Seuraa 
Viestejä45973

Haluaisin tietää miksi muovi sulaa?Ja missä asteessa?

  • ylös 2
  • alas 4

Kommentit (13)

On kesto- ja kertamuoveja. Kestomuovit sulavat ja voidaan siis muovata lämmöllä. Kertamuovi hiiltyy.

Tiedemies11
Haluaisin tietää miksi muovi sulaa?Ja missä asteessa?

Muovit kuten kaikki muutkin aineet sulavat, kun niiden molekyyleillä on niin paljon lämpöliikettä, etteivät molekyylien väliset sidokset riitä pitämään niitä kasassa; kertamuoveissa myös atomien sidokset katkeilevat. Muovit ovat osittain amorfisia aineita, joten niillä ei ole tarkkaa sulamispistettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tiedemies11
Haluaisin tietää miksi muovi sulaa?Ja missä asteessa?Kestomuovin lineaariset molekyylit pääsevät liikkumaan suhteessa toisiinsa muovin sulaessa.
Kertamuovissa on verkkomainen rakenne, eikä se siksi sula.
Sulamispiste riippuu muovista esim, polyeteeni n. 100-130 oC

Miksi ei sulaisi. Kuten edellisissä vastauksissa kerrottiinkin, muovi sulaa siinä missä mikä tahansa muukin kiinteä aine. Kyllähän rauta, teräs, titanium ja muutkin aineet saadaan sulamaan, vaikka ei heti uskoisi.

Toisilla aineilla sulamispiste on melko tarkasti yksi luku ja amorfisemmilla aineilla voidaan puhua pikemminkin tietystä lämpötilahaarukasta, jossa kiinteys alkaa vähenemään ja nestemäisyys lisääntymään. Muoveja taas on aivan tolkuton määrä ja kullakin on erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi teflon-pannun pinnoite on muovia, eikä se paistinpannun lämpötiloissa vielä sula minnekään.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45506
Tetrafuran
Miksi ei sulaisi.Siksi, että sen molekyylit hajoavat ennen teoreettista sulamispistettä. Se on hyvin yleistä orgaanisilla yhdisteillä, minkä jokainen puuta polttanut on omakohtaisestikin kokenut. Ei se puu (selluloosa) sula, vaikka tekisi mitä.

Esimerkiksi teflon-pannun pinnoite on muovia, eikä se paistinpannun lämpötiloissa vielä sula minnekään.Taitaa muuten teflonkin (polytertafluorieteeni) olla ainetta, joka hajoaa pieniksi myrkyllisiksi fluorihiilivetymolekyyleiksi ennen sulamistaan PTFE-nesteeksi.

Neutroni
Tetrafuran
Miksi ei sulaisi.Siksi, että sen molekyylit hajoavat ennen teoreettista sulamispistettä. Se on hyvin yleistä orgaanisilla yhdisteillä, minkä jokainen puuta polttanut on omakohtaisestikin kokenut. Ei se puu (selluloosa) sula, vaikka tekisi mitä.

Esimerkiksi teflon-pannun pinnoite on muovia, eikä se paistinpannun lämpötiloissa vielä sula minnekään.Taitaa muuten teflonkin (polytertafluorieteeni) olla ainetta, joka hajoaa pieniksi myrkyllisiksi fluorihiilivetymolekyyleiksi ennen sulamistaan PTFE-nesteeksi.Wikipedian mukaan teflonin sp. 317 oC ja alkaa hajoamaan 350 oC lämpötilassa. En tiedä onko oikeaa tietoa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45506
fenomenologi

Wikipedian mukaan teflonin sp. 317 oC ja alkaa hajoamaan 350 oC lämpötilassa. En tiedä onko oikeaa tietoa.Aika korkeita lämpötiloja. Noita pinnoitettuja pannujahan ei saisi paljon yli kahden sadan asteen päästää. Olisiko sitten niin, että se välikerros teflonin ja metallin välissä aikaansaa haitallisia reaktioita jo ennen kuin itse teflon vaurioituisi. Mitähän se kiinnitysaine muuten on, teflon ei liene niitä helpoimmin liimattavia aineita maailmassa.

Neutroni
Tetrafuran
Miksi ei sulaisi.Siksi, että sen molekyylit hajoavat ennen teoreettista sulamispistettä. Se on hyvin yleistä orgaanisilla yhdisteillä, minkä jokainen puuta polttanut on omakohtaisestikin kokenut. Ei se puu (selluloosa) sula, vaikka tekisi mitä.Hyvä pointti. Enpä tullut ajatelleeksi, vaikka selvä asiahan tuo on. Tosin puun lämmittämisen yhteydessä tuppaa tapahtumaan melkoinen nippu kaikenlaisia kemiallisia reaktioita, kuten palamista. Ihmeellistä kyllä c-vitamiinillekin on määritetty sulamistpiste (191-191 °C), vaikka hyvin tiedetään ettei c-vitamiini meinaa kestää edes pastörointia.

Jos teemaa laajennetaan palamiseen, jota kaikki muovityypit tekevät, mutta eri tavalla. Muoville on tyypillistä sen palokaasujen tunnistettava ominaishaju ja joillakin runsas nokeaminen ja joillakin myrkyllisyys, vaikka kaikki palokaasut ovat myrkyllisiä. Monet palavat huonosti matalassa lämpötilassa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45506
Tetrafuran

Hyvä pointti. Enpä tullut ajatelleeksi, vaikka selvä asiahan tuo on. Tosin puun lämmittämisen yhteydessä tuppaa tapahtumaan melkoinen nippu kaikenlaisia kemiallisia reaktioita, kuten palamista.Niin, ne ovat juuri niitä hajoamisreaktioita. Niissä syntyy herkästi syttyviä kaasuja, jotka sitten palavat. Jos puuta kuumennetaan tyhjiössä (tai typessä), ne kaasut tiivistyvät tervaksi, tärpätiksi ja vastaavanlaisiksi tuotteiksi. Jäljelle jää hiili, joka kestää mielettömiä lämpötiloja.

Mitäpä jos puusta jotenkin saataisiin erotettua kaikki komponentit ja niitä alettaisiin lämmittää erillisissä vakuumikammioissa. Tällöin niiden keskinäiset reaktioit putoaisivat kuvioista pois, jolloin päästäisiin käsiksi niiden puhtaaseen hajoamiseen. Voihan olla että joukossa olisikin joitain aineita, jotka muuttaisivat olomuotoaan. Puussaan on pääasiassa selluloosaa, hemiselluloosaa ja ligniiniä.

Nämä aineet käsittääkseni eivät pitkinä ketjuina taida kestää lämmittämistä juurikaan. Oletan kaikkien hajoavan kasvavan lämpöliikkeen vuoksi.

Puu kuitenkin sisältää huomattavasti vähäisempiä määriä lukemattomia muita aineita kuten vettä. Uskonkin että osa puun komponenteista on mahdollista sulattaa tai höyrystää puhtaassa muodossaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45506
Tetrafuran
Puu kuitenkin sisältää huomattavasti vähäisempiä määriä lukemattomia muita aineita kuten vettä. Uskonkin että osa puun komponenteista on mahdollista sulattaa tai höyrystää puhtaassa muodossaan.Kyllä, vesi ehkä selkeimpänä esimerkkinä. Veden lisäksi puussa on kaikenlaisia pihkoja, hartseja ja muita, jotka voi sulattaa.

Jos siis erotettaisiin kaikki puun aineet toisistaan, sulatettaisiin sulavat, jauhettaisiin loput ja sekoitettaisiin keskenään kolloidiseksi liuokseksi, olisi kyseessä käytännöllisesti katsoen nestemäistä puuta... niin paitsi että sulamattomia aineita varmaan on vähän liikaa, joten siitä saattaisi tulla jotain tuubimössöä tai sementtiä tai jotain sen kaltaista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat