Seuraa 
Viestejä45973

YK varoittelee, että lintuinfluenssa epidemiaksi muututtuaan voi tappaa 5-150 miljoonaa ihmistä. Lääkevarastoja kerätään. Pandemia voi alkaa "koska tahansa". Uskovaiset sanoisivat, että elämme maailmanlopun aikoja. 6,5 miljardia ihmistä kestää kyllä kymmenien miljoonien ihmisten menetykset vaikka katastrofi olisikin miten paha tahansa. Aidsiin kuolee enemmän.

Lintuinfluenssa on tappanut n. 70 ihmistä, kaikki tapaukset ovat olleet kun ihminen on käsitellyt sairasta lintua eikä siis tauti ole sellainen, että se tarttuisi ihmisestä toiseen.

Olen kysynyt tätä ennenkin, mutta kuinka todennäköistä on, että virus voi mutatoitua tarttumaan ihmisestä ihmiseen? Mutaation aiheuttaa säteily joka osuu DNA:han. Ns. Espanjantauti oli ilmeisesti influenssa, joten kai se on mahdollista? Wikipedia: "Espanjantauti oli epätavallisen tappava influenssamuunnos, joka surmasi vuosina 1918 - 1919 n. 25 - 50 miljoonaa ihmistä. Se on luultavasti maailmanhistorian tappavin pandemia." Hurja tauti kun tappaa vuodessa kymmeniä miljoonia ihmisiä. Nyt ihmisiä on paljon enemmän kuin 1900-luvun alussa ja kansainvälinen lentoliikenne mahdollistaa viruksen leviämisen nopeasti.

Mutta kuinka todennäköistä viruksen mutaatio on? Voisiko joku selvittää mitä viruksessa pitää tapahtua ennenkuin se muuttuu ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi? Ovatko muut nisäkkäät vaarassa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Influenssaviruksella on pääasiassa kaksi tapaa oppia tarttumaan ihmisestä toiseen. Ensimmäinen ja ehkä todennököisin on, että se tarttuisi sikaan, joka sairasaa samaanaikaan muuta tautia. Sian ja ihmisen taudit ovat niin samankaltaisia, että influenssavirus voisi vaihtaessaan perimää siassa olevan pöpön kanssa, muuntautua ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi superinfluenssavirukseksi. Toinen vaihtoehto on, että influenssavirus tarttuisi ihmiseen, joka sairastaa jo ennenstää esim. nuhaa. Nuha tarttuu erittäin helposti ihmisestä toiseen. Näinollen, kun influenssavirus vaihtaa perimää nuhaa aiheuttavan kanssa tuloksena on ärhäkkä superinfluenssavirus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kuinka todennäköistä on, että virus voi mutatoitua tarttumaan ihmisestä ihmiseen?
¨

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa vastausta. Voi olla, että sitä ei lintuinfluenssan kohdalla tapahdu koskaan, voi olla että tapahtuu tänään. Virusten mutaatiovauhteja on tutkittu, mutta koskaan ei voi tietää etukäteen tuleeko mutaatio sellaiseen kohtaan, että se vaikuttaisi ihmisen sairastumiseen. Kyse on suuresta sattumasta.

Mutaatioita viruksilla kuitenkin tapahtuu, se on fakta. Influenssaviruksilla miljoonakertaisesti ihmisiin verrattuna. Jossain oppikirjassa oli joskus, että siinä missä ihmisellä kului miljoonia vuosia saada genomiin parin prosentin ero simpanssin kanssa, niin polioviruksella parin prosentin muuntumiseen menee muutama päivä. Mutaation syntyyn ei tarvita välttämättä mitään säteilyä, vaan mutaatioita syntyy virheistä viruksen normaalissa lisääntymisessä.

Lintuinfluenssa ei välttämättä muutu ihmiseen tarttuvaksi perinteisellä mutaatiolla. Se tapahtunee eri virusten vaihtaessa geenejä. Rezzu jo kirjoitti asiasta. Sika voi sairastaa sekä lintuinfluenssaa, että ihmisen influenssaa. Jos lintuvirus ja ihmisvirus ovat yhtäaikaa sian solussa, ne saattavat vaihtaa oleellisia geenejä niin, että ihmisviruksesta tulee hyvin vaarallinen. Tai sitten ei.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat