Seuraa 
Viestejä45973

Kaveri sanoi että Smith&Wesson 500 olisi tehokkain käsiase. Itse en oikein usko sitä.

Varmasti tuokin ase on tehokas, mutta on niitä muitakin.

Esimerkiksi 50-kaliiberinen Desert Eagle on yksi järeimmistä. Sitä on amerikkalaisissa action-leffoissa nähty paljon.
Toinen leffoissa nähty ase on Magnum 44.
Esim. Dirty Harry-elokuvissa Clint Eastwood ampuu tälläisellä. Oikeasti ase on niin tehokas ettei kukaan voi ampua sillä yhdellä kädellä.

Yksi hyvä ehdokas on 454 Casull, "Taurus Raging Bull".
Se on niin järeä että sitä käytetään afrikan savanneilla norsujen pysäyttämiseen.

Myös 45-kaliiberisia revolvereita on olemassa, tosin niitä ei ainakaan jossain välissä saanut valmistaa. Todennäköisesti nykyään saa valmistaa kun kerran valmistetaan järeämpiäkin.

Esim. FN Browning Hi-Power on 45-kaliiperinen, muttei varmaan läheskään tehokkain.

Varmasti Smith&Wesson on tehokas, näin videon jossa tyyppi ampuu aseella vesimelonin palasiksi, näyttää tosi siistiltä hidastettuna.

Mutta miten on mikä on tehokkain käsiase?

  • ylös 5
  • alas 7

Sivut

Kommentit (47)

Riippuu nyt vähän miten tehokkuus määritellään. Se voi olla muutakin kuin luodin iskuvoimaa. Mutta jos ajatellaan käsiaseen tulivoimaa suhteutettuna pieneen kokoon ja hyvään käsiteltävyyteen, niin kyllä Tamperelaisen Jali Timarin Jatimatic konepislari on ainakin sieltä tehokkaimmasta päästä.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Punainen nappi.

No ei vainenkaan.

Miten määritellään käsiase ja miten määritellään tehokkuus?

No, ajatellaan yleiseksi aseen tehokkuuskertomeksi (sirpalevaikutuksen omaavia aseita on vähän hankala liittää tähän laajan vaikutusalueen takia)

T=S^2 x L x N

niin ollaan aika lähellä. Tässä T on tehokkuus, S on tehokas ampumaetäisyys/kantama, L on yhden ammuksen teräksen läpäisykyky tehokkaan ampumaetäisyyden päässä ja N tulinopeus ammusta/minuutti.

Tehokas ampumaetäisyys lienee tärkein tekijä aseen tehokkuutta määritettäessä, siksi se onkin korotettu toiseen potenssiin. L:n tilalle voidaan laittaa vaikka yhden ammuksen kyky tuottaa kudosvaurioita, tai yleisesti vaikkapa ammuksen energia tehokkaan ampumaetäisyyden päässä.

Jos vertaillaan yksittäisiä laukauksia, voidaan toki jättää termi N lisäämättä.

Tehokkaaksi ampumaetäisyydeksi taas toisaalta voidaan määrittää tarkkuuden perusteella etäisyys, jossa hajonta on tietyn suuruinen (vaikkapa ympyrä joka on 50 cm halkaisijaltaan - iso kasa...) tai sitten etäisyys, millä luoti vielä saa aikaan tietyn määrän vahinkoa.

Joka tapauksessa voidaan sanoa aivan yleisesti että pistooli/revolverityyliset, lyhytpiippuiset aseet eivät tehokkuudessa vedä vertoja yhdellekään kunnolliselle kiväärille. Luotihan ei saa juuri aikaiseksi mitään, jos sillä ei osu. Ei vaikka luoti sinällään olisi puoli tuumaa halkaisijaltaan.

Lähes kaikkien kertatulta ampuvien, lyhytpiippuisten käsiaseiden (pistooli/revolverityyppiä) tehokas ampumaetäisyys lienee ehdottomana maksimina 50 metriä. Suomen armeijan käytössä olevan Fabrique Nationalen 9mm pistoolin tehokas ampumaetäisyys on 25 metriä. Olympiapistooleilla saatanee suurempi tarkkuus, mutta niitä tuskin voi tähän lukea, vai voiko?

Toisaalta tehoksi voi määrittää vaikkapa ammuksen liike-energian, tai miksei vaikkapa patruunan latauksen kemiallista energiaa.

Itse kyllä mieluummin ottaisin sotaan aseekseni vaikkapa pienoiskiväärinkin ennen mitään hiton Smith&Wessonin möhköreukkua... rynnäkkökivääri olisi luonnollisesti ykkösvaihtoehto.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisiko ollut jossakin elokuvassa missä sanottiin 22 caliberin käsiaseen olevan tehokkain jos halutaan murhata joku. Sillä kun lasauttaa uhriä päähän niin kuti menee kallosta sisään, mutta sen energia ei riitä tulemaan kallosta läpi, joten se jää kimmahtelemaan kallon sisälle. Kiehtova ajatus.

Tuliteholtaan paras on 9mm Glock muunnettuna sarjatulimalliksi. Hallitseminen voi olla vaikeata, mutta tehokas on.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Jos tehoa mittaa ihan tehona tai energiana, niin 500 SW on tehokkain tällä hetkellä valmistettava sarjatuotantorevolveri. Onhan niitä tietty jotain customtykkejä sitten vielä erikseen, mutta niitä ei lasketa.

When the .44 Magnum laid claim to being the most powerful handgun in the world, its standard load produced about 900 ft.-lb. of muzzle energy. Several new loads have since eclipsed that, but the handgun most commonly used by big game hunters is the .454 Casull, which will generate about 1900 ft.-lb.

The 500 S&W Magnum will produce almost 2600 ft.-lb. with its heaviest load, and more powerful loads may well be on the way.

If Dirty Harry felt that the .44 Magnum would make his day, the new 500 S&W Magnum would certainly make his decade. It is the largest double-action revolver available, and there is no production revolver in the world--single or double action--capable of matching, or even approaching, the level of power it produces.


http://www.answerbag.com/a_view.php/6500

Sarjatuli Glockista ja Jatimaticista sanon että, hih.

Herra Tohtori Tietysti juu, mutta käsittääkseni tässä ei ollut nyt kyse mistään kätevyys/yms parametreista, vaan pelkästä tehosta ja tässä vertailussa ei ollut nyt kiväärit mukana.

X

Devil

Sarjatuli Glockista ja Jatimaticista sanon että, hih.

Et ilmeisesti ole ikinä ampunut Jatilla. Ase on aivan ihmeellinen keveytensä ja rekyylittömyytensä ansiosta. Tämän takia sen tulivoima on lyhyehköillä etäisyyksillä erinomainen ja tarkahko ampuminen onnistuu sarjatulellakin hyvin yhdellä kädellä. Myös lippaan vaihto käy erittäin nopeasti.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

En olekaan, muutamalla muulla konepistoolilla kylläkin. Mutta 9mm Lugerilla tai Parabellumilla ei ole mitään tekemistä tehon kanssa, ainakaan tässä keskustelussa.

X

S-W 500 on tehokkaimmalla latauksella ja painavalla luodilla n.4 kertaa 44mag. Ase lehdistä voi tarkistaa. Toivottavasti et lyönyt isoa vetoa asiasta.

Vierailija

Olen teille luokitellut eri kaliperin patruunoita jotka ovat joskus olleet tehokkain sarjavalmisteinen. Tästä minun luottelosta huomaa että aina joku on tehokkaampi kuin toinen. Eikä sitä kukaan jaksa kaikkia luokitella tähän.

Smith& wesson 500 on täällä hetkellä tehokkain sarjavalmisteinen 1990-2000 luvulta.

tätä ennen oli 454 casull 1990-2000 luvulta.

.50 kaliperin pistooli oli varmaan sitten, 1970- 1980 luvulta.

Jotain oli varmaan tässä välissä ja paljon, ja tämän jälkeen tulee

.44 mangum, ehkä 1960 luvulta.

.357 mangum. 1950 luvulta.

sitten tulee 45 coltti jollain erikoisversiolla, tuskin kuitenkaan se ihan alkuperäinen versio, alkuversio 1870-luvulta

.38 spesiaali, vuodelta 1902

Vaikka jotkut keksinnöt ovat jo 1800- luvulta, ne kelpaavat oikein hyvin viellä 2000-luvulla ja siksi ne voivat hyvin ja niitä valmistetaan.

Kaikki kaliperit jota mainitsin ovat suosittuja, niitä tehdään vielä. Alkuperäisinä versioina ja nykyisinä.

.357ja .38 on virkavallan käytössä monessa maassa.

Mun tiedot on suuntaa antavia, ja voivat vaihdella.

Tämän maan armeijakin käyttää ainakin konekiväärissä 1880-luvulla suunniteltua täysipitkä patruunaa, en tarkoita rynnäkkökiväärin patruunaa seki on tosin 1940 luvulta joka on puolipitkä.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Devil
En olekaan, muutamalla muulla konepistoolilla kylläkin. Mutta 9mm Lugerilla tai Parabellumilla ei ole mitään tekemistä tehon kanssa, ainakaan tässä keskustelussa.

Samaa se tarkoittaa.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

9mm pistooli kaliperi ei enään nykyään oikein sovellu armeijoihin koska suojavarustukset ovat niin hyviä nykyään, että niistä ei välttämättä mene edes 7.62x39 läpi jos ampuu 100 metristä tai kauempaa.

Ainakin jenkit ja muut naton oliot käyttää tälläisiä varusteita.

Tietääkseni ydinohjuksetkin laukaistaan lopullisesti käsiliikkeellä, joten eiköhän ne ole muutamaa kokoluokkaa tehokkaampia "käsiaseita" kuin jotkin revolverit sun muut rihlatut pyssyt. En kyllä ymmärrä, mitä vitun merkitystä sillä tehokkuudella on, jos osuman saanut potkaisee tyhjää, mikä lienee tarkoitus ampuma-aseen käytössä.
Aseen tehokkuus muuten mitataan iskuvoiman joulemäärällä. Ruvetkaas pojat vaan laskemaan ampumaetäisyyksiä ja osuman iskuvoimaa, johan löytyy tehokkain käsiase. Aseen tehokkuudella ei nimittäin ole vitunkaan väliä, jos et osu kohteeseesi. Kannattais varmaan opetella ampumaan ja vasta sitten miettiä, mikä on tehokkain pyssy.

Vierailija
kimmosal
Tietääkseni ydinohjuksetkin laukaistaan lopullisesti käsiliikkeellä, joten eiköhän ne ole muutamaa kokoluokkaa tehokkaampia "käsiaseita" kuin jotkin revolverit sun muut rihlatut pyssyt. En kyllä ymmärrä, mitä ***** merkitystä sillä tehokkuudella on, jos osuman saanut potkaisee tyhjää, mikä lienee tarkoitus ampuma-aseen käytössä.
Aseen tehokkuus muuten mitataan iskuvoiman joulemäärällä. Ruvetkaas pojat vaan laskemaan ampumaetäisyyksiä ja osuman iskuvoimaa, johan löytyy tehokkain käsiase. Aseen tehokkuudella ei nimittäin ole vitunkaan väliä, jos et osu kohteeseesi. Kannattais varmaan opetella ampumaan ja vasta sitten miettiä, mikä on tehokkain pyssy.

Sen merkitys on se että jos ampuu toista, niin ei ammu sellasella millä ei potkase tyhjää.

jouleja tässä on kai kokoajan laskettu?

Yksi tehokas käsiase luotiliivejä vastaan on FN Five-seveN. Se on juuri tarkoitettu siihen tarkoitukseen. Samoja kuteja jotka ovat myös FN P90 konepistoolissa. Ahhh... ja sitten on myös Desert Eagle. Semi-automaattinen pistooli jossa on valtava tulivoima. Tietenkään ei ole väliä, että kuinka tehokas ase on, koska kuitenkin henkilö jota ammutaan kuolee. Ja kuten Deus Ex sanoi 22 kaliiperin aseet ovat aika tehottomia joten jos sellasella ampuu päähän niin se ei tule ulos sieltä. Esimerkiksi leffassa Assasins käytettiin näitä aseita.

Devil
Käsiaseen määritelmä: A pistol or handgun is a usually small firearm that can be used with one hand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Handgun


Luokitellaanko S-W .500 magnum yli kahden kilon painollaan yhdellä kädellä käytettäväksi?
Teho on hyödytöntä ilman kontrollia ja kahden nopean tähdätyn laukauksen ampuminen kyseisellä aseella vaatii jo vähintään Ramboa.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
180°
Devil
Käsiaseen määritelmä: A pistol or handgun is a usually small firearm that can be used with one hand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Handgun


Luokitellaanko S-W .500 magnum yli kahden kilon painollaan yhdellä kädellä käytettäväksi?
Teho on hyödytöntä ilman kontrollia ja kahden nopean tähdätyn laukauksen ampuminen kyseisellä aseella vaatii jo vähintään Ramboa.

Siinä on suujarru ja tasapaino.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
kafka
Yksi tehokas käsiase luotiliivejä vastaan on FN Five-seveN. Se on juuri tarkoitettu siihen tarkoitukseen. Samoja kuteja jotka ovat myös FN P90 konepistoolissa. Ahhh... ja sitten on myös Desert Eagle. Semi-automaattinen pistooli jossa on valtava tulivoima. Tietenkään ei ole väliä, että kuinka tehokas ase on, koska kuitenkin henkilö jota ammutaan kuolee. Ja kuten Deus Ex sanoi 22 kaliiperin aseet ovat aika tehottomia joten jos sellasella ampuu päähän niin se ei tule ulos sieltä. Esimerkiksi leffassa Assasins käytettiin näitä aseita.

.22 on monenlaisia.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
tiäremiäs
Siinä on suujarru ja tasapaino.

Ei auta yhtään.

Laitapa kahden kilon punttiin teipillä kiinni rima ja riman toiseen päähän hahlo ja toiseen jyvä. Jos haluat, voit vielä teipata kynälaserin käsipainoon kiinni, osoittamaan tähtäyspistettä.

Mittaa sitten kahdenkymmenenviiden metrin matka itsestäsi "maalitauluun", ota puntti yhteen käteen (käsiaseen määritelmän mukaisesti) ja kokeile miten kauan saat pidettyä tähtäyspisteen (tai laserin osoitinpisteen) sanotaan semmoisen rintakehän kokoisen alueen kohdalla, eli ympyrä jonka halkaisija on siinä puolen metrin kieppeillä. Oikeastihan kannattaa pystyä osumaan pienemmälle alueelle...

Aika gorilla saat olla että saat ihan ilman rekyyliäkin pidettyä tähtäyspisteen tarkasti kohdallaan yhdellä kädellä. Tee testi ja ilmoittele minkäkokoisen ympyrän sisällä laserpiste pysyi... ja miten pitkään.

Toisaalta tuo käsiaseen määritelmä on hyvin ristiriitainen. Pistoolilla ei nimittäin koskaan ammuta yhdellä kädellä jos oikeasti halutaan osua johonkin; ampuma-asennossa on aina kaksi kättä mukana jos ei aio harrastaa (edellä mainituista syistä) täysin hyödytöntä ramboilua.

Kahdella kädelläkin edellä minittu tehtävä olisi melko hankala tottumattomalle. Sitten voit vielä palkata kaverin napauttamaan vasaralla painoa kun yrität pitää sitä siinä tähtäyspisteessä, ja katso miten nopeasti saat palautettua sen pisteen niille kieppeille kuin mitä se oli ennen laukauksen "rekyyliä".

Tietenniin tämä empiirinen koejärjestely on hyvin alkeellinen, mutta antaapa jonkinlaisen kuvan siitä, mistä on kyse.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Nojoo, mutta tässähän ei ollut nyt kyse siitäkään, että miten kätevää tai luontevaa se on. Joku on vain halunnut tehdä tuollaisenkin tussarin, kun omat vehkeet ilmeisesti olleet liian pienet...

Mutta, jos tuosta linkistä kuvia vaikka kattelee, niin tässä 500SWssä ei ole missään paikkaa toiselle kädelle, kuten esim kivääreissä on.
http://www.armoria.fi/modules.php?name= ... view&id=66

Herra Tohtori ei ilmeisesti seuraa tilannetta kovinkaan tarkasti..?

Olympialaisissa on ammunnasta mukana vain UIT:n lajeja. Näissä pistoolia pidetään vain yhdellä kädellä ja ammunta tapahtuu seisten.

Kymppejä ne siellä ampuu, toki aseet on useimmiten vain .22LR.
http://www.ampujainliitto.fi/yleistieto ... /pistooli/

No sanotaan nyt vielä vertailun vuoksi, että "rynnäkkökiväärilläkin" pystyy ampumaan yhdenkäden pistooliotteella kertatulta kohtuu tarkasti ja semmoinen kapine painaa 3.5kg. Esim Saiga M3. Mitään järkeä siinä ei tietysti ole, mutta onnistuu tarvittaessa.

X

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat