Seuraa 
Viestejä1307

Aika usein tämänkin alueen keskusteluissa on esitetty väite, että pankithan ovat maksaneet takaisin 1990-luvun laman aikana saamansa n. 70 miljardin markan pankkituen. En ole koskaan oikein uskonut väitteeseen, mutta en ole valitettavasti löytänyt netistä 2000-luvun alkua tuoreempia selvityksiä. Niissäkin on joka tapauksessa puhuttu veronmaksajien kymmenien miljardien markkojen nettotappioista, esim. valtiovarainministeriö on sellaisia tehnyt.

Tämän päivän Hesarin taloussivuilla (siis pe 23.5.2008) kuitenkin viitattiin hieman tuoreempaan arvioon Antti-Pekka Pietilän kirjan käsittelyn yhteydessä. Suomen pankin tutkija Antti Kuusterä oli esittänyt arvion 37 miljardin markan nettotappioista veronmaksajille. Valitettavasti en löytänyt netistä suoraa linkkiä tähänkään tutkimukseen, joten täytyy luottaa Hesarin esitykseen tässä yhteydessä. Kun otetaan huomioon, että Kuusterä on Suomen pankin tutkijana osittain asianosainen, niin voitaneen olla varmoja, että hänen arvionsa ei mene ainakaan yläkanttiin.

Kun lisäksi otetaan huomioon, että pankit kiersivät samoihin aikoihin härskisti sijoitustodistusten leimaveroja 10 miljardin markan edestä (siis pörssikeinottelunsa puitteissa), niin tämä pankkien veronmaksajilta kahmima rahasumma nousee 47 miljardiin markkaan, mitä niillä ei ilmeisesti ole aikomustakaan maksaa takaisin. Euroiksi muutettuna tämä on n. 7,9 miljardia euroa. Valtion vuosibudjetit ovat liikkuneet viime vuosina jossain 30-40 miljardissa eurossa, joten mistään pikkusummista ei todellakaan ole kysymys.

Veikkaisinkin, että esim. tämä paljon parjattu mustalaisten heimo kokonaisuudessaan koko olemassolonsa olonsa aikana ei ole saanut lainsäädännön mukaan heille kuuluvaa sosiaaliturvaa vastaavaa summaa. Heitähän kuitenkin haukutaan sosiaalipummeiksi. Niinpä voitaisiinkin sanoa vielä paremmin perustein, että pankit kuitenkin ovat olleet maan historian suurimmat yksittäiset sosiaalipummit.

Nythän tämän rahapääoman kohtaloita on lisäksi ohjailtu niin nerokkaasti, että ulkomainen pääoma on onnistunut kaappaamaan lähes kaikki pankit. Näillä ulkomaisilla kapitalisteilla on taatusti vielä vähemmän haluja maksaa takaisin pankkien velkaa yhteiskunnalle, kun sitä ei näillä kotimaisillakaan omistajilla näyttänyt olevan.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat