Seuraa 
Viestejä45973

Suomen laki sanoo uskonrauhan rikkomisesta seuraavaa:

10 § (24.7.1998/563)

-----------------------------------------------------------------------
Uskonrauhan rikkominen

Joka

1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai

2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
--------------------------------------------------------------------------
Kohta 1) on minusta varsin epäilyttävä sananvapauden kannalta. Kuten aiemmin mainitsin toisessa yhteydessä, se tekee mahdollisiksi vaikka minkälaiset absurdit Salama- oikeudenkäynnit. Sitä paitsi en ymmärrä, miksi uskonnollisten tunteiden ja käsitysten tulisi olla lain erityissuojelussa. Ns. taikauskoisiakin käsityksiä saa vapaasti pilkata ainakin siihen saakka kunnes joku perustaa niiden varaan uskonnonvapauslaissa tarkoitetun "kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan".

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (103)

mietin tota juttua yks päivä, että onko suomen laissa kielletty jumalanpilkka. ja se näköjään on. outoa...

Poistettava ehdottomasti.

Miksi Juicen jumalaa pilkkaamaton kappale on edelleen YLE:n mustalla listalla?

Ekumeeninen jenkka
by Juice Leskinen

Sitä pastori katseli kummissaan
kun kirkossa näytti niin vaisulta
oli mummoja muutama tummissaan
kaino kuorsaus karkasi Kaisulta
Kävi leimahdus pastorin aivoista:
"Miksi saarnata helvetin vaivoista?
Turha kirkon on kätkeä kilpeen pää!
Evankeliumi vois olla hilpeempää!"

Siispä tuumasta toimeen! Ja sarvista
tarttui härkää ja jännitti joustansa.
Täyttyi temppeli kuulijaparvista
jotka suuresti tykkäsi showstansa.
Oli saarnansa nyt monipuolista
Heitti vitsejä saarnastuolista.
Lauloi jenkan ja löysäsi kaulusta
Jeesus hurrasi alttaritaulusta.

Kertoi Jeesuksen ihmetoimista:
Esimerkkinä vaikkapa Kaanaan häät.
Oli kuulu hän henkensä voimista.
Kun hän yskäisi, kääntyivät kraanaan päät.
Jopa uskoivat Jumalan luomaksi:
vettä loihti hän hääjuhlajuomaksi
Viisi leipää - ja kahdesta turskasta
hän siunasi särvintä hurskasta!

Oli Pietari pitkällä siimalla
Genesaretin suurella järvellä
rajumyrsky kun yllätti viimalla -
oli Pietarin purren se tärvellä.
Huusi Pietari: "Pois piru merrasta!
Meripelastus kiinni on Herrasta!"
Kukaan tullut ei Jeesusta saatille
vettä pitkin hän tallusti paatille.

Mutta piispa kun on mustasukkainen,
hän syytteli jumalanpilkasta:
"Sinä pastori liehuvatukkainen!
Voisit sääntöjä pikkasen vilkasta!"
Ja hän hirveesti pappia painosti,
mikä tietenkin showtansa mainosti -
hippakunnassa kun sakaristoissa
oli pastori mustissa listoissa.

Pater Noster se katteli pilvestä
kirkonpalvelijaa radikaalista,
joka muistutti reipasta ilvestä:
kolehdissansakin oli saalista.
Tuumi Sebaot: "Tuon kyllä raivaan pois,
muuten vallata multa hän taivaan vois!"
Sitten pastori tukehtui öylättiin,
ja kohtapa kirstua höylättiin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos em. lain irvikuvaa tahtoo jossain muodossaan lakiin jättää, pitäisi se ottaa osaksi kansanryhmän kiihotuslakiin.
TOSIN - sananvapaudesta se ei saa olla pois. Itse asiassa, poistetaan kokonaan mokoma. Minä ainakin pilkkaan mitä jumalia huvittaa.
Vaikka nykyään tiettyjen (lue=tietyn) uskonnon julkisesta pilkkaamisesta paukahtaa kansainväliset fatwat.

Noh. Se ei kai ole tämän keskustelun varsinainen aihe.
Hehe, Suomen laissa kielletään myös noituminen rahasta, rangaistus siitä oli muistaakseni elävältä hautaaminen, jotkut jäänteet ovat hauskoja. Esim. USA:n ja brittien lakijäänteistä on huvittavia esimerkkisivustoja.

Mutta, Tähän aiheeseen liittyen - hauska sivusto: http://agricola.utu.fi/hist/kktk/lait/1734/l175916.html

1.§. Joca aicomuxesta, sanoilla eli kirjoituxilla, laitta ja pilcka Jumalata, hänen Pyhä Sanans ja Sacramentejä; olcon hengens rickonut.

P.S. Tuossa vieläkin voimassa olevassa laissa voitaisiin määritellä mikä/kuka tms. on tämä Jumala? Joka tapauksessa aika heikko kaveri, kun ei itse voi rankaista pilkkaajaa, tahi edes kunnianloukkaussyytettä käydä nostaman . (Pilkkasinko?)

Ensimmäinen pykälä kokonaan roskakoriin.

Jos kerran mielikuvituksen tuotteita voi kunnialoukata, niin miksei ne mielikuvitustuotteet itse nosta kannetta? Ainiin, senhän pitäisi sitten tapahtua mielikuvituksellisesti mielikuvitusoikeudessa mielikuvitussyyttäjän toimesta, jahka mielikuvituspoliisi on asian mielikuvitellut.

Seuraavaksi varmaan saa sakot, kun pilkkaa joulupukkia tai bätmäniä.

Lyhyesti: Täysin naurettavaa, että laki antaa tällaista "suojaa" mielikuvitustuotteille tai mille tahansa järjenvastiselle toiminnalle.

Vai onko tässä haettu sitä, että uskovaisia pitää "suojella" elämän realiteeteilta, kuten siltä, että joulupukki ei olekaan totta?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Olettaisin että Jumala kaikki tietävänä ja kaikki viisauden omaavana pystyy kyllä itse huolehtimaan itsestään, ei siihen maallisia lakeja tarvita. "Hiuskarvakaan ei katkea päästäsi, ettei hän sitä tietäisi." Jos näin on on meidän Jumalamme kovin kehnovaikutusvaltainen kaikkien jumalien joukossa, jollei osaa pitää itsestäänkään huolta, vaan tarvitaan lakikirjaa.

Lierikki Riikonen

Rere
Uskonrauhan rikkominen

Joka

1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai

2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Laki on oikin, koska uskonnot ovat loukanneet ja loukkaa Suomen kansaa joka päivä. Suomen lain lisäksi, Pariisin rauhansopimus kieltää kaikki fsismiin ja rasismiin yhistetyt järjestöt, mikä merkitsee sitä, että ruotsalaisuutta ja lutherilaisuutta ei saa esiintyä Suomessa = uskontoja ei saa olla. Samalla tavalla ja samoista syistä, Liiton Laki 10 Käskyä ja mitä Jeesus sanoo Raamatussa, todistaa mitä olen kirjoittanut oikeaksi, ja kaikki uskonnot lain vastaisiksi.

Kuukkeli
Äänestin että poistettava. Uskonto kun on suurimmalta osaltaan mielipide.

Ei ole, vaan pakotettu mielenvikaisuus.

Mielipide kaikessa puhtaudessaan ei ole yksilöllinen, vaan kansallinen ja maailmanlaajuinen ja koskee asioita, jotka maailmanlaajuisesti kaikille ihmisille todistettaasti on absoluuttinen totuus kielestä riippumatta - mitä esimerkiksi yksikään uskonto ei ole.

Kuukkeli
Äänestin että poistettava.
Uskonto kun on suurimmalta osaltaan mielipide.

Aivopesu, on sama kuin uskonpuhdistus, eli puhtaus pois ja likaa tilalle. Aivopesu toiseen suuntaan on, että lika pois ja puhtaus tilalle.

Matti E Simonaho
Aivopesu, on sama kuin uskonpuhdistus, eli puhtaus pois ja likaa tilalle. Aivopesu toiseen suuntaan on, että lika pois ja puhtaus tilalle.Sitä Matilla kulkee nuo viemäröinnit vähän niin ja näin. Taidatkin tietää että liikaa kun puhdistelee niin menee putket puhki.

Kuukkeli
Matti E Simonaho
Aivopesu, on sama kuin uskonpuhdistus, eli puhtaus pois ja likaa tilalle. Aivopesu toiseen suuntaan on, että lika pois ja puhtaus tilalle.Sitä Matilla kulkee nuo viemäröinnit vähän niin ja näin. Taidatkin tietää että liikaa kun puhdistelee niin menee putket puhki.

Tuo on kuvaus siitä mitä tapahtuu kun esimerkiksi vaihtaa uskontoa, ja lasten kohdalla se sitä tapahtuu monessa eri kerroksessa (koti, uskonto, päiväkoti, koulu, ympäristö j.n.e.). ja pahimmassa tapauksessa putkeen tulee reikä ja "kaapista hyppää ulos" se mikä sinne on kehittynyt. Ja siitä pallo palautuu lakiin, joka kieltää kaiken mitä uskontoihin voi liittää.

Matti E Simonaho
... ja pahimmassa tapauksessa putkeen tulee reikä ja "kaapista hyppää ulos" se mikä sinne on kehittynyt.

Nytkö sinä sen teit?
Tulit ulos kaapista???!!!
Tuolla toisessa ketjussa vähän jo epäilin ettet kuitenkaan uskalla...

Kuukkeli
Tuolla "Pitäisikö homopariskunnille sallia adoptio-oikeus? "-ketjussa vähän jo epäilin ettet kuitenkaan uskalla...Epäileminen on yhteydessä luulemiseen. Silloin kun tietää, ei tarvitse epäillä eikä luulla mitään (olla mielenvikainen jollakin tasolla), vaan tietää kuka on. Ja kun tietää kuka tasan tarkalleen on, silloin on ihan sama mitä joku "minusta" esittää, koska hän osoittaa sanoillaan vain itseään.

Matti E Simonaho
Ja kun tietää kuka tasan tarkalleen on, silloin on ihan sama mitä joku "minusta" esittää, koska hän osoittaa sanoillaan vain itseään.Entä silloin, kun kysymättä kailotat heterouttasi ja esität syyttävällä m... sormellasi "peräkylän" rassaripoikia ?

Kuukkeli
Matti E Simonaho
Ja kun tietää kuka tasan tarkalleen on, silloin on ihan sama mitä joku "minusta" esittää, koska hän osoittaa sanoillaan vain itseään.Entä silloin, kun kysymättä kailotat heterouttasi ja esität syyttävällä soirollasi "peräkylän" rassaripoikia?Sille on ihan sama "mitä minä olen", tärkeintä on mitä lapsi on. Ja kun joku loukkaa lapsen puhtautta, minä puolustan sitä. Jos koet lapsen oikeuksien puolustamisen "heteronismillä" ja "syyttämisinä", se on sinun onglema, ja se ongelma on sinun korvien välissä.

Jos minä sanon "Minä olen Marsilainen", niin Lutherilainen saattaa päästää hörönaurut ja sanoa; "Sinä olet hullu". Mutta, se on totuudenmukaisempi kuin että "Olen Lutherilainen", koska Mars -planeetta (maailma) on olemassa ja sidottu Maahan, mutta Lutherin maata ei ole eikä se ole mihinkään muuhun sidottu kuin mielenvikaisuuteen.

Että liittää lapsen mihin tahansa mitä ei ole olemassa tai mitä lapsi ei voi olla, on Jumalan pilkkaamista, ja sellaiseksi opettaminen, on lapsen törkeää mielellistä phoinpitelyä. Ja kun yhdenkään esimerkiksi Suomalaisen lapsen mieltä pahoinpidellään, silloin koko kansaa pahoinpidellään. Ja tämän mukaan; "on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi" - koskee kaikkia uskonlahkojen johtajia, ja korvaus on maksettava koko Suomen kansalle takautuvasti siltä ajalta kun on uskoteltu.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Matti E Simonaho
on Jumalan pilkkaamistaKetä äylisesti itsenäiseen ajatteluun kykenevää se sitten kiinnostaa?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Rere
Suomen laki sanoo uskonrauhan rikkomisesta seuraavaa:

10 § (24.7.1998/563)

-----------------------------------------------------------------------
Uskonrauhan rikkominen

Joka

1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai

2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,

on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
--------------------------------------------------------------------------
Kohta 1) on minusta varsin epäilyttävä sananvapauden kannalta. Kuten aiemmin mainitsin toisessa yhteydessä, se tekee mahdollisiksi vaikka minkälaiset absurdit Salama- oikeudenkäynnit. Sitä paitsi en ymmärrä, miksi uskonnollisten tunteiden ja käsitysten tulisi olla lain erityissuojelussa. Ns. taikauskoisiakin käsityksiä saa vapaasti pilkata ainakin siihen saakka kunnes joku perustaa niiden varaan uskonnonvapauslaissa tarkoitetun "kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan".
Poistettava. Miksei muka saisi pilkata?

Ihmettelen myös sitä, että kun mennään käräjille, ja on vannottava ettei valehtele, tai muuttele mitään. Niin siinä on se, että "...ja kaikkitietävän Jumalan kautta...." Siis mitä?! Entäs jos syytetty ei usko jumalaan, tai on vaikkapa jehova?

Matti E Simonaho
Jos koet lapsen oikeuksien puolustamisen "heteronismillä" ja "syyttämisinä", se on sinun onglema, ja se ongelma on sinun korvien välissä.

Niin, minä näen kyllä kaikki asiat heteron silmillä koska ne ovat päässäni kiinni, mutten ole siitä huolimatta naama pitkälläni vetämässä lapsia joka ikiseen ketjuun. Kai lapsilla on oikeus olla olematta pelkkänä kilpenä (sanallisinakin sellaisina) aikuisten ajaessa omia näkemyksiään, jollaiseksi moni keskustelu tuntuu aina sinun toimestasi kääntyvän?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat