Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Meinasin että hankkia kesätyörahoilla jonkulaisen järkän, budjetti semmosen 500-700e pinnassa.

Onks kokemusta minkälaista mallia hankkia? kattelin Olympuksen E-510:stä, jos hankkis pelkän rungon ja siihe erikseen objektiivin... uhkailivat muilla foorumeilla että noi kamera+objektiivi paketit on täyttä roskaa.

Pittääkös se olla just oikea valmistaja objektiivilla että menee kameraan kiinni?

Muitakin malliehdotuksia voi heitellä, jos on hyviä kokemuksia jostaki tietysti kamerasta.

Kiitos jo etukäteen.

Sivut

Kommentit (30)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31142
Liittynyt16.3.2005
Mandix
Meinasin että hankkia kesätyörahoilla jonkulaisen järkän, budjetti semmosen 500-700e pinnassa.

Onks kokemusta minkälaista mallia hankkia? kattelin Olympuksen E-510:stä, jos hankkis pelkän rungon ja siihe erikseen objektiivin... uhkailivat muilla foorumeilla että noi kamera+objektiivi paketit on täyttä roskaa.
Jos tuo budjetti on kokonaisbudjetti, objektiivivalikoima on väistämättä rajallinen. Ne kameroiden mukana tulevat "kittiobjektiivit" (viittaa englanninkieliseen sanaan kit, ei siihen tasoitusmassaan) ovat edullisia zoom-objektiivejä, joissa on tingitty terävyydestä ja erityisesti valovoimasta. Laadukas zoom-objektiivi puolestaan maksaa helposti tuon 700 E, ja paljon kalliimpiakin löytyy. Rahalla saa, siitä ei pääse mihinkään, mutta eivät ne muovirimpulat huonojakaan ole, jos on tottunut pokkareiden säätöihin ja kuvanlaatuun. Nuo edistyneempien harrastajien "täyttä roskaa" -kamat tuottavat osaavissa käsissä laatua, josta suurin osa ihmisistä ei löydä mitään huomautettavaa.

Edullinen vaihtoehto tuolle kit-objektiiville on hankkia normaali (50 mm) tai hieman laajakulmainen (24-35 mm) kiinteäpolttovälinen objektiivi. Kiinteät piirtävät hyvin ja niiden valovoima on huomattavasti parempi kuin halvoilla zoomeilla. Minun mielestäni zoom on aivan yliarvostettu suhteessa valovoimaan, mutta ei se välttämättä yleispätevä totuus ole. 100 E:n 50 mm:n f/1.8 normaaliobjektiivit ovat optisesti ja valovoimaltaan turkasen hyviä, mutta polttoväliltään hieman pitkiä pienikennoiseen kameraan. Sellainen kannattaa ostaa, jos ei ensimmäiseksi objektiiviksi, niin toiseksi ihan vain sen selvittämiseksi, mitä valovoimaisella objektiivilla voi tehdä.

Jos täsmennät kuvaustottumuksiasi (ihmisiä, luontoa, maisemaa, rakennuksia, sisällä, ulkona, salamalla, ilman salamaa, erikoisuuksia jne.) ja vaatimuksiasi (tarkasteletko kuvaa pikseli kerrallaan insinöörihenkisesti, kuvaatko dokumentoidaksesi elämää vai onko sommitelmat, syväterävyyden hallinta, taiteelliset tekijät ja halu viestiä jotain kuvilla tärkeämpiä) niin on helpompi suositella objektiiviä. Noin yleisesti, joku f/2.8 24 millinen olisi minun valintani ainoaksi objektiiviksi 1/1,6 kokoiselle kennolle tuossa budjettiluokassa (mennee rungon kanssa hieman yli 700:n), ellen harrastaisi hyönteisten kuvaamista.

Pittääkös se olla just oikea valmistaja objektiivilla että menee kameraan kiinni?Nyrkkisääntönä kyllä. On kuitenkin olemassa objektiivivalmistajia (esim. Sigma ja Tamron), jotka valmistavat objektiivejä yleisimmille kameramerkeille sopivina. Silloinkin objektiivi pitää valita tietyllä kiinnityksellä, joka sopii vain tiettyyn kameramerkkiin.

Muitakin malliehdotuksia voi heitellä, jos on hyviä kokemuksia jostaki tietysti kamerasta.Selkeästi laajin objektiivivalikoima on Nikonilla ja Canonilla. Ehkä se ei ole "normaalin" kuvaajan ongelma, mutta jos olet taipuvainen innostumaan johonkin erikoisiin juttuihin, on se hyvä pitää mielessä. Kun kerran valitset järjestelmän, ja keräät mukavan laitekokonaisuuden, sen vaihtaminen tulee ruokottoman kalliiksi.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Hyväkuntoinen käytetty runko on myös varteenotettava vaihtoehto. Jos ei tuijota megapixeleihin, niin kunnollisia runkoja saa hyvinkin edullisesti. Nykyisten kameroiden kennojen hurjat resoluutiot ovat jo sellaisia, että niille tulee käyttöä vasta kunnollisen optiikan kanssa.

Kameran lisäksi tarvitset tietenkin objektiivejä kuvauskohteittesi mukaan, salaman tai useammankin, mahdollisesti lankalaukaisimen, kameralaukun, jalustan jne.

Ite pistin yo-rahoilla pixmaniasta tuleen Nikonin d40 järkkärin. Tarkotus oli ostaa ihan perus kamera vaan, ja ku huomasin, että tuo nikon oli niin halpa (~400€, ilmeisesti ku valmistus loppuu tai jtn) niin aattelin, että samahan se on.

Tuossa tulee mukana 15-55mm objektiivi, josta en vielä kyllä osaa sanoa mitään, ku huomenna tulee koko paketti. Toisaalta en myöskään kuvannu ole kovin paljoa, niin ei kauhean tarkkaa analyysiä osaa antaakkaan ja muutenki tärkeimpiä valintaan johtaneita juttuja oli helppokäyttösyys, joka nikonissa on kuulemma kohallaan ja että olis kohtuu näppärä, että sitä vois myös vähän arkisemminki kuljettaa mukana, niinku nikon pitäis ollakki.

Ite en siis vielä suoraan osaa Nikonia suositella, mutta kuvausta harrastavat ystävät on sitä kehunu ja sillä on myös aika laajasti näitä malleja. Jos vähän parempaa haluaa niin d40x ja d60 on tuomosen 15-55mm objektiivin kanssa semmosta 600-700€, eli miettisin myös niitä. Melko uuessa TM:ssä oli myös kohtuu hintasten järkkärien vertailu joka kannattaa lukassa läpi.

No siis kattelin esim. tuota olympuksen kameraa nii sen saa 490e.. sit objektiivin, perus + halvan +/-150e.
Muovinen "rimpulahan" tuommonen tietty on mut varmasti menee peruskäytössä.. ja katoin tuolta objektiivi.info nii löyty Canonin, oikein hyvät arvosanat saanu objektiivi.. tais olla 150e:n alle. En ny jaksa hakea sen linkkiä.

Mut jos ostaa kiinteän objektiivin nii voiko sitä sit zoomata ollenkaan? onha niissä kamerioissaki viel oma zoom, jos oikein oon käsittäny. Objektiivi tuo vaan lisää tarkennusta jne.. ja tietysti zoomia. Vai?

Mmhm ihan peruskäyttöön, ihmisistä maisemakuvaukseen... just katoin olympuksen 450D:tä jossa ei ollu kuvanvakaajaa, tulee halvemmaks ostaa semmone jossa on vakaaja, ei tarvi sit ostaa aina objektiivia vakaajalla jos sen tahtoo kameralle.

Öh ja viel kysymys, mitä toi eka luku meinaa tossa "f/2.8 24" ?
24mm vissi halkasija jaaa.. ?

Volitans
Hyväkuntoinen käytetty runko on myös varteenotettava vaihtoehto. Jos ei tuijota megapixeleihin, niin kunnollisia runkoja saa hyvinkin edullisesti. Nykyisten kameroiden kennojen hurjat resoluutiot ovat jo sellaisia, että niille tulee käyttöä vasta kunnollisen optiikan kanssa.

Kameran lisäksi tarvitset tietenkin objektiivejä kuvauskohteittesi mukaan, salaman tai useammankin, mahdollisesti lankalaukaisimen, kameralaukun, jalustan jne.
Katoin malleja mistä löyty perussalama omasta takaa.. ja muutenki salaman käyttö.. uff. Mielummin maksan vähä enemmän valovoimasesta objektiivista ettei tarvis salamaa ihan räpsiä jokasessa kuvassa.

Katoin malleja mistä löyty perussalama omasta takaa.. ja muutenki salaman käyttö.. uff. Mielummin maksan vähä enemmän valovoimasesta objektiivista ettei tarvis salamaa ihan räpsiä jokasessa kuvassa.[/quote]


Muttaku sitä salamaa käyttää oikein, niin ei tuo semmosta samanlaista 'tehostetta' kuvaan ku yleensä jollain pokkareilla otetuissa kuvissa on tottunu näkee, että kaikki on vaan valkosta ja kirkasta sen salaman takia.

Jah, en ole kuullukkaan sellaisesta käsitteeestä ko oikeinkäytetty salama =D tai en ainakaa oo nähny.

Isännältäki löytyy aika tyyris, vanha järkkäri siis, Nikonin paketti.. löytyy objektiivia jokalähtöön... menisköhä vanhat objektiivit uuteen digijärkkäriin? Jos hommais Nikonin kameran.

No juuuu, siis ei nyt varsinaisesta "oikein käytetty salama" termiä olekkaan mutta tarkotin vaan, että kyllä se monissa tilanteissa saa kuvan näyttää paljon paremmalta, vaikka sitä ei heti aatteliskaan. tai mistäpä mie oikeasti mitään tiiän. kuhan lämpimikseni höpötän D

Mä suosittelisin jotain ns. merkkikameraa. Esim. Nikon tai Canon. Jos joskus haluat eroon moisesta, niin pääset. Myös käytettyä optiikkaa ym. kilkettä löytyy roimasti, jos taas haluat harrastustasi laajentaa.

Mielestäni myös tässä vaiheessa, kun harrastuksen paloa löytyy, kannattaa ostaa jokin paketti millä pääsee vauhtiin. Sitten, kun osaaminen kasvaa, järjestelmä kasvaa mukana jne.

Kannattaa myös muistaa hyvän jalustan merkitys, mikäli olet oikeasti laadukkaista valokuvista kiinnostunut, etkä niinkään valokuvaukseen liittyvästä tekniikasta tai photoshoppailusta.

Jos huumoria riittää, niin käytä rahasi priimajalustaan ja pystytä sen päälle vanha 6x6 rullafilmi-Yashica (liikkuukohan vielä käytettyjen markkinoilla?) ja osta repullinen diafilmiä. Siinä pääsee valokuvauksen tunnelmaan!

Nyt kun Canonilta on tullut uusi EOS malli, voin suositella vaikkapa Canon EOS 350D:n hankkimista hieman käytettynä vaikkapa huuto.netistä. Muista, että siellä on huijareitakin -> nouda kamera ja testaa.

Itse olen vallan tyytyväinen 350D:n kittiobjektiiviin 18-55mm. Olen hankkinut järkkäriin myöhemmin oikean salaman ja 50mm objektiivin ja akkukahvan. Vanhasta filmijärkkäristä on jäljellä 80-300mm putki. Hommaa voi laajentaa pikkuhiljaa...

Muista, että megapikselimäärä ei takaa hyviä kuvia. 6 megapikseliäkin riittää mainiosti. Liiat megapikselit kehnommalla (silti hyvällä) optiikalla saattavat jopa huonontaa kuvatulosta, kun terävyys ei ole niin huippua.

Järjestelmäkuvauksen idea on se, että kun sinulla on runko ja ensimmäinen kittiobjektiivi, voit alkaa harjoitella valokuvausta, jossa riittää liikkuvia "osia" loputtomiin.

Näin muutaman vuoden EOS 350D:n omistaneena tunnustan olevani täysin harjoittelija. Onneksi on ne automaattiohjelmat sitä varten, että saa varmasti hyviä otoksia

Järjestelmäkamera ei tee autuaaksi, vaan nöyräksi. Tervetuloa/menoa valokuvauksen loputtoman mielenkiintoiseen ja loputtomien haasteiden maailmaan !

Jooh tuote poistunu nyt ainaki myynnistä, tuo 350D.. mut jep, käytettynä niit vois kans katella.

Niih unohtu ihmisillä tuo kysymys tuonne välille, onko mahollista käyttää vanhaan järkkäriin hankittuja objektiiveja uusissa digijärkissä? Löytyy aika kattava paketti Nikonin, laadukkaitakin, objektiiveja..

Muistaakseni Nikonin bajonetti (siis se kiinnitys) ei ole muuttunut. Eli vanhat linssit pitäisi sopia. Kaikki automatiikka ei kuitenkaan toimi ja tuo kiinnitysasiakin kannattaa kysyä kameraliikkeestä varmaksi. Riippuu vähän kuinka vanhoja linssit on. Googlellakin varmasti löytyy tarkempaa tietoa ainakin englanniksi...

(http://kenrockwell.com/nikon/nikkor.htm#digital) Tuosta alkuun...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31142
Liittynyt16.3.2005
Mandix

Mut jos ostaa kiinteän objektiivin nii voiko sitä sit zoomata ollenkaan? onha niissä kamerioissaki viel oma zoom, jos oikein oon käsittäny. Objektiivi tuo vaan lisää tarkennusta jne.. ja tietysti zoomia. Vai?Zoom on objektiivin ominaisuus. Se tarkoittaa, että polttoväliä voi muuttaa, mikä käytännössä ilmenee "kuvakulman" muuttumisena. Kiinteää objektiivia ei voi zoomata, vaan sen kuvakulma on aina sama.

Mmhm ihan peruskäyttöön, ihmisistä maisemakuvaukseen... just katoin olympuksen 450D:tä jossa ei ollu kuvanvakaajaa, tulee halvemmaks ostaa semmone jossa on vakaaja, ei tarvi sit ostaa aina objektiivia vakaajalla jos sen tahtoo kameralle.Käsittääkseni nuo objektiivikohtaiset vakaajat ovat parempia (ainakin hyvissä (lue:kalliissa) objektiiveissä). Eikä se vakaaja ole mikään autuaaksitekevä asia, mutta paikassaan toki verraton peli. Jos mahdollista, ota aukkoa tai paria isompi valovoima vakaajan sijasta.

Öh ja viel kysymys, mitä toi eka luku meinaa tossa "f/2.8 24" ?
24mm vissi halkasija jaaa.. ?24 mm on polttoväli. Normaalilla järjestelmäkameralla se on kohtuullinen laajakulma (verrattuna 50 mm:ään kinofilmikokoisella kennolla, mitä pidetään "normaalina"). 35 millinen on digijärkkärillä (pl. täyskokokennoiset ökymallit) liki "normaali". Jos kuvaat sisätiloissa, kannattaa ottaa hieman laajakulmaisempi objektiivi.

f/2.8 kertoo valovoiman. Se tarkoittaa, että fyysinen aukko on 24 mm/2,8 eli vajaa 10 milliä. tiettyä f/ -lukua vastaava fyysinen aukko riippuu siis polttovälistä, mutta tuo f/-luku kertoo kuitenkin sen, että tietyllä valaistuksella f/2,8 objektiiveillä polttovälistä riippumatta sadaan kennolle sama valomäärä (eli vaaditaan sama valotusaika). 300 millisessä f/2.8 lasissa aukko on jo yli 10 senttiä, (ja hintalapussa aika pitkä rivi numeroja).

Kun kerran inhoat salamaa, suosittelen siinä tapauksessa 24 millistä kiinteää lasia, niin valovoimaista kun lompakko kestää, mutta vähintään se f/2.8. Jos kuitenkin tiedät haluavasi zoomin, ota sitten zoomi, joka menee mahdollisimman pienelle polttovälille (laajalle kuvakulmalle siis). Siellä päässä se puute kuitenkin tulee. Telet ovat sitten erikseen, jos niitä kaipaat.

Kamerakauppa käy nyt ylikierroksilla lomakauden alla (lomarahat). Täällä käydään laitekeskustelua siitä millä panostuksella saa parhaimmat kuvausvälineet, eli parhaat kuvat.
Ei millään, jos asenne ja valmiudet ovat väärät. Mielikuvat joilla "parhaaseen ostokseen" päästään, voivat olla niin mainosten värittämiä, ettei hyvää valintaa synny.

Siis mistä kannattaisi aloittaa? : Kaukana välinekauppaajista. Heillä on indressit myydä kallein tuote minkä asiakkaan varat sallivat, piittaamatta siitä mitä asiakas niillä saa aikaan. Asenne heillä on usein vähättelevä, liittyen tavallisimpaasn kamerankäyttöön, missä juhannuskuvat ja joulukuvat ovat samalla tallennusmedialla.

Kuvaamisen visuaalisesta ja teknistä perusteista, varsinkin netin aikaan on helposti tarjolla. Jo telkussa on tarjolla ammattilaisten tuottamaa kuvaa, josta analysoimalla saa viitteitä siitä mistä elementeistä hyvä kuva muodostuu: Kasvokuva, rintakuva, kokovartalokuva, yleiskuva.

Kameran tekninen laatuvaatimus riippuu kuvaustapahtuman hallinnan vaatimuksista (valotuksen määrittely ja telesuhde ja liike-efekti ja syväterävyys) ja kuvan teknisestä laadusta, josta tärkein on on se minkä suuruisen suurennoksen siitä vo tehdä. Postikorttikokoon tyytyessä useimpien kameroiden optinen laatu rittää hyvin. Ryhmäkuvan kohdalla tämä ei riitä vaan täytyy olla suurennosta sietävä kuvan laatu, joka muodostu optiikan sekä kennon ominaisuuksista yhdessä.
Salamat ovat jo oma lukunsa ja kameran yhdysrakenteisella ei studiosalamia jäljitellä millään. Tulos on usein ylivalottunut plätty tummaa taustaa vasten.

Neutroni
Mandix
Mut jos ostaa kiinteän objektiivin nii voiko sitä sit zoomata ollenkaan?Zoom on objektiivin ominaisuus. Se tarkoittaa, että polttoväliä voi muuttaa, mikä käytännössä ilmenee "kuvakulman" muuttumisena. Kiinteää objektiivia ei voi zoomata, vaan sen kuvakulma on aina sama.

Vaikka objektiivissa ei zoomia olisikaan, ainahan voi kävellä lähemmäs tai kauemmas. Ja esimerkiksi joku 18-50 millinen ei tuo kuuta taivaalta, saatika sitten lintuja 200 m etäisyydeltä kuvattuna. Niin että malttia niiden tsoomien kanssa.

Kun kerran inhoat salamaa, suosittelen siinä tapauksessa 24 millistä kiinteää lasia, niin valovoimaista kun lompakko kestää, mutta vähintään se f/2.8.

Juuri näin. Joskus kuvaaminen voi olla tuskaa, jos kameran nokalla on joku nokinen kaljapullon pohja objektiivina, eikä halua salamaa käyttää. Valovoimaan kannattaa aina panostaa, vaikka ostohetkellä hieman kirpaisee.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat