Seuraa 
Viestejä13932

[size=150:3146bd5y]Sähköyhtiöitä ei tule myydä oman käyttäjäryhmän ulkopuolelle?[/size:3146bd5y]
[size=85:3146bd5y](Uutisointi kertoi merkittävän eteläsavolaisen sähköyhtiön omistajakauman eripurasta - myydä saksalaisille tai pitää täysi päätöskyky maakunnassa - kumpi hyvä)[/size:3146bd5y]

[ ... elintason nousu lisää energia- ja näyttötarvetta; olemme sitä kulutusintoisempia mitä ostovoimaisempia olemme. Sähköllä toimii kohta kaikki - hyötysuhde, jakamisen logistiikka ja tarkka mittaaminen ja kulutusmääristä verottaminen ovat tätä ja ennen kaikkea huomista päivää ... ]

Suur-Savon Sähkö Oyj polemisoi kuntaomistajissaan ollakko myyvä saksalaiselle E.On -yhtiölle vaiko ei. Maakunnassa on vahva käsitys omistajuudesta käyttäjien kesken. Kuka omistaa se myös määrää. Sähkö on "peruselintarvike" kulutuksen lisäämiseen tottuneille ihmisille. Sähkö helpottaa asioiden hoitoa - tietty.

Aikaisemmin sähköyhtiöt olivat paikallisesti kunnallisia ja vähintäänkin alueellisia, ainakin jakelun osalta. Väkisin modernisoitu markkinahenkinen valtakunnanpolitiikka halusi purkaa monopolit ja vapauttaa sähkön myynnin ja jakelun. Jakelua ei ole onnistuttu avaamaan. Fortum ostetaan toki ulos Fingrid´stä, valtakunnallisesta jakeluyhtiöstä.

Aikaisemmin sähkönhinnalla ei spekuloitu - sähkö on ollut ja on edelleen Suomessa halpaa verrattuna esimerkiksi muihin EU-maihin. Sähkö on puhdasta - toki riippuen tuotantomuodosta. Puhutaan, että ydinsähköllä kulkeva raideliikenne on huomista arkipäivää. Kuitenkin vesivoima on ollut sitä puhtainta energiaa.

Tänä päivänä hyötysuhde, käyttötarkoituksen verotus kulutuksen määrien mukaisesti ja reaaliaikainen mittaaminen ovat keinoja, joilla energianälän kasvuhakuisuutta voidaan hillitä.

Espoolaiset myivät kunnallisen sähköyhtiönsä liian halvalla (helppo olla jälkiviisas), vaikka miljoonaluku näytti kauniilta itse ostohetkellä. Nykyinen Fortum rahastaa mukavasti osinkoralliinsa ulkomaalaisille ja valtiolliselle omistajalleen osinkoja käyttäjiensä kukkaroista. Lapuan Sähkö Oy myytiin Vattenfallille - pitäisikö nyt kysyä entisen Lapuan Sähkön asiakkailta, kuinka tyytyväisiä he ovat ruotsalaisten menoon.

Mikkeli keskipisteenä Savossa puuhataan voimallisesti maakuntahenkeä - Mikkelin kaupungissa toimiva sähköyhtiö pitäisi sulauttaa Suur-Savon Sähköön. Tällä lisävahvuudella asiakasmäärä lisääntyisi ja järjestelyin tulisi enemmön mahdollisesti eripuraisia omistajia - mutta paikallisuus korostuisi ja päätökset jäisivät maakuntaan.

Suomessa on nyt paljon esimerkkejä, kuinka sähköyhtiöitä on myyty ja mitä niistä on saatu. Myyntirahoilla ja omistusjärjestelyillä on tienattu hyviä sijoitusvoittoja/ osinkoja, myyntirahoilla on maksettu velkoja ja myyntirahoja on muutoin käytetty loputtomasti rahaa nielevien kuntabudjettien menoreikien täytteiksi. Mikä on se oikea tapa?

Energiaa tarvitaan kaikkialla, ja lisääntyvästi - koska emme halua säästää ja vähentää kulutustamme. Nyt siis onkin kyse annammeko päätöskyvyn suomalaisesta energiantuotosta ja -jakelusta talousspekulanttien haltuun kokonaan vai osaksi. Vaakakupissa myös painaa alueellinen päätöskyky ratkaista oma energiapolitiikka riippumattomana.

Sähkö - linjoineen, koskineen, tuotantotapoineen ja hankintakanavineen on ydinosa yhteiskuntaamme - emme me rautateitä ja maanteitäkään kuin vesireittejäkään myy ulkomaille. Olemme yhden suuren virheen tehneet - olemme myyneet tietoliikenneverkkoja ulkomaalaisille toimijoille, joille vain tulos, tase ja markkinaosuus sanelevat toimintamalleja.

Sähkö, sen käyttö ja jakelu eri liiketoimimalleineen kuin kulutuksen määrien mukainen kohdistuva, jopa progressiivinen verotus ovat huomisen avainsanoja. Avainsanaratkaisujen päätöskyky - kaikkinensa - pitää säilyttää omassa maassa ja maakunnassa.

Pidetään oleellinen osa yhteiskuntamme "hermo- ja energiaverkoista" omissa käsissä - näin itse päätämme kuinka energiaa tuotamme, jakelemme ja käytämme. emme ole riippuvaisia ulkomaalaisten omista suhdanteista ja edelleen myyntihaluista [ vrt. Espoo ~ E.On ja sitten Fortum ].
...
[size=85:3146bd5y]Huom!
Muistettakoon, että energiayhtiöillä on usein myös lauhde- eli kaukolämpövoimaa, jolla ihmiset lämmittävät rakennuksiaan - lämmityksen ollessa Maslowin tarvehierarkiassa aivan perustarpeiden yläpäässä.[/size:3146bd5y]
...

Ilkka Luoma
Poisostetun Espoon Energian asiakas - nykyisin Fortumin laskuja maksava ~

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus, ---
copyright by Ilkka Luoma - 2007 --- 2008

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/299re+i ... injat.html ---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13932

Uutinen:

Ulkomaalaiset jäävät Savossa rannalle ja Mikkelin kaupungissa vaikuttava sähköyhtiö sulautetaan Suur-Savon Sähköön. Merkittävä asia etelä-savolaisille, säilyy oma päätös sähkössä ja sen jakelussa, lisäksi tulee uusia asiakkaita ja SSS on valmis seuraaviin paikallisvalloituksiin.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat