Seuraa 
Viestejä13176

Tutkimus: Keskiajan Suomessa Euroopan kirjallinen kulttuuri
Julkaistu 15:00

Suomen historian vanhin säilynyt kirjallinen teos, 1200-luvun lopulla latinaksi kirjoitettu Pyhän Henrikin legenda, osoittaa selkeästi, kuinka kiinteästi Suomi kuului länsieurooppalaiseen kulttuurimaailmaan, toteaa dosentti Tuomas Heikkilä.
Uusien lähdelöytöjen myötä Heikkilän uunituore teos Piispa Henrikin legenda (SKS) avaa aivan uuden sivun Suomen kansallispyhimyksenä tunnetun Henrikin tutkimuksessa.

"On hämmästyttävää, kuinka tuollainen täysin kansainväliset mitat täyttävä kirjallinen teos on pystytty laatimaan Suomen Turussa 1200-luvun lopulla. Se on kirjallisesti, tyylillisesti ja lähdemateriaaliltaan aivan yhtä hyvää pyhimyskirjallisuutta kuin monet esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa tai Ranskassa laaditut tekstit", hän toteaa.
Heikkilä on paneutunut tutkimuksessaan latinankieliseen legendaan.
Varsinkin suuren yleisön mielikuvat Henrikistä ja hänen marttyyrikuolemastaan ovat muovautuneet myöhemmin muistiin merkityn suomenkielisen Piispa Henrikin surmavirren perusteella.

Heikkilän tutkimus osoittaa, kuinka yhtenäistä uskonnollinen kulttuuri Euroopassa keskiajalla oli, ja kuinka Suomi ei ollut vain uskonnollisten vaikutteiden vastaanottaja.
Pyhän Henrikin legenda esimerkiksi levisi todella nopeasti Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja vieläkin kauemmaksi Keski-Eurooppaan.
Ruotsissa Pyhän Henrikin legenda vakiinnutti asemansa jopa yhtenä valtakunnan tärkeistä pyhimysteksteistä.

STT

http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/ ... 1981102782

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat