Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jokaisella meillä on edes jossainmäärin jonkinasteinen elämänfilosofia (jonka olemme itseasiassa omaksuneet ympäristöltä). Eräs sellainen on usko että taloudellinen palkitseminen takaa varmemmin laadun, luotettavuuden ja tehokkuuden. Näin useimmiten onkin muttei suinkaan aina.

Miksi Microsoft, ohjelmistoyhtiö jolla on lähes monopoliasema ohjelmistomarkkinoilla (käyttöjärjestelmät ja yleisimmät sovellukset kotipc:ssä) ei ole kyennyt valtavista resursseistaan huolimatta luomaan toimivaa, edullista, laadukasta ja tehokasta käyttöjärjestelmää ja toimintaympäristöä tavallisille pc:n käyttäjille. Miksi yhtiö toistuvasti tuo markkinoille lähes katastrofaalisia järjestelmiä? Ja miksi niin monet ihmiset nöyrästi alistuvat käyttämään MS:n katastrofaalisia käyttöjärjestelmiä sovelluksineen?

Erityisen hämmästynyt olen ollut jo pitkään MS:n kyvyttömyydestä lukea taivaan merkkejä. Niin kauan kun esim. Linux-järjestelmiin oli saatavilla hyvin vähän sovellusohjelmia saattoi MS luottavaisesti keskittyä tuottamaan pöyristyttävän heikkoja ohjelmistoja. Tilanne on nyt muuttunut sillä haastajat (esim. Linux) kykenevät toimittamaan täysin toimivia sovellusjärjestelmiä huomattavasti luotettavimmille alustoille.

Onko siis MS eräänalainen ohjelmistomaailman Neuvostoliitto, jonka romahtamista onkin syytä tervehtiä tyydytyksellä? Vai onko niin, että sittenkin tämä kurjia ohjelmistoja suoltava firma on lopultakin se joka kykenee työllistämään ja maksamaan palkat ohjelmoijille ja suunnittelijoille, jotka (kenties) vapaa-aikoinaan keskittyvät tekemään sitä mitä ovat aina halunneet - tehdä hyvää ja toimivaa koodia.

En usko, että MS sinänsä on paha. Ongelma on vain siinä, että MS on niin kertakaikkisesti sidosryhmiensä (myyjät, mainostajat, osakkeenomistajat ...) vanki, ettei se voi hengähtää kerrankin ja pysähtyä tekemään sekundan jälkeen vähän laatuakin. Tuskin yhtiön työntekijät ovat sentään tuotteidensa tasolla. Romahtaneessa Neuvostoliitossakin oli huippuluokan osaajia, tutkijoita ja sunnittelijoita.

Sivut

Kommentit (35)

ralf64
Ongelma on vain siinä, että MS on niin kertakaikkisesti sidosryhmiensä (myyjät, mainostajat, osakkeenomistajat ...) vanki, ettei se voi hengähtää kerrankin ja pysähtyä tekemään sekundan jälkeen vähän laatuakin.

Yhtiöltä on aina puuttunut äly. Kapitalistisessa kilpailussa paras tekniikka ei aina voita. Gates ja Ballmer onnistuivat minusta lähinnä, koska olivat oikessa paikassa oikeaan aikaan oikealla business-asenteella, he tiesivät mikä on standardin voima IT-maailmassa. Asemaansa he ovat puolustaneet kaihtamatta likaisia temppuja, kuten taannoisessa oikeudenkäynnissä nähtiin. USA:n kunniaksi on todettava että yhteiskunat pystyi puuttumaan asiaan.

Kommunistiseen ajatukseen pohjaavan Linux on laadukas mutta yleiskäyttikseksi siitä ei ole. Alustanahan se on loistava, mutta se ei riitä. Se on tuomittu marginaaliin jo käytettävyytensä takia.

Ja koska tulemme näkemään esim. Adoben Flashin Linuxilla? Emme koskaan, koska Linux käyttäjän mielestä ohjelmisto ei saa maksaa. On toisaalta hämmästyttävää millaisia softia nykyään saa ilmaiseksi. Tämä foorumisofta on yksi esimerkki, se on kuitenkin pientä johonkin Joomlaan verrattuna. Linuxin suurimmaksi saavutukseksi jääkin Open Sourcen nostaminen marginaalista.

Oma ratkaisuni tässä on ollut siirtyä yhä enemmän Apple-käyttäjäksi.

MS ei ole Neuvostoliitto, vaan uusi IBM. Molemmat tosin romahtavat oman painonsa alle.
Mikkisoftan pitää rakentaa uudet käyttöjärjestelmänsä niin joka paikassa yhteensopiviksi, että radikaali kehitys on mahdotonta. MS ei ikinä pystyisi tekemään samaa kuin Apple, jonka Os X oli täysin uusi käyttis uudella pohjalla eikä ainoakaan vanha ohjelma enää toiminut.
Todennäköisesti MS kuitenkin rakentaa uuden kuluttajaviihdekäyttiksen joka ei ole millään tavalla sidottu vanhaan Windowsiin. Yrityspuolella rakennetaan vanhan XP:n päälle.

mvd
MS ei ikinä pystyisi tekemään samaa kuin Apple, jonka Os X oli täysin uusi käyttis uudella pohjalla eikä ainoakaan vanha ohjelma enää toiminut.

Hyvä pointti. Apple on tehnyt aika monta välttämätöntä teknistä takinkäännöstä, johon MS ei olisi pystynyt. Itseasiassa teknohistorian kannalta on kummallista että Apple pystyi, olisi luullut kehittäjien kyllästyvän.

Ja muuten, kyllä ne vanhat ohjelmat Mac OS X:ssä toimivat mukana toimitetun emulaattorin läpi, vastaava mutta paljon transparentimpi emulaattori mahdollisti myös siirtymisen Intelin prosessoreihin, mikä sekin oli aika uskomaton loikka.

sigfrid
Seuraa 
Viestejä8692
Liittynyt20.7.2007

En tiedä käytännössä asiaa, mutta luultavasti Microsoftin käyttisten kehitys on sidottu niin moneen ympäristötekijään ettei kehittäminen ole helppoa. Siis koko historian aikaiset talostandardit ja alirutiinien, modulien ja i/o-toimintojen, plus omien ja vieraiden sovellusten historiallinen kirjo rajoittaa käyttisten järkevää kehittämistä. Yksi poikkeus, kaksi poikkeusta ja n-määrä poikkeuksia vuosien varralta talostandardeissa ovat kivenä kengässä. Rajapinnat ja niiden poikkeukset hiertävät ikuisesti.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Itse asiassa Vistan seuraaja Windows 7 on rakenteeltaan aika lähellä Linuxin modulaarista kerneliä. Tämä kernelin vastine, MinWin, vie Microsoftin mukaan 25 megaa kiintolevytilaa ja varaa vain 40 megaa keskusmuistia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Windows_7

Linux on ideogialtaan loistava, mutta yhteensopivuudessa on vielä paljon kehittämistä windowsiin nähden. Niitten asenneltavien pakettien määrän kanssa on Linux-ummikko ihmeissään...

Edit. Hups, tulipa nyt puhuttua palturia. Microsoft on näköjään viime kuussa ilmoittanut että Windows 7 pohjautuu sittenkin Vistan ytimeen. Onko kellään tietoa miksi MinWin on haudattu??

Pitää paikkaansa. Linuxin paketteja asennettaessa kannatta kiinnittää huomioita siihen onko paketin luotettavuus varmistettu Linux-kehittäjien keskuudessa yleisesti. Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että mikäli uuden asennetun paketin toimivuus ei ole hyvä, voit aina poistaa sen järjestelmästä eli pääset tilanteeseen ennen paketin asentamista. Sen sijaan Windows ympäristössä viheliäisintä on, että esim. sovelluksen poistaminen ei suinkaan poista kaikkea sitä koodiroskaa minkä sovelluksen asentaminen toi järjestelmään.

Tosin en ole aivan varma Linuxinkaan suhteen etteikö ei-varmennetuista paketeista jäisi jotain roskaa Linuxiin. Joka tapauksessa jo jonkin aikaa Linuxia käyttäneenä olen havainnut käyttöjärjestelmän toimivan huomattavasti luotettavammin kuin MS:n käyttöjärjestelmien.

MS on kyennyt ympärilleen luomaan imperiumin jossa erityyppiset tietoturvayhtiöt pääsevät myös rahastamaan virustorjunta- ja palomuuriohjelmillaan kuluttajia. Ja kuitenkaan nämä paljonpuhutut Nortonit ja F-securet eivät kykene torjumaan Windows-ympäristössä sen paremmin viruksia kuin matojakaan. Yksinkertaisesti MS on onnistunut luomaan varsinaisen rahantekokoneen - mitä heikompi tuote sitä suurempi kassavirta niin sille itselleen kuin siitä riippuvaisille muille yrityksille ja sidosryhmille.

Ellen aivan väärin muista niin Windows-ympäristössä pyörii vähintäin 60 000 tunnettua erityyppistä virusta, matoja ym. örkkiä. Linux-ympäristössä niitä oli jotain 50 ja Unixissa vielä vähemmän. Suhteessa järjestelmien käyttöasteeseenkin on Windows siis saanut niskaansa about satakertaisen määrän erityyppisiä ja eriasteisia viruksia, matoja ja haittaohjelmia.

acedia

Hyvä pointti. Apple on tehnyt aika monta välttämätöntä teknistä takinkäännöstä, johon MS ei olisi pystynyt. Itseasiassa teknohistorian kannalta on kummallista että Apple pystyi, olisi luullut kehittäjien kyllästyvän.Itse asiassa Unixiin siirtyminen räjäytti Applen kehittäjäpotentiaalin uusiin ulottuvuuksiin.
Apple olisi kuollut jos olisi pysynyt omassa poterossaan loputtomiin. Intelsiirros johtui huhujen mukaan siitä, että ei pystytty tekemään G5-läppäriä joka ei olisi syttynyt tuleen...

Usein kuulee kommentteja joissa väitetään Linuxin järjestelmää vakaaksi. Mutta tuskinpa sellaista järjestelmää on olemassakaan jota ei esim. jollakin hankalalla videoformaatilla saataisi nurin.

TheVille
Edit. Hups, tulipa nyt puhuttua palturia. Microsoft on näköjään viime kuussa ilmoittanut että Windows 7 pohjautuu sittenkin Vistan ytimeen. Onko kellään tietoa miksi MinWin on haudattu??Heh, tervepä vain vanha kuomaseni.

Eiköhän syy ole sama kuin WinFS:n kanssa aikanaan: liian raakile. Itselleni heräsi epäilyksiä koko homman realistisuudesta oitis, kun kuulin julkaisuaikataulun. Uuden käyttöjärjestelmän kehitys niin nopeassa ajassa kuin aluksi annettiin ymmärtää olisi hulluutta. Ehkä seuraavaan Windowsiin sitten.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006
ralf64
Usein kuulee kommentteja joissa väitetään Linuxin järjestelmää vakaaksi. Mutta tuskinpa sellaista järjestelmää on olemassakaan jota ei esim. jollakin hankalalla videoformaatilla saataisi nurin.Itselläni kotiläppäri on pyörinyt kohta vuoden päivät yhtäjaksoisesti; normikäyttöä eli netin selaamista ja kotitarveohjelmointia. Linuxissa kaatuvat softat aika harvoin kaatavat koko järjestelmän.

ralf64
Jokaisella meillä on edes jossainmäärin jonkinasteinen elämänfilosofia (jonka olemme itseasiassa omaksuneet ympäristöltä). Eräs sellainen on usko että taloudellinen palkitseminen takaa varmemmin laadun, luotettavuuden ja tehokkuuden. Näin useimmiten onkin muttei suinkaan aina.

Miksi Microsoft, ohjelmistoyhtiö jolla on lähes monopoliasema ohjelmistomarkkinoilla (käyttöjärjestelmät ja yleisimmät sovellukset kotipc:ssä) ei ole kyennyt valtavista resursseistaan huolimatta luomaan toimivaa, edullista, laadukasta ja tehokasta käyttöjärjestelmää ja toimintaympäristöä tavallisille pc:n käyttäjille. Miksi yhtiö toistuvasti tuo markkinoille lähes katastrofaalisia järjestelmiä? Ja miksi niin monet ihmiset nöyrästi alistuvat käyttämään MS:n katastrofaalisia käyttöjärjestelmiä sovelluksineen?

Erityisen hämmästynyt olen ollut jo pitkään MS:n kyvyttömyydestä lukea taivaan merkkejä. Niin kauan kun esim. Linux-järjestelmiin oli saatavilla hyvin vähän sovellusohjelmia saattoi MS luottavaisesti keskittyä tuottamaan pöyristyttävän heikkoja ohjelmistoja. Tilanne on nyt muuttunut sillä haastajat (esim. Linux) kykenevät toimittamaan täysin toimivia sovellusjärjestelmiä huomattavasti luotettavimmille alustoille.

Onko siis MS eräänalainen ohjelmistomaailman Neuvostoliitto, jonka romahtamista onkin syytä tervehtiä tyydytyksellä? Vai onko niin, että sittenkin tämä kurjia ohjelmistoja suoltava firma on lopultakin se joka kykenee työllistämään ja maksamaan palkat ohjelmoijille ja suunnittelijoille, jotka (kenties) vapaa-aikoinaan keskittyvät tekemään sitä mitä ovat aina halunneet - tehdä hyvää ja toimivaa koodia.

En usko, että MS sinänsä on paha. Ongelma on vain siinä, että MS on niin kertakaikkisesti sidosryhmiensä (myyjät, mainostajat, osakkeenomistajat ...) vanki, ettei se voi hengähtää kerrankin ja pysähtyä tekemään sekundan jälkeen vähän laatuakin. Tuskin yhtiön työntekijät ovat sentään tuotteidensa tasolla. Romahtaneessa Neuvostoliitossakin oli huippuluokan osaajia, tutkijoita ja sunnittelijoita.
Itse pidän Windows XP Professionaalia täysin hyvänä ja toimivana järjestelmänä! Vistasta en voi sanoa mitään, ja tuskin tulen tutustumaan, kuulema niin paska.

Mutta ennemmin pysyttelen ihan Microsoftin puolella, kuin ostan jotakin Linuxia jonka keulakuvana on pingviini

Tentaculata
TheVille
Edit. Hups, tulipa nyt puhuttua palturia. Microsoft on näköjään viime kuussa ilmoittanut että Windows 7 pohjautuu sittenkin Vistan ytimeen. Onko kellään tietoa miksi MinWin on haudattu??Heh, tervepä vain vanha kuomaseni.

Eiköhän syy ole sama kuin WinFS:n kanssa aikanaan: liian raakile. Itselleni heräsi epäilyksiä koko homman realistisuudesta oitis, kun kuulin julkaisuaikataulun. Uuden käyttöjärjestelmän kehitys niin nopeassa ajassa kuin aluksi annettiin ymmärtää olisi hulluutta. Ehkä seuraavaan Windowsiin sitten.
Tietääkseni, perustuen M$:n johtajien vahinkomöläytyksiin, MinWin:n ytimen piti olla valmis ja vakaa jo, ja juurikin noiden tietovuotojen phjalta monet yritykset ja laitokset ovat alustavasti päättäneet jättää koko Vistan väliin. Veikkaan että Windows7:n uusien suunnitelmien julkisuutenn vuotamisen takana on lähinnä ehkäistä juurikin Vistapakoa. Microsoftikaan ei kestä 2-3 huonoa tulosvuotta.

Vetykone
Mutta ennemmin pysyttelen ihan Microsoftin puolella, kuin ostan jotakin Linuxia jonka keulakuvana on pingviiniLoL , tämä on kyllä paras perustelu omalle kannalle jonka olen kuullut tämän asian tiimoilta! Mutta, voithan itse vaihtaa sen keulakuvan, vaikka OVEKSI!

OzziXX
Vetykone
Mutta ennemmin pysyttelen ihan Microsoftin puolella, kuin ostan jotakin Linuxia jonka keulakuvana on pingviiniLoL , tämä on kyllä paras perustelu omalle kannalle jonka olen kuullut tämän asian tiimoilta! Mutta, voithan itse vaihtaa sen keulakuvan, vaikka OVEKSI!Tiedän tiedän

Kunhan vain sanoin

Ei pingviini herätä ainakaan minusta luotettavuutta firmaa kohtaan.

---
Seuraa 
Viestejä3538
Liittynyt6.9.2006
MaKo71
Itselläni kotiläppäri on pyörinyt kohta vuoden päivät yhtäjaksoisesti; normikäyttöä eli netin selaamista ja kotitarveohjelmointia. Linuxissa kaatuvat softat aika harvoin kaatavat koko järjestelmän.Harvoin enää käy niin myöskään Windowsin puolella, itseasiassa laiteajureiden ristiriidat kaiketi niitä yleisimpiä syitä sille, että koko järjestelmä kaatuu.
Mitä Vistaan tulee, niin usein kuulee sanottavan, että "naapurissa asuu yks asiantuntija ja se sano että Vistaa ei missään nimessä kannata asentaa". Asiantuntija? Itselläni on ollut Vista alkuajoista lähtien ja hyvin tämä on toiminut. Ei kaatuile, on nopea (2.2GHz Core 2 Duo / 2GB), mutta en nyt tiedä aiheuttaako tämä mitään hurmostakaan (jos käyttöjärjestelmän on tarkoitus sellaista aiheuttaakaan). Kyllähän XP:kin haukuttiin ihan lyttyyn julkaisuhetkellä, mutta kovasti se vaan on vakiinnuttanut asemaansa ja nyt sitä jopa kehutaan, eikä se ole pelkästään kolmen service packin ansiota.

Edellä tulikin lueteltua joukko syitä koskien otsikkoa, komppaan aika pitkälti niitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat