Seuraa 
Viestejä10494

[size=150:16fkno0a]Onko tämän päivän edustuksellinen yhteisten asioiden hoito äänestäjiensä luottamuksen arvoista?[/size:16fkno0a]

Kansanedustajamme ovat äänestäjät pienoiskoossa. Media nostattelee, kun mm. kristilliset punnaavat uusia eduskuntavaaleja - näin voimakkaasti he uskovat kansan tulleen petetyksi, kun sotkuja edustajiemme takaa paljastuu toisensa perään.

Mitä me odotamme valitsemiltamme? Me odotamme päätöksiä, jotka olisivat mieleisiä. Kaikille mieleisiä päätöksiä on vähän. Kukin edustaja käyttää parhaan taitonsa mukaan kykyään edukseen ... ja sitten osoittaakseen äänestäjille kykyään tulla valituksi seuraavistakin vaaleista.

Edustuksellisuudessa tulee aina olla luottamus ja side valitsijaansa. Nyt monilla edustajillamme on valtakirja kansalta, mutta vastavuoroisuusvelka rahallisille tukijoilleen. Tuo vastavuoroisuusvelka pitää maksaa. Vastavuoroisuusvelalla ei ole aina välttämättä mitään tekemistä äänestysvallinan tehneiden kansalaisten kanssa.

Pitääkö nyt eduskunta äänestyttää uudelleen, kun joidenkin edustajien osalta edustustyötä tehdään mahdollisesti liikemiesten, sijoittajien, pelureiden ja kähmijöiden pussiin - ohi valinnan tehneiden äänestäjien etua katsomatta?

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Mielipidekirjoitukseen liittyviä kuvia edustajistamme työssään, on saatavilla alla olevista linkeistä ~
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/27ed6+i ... -2007.html ---
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28h8o+i ... atti-.html ---

Alla lisäksi aiheeseen liittyvä mielipidekirjoitus vuodelta 2006 -

ORIG 02.06.2006

Äänestäjä antaa luottamuksensa valinnalleen suureen saliin
[size=85:16fkno0a]
Eduskunta ja nimenomaan naisten äänioikeus täyttivät 100 vuotta suurin juhlallisuuksin. Eduskunta kohotteli kerrankin yhtenäisenä joukkona parlamentarismin tärkeyttä ymmärtäen nurkan takana kurkistelevan suoran kansalaisvaikuttamisen. Edustajat ovat tunnetusti kansalaisten antamilla luottamuslipuilla edustamassa nimenomaan omaa yhteenkuuluvuusryhmäänsä, tai ainakin näin pitäisi olla.

Vihreiden eduskuntaryhmän pj. Heidi Hautala käytti juhlaistunnossa hyväkseen puheenvuoron, joka esitti tuntemuksia itänaapurimme parlamentarismin tilasta. Tähän Hautalalla oli täysi oikeus, sillä kansanedustajalla on omaehtoinen puheoikeus perustuslain mukaisesti. Se, peilasiko Hautalan puhe juuri hänen valitsijoitaan, jää nähtäväksi ensi kevääseen, jolloin useat jo istuvat edustajat nöyrästi yrittävät pokata kansalta uutta valtakirjaa seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Toinen kysymys Hautalan puheessa oli se, oliko kritiikkipuheenvuoro juuri juhlaistunnossa korrektia. Heidi Hautala on ennen puhetta tämän arvioinnin hyvin huolellisesti punninnut, sillä hän edustaa vihreiden poliittista eliittiä.

Edustuksellisuus on jäänne ajoilta, jolloin ei ollut informaatiologistiikan välineitä suoraan kansalaisvaikuttamiseen. Useasti kuulee kabineteissa puhuttavan, että nykyisen yhteiskunnan ollessa niin monijakoinen, ei suoraa määräysvaltaa voi antaa helposti mediaohjattavalle kansalle. Pitää kuitenkin muistaa, että eduskunta on koko kansa pienoiskoossa miinus äänestämättömät. Edustuksellisuus suuressa salissa ei koskaan luotsaa koko kansan tuntoja.

Vaaleissa äänestämättömät ovat yhtä kuin ihmiset suoran kansalaisvaikuttamisen ulkopuolella. Jokainen ihminen kuitenkin ottaa osaa kansalaisvaikuttamiseen, jopa tahtomattaan, tekemällä ostopäätöksiä. Markkinatalous yrittää kaikin keinoin ymmärtää päätökset, saadakseen huomisen kauppoihin juuri sitä, mitä kansa haluaa. Mainosmanipulaattorit hoksasivat voivansa vaikuttaa myös ennen ostopäätöksiä, tekemällä huomioarvoisia osto-ohjaussignaaleja televisioon, lehtiin ja nyt myös nettiin. Näin kansanvaltaan syntyi ohjaava mekanismi vaikuttamaan haluihimme.

Tämän päivän puolueiden ja/tai langattomuuden "kaamea kapula" voi ratkaista suoravaikuttamisen. Nokia ja muut kapulayhtiöt suunnittelevat kilpaa taskulaitteita, mobilaattoreita, joilla ollaan "jatkuvasti yhteydessä kaikkeen".

Ostostapahtumat syntyvät suunnittelulla tai pikaistuksissa. Lait ja asetukset syntyvät 200 ihmisen voimin 4-vuotiskausin edustaja-aloitteista ja virkamiesvalmistelijoilta. Nämä laki-impulssit tulevat aina viiveellä käsittelyyn ja päätöksiin; tuota viivettä voidaan myös kutsua harkinnaksi. Lain laatiminen suoralla kansalaisvaikuttamisella on käytännössä tänään mahdotonta.

Suora kansalaisvaikuttaminen on juuri nyt ostopäätöksiä, jolla ohjataan markkinataloutta. Kansanedustajille suora vaikutekanava kansalaisiin on informaatiologistiikkaa eli äänestäjän jatkuvaa hyväksyntää ohjaavana elementtinä ja työnantajana omaan edustajatyöhönsä. Edustajan pitää olla kansalaisen "iholla" jatkuvasti oman yhteenkuuluvuusryhmänsä puitteissa. Kansanedustajan tulisi olla vastaanottavainen jatkuvaan suoraan kansalaisvaikuttamiseen, jotta työ suuressa salissa peilaisi joka hetki kansalaistuntoja.

Kansalaiskyselyt lakien ja asetusten eri valmisteluvaiheissa voisivat ohjata lähemmäksi edustajia itse kansan suuntaan. Nykyaikaiset kapulat ovat jo huomenna tekniikaltaan sellaisia, että on turvallista ja yksiselitteistä kysyä kansalaisten näkemyksiä. Systeemi voisi olla alussa vapaaehtoinen jokaisella kansanedustajalla itsellään. Edustaja voisi pitää jatkuvasti yllä vuoropuhelua oman yhteenkuuluvuusryhmänsä kanssa. Jokaisella voi olla omia kommunikaatiotekniikoita kysyttäessä mielipidettä huomisen päivän käsittelyyn tulevista asioista.

Edustuksellisuus liukuu enenevässä määrin suoravaikuttamiseen ja edustajan nelivuotiskausi on joka aamu kansalaisarvioinnissa, vähintään modernisti pitäen kvartaaliluottamusmittauksia muistutuksena luottamusvaltakirjan antajilta. Samalla saadaan kansalaisaktivismia ja osallistumista yhteisten asioiden hoitoon ohi puoluekoneiston. Ehkä tulevaisuudessa kansalaiset itse kapuloillaan asettavat myös ehdokkaat ennen varsinaisia vaaleja. Nyt ehdokasasetteluun osallistuu vain murto-osa kansasta.

Ilkka Luoma [/size:16fkno0a]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10494
.
Ei.

"Enemmistöhallitus pysyy pystyssä niin kauan kuin hallituspuolueiden kansanedustajat pitävät sen pystyssä", Halonen muistutti.
...

Se oli Halosen mielipide. Oikeustieteilijänä tietää myös, että eduskunnan pitää saada epäluottamus, ja jos hallituspuolueet ovat yhdessä rintamassa niin heillä on yli 100 ääntä ja tämä koskee lähinnä hallituksen kaatumista, koko eduskunta on eri asia...

Nyt kysymyksen asettelussa onkin enemmän moraalinen puoli, sekä kansalaisvaikutteen ominaisuus, ja mitä suuri kansa ajattelee. Jos saisimme uskottavasti kansan mielipiteen laajalla otannalla, niin eduskunta voisi sitten tehdä siitä oman johtopäätöksensä - oli edustaja hallituspuolueessa tai ei

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kun jokin "hämärä" tukijaryhmä saa tuellaan, muiden ohella 36 edustajaa eduskuntaan ja valtaosan samasta puolueesta, on demokratia hieman liian hakusessa.

Eikös se mene niin, että vain presidentti voi pääministerin ehdotuksesta erityisestä syystä hajottaa eduskunnan ja määrätä ennenaikaiset vaalit?

Tässä tilanteessa pitää olla jokin erityisen merkittävä syy, ja mun näkemykseni mukaan joitakin edustajia koskeva hämärä vaalirahoitus, joka voi ohjata päätöksentekoa ei vielä riitä. Eikä Vanhanen lähde tuohon, ellei ole perusteita odottaa, että Keskusta saa siitä vaalihyötyä ja nyt tuskin saa.

Hallituksen hajottamiseen ja uusiin hallitusneuvotteluihin voisi olla paljonkin aihetta, mutta sekään ei nyt onnistu; välikysymysäänestys ei mene läpi. Välikysymys hallituksen nauttimasta luottamuksesta on kyllä tekeillä.

Ei. Perustuslain uudistamisen jälkeen ei presidentti voi kekkosmaisesti hajoittaa hallitusta, vaan pääministerin on pyydettävä hallituksen eroa. Näin tapahtunee vain, jos se menettää eduskunnan luottamuksen. Käytännössä jonkun puolueen pitäisi jättää hallitus, enkä usko minkään nykyisistä siihen ryhtyvän.

Mummo
Ei. Perustuslain uudistamisen jälkeen ei presidentti voi kekkosmaisesti hajoittaa hallitusta, vaan pääministerin on pyydettävä hallituksen eroa. Näin tapahtunee vain, jos se menettää eduskunnan luottamuksen. Käytännössä jonkun puolueen pitäisi jättää hallitus, enkä usko minkään nykyisistä siihen ryhtyvän.Tarkistinkin vielä... Jep. Ennenaikaisten vaalien määräämisestä.

Tasavallan presidentti voi tai pystyy pääministerin perustellusta aloitteesta eduskunnan puhemiestä ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla hajottaa eduskunnan ja määrätä toimitettavaksi ennenaikaiset eduskuntavaalit.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunta

Ero aiempaan on siinä, ettei pressa voi ilman pääministerin suostumusta toimia. Muistaakseni Koivisto erityisesti halusi tällaisen muutoksen perustuslakiin, jotta eduskunnan valta vankistuu. Hällä oli karseita kokemuksia Kekkosen viimeisiltä vuosilta.

tietää
Kun jokin "hämärä" tukijaryhmä saa tuellaan, muiden ohella 36 edustajaa eduskuntaan ja valtaosan samasta puolueesta, on demokratia hieman liian hakusessa.
Korjaus: 39 joista 35 keskustapuolueesta.

Mummo
Ero aiempaan on siinä, ettei pressa voi ilman pääministerin suostumusta toimia. Muistaakseni Koivisto erityisesti halusi tällaisen muutoksen perustuslakiin, jotta eduskunnan valta vankistuu. Hällä oli karseita kokemuksia Kekkosen viimeisiltä vuosilta.Kekkonen koki Koiviston kilpailijakseen. Kun Koivisto pääministerinä ei enää Kekkosen loppuvaiheissa nauttinut presidentin luottamusta ja hänen vanhan tavan mukaan olisi pitänyt erota, niin Manu ilmoitti, että riittää, kun hän nauttii eduskunnan luottamusta. Jotain tuollaista silloin tapahtui.

Nyt Pubi lähtee yhden pikkuskidin viidennen luokan todistusta tsekkaan.

Vanhasella alkaa olla niin tukalat paikat hallituksensa uskottavuuden kanssa, että hallituksen päivät alkavat olla luetut. Vaalirahoitussotku paisuu ja hallituksen työskentely käy mahdottomaksi.

Samasta eduskunnasta voidaan yrittää koota uutta hallitusta, mutta koska suurimpien puolueiden pitäisi parlamentarismin hengessä olla mukana, vaikeuksia syntyy. Tästä umpikujasta ei päästä ilman pääministerin - joko nykyisen tai uuden - käynnistämää prosessia eduskunnan hajottamiseksi.

Mikäli ennenaikaiset eduskuntavaalit tulevat, puolueiden voimasuhteet muuttuvat rajusti. Kepun hämmästyttävä menestys vaaleista toiseen saattaa rahoituskuplan puhjettua lopultakin asettua siihen kapenevaan uomaan, jota pitkin entisen maalaisliiton kaiken logiikan mukaan olisi pitänyt liristä maatalousväestön supistumisen myötä.

Pisimmän korren saattavat vetää perussuomalaiset.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10494
Lepakko
Mikäli ennenaikaiset eduskuntavaalit tulevat, puolueiden voimasuhteet muuttuvat rajusti. Kepun hämmästyttävä menestys vaaleista toiseen saattaa rahoituskuplan puhjettua lopultakin asettua siihen kapenevaan uomaan, jota pitkin entisen maalaisliiton kaiken logiikan mukaan olisi pitänyt liristä maatalousväestön supistumisen myötä.

Pisimmän korren saattavat vetää perussuomalaiset.
...

Niin, ... jos Timo Soini (ps) saa houkuteltua teräviä, sanavalmiita ja esiintymiskelpoisia riittävällä karismalla olevia ehdokkaita, on ns. Vennamon triplavoitto mahdollinen, jopa 12-20 edustajaa eduskuntaan...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat