Seuraa 
Viestejä45973

Ammattikoulun suosio on noussut merkittävästi viimeaikoina. Nykyään joihinkin lukioihin pääsee jo alle seiskan arvosanalla, ja jotkut ammattikoulun linjat vaativat jo kasin keskiarvon. Mitä mieltä olette? Onko lukio enään kannattavaa nykypäivänä?

Kommentit (9)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095

Jos tietää aikovansa korkeakouluun, ylioppilaana niihin pääsee usein "helpommin" kun ammattikoulupohjalta. Lukio antaa myös muutaman vuoden jatkoaikaa uravalinnalle, jos ei ole aavistustakaan mitä haluaa tehdä.

Muuten tietysti "kannattavuus" on kovin henkilökohtainen asia. Jos ei omaa kauppamies- ja johtajanlahjoja, joilla pääsee tosi rahakkaisiin töihin tai tuottavan yrityksen omistajaksi, puhtaan taloudellisesti ajatellen kannattanee suorittaa peruskoulun jälkeen ammattikoulu jollakin alalla, joka tuottaa jotain konkreettista ja jolla on pulaa työvoimasta. Noin esimerkiksi putkimiehillä ja sähkömiehillä on ainakin mahdollisuus päästä sellaisille ansioille, että korkeakoulutettu ei asiantuntijatehtävissä saa etumatkaa kiinni ennen eläkeikää. Toinen asia on sitten se, miten itse kukin arvostaa tietoa rahan yli tai ohella. Kaikille ei pelkkä hyvien ansioiden tuoma sosiaalinen status riitä mielekkääksi elämänsisällöksi.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

15 vuotta sitten ollessame tutustumassa paikallisiin keskiasteen oppilaitoksiin, pirkanmaan ammattikoulun sorvaajaopettaja sanoi, että jos haluatte joskus auton, talon ja tyttöystävän, älkää missään nimessä menkö lukioon vaan tulkaa tänne. Äijä vaikutti niin tuhannen urpolta että se koulu tipahti listoiltani välittömästl.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse koin lukion ainakin erittäin turhaksi. Se "yleissivistys" mitä sieltä suolletaanon yhtä olennaista ja mielenkiintoista, kuin marttakerhon bingoilta. Mitään oikeasta elämästä tai siitä, miten maailma toimii ei opeteta mitään.
Helpotti jatko-opiskeluun pääsyä, mutta muuten 3v elämästä kaivosta alaspäivätekemisen suhteen. Jos ihmistä huvittaa tietoyhteiskunnassa jotain aihetta opiskella, se onnistuu muutenkin kuin istuttamalla kahdeksaksi tunniksi neljän seinän sisään kuuntelemaan apaattista paasausta epämielekkäästä aiheesta. En kadu mutta vitutti.
Ja kun lukiosta pääsee viimein pois, on työelämässä edelleen yhtä tyhjän päällä kuin peruskoulusta päästessä (no yläastesijaisuuksia kai voi paremmin saada). Jos jaksaa vielä 5 vuotta siihen päälle elää nuudeleilla, niin sitten ihan jees valinta.
Kaksoistutkintoa suosittelisin kyllä kaikille, joita lukio kiinnostaa. Ei sillä pelkällä lukiolla pääse kuitenkaan kuin kaupan kassalle ja opintolainakierteeseen.

Tottakai kaikkea voi opiskella kiinnostuksen mukaan netistä koulujen ulkopuolellakin, mutta ei sillä tavalla saa kunnon käsitystä mistään aiheesta. Kyllä perusteelliseen oppimiseen tarvitsee jonkinlaisen pakon, minkä esim. lukio-opetus tarjosi. Itse nautin koko lukioajasta ja koin viisastuneeni paljon ja kiinnostuin maailman asioista luultavasti aivan eri tavalla kuin jos olisin käynyt ammattikoulun.
Se minua häiritseekin tässä kehityksessä, kun yhä useammat käyvät pelkästään ammattikoulun ja siirtyvät heti työelämään, että yhä usemman ajatukset pyörivät pelkästään oman lähipiirin käytännön asioissa, ja sitä myötä yhä harvemmat ovat kiinnostuneita koko maailmaa koskettavista asioista. Tottakai joitain amiksiakin voi koskettaa maailman tila ja lukiolaisienkin joukkoon mahtuu paljon niitä, joita ei muun maailman asiat voisi vähempää kiinnostaa, mutta väitän, että lukio-opetus voi herättää tuon kiinnostuksen joissain ihmisissä, toisin kuin ammattikoulu.
Ja puolustuksena sille, että miksi ihmisten pitäisi ylipäätänsä olla kiinnostuneita muista kuin lähipiirin asioista vastaan, että nykymaailma vain on sellainen, että yhteisö on laajentunut merkitsemään koko maailmanlaajuista yhteisöä. Ja jotta kehitystä pystytään ohjaamaan, täytyy kaikkien yhteisön jäsenten olla siihen vaikuttamassa. Saman vaatimuksen toteutuminen olisi tietenkin paljon todennäköisempää esimerkiksi jossain utopistisessa kuntavaltaisessa ja suoran demokratian yhteiskuntamallissa.

Ei ollut tuossa sopivaa vastausvaihtoehtoa. Ei lukiota kannata käydä pelkän yleissivistyksen takia, mutta yliopistoon se tarjoaa hyvän väylän.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
draco
Ei ollut tuossa sopivaa vastausvaihtoehtoa. Ei lukiota kannata käydä pelkän yleissivistyksen takia, mutta yliopistoon se tarjoaa hyvän väylän.Ammattikouluissa voi nykyään joillakin linjoilla suorittaa myös ylioppilastodistuksen. Varteenotettava vaihtoehto. Yleissivistys+ammattikoulutus= Helpompi väylä katkokoulutukseen Tai suoraan työelämään.

Nykyäänhän työelämä myös vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Elämä on jatkuvaa opiskelua.

.

el6
draco
Ei ollut tuossa sopivaa vastausvaihtoehtoa. Ei lukiota kannata käydä pelkän yleissivistyksen takia, mutta yliopistoon se tarjoaa hyvän väylän.Ammattikouluissa voi nykyään joillakin linjoilla suorittaa myös ylioppilastodistuksen. Varteenotettava vaihtoehto. Yleissivistys+ammattikoulutus= Helpompi väylä katkokoulutukseen Tai suoraan työelämään.

Nykyäänhän työelämä myös vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Elämä on jatkuvaa opiskelua.
Voi kyllä, mutta on eri asia kannattaako. Jos tavoitteena on esimerkiksi kielitieteen opinnot tai luokanopettaja, niin kannattaa keskittyä pelkkään lukioon. Itse menin amiksen (merkonomi) kautta tietojenkäsittelytieteeseen, joten ylioppilastutkinnon puuttuminenkaan ei ole mikään este. Kolmantena vaihtoehtona on suorittaa avoimessa vaadittava määrä kursseja ja sitä kautta yliopistoon. Taitaisi olla nopein vaihtoehto joillain aloilla.

Carcara

Kaksoistutkintoa suosittelisin kyllä kaikille, joita lukio kiinnostaa. Ei sillä pelkällä lukiolla pääse kuitenkaan kuin kaupan kassalle ja opintolainakierteeseen.No ei tosiaankaan kaikilla riitä kapasiteetti moiseen. Itse suoritin kaksoistutkintoa puolisen vuotta ja vaikka töitä tuli tehtyä niin huonosti meni ja päätin lopettaa. Ja työtähän se tosiaan oli. Jollen väärin muista niin taisi tunteja kertyä viikolle yhteensä noin 50. Se vaatii jo rahkeita ja vastaanotinta siinä iässä vääntää amiksen pajalla ja sen jälkeen lukiota sekä ottaa illalla kun pääsee seitsemältä kotiin niin oppikirja kauniiseen käteen.

Itse nautin koko lukioajasta ja koin viisastuneeni paljon ja kiinnostuin maailman asioista luultavasti aivan eri tavalla kuin jos olisin käynyt ammattikoulun.Ei se nautintoa aina ollut, mutta fiksussa porukassa maailmankuva kyllä avartui ja näkemys tulevasta "työpolusta" hahmottui siinä sivussa pikkuhiljaa. En ole katunut.

Voihan lukion käydä ja hankkia sen jälkeen vaikka sähköasentajan ammatin. On varmasti ammattikoulussa lukiopohjalta helpompaa.

Lukiossa huomaa, että "maailma on mulle auki". Kyllä sitä ehtii kymmeniä vuosia sitten sitä leipätyötä tehdä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat