Seuraa 
Viestejä45973

Toinen linkki kertoo, että typpihapon sijaan voisi käyttää fosforihappoa sokerin "kuivaamiseen". "Töhnä" sekoitetaan veteen ja muste on valmista. Onnistuuko?

http://www.clt.astate.edu/elind/oldinkrecipes.htm

Simple Carbon Ink.
Dissolve 30 grains of sugar in 30 grains of water, to which add a few drops of concentrated sulphuric acid. Upon heating this mixture the sugar becomes carbonized by the acid, and when applied to the paper it leaves a coating of carbon which cannot be washed off. This stain is rendered more perfect by the decomposing action of the ink itself upon the paper, and thus resists the action of chemical agents.
Dick's Encyclopedia of Practical Receipts and Processes, [no date] circa 1870

http://www.djmcadam.com/ink-recipe.html

The suggestion relative to the mode of applying carbon to these purposes, which it is intended more particularly now to enunciate, depends on the fact of the separation of carbon from organic compounds rich in that element, sugar, gum, etc., by the combined operation of heat and of chemical reagents, such as sulphuric and phosphoric acids, which exert a decomposing action in the same direction. [...]

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (18)

Tuota pitääkin kokeilla, kun nurkkiin ilmaantuu tuotapikaa 10 litraa 98% h2so4.

Toimisikohan sama törky myös mustesuihkutulostimessa...

Väkevä rikkihappo on niin hygroskooppista että se imee vettä orgaanisista happipitoisista yhdisteistä, siksi esim. puu tai sokeri muuttuu hiileksi ym.
"Mustetta" ei kannata kuitenkaan survoa tulostimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bushmaster
Tuota pitääkin kokeilla, kun nurkkiin ilmaantuu tuotapikaa 10 litraa 98% h2so4.

Toimisikohan sama törky myös mustesuihkutulostimessa...
Kaavoissa alkuaineet kirjoitetaan isoilla kirjaimilla ainakin Tampereella.

fenomenologi
Väkevä rikkihappo on niin hygroskooppista että se imee vettä orgaanisista happipitoisista yhdisteistä, siksi esim. puu tai sokeri muuttuu hiileksi ym.Missä määrin tuo mahtaa toimia fosforihapolla? Helpompi saada kuin typpihappoa.

totinen
Jääköhän musteeseen happojäämiä; kirjoitus saattaa tuhoutua ajan kuluessa."The writing produced in this manner seems indelible; it resists the action of “salts of lemon,” and of oxalic, tartaric, and diluted hydrochloric acids, agents which render nearly illegible the traces of ordinary black writing ink; neither do alkaline solutions exert any appreciable action on the carbon ink".

Rautagallusmuste sisältää parkkihappoa ja gallushappoa. 500 vuotta vanhoissa asiakirjoissa muste on syöpynyt paperin läpi. Yllä olevalla reseptillä tehdyllä musteella on sama ominaisuus, mutta etuna rautagallusmusteeseen on pysyvyys; muste pysyy mustana eikä hapetu ruskeaksi. Paperin tietysti tulee olla riittävän paksua (+120 g/m2).

Laitoin 10 grammaa sokeria ja 10g vettä, ja, sanotaanko puoli grammaa H2SO4(terveisiä Fenomenologille ), seoksesta tuli tuollaista. Lisärikkihappo varmasti tekisi aineesta aivan must-tason mustaa, ei nyt jaksa kaataa.

Jaksoinpas. Kunnon loraus(tieteellisellä tarkkuudella ) toi toivotun tuloksen. Mustetta:

Koulusta vois lainata mustekynää jahka se taas alkaa ja testata millaista tuo tavara on paperilla.

Bushmaster

Koulusta vois lainata mustekynää jahka se taas alkaa ja testata millaista tuo tavara on paperilla.Muista kuitenkin tarpeeksi paksu paperi alun kokeiluihin, ettei vain tule pöydän läpi!

http://209.85.135.104/search?q=cache:_HUaWs9AOY8J:www.nettisivu.org/Elit...

"Musteen valmistaminen

Kirjoitusmustetta pystyy valmistamaan itse erittäin helposti. Sokeri ja vesi muodostavat liuoksen, johon lisätty rikkihappo muuttaa sokerin lähes puhtaaksi hiileksi, ja vesi toimii nesteyttäjänä ja rikkihapon laimentajana. Vaikka saatu muste ei pilaa paperia, haihdu tai muutu pois aikaa myöten taikka muuta väriään, tutkin, voiko jäljellejääneen hapon neutraloida soodalla, jolloin (satojen) vuosien kuluessa muste ei syövy paperista läpi. Vaikka mustetta onkin, ainakaan ihan tuliterään tulostimeen en sitä menisi kokeilemaan.

Tarvittavat aineet:
10 grammaa ruokasokeria
10 grammaa vettä
1 gramma 99% H2SO4

Astiaan mitataan 10 grammaa vettä, ja siihen lisätään 10 grammaa sokeria. Liuosta sekoitetaan, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Tämän jälkeen lisätään yksi gramma rikkihappoa koko ajan sekoittaen. Liuos muuttuu lähes välittömästi mustaksi, ja sen pitäisi olla pikimustaa, kun kaikki rikkihappo on lisätty ja liuos on sekoitettu hyvin."

Nyt kun on koulukin alkanut, voisin testata mustetta kuvisluokan mustekynillä. Raportoin lopputuloksesta. Seuraava tunti on perjantaina, jos vaikka ehtisi jo siksi ottaa putelin mukaan.

fenomenologi
Bushmaster
Tuota pitääkin kokeilla, kun nurkkiin ilmaantuu tuotapikaa 10 litraa 98% h2so4.

Toimisikohan sama törky myös mustesuihkutulostimessa...
Kaavoissa alkuaineet kirjoitetaan isoilla kirjaimilla ainakin Tampereella.Helsingissä alkuaineet kirjoitetaan vain isolla alkukirjaimella. No manselaiset nyt on manselaisia.

Ja minä kirjoitan alkuaineet ihan millä kirjaimilla huvittaa. Kaikki niistä kuitenkin saavat selvää ellei ole vääriä merkkejä joukossa.

Vierailija

Voi olla, ettei tuota kannata ihan aluksi survoa ainakaan mihinkään kovinkaan kalliiseen kynään.

Hullun hauskaa. Sokeri vähän turpoaa ja porisee muuttuen mustaksi mössöksi, mitäs sitten? Se ei välähdä, pamahda, pidä jyrinää, tuota valtavaa kuumuutta tai haise helvetin pahalle. Ei kivaa.

Koulun kynät ovat sellaisia joukkotuhokapineita. Puinen tikku, jonka päähän on tökätty sellainen metallinen lärppi. Ei siis mitään, mikä voisi varsinaisesti mennä rikki tai aiheuttaa mielipahaa edes opettajalle, kun ei ole vastuussa sentilläkään niistä rojuista.

Täytekynään (suljettu säiliö) ei kannata laittaa yleensä mitään mikä voisi syövyttää kynän säiliötä. Sen sijaan mustekynässä (eng. "dip pen") voi käyttää mitä tahansa mustetta kun vain muistaa puhdistaa terän käytön jälkeen.

Ei ole vielä ehtinyt testata Vimpolla tunnilla oli ope jossakin huitelemassa ja sitten alkoi koeviikko

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat