Seuraa 
Viestejä45973

Jos perunankeittoautomaattia ei ole jo keksitty, keksikää se.
Jos se on jo keksitty, kertokaa miten se toimii. Luulis laitoskeittiöistä sellaisia löytyvän.

Siis ei sellainen biologinen monitoimikone, vaan sähköllä tai vastaavalla toimiva kone, joka osaa keittää perunat sopivan kypsiksi "ihan itekseen".

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Veikko
Sen nimi on kellokytkin.

Tietääkseni se ei
"osaa keittää perunat sopivan kypsiksi "ihan itekseen"."

Eli tietäisi ilman eri sanomista milloin potut on sopivan kypsiä. sen verran voi auttaa, että perunoiden oletetaan olevan samaa laatua ja kooltaan suht samankokoisia

PeterH
Jos se osaisi vielä kuoriakin ne perunat, niin ach jawohl!



Perunan kuorimiseen on kone. Samalla ei tosin keitetä mitään.

okei. jos perunankeittoautomaattia ei ole vielä keksitty, niin lelsitään sitten porukalla se.

vaatimus: tunnistaa perunan sopivan kypsyyden annetun laadun ja koon mukaan.
antaa ilmoituksen kun valmis, automaattinen lämmityksen katkaisu
vaatimuksia tarkennetaan myöhemmin

kaksi lähestymistapaa:

1) kokemukseen perustuva ajoituksen valinta
- helppo toteuttaa
- ei poikkea paljon kellokytkimestä

2) kypsymistilaa tarkkaileva anturi
- vaikeampi tapaus
- riittää, kun yhden potun tilaa tutkitaan, "anturipottu" ;)
- miten?

Epäekologista hommata härveleitä niinkin yksinkertaiseen asiaan, kuin perunan kypsentämiseen.

Jos pottuja on enemmän kuin 2-3, suosittelen mikroaaltouunin sijasta ihan hellaa, vettä ja merisuolaa. Kenties vankka kokemuksen tuoma tieto eri lajikkeiden kypsymisajasta auttaa säätämään vaikkapa sitä munakelloa

Ehdotan kuitenkin ympäristön puolesta seuraavaa yhden perunan keitintä: paistimittari pottuun, sähköpiuhat kuntopyörästä perunan molemmissa päissä oleviin ruuveihin ja kun mittari sanoo piip, se on valmis.

Tietenkin tuossa voisi käyttää pientä tuulivoimalaa kuntopyörän sijaan, mutta jösses, että potulle tulee sitten hintaa.

Leuka
Ehdotan kuitenkin ympäristön puolesta seuraavaa yhden perunan keitintä: paistimittari pottuun, sähköpiuhat kuntopyörästä perunan molemmissa päissä oleviin ruuveihin ja kun mittari sanoo piip, se on valmis.



Paistinmittari! Miksi en huomannut noin yksinkertaista asiaa?

Oikeastaan siis vain lämpötilamittari, digitaalinen, jolloin lukema saadaan nätisti käsittelyyn

Miten perunan lämpötila muuttuu keittämisen aikana? eikös se ole aina vaan 100C? Mikrossa?

Huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perunan kypsyyden varmistamiseen on hammastikku, haarukka tms. Itse suosin haarukkaa, koska se ei syö edes metsää.

Perunankeittoautomaatistasi tulisi kymmenien vuosien turhake ja maailman turhin sähkönkuluttaja.

Leuka
Huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perunan kypsyyden varmistamiseen on hammastikku, haarukka tms. Itse suosin haarukkaa, koska se ei syö edes metsää.

Perunankeittoautomaatistasi tulisi kymmenien vuosien turhake ja maailman turhin sähkönkuluttaja.


juu. ei sun tartte tuhlata siihen energiaasi,

Ööh, helpoiten kun kiertoilmauuniin laittaa valmiiksi kuoritut perunat pussista. Ajan vaan säätää niin se on siinä. Höyrystysohjelmalla ei potut kuivu.

Vastaaja_s24fi

2) kypsymistilaa tarkkaileva anturi
- vaikeampi tapaus
- riittää, kun yhden potun tilaa tutkitaan, "anturipottu"
- miten?



Ihan hyvä idea.
Anturissa voisi olla 2 samansuuntaista piikkiä, jotka puristetaan kourassa lähelle toisiaan ja survotaan perunaan.
Kun peruna pehmenee riittävästi, jousi liikuttaa piikkejä erilleen ja ohjaussignaali releelle lähtee.
Edit, jos perunaan työntää metallipiikkejä, se kypsyy vähän nopeammin, se siksi ehkä antaa periksi ylikypsänä kun muut potut ovat sopivan kypsiä.

fenomenologi
Vastaaja_s24fi

2) kypsymistilaa tarkkaileva anturi
- vaikeampi tapaus
- riittää, kun yhden potun tilaa tutkitaan, "anturipottu" ;)
- miten?



Ihan hyvä idea.
Anturissa voisi olla 2 samansuuntaista piikkiä, jotka puristetaan kourassa lähelle toisiaan ja survotaan perunaan.
Kun peruna pehmenee riittävästi, jousi liikuttaa piikkejä erilleen ja ohjaussignaali releelle lähtee.



toi idea oli kyllä sun. hitsi, siitä voisi tulla jotain! ihan oikeesti!

joukossa tiivistyy muukin kuin tyhmyys...

ja selityksenä oudolle aiheelleni: biologinen perunankeittoautomaatti esitti kysymyksen, eikö voisi ..... Minusta ei ole noin merkillisten ajatusten kehittäjäksi, ikävä kylläkin.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

no jos kerta haluaa pottua mutta sitä ei osaa keittää niin käykää hakemassa lähikaupasta "mummonmuussia" tai ikeasta pottumuussi pakastetta. lisää vesi/maito ja kiehauta. ei tarvitse välittää ja ihmetellä onko potut kypsiä.

ja jos kokonaisia pottuja haluaa niin johan niitäkin myydään jo keitettyinä/esikeitettyinä. ihmettelin ko. tuotetta uusavuttomille kai tarkoitettuna sillä esikeitetyt olivat valmiita 5 min ja keitetyt vain lämmitettiin mikrossa minuutin.

toisen polven pilkkuvirhe

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Leuka
Huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perunan kypsyyden varmistamiseen on hammastikku, haarukka tms. Itse suosin haarukkaa, koska se ei syö edes metsää.

Perunankeittoautomaatistasi tulisi kymmenien vuosien turhake ja maailman turhin sähkönkuluttaja.




Paljonko pitää metsää kaataa, että saadaan yksi hammastikku? Paljonko pitää kalliota louhia, rouhia, kuumentaa jne., jotta saadaan yksi haarukka?

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7561
Vastaaja_s24fi
Jos perunankeittoautomaattia ei ole jo keksitty, keksikää se.
Jos se on jo keksitty, kertokaa miten se toimii. Luulis laitoskeittiöistä sellaisia löytyvän.

Siis ei sellainen biologinen monitoimikone, vaan sähköllä tai vastaavalla toimiva kone, joka osaa keittää perunat sopivan kypsiksi "ihan itekseen".


Se on jo keksitty ja se on toiselta nimeltään mikroaaltouuni. Muoviseen astiaan perunoita siten, että pohja peittyy. Siihen tippa vettä pohjalle ja mikroon 10 min. aikaa. Mikro sanoo "plim", kun perunat ovat kypsiä.

Tuolla menetelmällä ei haittaa, vaikka perunat olisivat vähän eri kokoisia. Isoimpia voi tietysti halkaista ennen mikrottamista.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
kairamo
Leuka
Huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perunan kypsyyden varmistamiseen on hammastikku, haarukka tms. Itse suosin haarukkaa, koska se ei syö edes metsää.

Perunankeittoautomaatistasi tulisi kymmenien vuosien turhake ja maailman turhin sähkönkuluttaja.




Paljonko pitää metsää kaataa, että saadaan yksi hammastikku? Paljonko pitää kalliota louhia, rouhia, kuumentaa jne., jotta saadaan yksi haarukka?



kuinka monesti voit kokeilla samalla haarukalla versus hammastiikkuun

toisen polven pilkkuvirhe

Vastaaja_s24fi
fenomenologi
Vastaaja_s24fi

2) kypsymistilaa tarkkaileva anturi
- vaikeampi tapaus
- riittää, kun yhden potun tilaa tutkitaan, "anturipottu"
- miten?



Ihan hyvä idea.
Anturissa voisi olla 2 samansuuntaista piikkiä, jotka puristetaan kourassa lähelle toisiaan ja survotaan perunaan.
Kun peruna pehmenee riittävästi, jousi liikuttaa piikkejä erilleen ja ohjaussignaali releelle lähtee.



toi idea oli kyllä sun. hitsi, siitä voisi tulla jotain! ihan oikeesti!

joukossa tiivistyy muukin kuin tyhmyys...

ja selityksenä oudolle aiheelleni: biologinen perunankeittoautomaatti esitti kysymyksen, eikö voisi ..... Minusta ei ole noin merkillisten ajatusten kehittäjäksi, ikävä kylläkin.




Eihän sitä koskaan tiedä mitä keksii, itse en ole kai keksinyt mitään, ennemminkin kehitellyt laitteita kun sellaisille on ollut tarve.
Riittävät pohjatiedot eri tekniikan aloilta mahdollistaa vekottimien kehittelyn, kannattaa opiskella niin paljon että riittää jos haluaa saada jotain aikaiseksi.
Kaiken ajan käyttö sen sijaan jonkin itselle epämielllyttävän asian vatvomiseen ei ole kovin hedelmällistä, siitä ei ole kuitenkaan edes mitään hyötyä kun ei sen vuoksi muutoksia tapahdu.
Ehkä parin ihmisen mielipiteet voivat muuttua, mutta onko siitä sen verran hyötyä että se kannattaa.

fenomenologi
Anturissa voisi olla 2 samansuuntaista piikkiä, jotka puristetaan kourassa lähelle toisiaan ja survotaan perunaan.
Kun peruna pehmenee riittävästi, jousi liikuttaa piikkejä erilleen ja ohjaussignaali releelle lähtee.



Minä tekisin toisinpäin, eli jousi puristaisi neuloja vastakkain perunan läpi ja ilmoitus lähtee kun neulat osuvat yhteen. Perunan koolla ei ole väliä kunhan laittaa vaan paksuimpaan. Jousivakiolla voi hienosäätää kypsyysasteen.

bena
fenomenologi
Anturissa voisi olla 2 samansuuntaista piikkiä, jotka puristetaan kourassa lähelle toisiaan ja survotaan perunaan.
Kun peruna pehmenee riittävästi, jousi liikuttaa piikkejä erilleen ja ohjaussignaali releelle lähtee.



Minä tekisin toisinpäin, eli jousi puristaisi neuloja vastakkain perunan läpi ja ilmoitus lähtee kun neulat osuvat yhteen. Perunan koolla ei ole väliä kunhan laittaa vaan paksuimpaan. Jousivakiolla voi hienosäätää kypsyysasteen.



Kyllä sekin kävi mielessä, peruna voi kuitenkin haljeta väärään aikaan koska erillään olevat piikit leikkaavat sitä.
Pistemäisellä reijällä saadaan aikaiseksi hallittu fissio.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
sinnipirtti
kairamo
Leuka
Huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perunan kypsyyden varmistamiseen on hammastikku, haarukka tms. Itse suosin haarukkaa, koska se ei syö edes metsää.

Perunankeittoautomaatistasi tulisi kymmenien vuosien turhake ja maailman turhin sähkönkuluttaja.




Paljonko pitää metsää kaataa, että saadaan yksi hammastikku? Paljonko pitää kalliota louhia, rouhia, kuumentaa jne., jotta saadaan yksi haarukka?



kuinka monesti voit kokeilla samalla haarukalla versus hammastiikkuun



Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta ei kai nyt puutikku perunaan pistämisen jälkeen ole soveltumaton toiseen jos kolmanteenkin koetukseen.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat