Seuraa 
Viestejä8229
Liittynyt9.9.2005

[size=150:1r1xjzqe]Jokaisella meistä on henkilökohtainen energiatase*)[/size:1r1xjzqe]
[size=85:1r1xjzqe](Polttoaineiden hinnat nousevat spekuloidusti niukkuudesta - luodusta tai todellisesta - median edesauttaessa hintakehitystä. Ihmisessä herää varastoimisen tarve tai oivaltavasti aito kulutuksensa vähentäminen, kutistaminen - jättämällä elämälle tarpeeton pois)[/size:1r1xjzqe]

[ ... liikutaanpa töihin, lomalle tai kauppaan, on vääjäämättömänä seurauksena liikkeen aikaansaamiseksi saada energiaa. Elomme on liikkeellisesti vain kahden kauppa - siirtelemme itseämme ja tavaroitamme paikasta toiseen sekä useasti vielä takaisinkin ... ]

Liikkeen aikaansaaminen yleisimmällä tavalla on oma yksityinen henkilöautomme, julkisella välineellä, omalla fyysisellä energialla toimiva polkupyörä tai jalat. Kävely ja juokseminen ovatkin ainoat muistutukset siitä luonnosta ja ympäristöstä, jossa meitä lukuun ottamatta on vain liike itse tuotetulla energialla. Ihmiskunta loi haasteen ympäristölle keksimällä ulkoisen energian välittömän käytön - kasvaakseen ja helpottaakseen eloaan.

Ihminen joko itse liikkuu käyttäen varastoitua energiaa kehostaan tai ottaa liike-energiansa ympäristöstä - yleensä sellaisesta muodosta joka on perustunut aikaisempaan elämään - fossiileihin. Energia voidaan toki ottaa myös ympäristön liikkeestä, kuten tuuli, maalämpö ja virtaava vesi. Lopultakin otamme aina energiamme "voimaloista", joissa kauan sitten kehittyivät omat elämämme aikaansaaneet atomit - aurinkoenergia on kaiken energian lähtökohta.

Energia on tunnetusti liikettä. Kuuluisa suhteellisuuden keksijä Einstein kertoi keksimänsä kaavan E= mc2:een esittävän energian yhtälön takaavan meille sitä periaatteessa loputtomasti, kunhan vain ymmärrämme, mistä sen otamme ja millä keinoin. Liikettä Einsteinin kaavan c:n lisäksi ovat myöskin meidän omat tarpeemme. Siirrämme itsemme, automme ja viikonlopputavaramme loputtomina jonoina maaseudulle - syntysijoillemme - ja takaisin. Tämä liike itsemme ja tavaroidemme suhteen on kierre, jolla on taipumus kasvaa.

Kasvu on hokema, jonka mm. poliitikot lausuvat sen kummemmin pohtimatta sen sisällään pitämää uhkaa. Kasvu on uhka omalle mahdollisuudelle olla synkronoitunut osanen kokonaisjärjestelmässä, jota maapallon elopiiriksi kutsutaan. Kasvu kohtaa lopulta mahdottomuuden seinän.

Energia, joka tarvitaan kasvun aikaansaamiseksi ei lopu - toivottavasti emme löydä mahdottoman kasvun avaimia!

Maapallo on kuin auton jäähdytin. Lämmön noustessa suljetussa jäähdytyskierrossa riittävästi, se alkaa keittämään, jolloin lopulta liikkeen aikaansaaja, moottori - leikkaa kiinni ja auto pysähtyy.

Ympäristön kyky antaa energiaa elämälle pysähtyy, kun elinolot ylittävät lisääntymiselle välttämättömät normiolosuhteet. Normiolosuhteemme ovat ohuen ohuet, miltei olematon jananpätkä loputtomassa jatkumossa, esimerkiksi lämpötilana. Ihminen tunnetusti pystyy kyvykkäänä elämään vain välillä noin 35-39 astetta**). Tuo on häviävän pieni rako lämpötilaskaalassa joka ulottuu noin -273:sta aina satoihin miljooniin asteisiin.

Lämpö on liikettä. Nostamme ja laskemme lämpöä. Kaiken energian lämmön - ja jäähdytyksen tekoon otamme ulkoisista lähteistä. Ihmislaji on ainut laji, joka käyttää sellaista energiaa, joka on oman autonomisen tuotannon ulkopuolelta. Koko muu eläinkunta käyttää vain sellaista energiaa liikkeeseensä, lämmittämiseensä ja jäähdyttämiseensä, mitä se tekee itse.

Jokainen meistä voi huomata ulkoisen liike-, lämmitys- ja jäähdytysenergian käytön kotona, työmatkalla, töissä ja vapaa-ajalla. Jokainen meistä voi laskea sen energiamäärän, minkä me pumppaamme ulkoa, kehomme ulkopuolelta. Lopuksi jokainen meistä voi laskea kuinka paljon omaa itse synnytettyä energiaa tarvitsemme tehdä korvataksemme jokaisen sellaisen liikkeen ja toiminnan, joka kuluttaa ulkoista energiaa.

Päätteeksi voisimme arvella, miten ulkoisen energian korvaaminen omalla itsetuotetulla energialla vaikuttaisi ulkomuotoomme, elopainoomme ja lihasrakenteisiimme - ehkä myös mielentilojen vaihteluihinkin. Voisimme myös nähdä vaikutukset terveyteen ja kykyyn tuottaa tasapainoista lisääntymistä koko muulle ympäristölle. Meillä jokaisella on tosiaan oma energiataseemme, joka elää velaksi luonnosta. Velka tulee maksuun korkojen kanssa.

[size=85:1r1xjzqe]*)
Energiatase tässä tarkoittaa itse tuotetun autonomisen energian ja ulkoa ympäristöstä otetun lisäenergian suhdetta. Itse tuotetusta energian tuotosta ja käytöstä esimerkiksi kelpaavat koko muu eläin- ja kasvikunta, jotka tuottavat liikkeisiinsä ja toimiinsa kaiken energian itse - toimien välittäjänä luonnosta elimistönsä kautta kiertoon. Ihmiskunta taas ottaa oman autonomisen energian tuoton lisäksi lisäenergiaa luonnosta ja ympäristöstä. Energiataseemme ei ole balanssissa, vaan se on voimakkaasti "lainaenergiapääoman" varassa - taloudessa tälläinen tase veisi yhtiön halvaannukseen ja konkurssiin.

**)
Kehon tai "kasvualustan" lämpötila muulla eliökunnalla voi olla laajempi kuin ihmisellä - tärkeää on kuitenkin se, että millä energialla elokyky säilyy. Eläin- ja kasvikunnassa voidaan mahdollisena ulkoisen lämpötilan vaiheluvälinä pitää jopa väliaikaisesti -30 ... +60 astetta, jolloin ei vieläkään tarvita ulkoista energia-apua elon ylläpitämiseksi, ellei suojautumista pidetä ulkoisen energian käyttönä?.[/size:1r1xjzqe]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
...

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuva-albumit ~
[kuvia albumeista saa lainata ylläolevan kirjoituksen yhteyteen - Copyright by Ilkka Luoma 2004-2008]

1.
Tihentyvä kiire ~
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/297u4+i ... iire-.html

2.
Elintason energiamittari - kaatopaikka ~
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/295rg+i ... assuo.html

3.
Liikkeen virtaa - risteystyömaa ~
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2933m+i ... yomaa.html

4.
Ei aina kasvu - voidaan myös kutistaa.. bonsai ~
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28kj6+i ... onsai.html

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (3)

Kuka tuon softan tekee, jolla mitataan henkilökohtaista energiatasetta? Miltei mahdoton ajatusrakennelma! Tähän kritiikkiä, ei voida niin tarkkaa rakennelmaa tehdä, että oikeudenmukaisuus toimisi ja vilpit estettäisiin. Tästä ideasta syntyisi ristiriidat ja lopulta keskinäinen sota mitä kukin kulutti ja mitä kukin teki.

Ihmislaji on ainut laji, joka käyttää sellaista energiaa, joka on oman autonomisen tuotannon ulkopuolelta. Koko muu eläinkunta käyttää vain sellaista energiaa liikkeeseensä, lämmittämiseensä ja jäähdyttämiseensä, mitä se tekee itse.Entä kylmäveriset elukat, liskot sun muut käärmeet? Thermofiilit bakteerit, kuoriaiset, muurahaiset, erilaiset loiset, symbiootit, puut jotka käyttävät metsäpaloja hyödykseen levittääkseen omia siemeniään...

Tai lokit jotka lentävät nousuvirtauksissa? Delfiinit veneen keula-aallolla ratsastamassa, planktonit ja polyypit vesivirtojen mukana, hämähäkit jotka ponnistavat tuulen vietäväksi ja päätyvät jopa toisille mantereille...

Kyllä se on Ilkka näin, että taas on tullut sinun aika ottaa jalka pois suusta. Moralisoit taas asiasta jossa ei ole mitään moralisoitavaa: kaikki luonnon elukat pyrkivät helpottamaan nimenomaan omaa eloaan ja oloaan kaikin tavoin mihin vain pystyvät.

Ja laajemmalta kannalta katsottuna kaikki elukat käyttävät ulkoisia energianlähteitä. Toiset aurinkoa, toiset kasveja, toiset syövät kivestä rikkiä kun auringonvaloa ei ole ja eräät bakteerit syövät jopa öljyä. Väitös on siltäkin osin mieletön. Yksikään eläin ei tee omaa energiaansa koska se on fysikaalisesti mahdotonta.

Maapallo on kuin auton jäähdytin. Lämmön noustessa suljetussa jäähdytyskierrossa riittävästi, se alkaa keittämään, jolloin lopulta liikkeen aikaansaaja, moottori - leikkaa kiinni ja auto pysähtyy.Ja parempi olla tekemättä analogioita jos ei ymmärrä tehdä niistä päteviä. Maapallo ei ole sen enempää auton jäähdytin kuin moottorikaan, eikä se pysähdy siihen että lämpötila nousee muutaman asteen. Mitään venus-ilmiötä täällä ei pääse tapahtumaan, koska meidän ilmakehästämme valtaosa on typpeä siinä missä venuksessa se on melkein pelkkää hiilidioksidia.

Maapallo, tai paremminkin energia maapallolla on niinkuin lumi joka kertyy vuoren rinteelle. Auringon energia kertyy maahan ja kasaantuu kunnes se lähtee liikkeelle kun muodostuu väkisin eliöitä ja olioita ja ilmiöitä jotka vapauttavat sen energian. Entropia vähenee kun systeemiin tuodaan jatkuvasti uutta energiaa ja syntyy yhä monimutkaisempia muotoja jotka purkavat sitä kasautunutta energiaa. Evoluutio perustuu tälle energiavirralle ja aina kun suuri määrä energiaa vapautuu käytettäväksi, evoluutio kiihtyy täyttämään sen lokeron.

Mietippä sitä mikä on ihmiseliön olemassaolon mielekkyys jos meillä ei ole tavoitetta pyrkiä yhä parempaan ja kauemmaksi?

Jos ihmistä ei olisi olemassa, joku toinen eläin väistämättä ennen pitkää sopeutuisi hyödyntämään niitä valtavia energiaresursseja mitä esimerkiksi fossiilisissa polttoaineissa on. Se energian määrä ikään kuin odottaa ottajaansa. Se ei voi jäädä paikoilleen ikuisiksi ajoiksi.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8229
Liittynyt9.9.2005
Veikko
Ihmislaji on ainut laji, joka käyttää sellaista energiaa, joka on oman autonomisen tuotannon ulkopuolelta. Koko muu eläinkunta käyttää vain sellaista energiaa liikkeeseensä, lämmittämiseensä ja jäähdyttämiseensä, mitä se tekee itse.Entä kylmäveriset elukat, liskot sun muut käärmeet? Thermofiilit bakteerit, kuoriaiset, muurahaiset, erilaiset loiset, symbiootit, puut jotka käyttävät metsäpaloja hyödykseen levittääkseen omia siemeniään...

Tai lokit jotka lentävät nousuvirtauksissa? Delfiinit veneen keula-aallolla ratsastamassa, planktonit ja polyypit vesivirtojen mukana, hämähäkit jotka ponnistavat tuulen vietäväksi ja päätyvät jopa toisille mantereille...

Kyllä se on Ilkka näin, että taas on tullut sinun aika ottaa jalka pois suusta. Moralisoit taas asiasta jossa ei ole mitään moralisoitavaa: kaikki luonnon elukat pyrkivät helpottamaan nimenomaan omaa eloaan ja oloaan kaikin tavoin mihin vain pystyvät.

Ja laajemmalta kannalta katsottuna kaikki elukat käyttävät ulkoisia energianlähteitä. Toiset aurinkoa, toiset kasveja, toiset syövät kivestä rikkiä kun auringonvaloa ei ole ja eräät bakteerit syövät jopa öljyä. Väitös on siltäkin osin mieletön. Yksikään eläin ei tee omaa energiaansa koska se on fysikaalisesti mahdotonta.

Maapallo on kuin auton jäähdytin. Lämmön noustessa suljetussa jäähdytyskierrossa riittävästi, se alkaa keittämään, jolloin lopulta liikkeen aikaansaaja, moottori - leikkaa kiinni ja auto pysähtyy.Ja parempi olla tekemättä analogioita jos ei ymmärrä tehdä niistä päteviä. Maapallo ei ole sen enempää auton jäähdytin kuin moottorikaan, eikä se pysähdy siihen että lämpötila nousee muutaman asteen. Mitään venus-ilmiötä täällä ei pääse tapahtumaan, koska meidän ilmakehästämme valtaosa on typpeä siinä missä venuksessa se on melkein pelkkää hiilidioksidia.

Maapallo, tai paremminkin energia maapallolla on niinkuin lumi joka kertyy vuoren rinteelle. Auringon energia kertyy maahan ja kasaantuu kunnes se lähtee liikkeelle kun muodostuu väkisin eliöitä ja olioita ja ilmiöitä jotka vapauttavat sen energian. Entropia vähenee kun systeemiin tuodaan jatkuvasti uutta energiaa ja syntyy yhä monimutkaisempia muotoja jotka purkavat sitä kasautunutta energiaa. Evoluutio perustuu tälle energiavirralle ja aina kun suuri määrä energiaa vapautuu käytettäväksi, evoluutio kiihtyy täyttämään sen lokeron.

Mietippä sitä mikä on ihmiseliön olemassaolon mielekkyys jos meillä ei ole tavoitetta pyrkiä yhä parempaan ja kauemmaksi?

Jos ihmistä ei olisi olemassa, joku toinen eläin väistämättä ennen pitkää sopeutuisi hyödyntämään niitä valtavia energiaresursseja mitä esimerkiksi fossiilisissa polttoaineissa on. Se energian määrä ikään kuin odottaa ottajaansa. Se ei voi jäädä paikoilleen ikuisiksi ajoiksi.
....

olet oikeassa, kaikki eliöt käyttävät energiaa, mutta ihminen on ainoa laji joka hakee jatkuvasti lisääntyvää tarve-energiaansa oman kehonsa ulkopuolelta MUUNNELLEN sitä mm. aikaisemmista energiavaroista - "eläimet (paitsi ihminen) eivät lämmittele itse tehdyn nuotion ääressä"

....

"Rajansa kullakin - niin ihmiselläkin, emme voi riistää muillekkin kuuluvaa tasapainoenergiaa järkyttäen luontotasapainoa"

....

niin, entä jos mm. hiilidioksidin määrä jatkaa kiihtyvää kasvuaa, kuinka kauan menee, kun luonnon omat progressiot lähtevät käyntiin --- oliko Mars joskus myös Venuksen kaltainen?

....

Torakat ovat olleet miltei muuttumattomina jo sata miljoonaa vuotta, pyrkivätkö ne parempaan ja suurempaan - eivät vieläkään "lämmittele oman tekemänsä nuotion ääressä"

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat