Seuraa 
Viestejä45973

Hiilidioksidi-päästöjä ilmoitettaessa erotellaan päästöt toisinaan foss:iin ja bio:on.

Mitä nämä tarkoittavat?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Olisikohan fossiiliset ja biologiset... Eli suomeksi sanottuna maasta kaivettu hiili (kivihiili, öljy, palava kivi yms) ja eloperäinen hiili (puu, olki, hake jne.).

Hiilidioksidi on tietenkin samanlaista kummassakin tapauksessa, mutta hiilen alkuperällä on se merkitys, että eloperäisten ainesten hiili palautuu kiertoon käytännöllisesti katsoen 100 %:sti mm. maatumisen seurauksena, mistä johtuen eloperäisen hiilen poltolla ei ole vaikutusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

Vastaavasti fossiilinen hiili ei yleensä osallistu hiilen kiertoon juuri mitenkään, joten sen polttaminen nostaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On eloperäisen hiilen poltolla se vaikutus, että luonnonkasvit eivät sylje hiilidioksidia korkealle ilmakehään hajotessaan.

Hiilellä on kaksi paikkaa, se on joko sitoutuneena kasviin, tai ilmakehässä. Kun otetaan pellollinen kasveja ja poltetaan ne joka kerta kun ne ovat kasvaneet määrämittaan, niin tasapaino muuttuu siten, että hiiltä siirtyy ilmakehän puolelle ja se viettää vähemmän aikaa kasvina. Hiilidioksidi sekoittuu suuriin ilmamassoihin ja laimenee sen verran rankasti, että kasvit maan pinnalla eivät pääse siihen käsiksi kovin nopeasti.

Ylipäätään maa-alueen raivaaminen pelloksi ja energiakasvien viljely siinä vapauttaa runsaasti hiilidioksidia, ja tämän päästön takaisinmaksuaika voi esimerkiksi sademetsien tapauksessa olla satoja vuosia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat