Seuraa 
Viestejä8692

Suomikin top-tenissä, jota ei uskoisi. Israel 19., USA 44. vähiten uskovien listalla.

http://www.gadling.com/2007/08/23/least ... countries/

Huikea ero Ruotsin ja USA:n välillä, Ruotsi 85%, USA 3-9%. Ajattelemisen aihetta. Korreloiko tämä suoraan sivistystason mukaan?

Sivut

Kommentit (79)

HAHA mun mielestä oli aikas huvittavaa kun tuon linkin teksti alkoi "When u travel to Europe dont be suprised..etc.". Siis pitäiskö meitäkin varoittaa kun matkataan jenkkeihin, että "Älkää yllättykö kuinka takapajuista sakkia sieltä voi löytyä!"...

Siis ju**l**ta!! Linkin keskustelu ketjun avaus Mike G:ltä on heti vahva vertaus Itsemurhien ja jumalattomuuden korreloimisesta.. Näin se varmaan on... prkl..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sigfrid
Suomikin top-tenissä, jota ei uskoisi. Israel 19., USA 44. vähiten uskovien listalla.
http://www.gadling.com/2007/08/23/least ... countries/
Huikea ero Ruotsin ja USA:n välillä, Ruotsi 85%, USA 3-9%. Ajattelemisen aihetta. Korreloiko tämä suoraan sivistystason mukaan?

Uskonnon ja IQ:n välillä on kiistaton yhteys ainakin kansallisella tasolla. Sitä on kuitenkin vaikea sanoa kumpi vaikuttaa kumpaan. Tuskin uskonto ketään suoranaisesti 'tyhmentää'. Arvelisin, että mitä pienempi on henkilön IQ, niin sitä helpommin 'hurahtaa' uskovaiseksi. Lisäksi uskovaiset ovat usein 'sikiävämpää' sakkia kuin väestö keskimäärin.
Wikipediasta löytyy seuraavanlaista tietoa: http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosit ... telligence
ja em. sivun linkeistä seuraava kuva: http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm
Kuvan mukaan 30% uskonnollisuuden kasvu pienentää yhteisön keskimääräistä IQ arvoa 10 pisteellä. (tai päinvastoin)

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Casio
Siis ju**l**ta!! Linkin keskustelu ketjun avaus Mike G:ltä on heti vahva vertaus Itsemurhien ja jumalattomuuden korreloimisesta.. Näin se varmaan on... prkl..Menee kyllä sarjaan "Jäätelön syöminen hukuttaa ihmisiä, koska lämpiminä kesäpäivinä ihmiset syövät enemmän jäätelöä ja heitä hukkuu enemmän"
Varmaan tahallaan provoaa.

Ainako sille Ruotsille pitää hävitä kaikessa...

No, ainakin uskonnottomuus on selkeästi kasvussa täällä Suomessakin. Ennen pitkää ollaan siis tilanteessa missä koko kansa alkaa olemaan järjissään. Viimeistään Jeesuksen toisen tulemisen aikoihin.

Mutta se mitä nykyaikainen ateismi mielestäni kaipaa, on tietynlainen järjestäytyminen. Uskonnollisten ryhmien etuja ajaa aktiivisesti seurakunnat sekä niin viralliset kuin epävirallisetkin uskonnolliset etujärjestöt, joilla on luonnollisestikin oma vaikutuksensa niin politiikkaan kuin ihmisten asenteisiinkin. Koska ateismi/agnostismi alkaa pikkuhiljaa olla suurimpia elämänkatsomuksellisia suuntauksia tässäkin maailmankolkassa, niin missä viipyy ne henkilöt jotka ottavat tieteellisen maailmankuvan puolesta kantaa esimerkiksi juurikin poliittisessa ajatustenvaihdossa.

Kun esimerkiksi avioliittolakia viimeksi uudistettiin, niin hihhulit vetosivat "perhearvojen" puolesta. Sen sijaan että todistuspaine olisi missään vaiheessa ollut näinkin typerän väitteen esittäjillä, piti kansanedustajien ottaa jälkikäteen kantaa äänestyspäätöksiinsä perustelemalla miksei samaa sukupuoleta olevien parisuhteiden rekisteröinti ole uhka perinteiselle perhemallille. Suurin osa tajusi toki pitää matalaa profiilia ettei uskonnolliset äänestäjät vaihtaisi edustajaa. Tuntuu siltä ettei uskonnottomalle henkilölle tuota vaikeuksia äänestää maltillista kristittyä, mutta "todellinen" kristitty taas ei koskaan äänestäisi ateistia eduskuntaan. Tästä syystä suurin osa poliitikoista pelaa varman päälle, ja vihjaa uskovansa johonkin. Kun taas Erkki Tuomioja tuli kaapista kertoen olevansa ateisti, ylitti se uutiskynnyksen monessa suomalaisessa mediassa.

Missä on se agressiivinen ateisti, joka ärähtää heti meidän uskonnottomien puolesta, kun koitetaan sekoittaa taikauskoa ja kansallista päätöksentekoa?

Vähän hölmöä. Kyllä länsieurooppalainen ateisti on maailmankuvaltaan ja ajattelutavaltaan hyvin kristillinen ja luterilainen kiihkeine käsityksineen hyvästä ja pahasta sekä pyrkimyksineen "oikeaoppiseen" ajatteluun. Se, että metafyysinen jumalkäsitys on korvattu moraalilla, nationalismilla ja uskolla tieteelliseen ajatteluun ei muuta asiaa miksikään.

Oikeasti uskonnottomia kansoja ovat kaukoidän maat, Japani etunenässä sekä entiset kommunistivaltiot, missä marksistinen uskonto on tehnyt ihmiset allergiseksi kaikelle puhdasoppisuudelle (Näissä tosin nationalismiuskonto on nostamassa kovasti päätään).

mvd
Vähän hölmöä. Kyllä länsieurooppalainen ateisti on maailmankuvaltaan ja ajattelutavaltaan hyvin kristillinen ja luterilainen kiihkeine käsityksineen hyvästä ja pahasta sekä pyrkimyksineen "oikeaoppiseen" ajatteluun. Se, että metafyysinen jumalkäsitys on korvattu moraalilla, nationalismilla ja uskolla tieteelliseen ajatteluun ei muuta asiaa miksikään.

Oikeasti uskonnottomia kansoja ovat kaukoidän maat, Japani etunenässä sekä entiset kommunistivaltiot, missä marksistinen uskonto on tehnyt ihmiset allergiseksi kaikelle puhdasoppisuudelle (Näissä tosin nationalismiuskonto on nostamassa kovasti päätään).
Ja nationalismin rinnalla ortodoksisuus tulee esille vahvasti.

"Usko tieteelliseen ajatteluun" on sinänsä huonosti rinnastettavissa siihen, mitä yleensä kutsutaan uskonnolliseksi - tieteellisen ajattelun valitseminen perustuu käytännöllisiin asioihin, ja ainakin minusta käytännöllinen ja uskonnollinen ovat likimain filosofisia vastakohtia.

edit:
Tai no, tieteellinen uskonnollisuus einsteinilaisessa mielessä on sinällään käypä termi, mutta yleensä uskonnoilla tarkoitetaan uskoa jonkinlaiseen yliluonnolliseen, ja se on mielestäni hurja ero.

Ding DingTuossa on itse asiassa jostakin syystä Top 49.

Laskin huvikseni millaisia lukuja tuosta tulee yhteensä...
477 217 130 käyttäen arvioiden alarajaa ja 672 452 551 käyttäen ylärajaa.

Eli maailmassa olisi ainakin puoli miljardia ei-uskonnollista.

Kurkistin Wikipediaankin... Samainen tutkimus oli kai päätynyt 750 miljoonaan ei-uskonnolliseen, ja jokin toinen jopa 1,2 miljardiin.

En kyllä itse asiassa yllättynyt siitä että Suomi löytyy seitsemänneltä sijalta. Mutta ajatus ateistien yhtenäisyydestä on kyllä mielenkiintoinen... Jonkinlainen ateistipuolue pystyyn?

mvd, miksi niin? Voihan olla että kristinusko vaikuttaa kulttuurin kautta, mutta mitä väliä sillä että arvot ovat jossakin suhteessa samat on jos uskoa ei ole?

Deinonychus antirrhopus
"Usko tieteelliseen ajatteluun" on sinänsä huonosti rinnastettavissa siihen, mitä yleensä kutsutaan uskonnolliseksi - tieteellisen ajattelun valitseminen perustuu käytännöllisiin asioihin, ja ainakin minusta käytännöllinen ja uskonnollinen ovat likimain filosofisia vastakohtia.En minä tarkoittanut sitä. Kyllä Kiinassakin uskotaan tieteelliseen ajatteluun, mutta näistä asioista ei keskustella samaan tapaan kuin meillä.
Länsimaalainen ajattelu on vahvasti dualistista. Täällä väitellään tiukasti, kuka on oikeassa ja väärässä, kuka on guru ja kuka kerettiläinen. Tämä kaikki pohjautuu täysin monoteistiseen uskontoon ja läntisen kristinuskon gnostilaiseen pohjavireeseen.
Tämä on toisaalta mahdollistanut myös länsimaalaisen tieteen kehittymisen. Tiukka ihanteellisuus on johtanut vallassa olevan ajattelutavan kritiikkiin ja syrjäyttämiseen. Tämä ei ole ollut mahdollista kaukoidässä, missä asioiden eteenpäin viemisen on pysäyttänyt yleinen pyrkimys harmoniaan ja ristiriitojen lakaiseminen maton alle.

Homo Superior

Mutta se mitä nykyaikainen ateismi mielestäni kaipaa, on tietynlainen järjestäytyminen. Uskonnollisten ryhmien etuja ajaa aktiivisesti seurakunnat sekä niin viralliset kuin epävirallisetkin uskonnolliset etujärjestöt, joilla on luonnollisestikin oma vaikutuksensa niin politiikkaan kuin ihmisten asenteisiinkin. Koska ateismi/agnostismi alkaa pikkuhiljaa olla suurimpia elämänkatsomuksellisia suuntauksia tässäkin maailmankolkassa, niin missä viipyy ne henkilöt jotka ottavat tieteellisen maailmankuvan puolesta kantaa esimerkiksi juurikin poliittisessa ajatustenvaihdossa.Aivan. Tätä minäkin olen odottanut. Päätösten pitäisi perustua tietoon.

Homo Superior

Mutta se mitä nykyaikainen ateismi mielestäni kaipaa, on tietynlainen järjestäytyminen. Uskonnollisten ryhmien etuja ajaa aktiivisesti seurakunnat sekä niin viralliset kuin epävirallisetkin uskonnolliset etujärjestöt, joilla on luonnollisestikin oma vaikutuksensa niin politiikkaan kuin ihmisten asenteisiinkin. Koska ateismi/agnostismi alkaa pikkuhiljaa olla suurimpia elämänkatsomuksellisia suuntauksia tässäkin maailmankolkassa, niin missä viipyy ne henkilöt jotka ottavat tieteellisen maailmankuvan puolesta kantaa esimerkiksi juurikin poliittisessa ajatustenvaihdossa.Ole sinä ensimmäinen, niin saat varmasti ääneni seuraavissa vaaleissa!

Miksihän sitten edelleenkin ainakin 80% suomalaisista on luterilaisen kirkon jäseniä? Tiedän kyllä, että suurimmalle osalle kirkon jäsenyys merkitsee pelkästään kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia, ja vain pieni osa on muuten aktiivisia jäseniä, mutta en ole koskaan ymmärtänyt sitä kirkkoon kuulumista vain tavan vuoksi. Mikä muukaan siinä voi olla syynä kuin perinne, ja se että naapurikin kuuluu? Vai sekö, että halutaan kirkkohäät? Kun kerran selkeästi suurin osa ei oikeasti usko kirkon opetuksiin tai kristinuskon periaatteisiin yleensä. Ilahtuisin kovasti, jos nämä ihmiset joskus oikeasti ajattelisinvat asiaa ja tajuaisivat erota kirkosta. Silloin voisi vähän rehellisemmin väittää Suomen olevan oikeasti uskonnoton maa. Ja voisi ne kirkollisveroonkin kuluvat rahat käyttää johonkin muuhun.

Luin jostain paikallislehdestä hiljattain, kuinka jonkun pienehkön paikkakunnan väkiluvun pääteltiin olevan matkalla tiettyyn suuntaan sen perusteella, kuinka monta lasta oli kastettu ja kuinka monta ihmistä oli kuollut. Voisiko enää kirkkokeskeisempi ajatustapa ollakaan. Perustaisivat nyt ainakin väkilukulaskelmat oikeisiin syntyvyyslukuihin eikä kastettujen määrään. Enkä viitsi edes alkaa pauhaamaan koulun uskontotuntien luterilaisuuskeskeisyydestä.

Casio
Homo Superior

Mutta se mitä nykyaikainen ateismi mielestäni kaipaa, on tietynlainen järjestäytyminen. Uskonnollisten ryhmien etuja ajaa aktiivisesti seurakunnat sekä niin viralliset kuin epävirallisetkin uskonnolliset etujärjestöt, joilla on luonnollisestikin oma vaikutuksensa niin politiikkaan kuin ihmisten asenteisiinkin. Koska ateismi/agnostismi alkaa pikkuhiljaa olla suurimpia elämänkatsomuksellisia suuntauksia tässäkin maailmankolkassa, niin missä viipyy ne henkilöt jotka ottavat tieteellisen maailmankuvan puolesta kantaa esimerkiksi juurikin poliittisessa ajatustenvaihdossa.Ole sinä ensimmäinen, niin saat varmasti ääneni seuraavissa vaaleissa!Itse lähtisin perustamaan SAP:tä (suomen ateistinen puolue) välittömästi kunhan olisin vain aikuinen . Tuskin olisi vaikeuksia kerätä niitä nimiäkään. Taisi olla se 5000 ennenkuin pääsee viralliseksi puolueeksi.

peippo

Itse lähtisin perustamaan SAP:tä (suomen ateistinen puolue) välittömästi kunhan olisin vain aikuinen . Tuskin olisi vaikeuksia kerätä niitä nimiäkään. Taisi olla se 5000 ennenkuin pääsee viralliseksi puolueeksi.Olisiko parempi Suomen Maallistuneiden Puolue (Ässämpee).

peippo

Itse lähtisin perustamaan SAP:tä (suomen ateistinen puolue) välittömästi kunhan olisin vain aikuinen . Tuskin olisi vaikeuksia kerätä niitä nimiäkään. Taisi olla se 5000 ennenkuin pääsee viralliseksi puolueeksi.
Ei kai sinulla kuitenkaan kovin montaa vuotta ole täysi-ikäisyyteen? Minä ainakin kannattaisin tuollaista puoluetta (tosin nimi voisi olla erilainen). Voithan vaikka luoda Facebookiin jonkin ryhmän tai muuten kerätä netissä (epävirallisesti) kannatusta asialle. Minä ainakin osallistun, jos vain tiedän asiasta.

mvd
Vähän hölmöä. Kyllä länsieurooppalainen ateisti on maailmankuvaltaan ja ajattelutavaltaan hyvin kristillinen ja luterilainen kiihkeine käsityksineen hyvästä ja pahasta sekä pyrkimyksineen "oikeaoppiseen" ajatteluun. Se, että metafyysinen jumalkäsitys on korvattu moraalilla, nationalismilla ja uskolla tieteelliseen ajatteluun ei muuta asiaa miksikään.Kuin omaa tekstiäni Joo, monelle länsimaalaiselle teleologinen usko yhä parempaan kehitykseen on tärkeä, jolloin puhutaan "edistysuskosta" eli jonkinlaisesta pseudo-judeokristillisyydestä, mistä ei valistusajan tiedettäkään voi erottaa, ja monelle elämällä pitää olla jokin tarkoitus ja merkitys (purpose, meaning), mikä taas on kreationistinen argumentti.

Nietzschen Jumala on kuollut -ajattelu ei usko kumpaankaan, ja se on Nietzschestä iloisen vapauttavaa.

IgnorantBliss
Miksihän sitten edelleenkin ainakin 80% suomalaisista on luterilaisen kirkon jäseniä? Tiedän kyllä, että suurimmalle osalle kirkon jäsenyys merkitsee pelkästään kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia, ja vain pieni osa on muuten aktiivisia jäseniä, mutta en ole koskaan ymmärtänyt sitä kirkkoon kuulumista vain tavan vuoksi. Mikä muukaan siinä voi olla syynä kuin perinne, ja se että naapurikin kuuluu? Vai sekö, että halutaan kirkkohäät? Kun kerran selkeästi suurin osa ei oikeasti usko kirkon opetuksiin tai kristinuskon periaatteisiin yleensä. Ilahtuisin kovasti, jos nämä ihmiset joskus oikeasti ajattelisinvat asiaa ja tajuaisivat erota kirkosta. Silloin voisi vähän rehellisemmin väittää Suomen olevan oikeasti uskonnoton maa. Ja voisi ne kirkollisveroonkin kuluvat rahat käyttää johonkin muuhun.En tiedä, mutta monien kohdalla kysymys on varmaan siitä, että erotakseen kirkosta on tietoisesti päätettävä tehdä se. Jos kotiin tulisi vuosittain kirje, johon olisi määräaikaan mennessä rastitettava kohta "haluan edelleen kuulua evankelis-luterilaiseen kirkkoon" tai "en halua tästä lähtien enää kuulua evankelis-luterilaiseen kirkkoon", eroavia olisi paljon enemmän. Tunnen pari henkilöä, jotka ovat sanoneet, että aikovat erota kirkosta, mutta eivät vain ole saaneet aikaiseksi. Olen kyllä sanonut, että siinä säästäisi hyvinkin 500 euroa vuodessa. Minä en kuulu kirkkoon, koska en tarvitse sen palveluksia. En missään nimessä halua mitään kirkkohäitä tai kastetilaisuuksia. Joululauluja voi käydä kuuntelemassa ilman kirkkoon kuulumistakin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat