Seuraa 
Viestejä45973

Luin juuri mielenkiintoisen selityksen sille, miksi ihmiset ovat toisinaan julmia omia jälkeläisiään kohtaan. Kirjassaan Illustrated Babywatching zoologi ja käyttäytymistutkija Desmond Morris vastaa kysymykseen siitä, miksi luontaisesta äidinrakkaudesta huolimatta niin monia lapsia pahoinpidellään, hylätään ja kohdellaan muuten äidinvaistojen vastaisesti: "Planeetallamme elää aivan liian paljon ihmisiä. Myös muiden eläinlajien kohdalla runsas hallitsematon lisääntyminen rikkoo perheenlisäyssysteemin. Kasvava ylikansoitus ajaa jopa kaikkein uskollisimman lajin jossain vaiheessa perhekaaokseen. Kun ennen jälkeläisiä ruokittiin, puhdistettiin, lämmitettiin ja suojeltiin, niin nyt niitä tapetaan, syödään, pahoinpidellään, hylätään ja jätetään kuolemaan nälkään. Parisuhteet, joissa ennen korostuivat uskollisuus ja huolenpito, hajoavat yllättäen. Niinpä emme voi odottaa ihmettä myöskään ihmisten perheyksiköiltä." (Käännös omani ja hieman mukailtu)

Tästä aiheesta olisi mielenkiintoista saada lisää tietoa. Kohtelevatko eläimet tosiaankin jälkeläisiään huonosti, jos elintila alkaa käydä ahtaaksi? Entä kohtelevatko ne jälkeläisiään periaatteessa aina hyvin, jos ulkoiset olosuhteet ovat hyvät? Miten älykäs ihminen on tässä suhteessa vertailukelpoinen muiden eläinten kanssa? Miksi myös hyvinvointivaltioissa vanhemmat kohtelevat lapsiaan huonosti, vaikka liikakansoitus ja sen lieveilmiöt eivät varsinaisesti kosketa heitä?

Mitä muita syitä voisi löytyä sille, että nimenomaan äiti surmaa lapsensa, pahoinpitelee sitä tai jättää sen nääntymään nälkään? Hyvinvointivaltioissa, joissa ei-toivotusta lapsesta pääsee "siististi" eroon, jos niin haluaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

En kyllä itse näe mitään yhteyttä näillä kahdella asialla. Suomessa on erittäin pieni väkiluku pinta-alaan nähden, eli ainakaan elintilan puutoksesta ei ole kyse, mutta silti lapsiin kohdistuva väkivalta on täällä todella surullisen yleistä. Alkoholi tuntuu ainakin Suomessa olevan ykköstekijä kaiken, myös lapsiin kohdistuvan väkivallan suhteen.

TimoT
Seuraa 
Viestejä1933

olen lukenut että lasten pahoinpitely on yleisintä kaikkein vaarallisimmissa ympäristöissä. Hyvin tiheään asutettu alue jossa kamppaillaan resursseista saattaa olla myös hyvin vaarallinen.

Pointtina oli että jos lapsesta tulee pahoinpitelyjen seurauksena vetäytynyt ja varovainen, saattaa hän selvitä paremmin hengissä vaarallisissa oloissa. Tiettyyn rajaan asti lapsen fyysinen rankaiseminen olisi jopa lapsen suojelua. (tässä kontekstissa lapsen henkinen hyvinvointi on siis silkkaa ylellisyyttä). Ainakin jos ajatellaan asiaa vanhempien näkökulmasta. Leikki-ikäinen joka on juoksemassa kadulle jossa voi tulla ammutuksi, oppii välttämään katua läimäisyillä paljon nopeammin kuin selittämisellä.

Sitä voi miettiä millaisesta historiallisesta tilanteesta meillä edelleen suosiossa olevat fyysiset kuritustavat ovat peräisin? "Kuka vitsaa säästää lastaan vihaa", kommentit eivät ehkä heijasta silkkaa sadismia, kuten äkkiseltään ajattelisi, mutta sitä suuremmalla syyllä moisista perinteistä olisi aika luopua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat