Seuraa 
Viestejä45973

Runsas kahvin hörppiminen voi ehkäistä kakkostyypin diabetesta. Näin toteaa Kansanterveyslaitoksen tutkijan Siamak Bidelin tuore väitöskirja.
Bidelin mukaan on mielenkiintoista, että kahvinjuonti näyttää vähentävän diabeteksen vaaraa myös ylipainoisilla ja paljon alkoholia käyttävillä.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mitkä kahvin useista sadoista ainesosista vaikuttavat diabetesriskiin. Kakkostyypin diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalainen juo kahvia lähes kaksitoista kiloa vuodessa.

Siamak Bidel väittelee kahvin ja diabeteksen yhteydestä Helsingissä keskiviikkona. Tutkimuksessaan hän referoi viittä aiempaa tutkimusta, joihin on osallistunut yhteensä noin 60 000 kahvinjuojaa.

Voisiko kyseessä olla kenties kahvin keskushermostoa kiihottava vaikutus, jolla taas on vaikutusta monen muun elimen toimintaan? Esimerkiksi insuliinin eritykseen?

Olen aikaisemmissa ketjuissa esittänyt ajatusta, että d-vitamiinilla olisi jotain tekemistä sokeriaineenvaihdunnan kanssa. Siispä vaikka suomalaiset joisivat kahvia, ei kahvin diabetesta estävät vaikutukset toimi pitkän talven aiheuttaman d-vitamiinin saannin vähyyden takia?

Aikuistyypin diabetes (tyypin 2 diabetes) on nuoruusiän diabetesta selvästi yleisempi. Tyypin 2 diabeteksessa haima erittää insuliinia riittämättömästi samalla, kun sen vaikutukset soluissa ovat estyneet.

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=734540

http://fi.wikipedia.org/wiki/Diabetes

Kommentit (1)

Polyfenolien ansiosta ruisleipä ehkäisee syöpää ja kahvi II-tyypin diabetesta. Fenolisista yhdisteistä löytyy selitys siihenkin, miksi koivunlehdet parantavat tulehduksia ja miksi sanomalehtipaperi kellastuu ajan myötä. Polyfenoleja käytetään muun muassa hammastahnassa ja peräpuikoissa, funktionaalisissa elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja puunjalostusteollisuudessa.

— Polyfenoleja tunnetaan jo kymmeniä tuhansia, mutta kasvikunnassa arvellaan olevan vielä 20 miljoonaa yhdistettä lisää, kertoo orgaanisen kemian professori Kristiina Wähälä.

(lähde: Helsingin yliopistolehti)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat