Seuraa 
Viestejä7546

Tekniikka&talous kirjoittaa: http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article111363.ece
"Ensimmäinen selluloosapohjaista etanolia jatkuvatoimisesti valmistava tehdas on aloittanut toimintansa Yhdysvalloissa, kertoo MIT:n julkaisema Technology Review. Yksikkö on mittakaavaltaan teollinen koelaitos, joka tuottaa noin 4 200 tonnia eli noin 5 300 kuutiometriä etanolia vuodessa...

Selluloosaetanoliprosessi koostuu olennaisesti samankaltaisista osista kuin maissietanolin valmistus: polysakkaridien pilkkomisesta monosakkarideiksi, näiden käyttämisestä etanoliksi sekä tuoteliemen tislauksesta. Olennainen ero on se, että selluloosan hajottaminen on paljon hankalampaa kuin tärkkelyksen."

Mistä entivanhainen n.s. tikkuviina syntyi ? Asuin lapsena selluloosatehtaan lähellä ja muistan, kuinka tehtaan vieressä kulki junarata. Radan varressa oli kaksi suurta alkoholisäiliötä, joista Alkon säiliövaunuilla haettiin raakaviinaa Alkon tehtaille puhdistettavaksi. Sitä myytiin alkoholiliikkeissä nimellä Pöytäviina, jota myös tikkuviinaksi kutsuttiin alkuperänsä johdosta.

Miksei selluloosateollisuuden jätteenä enää nykyisin synny etanolia ? Miten selluloosan valmistus on kehittynyt niin, ettei tikkuviinaa enää tule ?
Vai tuleeko sitä ?

Kommentit (4)

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulfiittisprii

Kieltolain aikana puhtaan spriin puute aiheutti sen, että ryhdyttiin kokeiluihin metanolin poistamikseksi edullisella tavalla; työhön pystyi Valtion Alkoholitehdas Keskukseen Rajamäelle juuri hankittu Guillaume-puhdastislauskojeisto.

Sulfiittispriistä puhdistettua alkoholia käytettiin myöhemmin myös juomateollisuudessa; mm. salakuljetuksen tappajaksi kehitetty kuuluisa Karhuviina oli pääosin sulfiittispriipohjaista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Marskin_ryyppy
Sekoituksen kehitti alun perin Mannerheimin adjutantti Ragnar Grönvall marsalkan pyydettyä tätä tekemään jotain puuspriistä tehdyn sodanaikaisen huonolaatuisen vodkan, ns. tikkuviinan, maulle. Tarkoituksena oli peittää halvan viinan makua lisäämällä mukaan tilkka kalliimpia aineita.kaippa sitä puuspriitä nykyäänkin syntyy mutta se vissiin käytetään metanolina enempi eikä siitä erotella etanolia erikseen....[/mutu]

Voiko muuten liikennepolttoaineeksi menevässä alkoholissa olla sekaisin etanolia ja metanolia, vai pitääkö olla pelkkää etanolia?

Tuon tehtaan hyötysuhde olisi mukavaa tietää. Eli kuinka paljon se ottaa energiaa suhteessa siihen, kuinka paljon valmiista polttoaineesta saa polttamalla energiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saa nähdä kumpi osoittautuu tehokkaammaksi. F-T synteesi vai käymisprosessi.

Muistan lukeneeni että käymisprosessissa kuluu noin puolet biomassan sokereiden energiasta hiilidioksidiksi ja loput tislataan sitten etanoliksi. Hyötysuhde polttoaineeksi riippuu siis hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon selluloosaa saadaan muutettua sokereiksi ja kuinka paljon energiaa tislaaminen vie.

Maissietanolin kanssa poltettavaksi kelpaavaa biomassaa syntyy varmaan viisi kertaa se määrä mitä lopulta päätyy etanoliksi auton tankkiin. Selluloosa-etanolin luvuista ei ole tietoa, mutta jos käymisprosessin hyötysuhde on alle puolet, niin vähintään kaksinkertaisesta määrästä puhutaan.

Etanolin suurin ongelma tällä hetkellä on se, että sen tuotannossa käytetään käytännössä fossiilisia polttoaineita. Maanviljelijät lannoittavat maansa maakaasusta ja öljystä syntetisoiduilla lannoitteilla ja kalusto käy dieselillä ja polttoöljyllä. Siihen sijoitettu fossiilinen energia siis palauttaa jonkin verran nettoenergiaa, mutta ei tarpeeksi että sillä pystyttäisiin pyörittämään koko tuotantoketjua alusta loppuun ja vielä tuottamaan hyödyllisiä määriä energiaa muidenkin käyttöön.

Maissietanolilla tämä luku on noin 1,3 eli jokaista fossiilisen energian yksikköä kohtaan saadaan tuotettua 1,3 yksikköä etanolia. Tuotantoketju on siis yhä riippuvainen fossiilisista polttoaineista; voidaan ajatella että jokaisesta etanolilitrasta kolme varttia on öljyä ja hiiltä.

Mikä mahtanee olla selluloosaetanolin EROEI?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että paljon järkevämpää olisi vain polttaa maatalouden jätteenä syntyvä biomassa suoraan sähköksi. Saataisiin moninkertainen määrä energiaa samasta peltopinnasta.

Biopolttoaineet ovat yhtä älyttömiä kuin itse polttomoottori ja yhdessä ne käyttävät valtavan määrän energiaa hyvin hyvin pieneen määrään hyödyllistä työtä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat