Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olipa mahtava lukea taas ylen tiedeuutisia! Siellä uutisoitiin hawaijinalbatrossien lesborakkaudesta. Tukeeko tämä naistutkimuksen queer-paradigmaa, jossa seksuaalinen suuntautuneisuus on valinta? Toisaalta selitysvoimaisempi tapa tulkinta hawaijinalbatrossien naarasparien muodostumiselle on sen selvä kelpoisuusetu tilanteessa, jossa sukupuolijakauma on naarasvoittoinen: ilman kahta emoa albotrossit eivät tuottaisi yhtään jälkeläistä (kts. http://en.wikipedia.org/wiki/Albatross#Breeding_and_dancing).
..............................................................................
http://yle.fi/teema/tiedeuutiset/uutinen.shtml?id=15985

ALBATROSSINAARAAT PERUSTAVAT NAARASPAREJA KOIRAIDEN PUUTTEESSA (28.5.2008)

Hawaijinalbatrossit muodostavat melko pysyviä naaraspareja, kun koiraista on pulaa, havaittiin Oahun ja Kauain saarilla tehdyssä tutkimuksessa. Oahun saarella lähes kolmannes (31%) pesivistä lintupareista muodostui kahdesta toisilleen täysin vieraasta naaraasta vuosien 2004-2007 välillä.

Luonnossa saman sukupuolen edustajien muodostamat pariskunnat jälkeläisiä kasvattamassa ovat harvinaisia ja hawaijinalbatrosseilla todettu naarasparien osuus yli kaksinkertainen verrattuna aiemmin millään lajilla havaittuun.

Oahun saaren hawaijinalbatrossiyhdyskunta koostuu saarelle melko äskettäin saapuneista linnuista, mikä selittää vinon sukupuolijakauman; naaraita on 59%. Normaalisti hawaijinalbatrossit muodostavat pysyviä parisuhteita ja ne sekä hautovat että kasvattavat poikasen yhdessä. Naaras munii vain yhden munan vuodessa ja jos pesä jostain syystä tuhoutuu, uutta munaa ei tule ennen kuin seuraavana vuonna.

Kaikista Oahun saaren hawaijinalbatrosseista otettiin verinäyte, josta määriteltiin mm. linnun sukupuoli. Naarasparien poikasista määriteltiin myös sekä emo että isä. Isät olivat samalla saarella asuvia koiraita, jotka elivät toisaalla vakaassa parisuhteessa eli siitä huolimatta koiraat käyvät joskus "vieraissa". Isäksi ei valikoitunut lähin yksilö eikä joukossa ollut myöskään erityisen suosittuja koiraita. Enimmillään yhdellä albatrossikoiraalla oli kolme vieraassa pesässä kasvatettua poikasta.

Lähes puolet naaras-naaraspareista muni yhteiseen pesään kaksi munaa eli kumpikin omansa, mutta vain yksi haudottiin ja siitä kuoriutui poikanen. Toinen muna jäi syrjään. Naaras-naarasparien kumpikin osapuoli onnistui tuottamaan ainakin yhden jälkeläisen seurannan aikana. Naaras-naarasparien lisääntymismenestys ei ollut yhtä hyvä kuin koiras-naaraspareilla. Niiden haudonta ei onnistunut yhtä hyvin kuin koiras-naaraspareilla, mutta kuoriutuneista poikasista naaras-naarasparit huolehtivat yhtä menestyksellisesti tavalliset lintuperheet.

Naaras-naarasparit olivat albatrossien tapaan pariuskollisia. Puolet Oahun saaren pareista pysyi yhdessä neljän vuoden seurannan ajan. Kauain saarella tunnetaan useita kahdeksan vuotta yhdessä eläneitä naaras-naaraspariskuntia ja pisimmillään tiedetään pariskunnan eläneen yhdessä 19 vuotta. Myös Kauain saaren hawaijinalbatrossiyhdyskunta on uusi ja siellä on edelleen naarasenemmistö.

Saarilla missä hawaijinalbatrossit ovat asuneet pitkään ja sukupuolijakauma on normaali, ei naaras-naaraspareja tiedetä olevan. Jatkossa nähdään mitä tapahtuu kun sukupuolijakauma normalisoituu myös Oahulla ja Kauailla.

(Radion tiedeuutiset, Biology Letters)

Sivut

Kommentit (31)

Vai että oikein "lesborakkautta"? Eivät oikein vaikuta toistensa v****a nuolevilta lesboilta, vaan enemmänkin jonkinlaiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä "huoneparilta".

Fëanor
Vai että oikein "lesborakkautta"? Eivät oikein vaikuta toistensa v****a nuolevilta lesboilta, vaan enemmänkin jonkinlaiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä "huoneparilta".

Toisiaan nuolevia lesboja löytyy ainakin bonobojen eli kääpiösimpanssien joukosta. Mikäli kaipaat todisteita, kokeile googlen kuvahakua.

Fëanor
Vai että oikein "lesborakkautta"? Eivät oikein vaikuta toistensa v****a nuolevilta lesboilta, vaan enemmänkin jonkinlaiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä "huoneparilta".Eiköhän nuo linnutkin pura seksuaalisia patoumia samalla tavalla kuin muutkin eläimet...vaikka sitten saman sukupuolen edustajan kanssa. Löysin provoosi jotain vastausta googlettamalla: http://wild-birds.suite101.com/article.cfm/lesbian_albatross_couples_outed

Empiristi ehtikin jo hieman vastailla Sinulle.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

On minusta hiukan harhaanjohtavaa väittää että yhdessä poikasia kasvattavat naaraseläimet olisivat "lesboja". Eihän tuossa uutisessakaan sitä väitetty. Kyseisillä naaraslinnuillahan on ollut seksisuhteita ilmeisesti vain varattujen uroslintujen kanssa eikä keskenään.

Ding Ding
On minusta hiukan harhaanjohtavaa väittää että yhdessä poikasia kasvattavat naaraseläimet olisivat "lesboja". Eihän tuossa uutisessakaan sitä väitetty. Kyseisillä naaraslinnuillahan on ollut seksisuhteita ilmeisesti vain varattujen uroslintujen kanssa eikä keskenään.En ymmärrä...jokin vetovoima niitä naaraita vetää yhteen..minusta sen täytyy olla tunne nimeltä rakkaus.

Empiristi
Fëanor
Vai että oikein "lesborakkautta"? Eivät oikein vaikuta toistensa v****a nuolevilta lesboilta, vaan enemmänkin jonkinlaiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä "huoneparilta".

Toisiaan nuolevia lesboja löytyy ainakin bonobojen eli kääpiösimpanssien joukosta. Mikäli kaipaat todisteita, kokeile googlen kuvahakua.

Itse asiassa taisi olla niin, että simpanssinaaraat saavat orgasmeja vain toisten naaraiden kanssa pelehtiessään. Tätä käytettiin joskus argumenttina naisen orgasmin evolutiivista merkitystä poissulkiessa("naisen orgasmi on vain fantastinen bonus"!).

Empiristi
Fëanor
Vai että oikein "lesborakkautta"? Eivät oikein vaikuta toistensa v****a nuolevilta lesboilta, vaan enemmänkin jonkinlaiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä "huoneparilta".

Toisiaan nuolevia lesboja löytyy ainakin bonobojen eli kääpiösimpanssien joukosta. Mikäli kaipaat todisteita, kokeile googlen kuvahakua.

Ymmärsinkö nyt oikein?
Hakusanaksi siis "v****a nuoleva lesbo bonobo"?
-->ei löytynyt mtn
-->no yritetään englanniksi: "c*nt licking lesbian bonobo"
löytyy vain mm. tämä:

konkluusio: VÄITETYT TODISTEET EPÄOLEMASSAOLEVIA!
Lähdepoliisit ovat ratkaisseet taas yhden jutun syytetyn suureksi turmioksi. Empiristi,
you've the right to remain silent

Lustitarha
Lähdepoliisit ovat ratkaisseet taas yhden jutun syytetyn suureksi turmioksi. Empiristi,
you've the right to remain silent

Jätän kuvat linkittämättä siltä varalta, että palstalla hilluu puritaanisia kädellisiä. Tässä linkki bonobojen seksiakteja käsittelevään tutkimukseen: http://www.springerlink.com/content/xwl85258jj114088

Dokumentista auki sivu 7 ja syyniin kaavio 1: "Hourly Rates of Bonobo Sexual Behavior, Excluding Ventrodorsal Mounts, By Dyad" (A=aikuinen, J=keskenkasvuinen, F=naaras)

Oral sex:
AF2/JF1 0,03
AF2/JF2 0,08

Naaraat harrastivat keskenään myös genitogenitaalista kontaktia, genitaalien hieromista, pussaamista ja kielisuutelua.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Nussivia bonobonaaraita tilattu tiedefoorumille!

nouhau
Olipa mahtava lukea taas ylen tiedeuutisia! Siellä uutisoitiin hawaijinalbatrossien lesborakkaudesta. Tukeeko tämä naistutkimuksen queer-paradigmaa, jossa seksuaalinen suuntautuneisuus on valinta?

Mitään sellaista queer-teoriaa ei olemassa kuin omassa panettelevassa päässäsi.

Onnea silti lesbolinnuille, uusi laji sinne 500 homostelevan lajin kirjoon.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Jos me uudesti synnytään joksikin muuksi eläimeksi tai arpoo sen että miksä me tullaan, niin haluaisin kyllä olla tommonen naaras bonobo apina.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

nouhau
En ymmärrä...jokin vetovoima niitä naaraita vetää yhteen..minusta sen täytyy olla tunne nimeltä rakkaus.Onko ihminenkin lesbo/homo tehdessään yhteistyötä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa? Se "vetovoima" joka ko. lintunaaraita vetää yhteen on luonnollisesti hyöty lastenkasvatuksessa. Epäilemättä molemmat naaraat saavat kasvatettua enemmän jälkeläisiä auttaessaan toisiaan kuin ollessaan yksinhuoltajina, ja siksi evoluutio on suosinut tällaista parinmuodostusta. Eli mieluiten naaraat ottaisivat oman uroksen ja lisääntyisivät tehokkaimmin, mutta uroksia ei riitä kaikille, joten toiseksi paras vaihtoehto on yhteistyö toisen naaraan kanssa.

Scylla
nouhau
En ymmärrä...jokin vetovoima niitä naaraita vetää yhteen..minusta sen täytyy olla tunne nimeltä rakkaus.Onko ihminenkin lesbo/homo tehdessään yhteistyötä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa? Se "vetovoima" joka ko. lintunaaraita vetää yhteen on luonnollisesti hyöty lastenkasvatuksessa. Epäilemättä molemmat naaraat saavat kasvatettua enemmän jälkeläisiä auttaessaan toisiaan kuin ollessaan yksinhuoltajina, ja siksi evoluutio on suosinut tällaista parinmuodostusta. Eli mieluiten naaraat ottaisivat oman uroksen ja lisääntyisivät tehokkaimmin, mutta uroksia ei riitä kaikille, joten toiseksi paras vaihtoehto on yhteistyö toisen naaraan kanssa.Tämä aihe on kiehtovaa pohtia, koska emme voi varmasti sanoa, onko kyse yhteistyöstä vai rakkaudesta. Itse olen edelleen sitä mieltä, että tässä tapauksessa naarasparit ovat rakastavaisia, koska

1. mitä alemmaksi elämän sukupuussa mennään, sitä hardwarettuneempia eliöt ovat. Tämä tarkoittaa, että vaistot ja muutamat perustunteet ohjaavat voimakkaasti lintujen käyttäytymistä. Hawaijinalbatrossit eivät laske, että "toisen naaraan kanssa saan enemmän jälkeläisiä kuin venaamalla vapautuvaa urosta", vaan toimivat tyyliin: "ahh, tuo naaras on seksikäs! Uhraan itseni tuon naaraan puolesta".

2. koiraiden pienempi osuus voi suosia sellaisia naaraita, jotka muodostavat rakastavaisia lesbopareja, mutta jotka pahimman kiiman aikaan lisääntyvät koiraiden kanssa.

3. sukulaisten välinen nepotismikin perustaa rakkauteen, vaikka se harvoin sisältää seksuaalisia akteja.

4. ei-sukulaisten väliset lesbosuhteet eivät johtaisi lisääntymisikään selviäviin jälkeläisiin eivätkä pitkäikäisiin parisuhteisiin, jos yksilöiden välillä ei olisi voimakasta vetovoimaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat