Seuraa 
Viestejä2656

Mikä määrittää sen että kuinka paljon on maapallon pnnan seka ilmakehän rajan välinen matka? Onko se ollut aina se sama etäisyys ja tuleeko niin olemaan aina?

Halki, poikki, pinoon - pois mielestä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

deep'n'dark
Mikä määrittää sen että kuinka paljon on maapallon pnnan seka ilmakehän rajan välinen matka? Onko se ollut aina se sama etäisyys ja tuleeko niin olemaan aina?

Yleensä se riippuu siitä onko siinä välissä jotain toista ainetta. Ilman välissäolevia esteitä, se matka on melko tarkalleen 0m. Merien kohdalla se voi vaihdella 0-11km saakka. Paikoitellen matka voi vaihdella lyhyenkin ajan sisällä melko paljonkin.

salai
Seuraa 
Viestejä9215

Nyt lähti deep'n'darkn iso mainoslätkä helvettiin.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eivätkös helikopterit pääse reiluun kymmeneen kilometriin ja jotkut erikoislentokoneet pysty lentämään lähes sadan kilometrin korkeudessa? Ilmakehän vaikutuksia on havaittu jopa 1000 km:n korkeudessa, joskin ne ovat siellä aika olemattomia. Vaikea kuitenkin sanoa, missä raja tarkkaan ottaen kulkee. Avaruuslennon rajahan on jotain 100 km.

Ilmakehä jaetaan sen tiheyden ja lämpötilan perusteella yleensä kolmeen tai viiteen pääkerrokseen:

Troposfääri 0-10 km
Stratosfääri 10-50 km
Mesosfääri 50-100 km
Termosfääriin 100-500 km
Eksosfääri 500-1000 km
Magnetosfääri 1000- --> km

Meso-, Termo- ja Eksosfäärejä kutsutaan myös yhteisnimitykseltään Ionosfääriksi.

Ilmakehämme ei siis lopu jossain korkeudessa kuin "veitsellä leikaten" vaan se jatkuu ylöspöin yhä vain ohuten. Ilmakehän katsotaan kuitenkin loppuvan noin 1000 km korkeudessa, eli suunnilleen magnetosfäärin alun rajamailla. Nuo edellä esitetyt ilmakerroksien rajat ovat myös kovin häilyviä ja vaihtelevat paikasta, ajankohdasta ja määrittäjästä riippuen. Kuitenkin, elolliselle luonnolle soveltuva ympäristö sijoittuu pääosin troposfäärin alimpaan kolmannekseen ja avaruuden lasketaan alkavan jo 100 km korkeudesta ylöspäin.

.

Niin, ja vastaus siihen "Onko se ollut aina se sama etäisyys ja tuleeko niin olemaan aina?":

Ilmakehän paksuus on toki geologisten eonien aikana paljonkin vaihdellut. Maapallon varhaisessa nuoruudessa (arkeeisen maailmankauden alkupuolella) sitä ei ollut laisinkaan. Sittemmin esim. ilmakehän koostumus on vaihdellut esim. hiiilidioksidipitoisuuden suhteen, ollen välistä nykyistä kertaluokkaa suurempi ja täten myös ilmakehän paksuus on vaihdellut. Varmaa on myös, että ilmakehän paksuus ei tule aina säilymään nykyisellään, vaan se haihtuu tulevaisuudessa täysin olemattomiin auringon ikääntymisen ja siitä seuraavan laajentumisen myötä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat