä epäiltynä sabotaasin valmistelusta. Pidätetyt, 46- ja 53-vuotiaat miehet, ovat työskennelleet yhdessä ydinvoimalan huoltotöissä, Kalmarin poliisin tiedottaja Sven-Erik Karlsson kertoi keskiviikkona. Toinen pidätetyistä miehistä on poliisille entuudestaan tuttu.
Kaksikko on Ruotsin poliisin mukaan työskennellyt voimalassa usean päivän ajan toukokuussa. Pidätetyt eivät ole voimalan vakituisia työntekijöitä vaan vuokratyövoimaa, jota on käytetty voimalan huoltotöissä.
Poliisille entuudestaan tuttu. Ei ole tarkistettu rikosrekisteriä.
Eikö kaiken pitäisi olla viimeisen päälle varmistettua ja moneen kertaan?

Ydinenergian tuotantoon liittyy riskejä jo sinällään ja kaikki mahdollinen inhimillinen pitäisi sen lisäksi olla äärimmäisen huolellisesti varmistettua.

Tuollaista ei missään nimessä pitäisi päästä tapahtumaan.

Tuulivoima

...
Millaista tuhoa oikea pommi aiheuttaisi?

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Ronnie Olander pitää epätodennäköisenä, että vastaavaa voisi tapahtua Suomessa.

Teoriassa räjähdejäämiä voisi hänen mukaansa kulkeutua huomaamatta voimala-alueelle vaikkapa Olkiluodossa, mutta tahallisen teon todennäköisyyttä hän pitää olemattomana.
...


Voiskohan Säteilyturvakeskus kertoa etukäteen, missä tapahtuma on todennäköinen ja missä ei? Nyt siis tiedämme Säteilyturvakeskuksen kantana sen, että Suomessa se on epätodennäköistä. Entä Ruotsissa? Ennen eilistä?

Tuulivoimalle: voisitko laittaa linkin kun lainaat uutista.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Jospa terroristit ovatkin siirtymässä pitkäjänteiseen kehittelyyn tempuissaan. Montako sataa tai tuhatta kiloa rakenteilla olevaan laitokseemme on voitu kuljettaa eri paikkoihin räjähteitä? Kyllä juttu on niin, että olemme täysin turvattomia pitkäjänteisen terrorin suhteen. Pommikoiria tarvittaisiin aivan varmasti jo rakentamisvaiheessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Ydinvoimakeskusteluissammehan monikin ydinvoiman kannattaja on todennut terroriuhkasta, ettei sellaista tarvitse pelätä laisinkaan, koska ydinvoimalat ovat huonoja terrorikohteita. Nyt ilmeisesti voidaan laittaa piste näille puheille.

Aweb
Ydinvoimakeskusteluissammehan monikin ydinvoiman kannattaja on todennut terroriuhkasta, ettei sellaista tarvitse pelätä laisinkaan, koska ydinvoimalat ovat huonoja terrorikohteita. Nyt ilmeisesti voidaan laittaa piste näille puheille.Ei noita ydinvoiman kannattajien juttuja kannata niin todesta ottaa. Riittää, kun asiantuntijat tietävät riskin. Kuten tämäkin tapaus osoitti. Jos ne olisi yhtä tietämättömiä maailman realiteeteista kuin palstamme pikku pikku ydinvoiman kannattajat, ei turvatarkastustakaan olisi tehty.

epäily terrori.iskusta tässä tapuksessa ei ole vieläkään muuta kuin epäily. Toivotaan, että se osoittautuu aiheettomaksi.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Pönni

Poliisille entuudestaan tuttu. Ei ole tarkistettu rikosrekisteriä.
Eikö kaiken pitäisi olla viimeisen päälle varmistettua ja moneen kertaan?En tiedä minkälaista peliä svedupellet oikein pitävät, mutta työskennellessäni OL3 -työmaalla taannoin, ei alueelle ollut pääsyä ilman että viranomaiset eivät olisi tehneet laajaa turvallisuusselvitystä minusta. Kaupan kassaksi ja pankkineidiksi pääsee suppealla selvityksellä mutta tuolla joka ainoa duunari tarkistettiin aikastalailla tarkkaan. Tämän lisäksi esim. alkoholin käytössä oli nollatoleranssi eli kerrasta ulos eikä takaisin ollut tulemista. Sama käytäntö koski myös työpäivinä vietettyä vapaa-aikaa enkä ilta-aikaa alueen saunoissa nähnyt ainuttakaan olutpulloa.
Tämä siis työmaalla, toimivassa ydinvoimalassa tilanne on vieläkin tarkempaa. Nimenomaan ehdottomien nollatoleranssien vuoksi (työmaalle ei asiaa jos nuoruudesta löytyi vaikkapa rattijuoppoustapaus tms.) suomesta ei meinannut löytyä porareita kalliota kairaamaan. Nämä kun ovat rappioalkoholisteja käytännössä kaikki muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta jotka kohdalle ovat osuneet.

Paul M
Pommikoiria tarvittaisiin aivan varmasti jo rakentamisvaiheessa.Ja mistäpä tiedämme ettei siellä käytetä pommikoiria?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat