Seuraa 
Viestejä45973

Yritin etsiä onko aihe jo olemassa, mutta en löytänyt ja alkaa tuo googlettaminenkin jo nyppiin

Antakaa tyhmälle vinkkejä kun tarkoituksenani olisi tehdä oma pikku voimala mistä riitäisi sähköä omaan käyttöön. Asun vanhalla mylly-tilalla, jossa siis pato ja kaikkea sen aikaista asiaan liittyvää jolloin tämä tila on tuottanut sähköä myös muutamaan muuhun kylän taloon.

Oon tosi pässi tällaisissa asioissa ja olisi tosi kiva jos joku osaisi neuvoa alkuun tässä projektissa johon saattaa jopa saada jotain tukeakin ehkä?!

Sivut

Kommentit (22)

Lähdetään nyt siitä, että generaattorin koosta ja infrastuktuurin kunnosta riippuen, kannattaa valmistautua sijoittamaan pienen omakotitalon verran rahaa projektiin. Tosin oletan, että kovin monen megawatin laitteistoa et suunnittele padollesi.

Putouskorkeus, patoaltaan syvyys (tai koko yleensäkin), juoksutusmäärä jne varmasti auttaisivat palstan ideanikkareita alkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noi perustiedot ovat tosiaan tarpeen, mutta on muutakin. Jos padolla on joskus tuotettu sähköä useammalle talolle, pystyy sillä samaan temppuun nytkin. Eli kannattaa neuvotella naapurit porukkaan.

Kaikkine lupineen ja kiemuroineen voi olla, että laitoksen rakentaminen on pienin riesa. Byrokratia vie voiton.

Kannattaa myös selvittää entisen voimalan tausta. Mistäs tiedät ostiko suurempi sähköfirma sen aikoinaan ja pisti jäihin. Jos "voimalasi" on ollut joskus yhtiö tai osuuskunta, voi se olla vielä paperilla hengissä ja omistaa oikeudet puroosi ja sen sähköön.

Tää on ollut tosiaan useamman tilallisen kimppa ja tämä mun tilus on aikoinaan ostanut muiden koskiosuudet itselleen ja näin ollen oikeus on pysynyt tähän päivään asti. Näin olen ainakin ymmärtänyt.

Sähköä on tuotettu sillon vuonna nakki ja sota tilan myllyn käyttöön ja sahaan. Toki ennen oli vettä ja virtausta paljon enemmän.

Ehkä siitä kuitenkin irtoisi sen verran nykypäivänä, että saisin ihan perus sähkön pirttiini, ilman voimavirtaa. Tilanteen taitaa vaan tehdä byrokratiaa ym. vaikeammaksi se, että olen täysin moisesta tekniikasta pihalla oleva naissukupuolta edustava sisäinen blondi

Ruottissa ja Norjassa, missä on noita puroja enempi, valmistetaan pienoisvoimaloita, jolla mökin sähköt ainakin osan vuotta saa.
Jos se on ennenkin jo toiminut, voisi sitä koettaa entistääkin, jos vanhaa rakennetta on jäljellä.

Kiitos tähän mennessä tulleista vastauksista
Pudotuskorkeus meillä on aika iso, sikäli jos olen oikein ymmärtänyt
Eli patoaltaasta lähtevä paksu rautaputki joka menee myllyrakennuksen alakertaan jossa on sellainen "kaivo" josta veden matka jatkuu taas meidän pikku jokeen. Tää rautaputki on tosin tukittu altaasta, joten nyt siellä ei kulje vesi.

Laittakaa vaan lisää linkkejä, kiitos

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

ennen kuin teet mitään niin hae eu:lta, kunnalta sekä valtiolta avustusta padon/myllyn kunnostamiseen tekniikalta alkuperäiseen kuntoon nykyaikaisilla osilla. oikein markkinoitua ei tarvitse museoviraston kanssa tapella.

toisen polven pilkkuvirhe

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Tuohon voisi tehdä jonkun pienen ja halvan turbiinin ihan harrastepohjalta. Älä tee isoa patoa, niin ei tarvita mitään lupia (tai niitä ei tule kukaan kyselemään), ja saat sähköä silloin kun ojassa virtaa vettä. Taloudellisesti kannattavaa sähköä et kuitenkaan tule itse tehden saamaan, mutta harrastukseksi tuollaisia olisi hauska värkätä jos olisi sopiva oja omalla maalla.

Ja kuka sitäkään vahtii, mihin sen hevonpaskan tunkee. Voihan sitä kuivata ja polttaa puun sijasta tai seassa sopivassa tulisijassa. Sillä voi jo saavuttaa ison säästön lämmityskuluissa ilman isoja investointeja pellettilaitoksiin. Millään omakotialueella en suosittele, mutta korvessa se on se ja sama.

Paskasta voi tehdä prikettejä laitteella, jossa on lokerikkotaso sopivalla päästökulmalla ja jyrä, jolla sen päälle levitetty paska prässätään siihen ja vuolin joka tasoittaa sen pintaan. Alustalevyn vapauttamalla ja täryllä ne karisevat alas Liukuhihna/verkko on hyvä sen kuivausalustaksi. Jokin saippuapalan koko kuivaa ja palaa hyvin. Siihen voi sekoittaa sahanpuruakin tai humusta tai turvetta tai järviruokoa.

tietää
Yhtähyvin voisi sähköperämoottoria tutkailla jos vaikka se vääntäisi sähköä virrassa. Halvempia kuin nuo.699 puntaa, ~ 7000 markkaa. Pelkkä propelli 120 puntaa.
Mitenhän onnistuisi sähköperämoottorilla jos laittaisi moottorin suppilolla varustettuun putkeen, veden virtausnopeus voisi kasvaa riittäväksi jos vekotin sijoitetaan vaikka jokeen.

Hallussasi olevan kosken teho on = 10 x Q x h
Eli 10 x vesimäärä kuutiometriä sekunnissa x putouksen korkeus metreinä. Tulo on kilowattia kW.

Esim. Putouskorkeus on sanotaan 5 metriä ja olet jollain konstilla mitannut että vettä virtaa 100 litraa sekunnissa, niin kosken teho on
10 x 0,1 x 5 =5 kW
Siitähän saa jo mukavasti muutaman kilowatin tehon, jakaa vaikka naapurillekin.

Turbiini: Olen nähnyt joskun kauan sitten maasepän tekemän turbiinin. Minulla ei ole mitään tietoa mistä sellaisen voisi saada, luulisin että niitä tehdään maailmalla.

Jännite: Eihän sinun tarvitse hankkia generaattoria jonka jännite on 400/230 Volttia, silloin tarvitaan lupia. Generaattori voi olla jännitteeltään pienempi, esim 24 V. Tarvittaessa jännitettä voi konverttereilla nostaa esim. televisiota vasten 230 volttiin.

Siirtoa varten kannattaa käyttää niin korkeaa jännitettä kuin lain mukaan saa, että häviöt pysyvät pienenä. Taitaa olla 90 volttia vaihtovirralle.

Onko laissa kielletty pistämästä amatöörinä väliin sellaista kaupassa tehtyä muuntajaa, jolla muunnetaan 90 voltista 230 volttiin? Tai vaikka 48 voltista, koska sellaisen varmaan löytää helpommin. Ei tarvisi pyöritellä inverttereitä, joskin isompitehoisen vehkeen hinta nousee aika korkeaksi.

Jännitehommaa.

Pienjännitteellä tarkoitetaan alle 50VAC, tai alle 120VDC. Samassa asetuksessa myös määritellään, että harrastustoiminta on rajattu tämän ulkopuolelle.

Käytännössä katsoisin vielä vaikkapa vesivaraajan lämmittämisen itsegeneroidulla 230VAC jännitteella harrastustoiminnaksi.
Voin tarkistaa vielä asian ensi viikolla SFS:n standardista, kun kerkiän työmaalle.

Kiitos taas kaikille vastauksista,tässähän alkaa jo pääseen jyvälle
Nyt ollaan siinä vaiheessä että paikalle tulee erilaisista laitteista tietävä ihminen katsoon mitä mahdollisuuksia on.

Ongelmaksi saattaa tulla nykyinen veden vähyys, varsinkin siinä vaiheessa jos/kun vanhan putken avaa käyttöön ts. nykyaikaistaa vanhan systeemin.
Mutta luotan että nykytekniikasta löytyy ratkaisu tähänkin.

Ihan riittäisi kun saisi itselle hyödynnettyä sähköt tuosta vanhasta pikku-voimalasta. Ja ehkäpä vielä kunnostettua tuon vanhan myllyrakennuksen omaksi iloksi.

Neuvot ja vinkit edelleen tervetulleita

Krasoliana
Kiitos tähän mennessä tulleista vastauksista
Pudotuskorkeus meillä on aika iso, sikäli jos olen oikein ymmärtänyt
Eli patoaltaasta lähtevä paksu rautaputki joka menee myllyrakennuksen alakertaan jossa on sellainen "kaivo" josta veden matka jatkuu taas meidän pikku jokeen. Tää rautaputki on tosin tukittu altaasta, joten nyt siellä ei kulje vesi.

Laittakaa vaan lisää linkkejä, kiitos
Olisiko tuosta mitään arvausta miten suurista putouskorkeuksista puhutaan, ja putken halkaisijakin voisi antaa hieman vinkkiä siitä minkä kokoisista laitoksista puhutaan. Asiaa tuskin auttaa jos siellä on joku metrinen putki, ja pojat puhuu vaan jostain perämoottoreista.

Ja yksi mielenkiintoinen kysymys on, että mitä alkuperäisistä vehkeistä on jäljellä? Ja mitä ne tarkkaan ottaen olivat?

Usein nykytekniikkaa hehkutetaan vähän liiaksikin, esim. jo toissavuosisadan puolella keksitty francis-turbiini toimii jo yli 85% hyötysuhteella, joten käytännössä noiden päivittäminen uudempiin ei ole ollut vanhoissa vesivoimaloissa mitenkään erityisen kannattavaa. Tietysti jos koneisto hajoaa, niin sitten pitää tietenkin miettiä vaihtoehtoja, ja luonnollisesti käytöstä poistetun laitoksen entistämistä harkitsevalle uusi turbiini on ainoa vaihtoehto jos vanha on viety pois.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat