Aspartaami

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

"Aspartaami (l-alfa-aspartyl-l-phenylalanine) on keinotekoinen proteiinipohjainen makeutusaine, josta suolistossa muodostuu aspartaamihappoa, fenyylialaniinia ja metanolia. Elimistön eri soluissa metanoli metaboloidaan formaldehydiksi, joka on erityisen haitallinen yhdiste soluille. Hiljan on julkaistu laaja suurella koe-eläin määrällä tehty tutkimus, jossa koko elinikäinen aspartaamialtistus aiheutti jo annostasolla 20mg/kg tilastollisesti merkittävästi eräiden syöpätyyppien lisääntymistä rotilla (lymfoomat, leukemia, munuaistuumorit) ja annosriippumattoman aivotuumorien määrän kasvun. (EHP 114:379–385; Soffritti et al.) Naaraat olivat koiraita herkempiä aspartaamin indusoimille syöville. Metanolin osalta näyttää pätevän siis sama totuus kuin naisten alkoholin käytössä eli naiset sietävät eri alkoholeja miehiä huonommin. Aspartaamin sikiö- ja imeväisaikaiset vaikutukset ovat vielä kunnolla tutkimatta eläinkokeilla."

Miksikähän aspartaamia saa elintarvikkeissa käyttää?

Sivut

Kommentit (18)

Vierailija

"Aspartaami (l-alfa-aspartyl-l-phenylalanine) on keinotekoinen proteiinipohjainen makeutusaine, josta suolistossa muodostuu aspartaamihappoa, fenyylialaniinia ja metanolia. Elimistön eri soluissa metanoli metaboloidaan formaldehydiksi, joka on erityisen haitallinen yhdiste soluille. Hiljan on julkaistu laaja suurella koe-eläin määrällä tehty tutkimus, jossa koko elinikäinen aspartaamialtistus aiheutti jo annostasolla 20mg/kg tilastollisesti merkittävästi eräiden syöpätyyppien lisääntymistä rotilla (lymfoomat, leukemia, munuaistuumorit) ja annosriippumattoman aivotuumorien määrän kasvun. (EHP 114:379–385; Soffritti et al.) Naaraat olivat koiraita herkempiä aspartaamin indusoimille syöville. Metanolin osalta näyttää pätevän siis sama totuus kuin naisten alkoholin käytössä eli naiset sietävät eri alkoholeja miehiä huonommin. Aspartaamin sikiö- ja imeväisaikaiset vaikutukset ovat vielä kunnolla tutkimatta eläinkokeilla."

Miksikähän aspartaamia saa elintarvikkeissa käyttää?

Vierailija
omega6
Miksikähän aspartaamia saa elintarvikkeissa käyttää?

Niin hirveän makuista, että sen on pakko olla terveellistä.
Aspartaamin makua ei edes viina peitä.

Vierailija
180°
omega6
Miksikähän aspartaamia saa elintarvikkeissa käyttää?

Niin hirveän makuista, että sen on pakko olla terveellistä.
Aspartaamin makua ei edes viina peitä.

Tärkeintähän siinä on kai se, että aspartaami peittää viinan maun?

Vierailija
omega6
"Aspartaami (l-alfa-aspartyl-l-phenylalanine) on keinotekoinen proteiinipohjainen makeutusaine, josta suolistossa muodostuu aspartaamihappoa, fenyylialaniinia ja metanolia. Elimistön eri soluissa metanoli metaboloidaan formaldehydiksi, joka on erityisen haitallinen yhdiste soluille. Hiljan on julkaistu laaja suurella koe-eläin määrällä tehty tutkimus, jossa koko elinikäinen aspartaamialtistus aiheutti jo annostasolla 20mg/kg tilastollisesti merkittävästi eräiden syöpätyyppien lisääntymistä rotilla (lymfoomat, leukemia, munuaistuumorit) ja annosriippumattoman aivotuumorien määrän kasvun. (EHP 114:379–385; Soffritti et al.) Naaraat olivat koiraita herkempiä aspartaamin indusoimille syöville. Metanolin osalta näyttää pätevän siis sama totuus kuin naisten alkoholin käytössä eli naiset sietävät eri alkoholeja miehiä huonommin. Aspartaamin sikiö- ja imeväisaikaiset vaikutukset ovat vielä kunnolla tutkimatta eläinkokeilla."

Miksikähän aspartaamia saa elintarvikkeissa käyttää?




Linkkejä luotettavilta sivustoilta tai naama umpeen uskottavuuden puutteen vuoksi.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14017
Liittynyt23.6.2005

Olikohan tuo ekan viestin tutkimus niiden italialaisten tekemä? Edellinenhän ei osoittanut erikoisia ongelmia.

Ainakin yhden alan tohtorin tekemän PubMed-selvityksen mukaan meno on kuin tupakkateollisuudessa – teollisuuden kustantamissa aspartaamitutkimuksissa 100% EI osoita terveysoireita, muun rahoituksen saaneet tutkimukset taas ovat osoittaneet erilaisia oireita yli 80% tutkimuksista. On hyvä muistaa, että annostukset sun muut yleensä vaihtelevat, joten tuosta yksin ei voi päätellä aspartaamin vaarallisuudesta, vain siitä että rahoitus jälleen näyttää ratkaisevan tulokset.

Jenkkien elintarvikevirasto FDA saa aspartaamista eniten valituksia vuosittain. On ilmeistä, että jotkut ihmiset ovat yliherkkiä aspartaamijohdannaisten jäänöstuotteille kehossa ja heidän pitäisi välttää ainetta, luultavasti myös aseslfaami K:ta (joka on aspartaamijohdannainen).

Itse olen vältellyt aspartaamia jo parisen vuotta. Varmuuden vuoksi. Kihdin uhallakin suosin fruktoosia.

On myös hyvä muistaa, että aspartaami ja muut keinotekoiset makeutusaineet avaavat "soluhanat" ja johtavat sokereiden parempaan imeytymiseen –> rasvan kerääntymiseen -> lihomiseen. Kevytlimsojen ilmoitettu energiamäärä ei siis ole luotettava mittari. Läskien tulisikin makeuttaa juomansa esimerkiksi fruktoosilla.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

Suosin sokeria. Ihan perinteistä, tottahantoki tiedän se "vaikutukset", mutta ennemmin tavallista tököttiä kuin keinotekoista. Sitäpaitsi, paras kokis on perinteinen kokis, muut ovat kamalaa litkua.

Mehuissa ja muissa pyrin valitsemaan tuotteita, jossa on luonnollinen sokeri/ ei lisättyä sokeria.

Vierailija
Neiti
Suosin sokeria. Ihan perinteistä, tottahantoki tiedän se "vaikutukset", mutta ennemmin tavallista tököttiä kuin keinotekoista. Sitäpaitsi, paras kokis on perinteinen kokis, muut ovat kamalaa litkua.

Mehuissa ja muissa pyrin valitsemaan tuotteita, jossa on luonnollinen sokeri/ ei lisättyä sokeria.




Hedelmäsokeri on jees ja kehuttu terveelliseksikin. Hiukan kalliimpaa se on, mutta kuka sitä ny kilokaupalla lappaa ja onhan se makeampaakin.

Vierailija

Kyllä olen sortunut tälläiseen "usotkossie-etkaikkimoiset-humpuukitonturhia" ajatteluun elikkäs mitä luonnonmukaisempi sapuska sitä parempi. En ole erityisen innostunut lisäaineista sekä kemiallisista sotkuista sapuskassani; mahdollisimman paljon teen itse ruokaa sekä valitsen kotimaista ja lisäaineetonta. Voi, kerma ja perinteinen sokeri kunniaan

Vierailija

Enpä tiedä noista nykyajan aspartaameista ym. syklamaateista. Itse säilön edelleenkin paljon satokauden kamaa ja vanhaan tapaan olen säilöntään pelkästään käyttänyt vanhoja sakkariinivarastojani; niitä piisaa vielä muutamaksi kymmenenksi vuodeksi!

Kuitenkin, mielestäni esim. kurkkujen sakkariinisäilönnällä tulee paljon paremman makuista kamaa kuin ihan sokeripohjalta. Sakkariinihan on varsin tuju aine - makeusarvoltaan se on jotakin 400 kertaa sokrua makeampaa ja tuplasti aspartaamiakin makeampaa.

Vierailija

"Etanoli eli etyylialkoholi on muun muassa alkoholijuomissa käytettävä myrkyllinen, antiseptinen alkoholi. Etanolia käytetään hyvin paljon päihdyttävissä juomissa. Alkoholijuomissa käytetään etanolia päihdyttävänä aineena. Etanolin hapettuessa elimistössä syntyy asetaldehydeja, jotka ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat pahoinvointia."
Wikipedia

Jaa-a.. miksiköhän etanolia käytetään elintarvikkeissa?

o
Seuraa 
Viestejä1641
Liittynyt16.11.2005

Eihän tuo aspartaami edes ole yhtä kovaa myrkkyä kuin sakariini. Halpaahan ne ovat, joten kaikista halpistuotteista oletettavasti löytyy. Uudessa supermaxmikälie limustakin löytyy kokosarja e951-954. En kyllä tajua miksi kukaan joisi litkua missä ei ole mitään ravintoaineita... ja miksi lisäaineet ovat halvempia kuin itse ruoka?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Vierailija
o
Eihän tuo aspartaami edes ole yhtä kovaa myrkkyä kuin sakariini.



Ei tuo sakariini mitään kummoisempaa myrkkyä ole kuin erilaiset sokeritkaan ovat. Kuten sanottua, sakariinia on menestyksellä tullut käytettyä ja käytetään edelleenkin niin pitkään kun vain tavaraa piisaa.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14017
Liittynyt23.6.2005

Ei ainakaan suositella sakariinia raskauden aikana:

[list:2pkddh4p]Jos virvoitusjuomaksi valitaan keinotekoisesti makeutettu vaihtoehto, on hyvä tarkastaa mitä makeutusainetta siinä on käytetty. Aspartaamia (E951) ja asesulfaamia (E950) voi käyttää raskauden aikana, mutta syklamaattia tai sakariinia ei suositella. [/list:u:2pkddh4p]

http://www.yliopistonapteekki.fi/displa ... cleId=2063

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

Eiköhän sokereista paras ole raakaruokosokeri eli melassi,siinä on hivenaineet ja vitamiinit tallella.Muistan kun 50 luvulla lehmille annettiin melassia,ja ihmisille valkoista sokeria,josta kaikki vitamiinit ja hivenaineet on poistettu ja hampaat meni,intiaanisokeri lienee sama asia kuin raakaruokosokeri ja taitaa olla myös siirappi ainetta johon sokerin parhaat aineet on jääneet.Tuolla toisessa saitissa mainitsin betaiinin sehän tehdään myös sokerijuurikkaasta ja on annettu hevosille hyvin tuloksin,miksikähän ihmisille ei ainetta ole saatavana.Olisikohan tuosta haittaa,jos noita hevosrehuja ihminen käyttäs ,ovat vielä paljon halvempiakin ja ravintorikkaampia ja pääsis yhtä lujaa kuin ravihevonen?

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat