Seuraa 
Viestejä45973

Keskiajalla Kiina oli kiistaton suurvalta, joka tuotti kaiken tarvitsemansa ja joka oli kaikkia muita maita edellä. Kiinan keisari sai myös länsimaiset diplomaatit tuomaan lahjuksia (tribute) Kiinan keisarille. Kiina ei halunnut mitään länsimaisia tuotteita, vaan suostui vaihtamaan silkkiä vain kultaan ja hopeaan.

Keskustan valtakunta oli etevä myös merenkäynnissä, sillä se oli käynyt Amerikan mantereella ennen eurooppalaisia tutkimusmatkailijoita. Suuri osa keksinnöistä on lähtöisin Kiinasta: muun muassa ruuti, kompassi, tykki, paperi, paperiraha, painolaatta yms.

Jotain pahaa ettei hyvääkin. Keskiajan jälkeen Kiinassa alkoi taantuminen. Uusia keksintöjä ja ideoita ei haluttu, koska pidettiin itseään täydellisinä. Hovin juonittelu ja kapinat sekä mongoolivalloittajat heikensivät Kiinan mahtia. Toisaalta keisarin diktaattorin asema vaikutti siihen, ettei muilla ollut päätösvaltaa ja näin ollen hyviäkin uudistusideoita ei tuotu esille. Kaikki tämä yhdistettynä aasialaiseen passiivisuuteen ja sokeaan auktoriteettiuskoon aiheutti sen, ettei Kiinalla ollut tarvetta kehittyä saati hankkia siirtomaita.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat