Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tässä on ihan hyvä linkki kotitarvekemisteille,
http://neon.chem.ox.ac.uk/vrchemistry/nor/default.htm
Tähän ketjuun voisi laittaa orgaanisen kemian reaktioita ja kuinka hommat käytännössä hoituvat, ei kuitenkaan räjähteisiin tai muihin laittomuuksiin liittyviä.
Jos ei osaa englantia riittävästi, www.ilmainensanakirja.fi tai
googlekääntäjä http://translate.google.com/translate_t

Sivut

Kommentit (38)

Tiedä sitten ketä nappaa ja ketä ei, mutta ainakin Turun yliopiston orgaanisen kemian peruskurssin materiaali on kokonaisuudessaan verkossa. Lisäksi löytyy vapaaehtoisia harjoitustehtäviä ja kurssia suorittaville pakollisia demonstraatioita sekä vastaukset molempiin. Myös tenttikysymykset ja vastaukset on pantu verkkoon.

http://users.utu.fi/satkuu/KEMI5102/KertausK.pdf

http://users.utu.fi/satkuu/KEMI5102/Demot07/Etusivu.htm

http://users.utu.fi/satkuu/KEMI5102/har ... htavia.htm

http://users.utu.fi/satkuu/KEMI5102/tentti.htm

Noista on ihan hyvä aloittaa ellei tuo mekanismien piirtely ihan suoraan fenomenologin linkistä vielä aukene.

Jees, eli tässä hieman siitä mitä orgaaninen kemia on,
molekyyleissä on tiettyjä ryhmiä, joita voidaan muuttaa, tai joihin voidaan vaikuttaa manipuloimalla niitä.
Eikä tässä vielä kaikki, niistä myöhemmin.
Ehkä kaikille on tuttu hydroksyyli -OH ryhmä, vaikka etanoli-->
sta peräisin, et-OH, H3C-CH2-OH tai krapula.
OH- ryhmä voidaan muuttaa vaikka halogenidiksi myöhempää käyttötarkoitusta varten.
Menetelmiä on useita, tässä vaikka bromoheptaanin C7H15Br valmistus aluksi.
r-OH + HBr --> r-Br + HOH
(vekottimista edellisessä viestissä)
Tiputussuppilosta(sama kun erotussuppilo) tiputetaan HITAASTI väkevää rikkihappoa ko. alkoholin sekaan 12,5 g, 0,13 mol, heptanolia 29,1 g, 0,25 mol.
Sitten lisätään TIETYSTI hitaasti vetybromihappoa 48% HBr 0,37 moolia ja keitetään koktailia n. 5 tuntia pystylauhduttimen kanssa, mikä palauttaa alkoholin reaktioastiaan.
Vesihöyrytislaus on aika hyvä menetelmä kun halutaan tislata reilusti yli 100oC kiehuvia, veteen liukenemattomia aineita.
Aineen ja vesihöyryn yhteinen höyrynpaine saa huomattavasti korkeammissa lämpötiloissa kiehuvat aineet tislautumaan.
Veteen huonosti liukenematonta ainetta (mm. alkyylihalogenidit)ja vettä keitetään astiassa, mihin johdetaan vesihöyryä lasiputkea pitkin (putken sisähalkaisija min. 10 mm)
Lopputuote on tietysti aina puhdistettava siihen liukenemattomilla liuottimilla tai koktaileilla.
Ensin pienellä määrällä rikkihappoa kerran, pari(erotussuppilossa), sen jälkeen vaikka metanoli/vesi2:3-seoksella ja sitten kyllästetyllä NaHCO3(H2O) liuoksella. Sitten vielä pestään vedellä ja vielä voisi kuivata kalsiumkloridilla.
Jos määrä on suurehko, voi kaataa johonkin kippoon tai sitten suodattaa. Lopputuote tislataan, saadaan puhdasta Br-heptaania.

Luin useita yllämainittuja linkkejä läpi, mutta en silti tiedä, että mitä on Br-heptaani. Mihin sitä tarvitaan ? Onko se huume vai räjähde ?

Tämä ketju vaikuttaa ihan paskanjauhannalta.

Paskalta vaikutat sinäkin. Kemia on hiukkasen muutakin kuin piripiperoleilla ja energetiikalla leikkimistä. Vaikka käytännön kemia ja energetiikka onkin mielestäni kiinnostavin aihealue siitä.

Niin etten minäkään tiedä mikä br-heptaani on taikka mitä sillä tehdään(saako sillä aikaan mitään kivaa? ). Br on alkuaine Bromi, liittynee olennaisesti tähän?

Lektu-Elli
Luin useita yllämainittuja linkkejä läpi, mutta en silti tiedä, että mitä on Br-heptaani. Mihin sitä tarvitaan ? Onko se huume vai räjähde ?

Tämä ketju vaikuttaa ihan paskanjauhannalta.
Se on esimerkin vuoksi aluksi, sen lähtöaine on alkoholi, minkä kiehumispiste on mielestäni sopiva.
Kunhan kerron lisää niin ehkä sitten homma hahmottuu.
Ehkä joku toinen päivä kun jaksan. Jos ei hahmotu, älä välitä, muille varmaan hahmottuu, mene sinä lässyttämään ketjuihin, mitkä sopivat paremmin äoollesi, tämä on tiedefoorumi.
CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2Br

Bushmaster
Niin etten minäkään tiedä mikä br-heptaani on taikka mitä sillä tehdään(saako sillä aikaan mitään kivaa? ). Br on alkuaine Bromi, liittynee olennaisesti tähän?

Br on oikein hyvä lähtevä ryhmä substituutio- tai additioreaktioita ajatellen: esim. grignardin reaktio, jossa voidaan liittää halogenoitu hiilivety ketoniin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grignard_reagent
Magnesium saadaan tuohon halogenoituun yhdisteeseen tyypillisesti lisäämällä metallista magnesiumia ja antamalla reagoida tovi:

(Oikeasti magnesium hyökkää halogenoituun hiileen, jolloin bromi irtoaa tarttuakseen magnesiumiin)
Nätti ja simppeli reaktio.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Orgaanista kuin puu ja kasvimaalla kyykkivä Kerttu...
ajattelin hommata jostain mm. syklohekseeniä ja bromia ihan vain demonstroidakseni itselleni C=C sidoksen additiorektion. Missä muodossa olette bromia hommanneet ja kuinka nihkeää on ollut lähettely oman maan kamaralta tai ulkomailta?
Lisäksi onko kukaan tilaillut Danlabista tai Atomasta labralasia, onko hinnat ok yms. ?

Ajattelin tässä väsäillä jotain muitakin reaktioita kunhan kerkeää selailemaan kirjoista jotain helposti aistittavia ja toteutettavia juttuja, niin pysyy teoriakin paremmin mielessä. Vaikkapa vaan perus pH titrailua indikaattoreilla tms. Jos vaikka laskintakin tulisi vähän näpyteltyä.
Pistäkää ihmeessä ehdotuksia ihan mitä vaan kokeita tulee mieleen, näyttäviä, käytännöllisiä, luvattoman hajuisia, tylsiä, sydäntä lämmittäviä, mieltä kutkuttavia.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8642
Liittynyt16.3.2005

Tiededokumentissa tekivät virtsasta fosforia. Aika rankan näköistä hommaa.

Paljonko virtsassa lienee fosfaatteja? Ja missä muodossa se on?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Isoamyyliasetaatin valmistus on suht helppoa kotikemistillekin.
Valmiin tuotoksen huomaa banaanin/kirsikan hajusta.

Myös muita estereitä voi kokeilla valmistaa, jos löytyisi uusia tuoksuja.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010
kabus
...Myös muita estereitä voi kokeilla valmistaa, jos löytyisi uusia tuoksuja.
Kyllä kyllä, hajuaistihan on tunnetiloihin voimakkaasti yhteydessä hajuradat kun kulkeutuvat limbiseen järjestelmään alueelle, ties mitä muistoja ja mielentiloja sitä löytää... kunnes voi taas turruttaa aistitoimintonsa rutiinielolla. Onko tullut jotain käyttökohteita jopa mieleen (saippuan ohella)?
Alkoholien ja karboksyylihappojen kondeensaatiolla, onkohan muita valmistustapoja.

Toi bromin ja syklohekseenin additioreaktio olisi tarkoitus tehdä niin, että ruskea bromiliuos valahtaa hetkessä värittömäksi kun siihen ruittaa syklohekseeniä. Olisi vaan hauska nähdä miten ison tilavuuden värillistä liuosta pystyy valauttamaan värittömäksi sekunnissa jollain peruspipetillisellä. Astiaan täytyisi saada tietenkin vähän liikettä, senkin takia ettei kaikki bromi laskeudu pohjalle.

Kemikaaleja voi tilata ulkomaalaisista puljuista, kunhan ette tilaa mitään laitonta (valmiita pyromassoja ei saa ) kaikki muu tavara on SAATAVA kunhan se on laillista. Muistakaa että vaan kun tilaatte että voitte joutua mielivaltaisen poliisikäynnin kohteeksi, mutta mikäli kama on laillista suomessa ja käyttötarkoitus on laillinen ja hyväksyttävä tavara on pakko antaa ilman mukinoita, vaikka tilaisitte säkin ammoniumnitraattia

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Mitenkäs tuo bio-dieselin valmistus käytetystä paistinrasvasta,muistaakseni siinä tarvittiin lipeää ja metanolia mutta miten menee tuo tarkka "resepti"?

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Mä tiedän ainoastaan sellaisen ihmeellisen reaktion, että jos heität vaikka litran appelsiinimehupurkin pakkaseen ja sitten sulatat sen niin kas: sinulla on alkoholia. Ei hajuakaan mistä tuossa oikeastaan on kyse. Miten ihmeessä se voi käydä ilman hiivaa? Tai muodostaa ilman käymistä alkoholia?

EV+
Seuraa 
Viestejä770
Liittynyt24.12.2010
FLC
Mä tiedän ainoastaan sellaisen ihmeellisen reaktion, että jos heität vaikka litran appelsiinimehupurkin pakkaseen ja sitten sulatat sen niin kas: sinulla on alkoholia. Ei hajuakaan mistä tuossa oikeastaan on kyse. Miten ihmeessä se voi käydä ilman hiivaa? Tai muodostaa ilman käymistä alkoholia?Reaktioyhtälösi on hieman vajaa, alkoholia saadaksesi pitää tehdä muutama lisäjippo kuin vain sulattaa mehu ja alkaa hörppimään.

http://www.kilju.info/keskustelu/viewtopic.php?f=7&t=12

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat