Seuraa 
Viestejä45973

Mikä on lääketieteen nimitys näille rangan nikamalukoille vai mitä ne on? Vai tunnustaako lääketiede niiden olemassaolon?
Entä tunteeko lääketiede muiden nivelten lukkotiloja (sormien, ranteen, olkapään, polven, jalkaterän luut, varpaat)? Entä niiden oireita ja muita vaikutuksia?

Tules tutkimusraportti mainitsee ne yhdeksi yleisimmäksi selkävaivojen syyksi:
"Selkään liittyy monia kipua aiheuttavia toiminnallisia häiriötiloja. Nikamien poikkeava liikkuvuus, yliliikkuvuus tai nikamalukko, on yksi yleisimmistä selkävaivan syistä."

http://www.tules-vuosikymmen.org/pdf/selkaopas.pdf

Niistä ei kuitenkaan puhuta Terveysportin, Duodecimin tai muiden vastaavien tahojen julkaisuissa (juuri) lainkaan. Miksi ei, jos kerran ovat hyvin yleisiä ongelmia?

Potilaat toki aiheesta puhuvat, kuten myös fysioterapeutit ja muut manuaalisen hoitoalan asiantuntijat. Jotkut fysiatritkin tuntuvat niistä joskus mainitsevan, mutta yleensä vasta kun potilas ottaa aiheen esiin.

Ortopedithan sanoo, että virheasennot aiheuttaa nivelten kulumista. Onko kyseessä edes osittain sama asia?

Mikä on nikamalukko?
Oikeastaan on kysymys vertauskuvallisesta nimityksestä, jolla viitataan tavallisimmin selkärangan kivuliaaseen toimintahäiriöön.
Nikamalukoksi kutsutaan kiputilaa, joka helpottuu usein hyvin dramaattisestikin selän manipulaatiohoidolla eli selkää "niksauttamalla".

Mitä aiheesta sanoo lääketiede?
Kansainvälinen selkätutkijoiden yhdistys ISSLS asetti asiantuntijaryhmän selvittämään fasettisyndroomalle (= "nikamalukko") kriteerejä vaivan määrittelemiseksi ja diagnostisoinnin yhtenäistämiseksi. Parin vuoden työskentelyn jälkeen työryhmä luopui tehtävästä todeten sen mahdottomaksi. Ei siis löytynyt sellaisia, ainoastaan tälle kyseiselle oireyhtymälle tyypillisiä tunnusmerkkejä, joiden perusteella selkäkivun aiheuttaja voitaisiin diagnostisoida nikamalukoksi.

Näin ollen tänä päivänä ei ole olemassa yhtenäisiä tekijöitä eikä tutkimustekniikoita, joiden perusteella voitaisiin varmuudella sanoa selkäkipu juuri nikamalukon aiheuttamaksi. Mutta miksi niiden olemassaolosta ei puhuta? Moni lääkäri tuntuu uskovan ettei niitä edes ole olemassa...

Lähde:
http://www.selkacenter.fi/luettavaa/use ... ya/89.html

Osaako lääkärit tunnistaa ja valikoida nämä potilaat, jotka voidaan ohjata manipulaatiohoitoihin? Minulle ei kukaan lääkäri siitä mitään maininnut. Itse hakeuduin sinne ja kun ortopedini kuuli sen hän suuttui.

"Manipulaatiohoidosta on runsaasti hoitotutkimuksia. Eurooppalainen selkäkivun hoitosuositus suosittaa manipulaatiohoitoa yhtenä vaihtoehtona hyvin valikoidulle potilasryhmälle."
http://www.poliklinikka.fi/?page=2172943&id=7941839

Poimintoja:

Verkkoklinikka.fi, Lindberg, Leif, LL :
"Oireet voisivat sopia itse asiassa niska- ja hartiaseudun lihasongelmaksi tai kaularangan joidenkin nikamien lukkotilaksi."
http://www.verkkoklinikka.fi/verkkolaak ... ys/0005533

Verkkoklinikka.fi, Puhakka, Mikko, LL :
"Toki nikamien pikkunivelissä oleva nikamalukkokin voi aiheuttaa mainitsemasi oireet"
http://www.verkkoklinikka.fi/verkkolaak ... ys/6369706

[size=85:2oq08nm7]("Verkkolääkärit on ainutlaatuinen kysymyspalsta, jossa erikoislääkärit sekä muut terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat kävijöiden lähettämiin kysymyksiin." )[/size:2oq08nm7]

Fysioterapeuttien lehdestä:
"Annen kallonpohjan lihakset olivat niin kiristyneet, että ne olivat kosketettaessa koholla kuin viulun kielet. Lisäksi lapojen väliin tulleiden nikamalukkojen auki saaminen helpotti tilannetta ylös päähän asti, kuvailee fysioterapeutti XX."
http://www.fysi.fi/fysi_lehti/3_2004/Fysi%207.pdf

Lehti jatkaa:
"Mutta jos niska-hartiavaivojen syynä ovatkin nikamalukot, jännetulehdus tai koko hartianseudun lihaksiston tulehdustila, hieronta saa tilanteen vain pahenemaan."
"Kun syy on löytynyt, fysioterapeutti valitsee hoitovalikoimastaan kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten istuvat menetelmät: nikamalukkoja laukaistaan mobilisaatiolla ja manipulaatiolla,..."

Ja muualta:
"Verenkierron tyssätessä myös lihakset kiristyvät ja jumiutuvat. Heikon lihaskunnon vuoksi selkä väsyy normaaleissa arkirutiineissa ja ryhti painuu kasaan. Silloin riesaksi voi ilmaantua tulehduksia, nikamalukkoja, niska- ja pääsärkyä sekä jomotuksia."
http://www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/ar ... hyvin-kipu

Haastattelu uutisissa:
"-Yleisimpiä vaivoja ovat niin sanotut nikamalukot. Kun selkänikama on jumissa, hermoon tulee niin kova pistos, että siinä ei pysty kuin pientä pintahengitystä ottamaan, Siekkinen jatkaa."
http://www.mtv3.fi/urheilu/arkisto.shtm ... /08/384175

Potilaita:
http://yirayira.vuodatus.net/blog/archive?&y=2006&m=04
http://www.uta.fi/~tlmihap/celibacy/30.html

"Palanderia on viime päivät askarruttanut kipeytynyt selkä, johon iski ennen vuodenvaihdetta nikamalukko. Käynti saksalaisen kiropraktikon pakeilla tuntuu auttaneen, sillä Adelbodenissa vaiva ei muistuttanut itsestään."
http://www.mtv3.fi/urheilu/arkisto.shtm ... /01/416994

"Päättelin, että tarkoituksena olisi varmaankin availla nikamalukkoja. Osteopaatti aloitti hoidon selkärankani tarkastelemisella. Suoritin jo koulun lääkärintarkastusajoilta tutut eteen- ja sivutaivutukset, jonka jälkeen osteopaatti tunnusteli lantion asentoa. Toinen lonkkaluu oli kuulemma hiukan korkeammalla kuin toinen ja syyksi löytyi lantion kiertyminen eteenpäin. Osteopaatti selvensi, kuinka lantion asento on talomme pohja; jos pohjarakenne on vinossa, niin ylemmätkin kerrokset kiertyvät. Tämä voi aikaansaada jumiutumia niskaan."
http://www.tuuli.net/tuuli/fitness_n_fu ... 0.2.04.htm

[size=150:2oq08nm7]Miksi näistä lääketieteen julkaisuista ei mainintoja löydy??[/size:2oq08nm7]

Alaselkäkipupotilaiden hoito- ja kuntoutusprosessi
http://www.pshp.fi/download.aspx?ID=288 ... 16F0551%7D

Selkäkivun tutkimus, hoito ja kuntoutus
Timo Pohjolainen LKT, fysiatrian erikoislääkäri
http://www.niveltieto.net/aineistot/sel ... tkimus.pdf

Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset
http://www.ktl.fi/halsa2000/perusraportti/7.3.html

Alaselän sairauksien hoitosuositus, Duodecim 1998;114(19):2004
http://www.terveysportti.fi/terveysport ... D80412.htm

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet yleisin sairauslomien syy, Timo Pohjolainen ja Jari Ylinen
http://www.ebm-guidelines.com/xmedia/duo/duo93960.pdf

Alaselkäpotilaan hoitoon ja kuntoutukseen ohjaus, Hyks, Jorvin sairaalan alueellinen hoitoketju
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28 ... ,6447,6448

Tulepotilas Terveyskeskuksessa, Johdatus yleislääketieteeseen 10.10.2006 Pekka Mäntyselkä
http://www.uku.fi/ylel/kurssit/JOYL/tule-luento.pdf
jne
jne

Johtuuko se tästä?
Tutkijan mielipide, sivu 7.
http://www.turunselkayhdistys.fi/Tiedostot/108.pdf

  • ylös 2
  • alas 3

Kommentit (16)

En tiedä, onko nikamalukko oikea termi tuolle selän kiputilalle, mutta ainakin itselläni on kovin usein selkäongelmia, jotka helpottavat "niksauttamalla". Myös selän jännitys- ja kramppitiloja voidaan laukaista hieromalla, mutta jotenkin tuo "nikamalukko" ei tunnu silti samalta. Tuntuu kummalliselta, ettei kyseistä vaivaa ole saatu tarkkaan selvitettyä.

Fasettisyndrooma on minulle tuttu. Olen ymmärtänyt sen niin, että siinä kaksi selkäniveltä lukittuu toisiinsa nähden liikkumattomiksi. Kun selkäranka ei sitten enää taivu normaalisti, kuormittuu lihaksisto epänormaalilla tavalla. Joku lihas joutuu tekemään kohtuuttomasti töitä, siihen kertyy maitohappoa ja se menee kramppiin. Se tuntuu selässä pistävänä kipuna. Yleensä tätä esiintyy yläselässä ja etenkin lapaluiden välisellä alueella.

Fysioterapeutti osaa avata lukon painelemalla selkärankaa eri kohdista. Kuuluu selvä napsaus kun lukko aukeaa. Sen jälkeen myös kramppiin joutunut lihas alkaa palautua ja parin tunnin kuluttua selkä on kivuton.

Lääketiede on yleensä sitä mieltä, ettei niksauttelu paranna selkää. Lääkäreiden mielestä nikamien virhetilat johtuvat nikamaa ympäröivän kudoksen (lihaksisto ym) vioista, heikkoudesta jne. Siksi hoito on suunnattava niihin. Liika niksauttelu saattaa jopa heikentää nikamien tilannetta ja altistaa entistä pahemmille nikamavaivoille.

Minulla on niksauttelusta hyviä kokemuksia, mutta joskus se ei ole auttanut ollenkaan.
Aikoinani kärsin myös pahoista iskiasvaivoista. Ne sain hoidettua ihan lääketieteen suosittamin konstein. Voimistelun avulla voimistin selkälihaksia niin, että välilevyt nyt pysyvät paikoillaan.

On vaikea sanoa, miksi fasettisyndroomaa ei hyväksytä lääketieteen sanastoon. Voi olla, ettei tällaista nikamalukkoa ole edes pystytty todellisuudessa havaitsemaan, vaan se on vain potilaan subjektiivinen käsitys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
nuori_urho
En tiedä, onko nikamalukko oikea termi tuolle selän kiputilalle, mutta ainakin itselläni on kovin usein selkäongelmia, jotka helpottavat "niksauttamalla".

Nikamalukkohan ei aina aiheuta kiputilaa, ei ainakaan heti. Kipu on vain yksi oireista.

nuori_urho
Tuntuu kummalliselta, ettei kyseistä vaivaa ole saatu tarkkaan selvitettyä.

Miksi pidät sitä kummallisena? Onko edes kunnolla yritetty? Siis lääketieteen puolella. Muualla toki asiaa on selvitetty.

Ronski
Fasettisyndrooma on minulle tuttu.

Kokeilepa vaikka googlettaa sillä sanalla. Mitä löytyy? Mistä siis kuulit siitä?

Ronski
Olen ymmärtänyt sen niin, että siinä kaksi selkäniveltä lukittuu toisiinsa nähden liikkumattomiksi. Kun selkäranka ei sitten enää taivu normaalisti, kuormittuu lihaksisto epänormaalilla tavalla. Joku lihas joutuu tekemään kohtuuttomasti töitä, siihen kertyy maitohappoa ja se menee kramppiin. Se tuntuu selässä pistävänä kipuna. Yleensä tätä esiintyy yläselässä ja etenkin lapaluiden välisellä alueella.

Niinpä. Eikös olekin helppoa? Miksikähän lääketiede ei tuota pysty selvittämään? Ja nythän kuvailit vain yhden oireen ja yhdeltä alueelta. Samoja lukkoja voi olla niskassa ja alaselässäkin. Ja muuallakin kuin vain selkärangassa.

Ronski

On vaikea sanoa, miksi fasettisyndroomaa ei hyväksytä lääketieteen sanastoon.

Kyllä se siellä on, siitä ei vaan puhuta.

Ronski
Voi olla, ettei tällaista nikamalukkoa ole edes pystytty todellisuudessa havaitsemaan, vaan se on vain potilaan subjektiivinen käsitys.

Kyllä osaava manuaaliterapeutti kykenee tuntemaan onko rangassa normaalia liikettä vaiko ei. Ei toki millään täydellisellä prosentilla, mutta ainakin pahimmat lukkiumat ja liikerajoitukset löytyy osaavilla käsillä.

Ja kun nikama on lukossa niin sehän kuluttaa niveliä, eikös?

Mutta sinänsä valitettavaa, että TULES-tutkijat (ja monet muut hoitoalan asiantuntijat) pitävät ongelmaa hyvin yleisenä, mutta suuri osa lääkäreistä ei edes usko niiden olemassaoloon. Kuinka he silloin osaavat potilaita edes oikein auttaa?

Nikamalukko on puoskareiden keksimä nimitys olettamalleen nikamien jumittumiselle, kyse on varmaan fasettilukosta.
Katso tuolta mistä on kysymys.
http://yle.fi/akuutti/laakariarkisto/se ... siteet.htm
http://www.poliklinikka.fi/?page=2792845&qid=3137882
Se että puoskarit käyttävät eri termejä ja lisäksi olettavat vaivojen syyt väärin, ei tarkoita sitä etteivätkö lääkärit tietäisi mistä vaivat oikeasti johtuvat.
http://yle.fi/akuutti/arkisto2008/220408_l.htm
www.tammerkoskenkiropraktiikka.fi/fysioterapia.htm

fenomenologi
Nikamalukko on puoskareiden keksimä nimitys olettamalleen nikamien jumittumiselle, kyse on varmaan fasettilukosta.

Eli keitä sinä siis pidät puoskareina? Kiropraktikkojakin?

Niin, fasettihan on nimenomaan nivel, jolla selkänikamat "liittyy" toisiinsa, eli kyse on nikamien välisestä välyksestä, jossa on - ja pitää olla - liikevaraa. Kyse on nyt vain siitä millä nimellä sitä kutsutaan. Mutta sitähän juuri tiedustelinkin, että mitä nimeä siitä yleensä käytetään?

Fasettilukostakaan ei löydy juurikaan mainintoja lääketieteen julkaisuissa. Miksi? Ei edes käypähoitosuosituksesta eikä muistakaan lääketieteen kirjoituksista, jotka potilaille on suunnattuja. Miksi? Nehän ovat hyvin yleisiä ongelmia...

fenomenologi

Kiitos linkistä. Olisin toki odottanut jotakin muuta lähdettä kuin TV-journalistin kirjoitusta ja yksittäisen lääkärin kommenttia, jolle muut lääkärit naureskelevat.

Ja miksi tuolla ei kerrottu mitään manipulaatiohoidosta? Fasettilukothan avataan nimenomaan manipulaatiohoidolla, mutta eihän noidannuolta siten missään suositella hoidettavan?

Antamassasi linkissä siis kerrotaan:
"Tätä fasettilukkoa kutsutaan noidannuoleksi."

Eihän nivellukko ole lainkaan sama asia, vaan se "noidannuoli" eli lihaskramppi on oire, joka seuraa tuosta fasettilukosta. Eihän ne silloin sama asia ole? Vai sinunko mielestäsi siis on, kun kerran tuon lähteeksi annoit? Tokihan fasettilukko voi olla olemassa ilman "noidannuolta". "Noidannuoli" on vain yksi monista oireista, joka voi seurata tuosta lukkiumasta.

Miksi noidannuolta ei sitten koskaan kutsuta fasettilukon aiheuttamaksi ja hoidoksi manipulaatiohoita? Käypähoitosuositus ei siitä mainitse noidannuolen kohdalla mitään. Puhutaan vain "jostakin" kudosvauriosta...

Sama juttu Poliklinikka.fi sivuilla. Ei mitään mainintaa!!
Noidannuoli, Potilasohje
http://www.poliklinikka.fi/?page=1130819&id=1037387

fenomenologi

Tuo oli ihan kiva lähde, koska siellä lääkäri suositteli käyntiä kiropraktikolla, jota virallinen lääketiede pitää yhä huuhaahoitona. Lääkäreiden virallinen kantahan on ettei niksauttelusta ole yhtään mitään apua. Oletko siis eri mieltä?

fenomenologi

Se että puoskarit käyttävät eri termejä ja lisäksi olettavat vaivojen syyt väärin, ei tarkoita sitä etteivätkö lääkärit tietäisi mistä vaivat oikeasti johtuvat.

Ethän sinäkään tiennyt että sellaisia voi olla kaularangassa? Ja mitä tarkoitat noilla oletuksilla? Nehän kaikki löytyy kiropraktikkojen sivuilla, jollaista itsekin esimerkkinä fasettilukosta juuri käytit.

fenomenologi

Hieno linkki jälleen, mutta miksi lääkäri tuolla suositteli hoitoa jonka toimivuudesta ei ole mitään todisteita? Niinhän The Lancetkin juuri viime syksynä kertoi: Niksauttelusta ei ole mitään apua...

fenomenologi

Kun kerran laitoit linkin koulutetun "puoskarin" sivuille, niin uskot varmaan tämänkin sieltä löytyvän "tiedon":
"Häiriöt kaularangassa voivat olla osana migreeni päänsärkyjä ja usein potilas kokeekin, että migreeni päänsäryt lievittyvät tai jopa katoavat kaularangan kiropraktisen käsittelyn jälkeen."

Vielä jäi epäselväksi keitä sinä pidät puoskareina? Kiropraktikkoja ehkä et, mutta entäs osteopaatteja tai jäsenkorjaajia tai entäpä fysioterapeutteja, jotka käyvät jäsenkorjauskursseja vai siis keitä?

Virallisestihan kiropraktiikkakin lienee puoskarointia Suomessa? Eli kaikki lääkärit, jotka sitä suosittelevat, ovat puoskareita? Vai miten tämä määritelmä menee?

Kannattaa opiskella ainakin sen verran että tiedät kuinka selkäranka toimii ja sitten vasta esittää diagnooseja ja arvioita lääkärien ammattitaidosta.
Puoskareita ovat mm. he jotka hoitavat potilasta ilman lääketieteellistä koulutusta, tietämättä edes mistä vaiva johtuu.

Noidannuoli-nimitystä käyttää kansa selkälihaksen revähtymästä. Sillä ei ole mitään tekemistä nikamalukkojen kanssa. Noidannuoli on erittäin kivulias, mutta paranee parissa päivässä.

fenomenologi
Kannattaa opiskella ainakin sen verran että tiedät kuinka selkäranka toimii ja sitten vasta esittää diagnooseja ja arvioita lääkärien ammattitaidosta.

Mutta enhän opiskelemalla voi oppia toisten osaamista. Sen arvioin vain käytännössä havainnoimalla. Omasta kokemuksestahan tässä puhun, sekä toki kymmenien muiden potilaiden kokemuksia...

Sitäpaitsi eihän lääkäreille enää opeteta esim rangan fysiologista toimintaa vaan lähinnä vain kemiaa ja termejä. Vai opetetaanko lääkäreille yhä kuinka fasettilukkoja tutkitaan kaularangasta ja kunka ne parhaiten hoidetaan? Ei ainakaan siltä vaikuta, kun sinäkään et tiennyt niiden olemassaolosta...

Kumpi siis osaa rangan toiminnasta enemmän: Kiropraktikko jolla 5-6 vuoden opinnot näistä: [size=85:rjjr84vw]anatomia, histologia, fysiologia, biokemia, laboratoriodiagnostiikka, patologia, mikrobiologia ja tartuntatautioppi, toksikologia, geriatria, reumatologia, pediatria, neurologia, kliininen psykologia,ortopedia, biomekaniikka, radiologia, röntgenologia, biofysiikka, yleisdiagnostiikka, ravitsemustiede, yleisterveydenhuolto, ensiapuhoito, synnytysoppi ja gynekologia, fysioterapia ja hieronta.[/size:rjjr84vw] Vaiko lääkäri jolla sama oppimäärä lähinnä kemiasta ja lääketietoudesta? Hehän puhuvat monesti aivan päinvastaisia asioita oireiden syistä. Kumman alan oppikirjoja siis kannattaisi lukea oppiakseen niitä vaivojen oikeita syitä?

fenomenologi

Puoskareita ovat mm. he jotka hoitavat potilasta ilman lääketieteellistä koulutusta, tietämättä edes mistä vaiva johtuu.

Mutta niinhän lääkäritkin monesti tekee. Normaaliahan on, että kun tules-vaivainen potilas käy 10 eri lääkärillä, niin hän saa 10 eri diagnoosia ja 10 eri hoitoneuvoa, joista noin puolet kiistää kollegansa diagnoosin ja hoito-ohjeet täysin vääriksi. Sekö on tämän lääketieteellisen koulutuksen tulos?

Ja mitä tarkoittaa siis tuo lääketieteellinen koulutus? Onko hierojilla sellainen, entä sairaanhoitajilla? Tai fysioterapeuteilla, entä kuntohoitajilla?

Ronski

Noidannuoli-nimitystä käyttää kansa selkälihaksen revähtymästä. Sillä ei ole mitään tekemistä nikamalukkojen kanssa. Noidannuoli on erittäin kivulias, mutta paranee parissa päivässä.

Et ilmeisesti lukenut yllä linkkejä, joissa Lääketiede kertoo mikä noidannuoli on... Se on diagnoosi jota lääkärit käyttää. Eikä se ole selkälihaksen revähtymä edes kansan mielestä. Mistä lienet tuollaisen harhakäsityksen saanut?

Hyvää juhannusta silti!

parantunut
Hyvää juhannusta silti!

Sitä samaa! Jokos päästään SI-niveleen ja sen merkitykseen mitä moninaisimmissa oireissa koko kehossa?

Mistä kumpuaa syvä epäluottamuksesi lääkärikunnan ammattitaitoon? Uskotko, että korkeakouluopetus tähtää ummistamaan tulevien lääkärien silmät mitä ilmeisimmiltä diagnooseilta, jotka kuka tahansa niksauttelijaksi ryhtynyt ilman lääketieteellistä koulutusta, kokeita tai laitteita käsikopelolla tunnistaa ja samalla menetelmällä oitis parantaa käteismaksulla vastaanotollaan?

parantunut
Vai opetetaanko lääkäreille yhä kuinka fasettilukkoja tutkitaan kaularangasta ja kunka ne parhaiten hoidetaan? Ei ainakaan siltä vaikuta, kun sinäkään et tiennyt niiden olemassaolosta...

Kumpi siis osaa rangan toiminnasta enemmän: Kiropraktikko jolla 5-6 vuoden opinnot näistä: [size=85:1lgty90p]anatomia, histologia, fysiologia, biokemia, laboratoriodiagnostiikka, patologia, mikrobiologia ja tartuntatautioppi, toksikologia, geriatria, reumatologia, pediatria, neurologia, kliininen psykologia,ortopedia, biomekaniikka, radiologia, röntgenologia, biofysiikka, yleisdiagnostiikka, ravitsemustiede, yleisterveydenhuolto, ensiapuhoito, synnytysoppi ja gynekologia, fysioterapia ja hieronta.[/size:1lgty90p] Vaiko lääkäri jolla sama oppimäärä lähinnä kemiasta ja lääketietoudesta? Hehän puhuvat monesti aivan päinvastaisia asioita oireiden syistä. Kumman alan oppikirjoja siis kannattaisi lukea oppiakseen niitä vaivojen oikeita syitä?
Yritä nyt palauttaa mieleesi että kerroin ettei selkärangassa ole mitään nikamalukkoja, mahdollinen selän jumittaminen johtuu eri vaivoista, joille on omat nimet mm. fasettilukko.
Jos olisit kertonut vaivojen johtuvan esim. fasettilukosta, olisi selvinnyt että sinä tiedät mistä on kysymys, tällöin arvailusi oireiden syistä osuisi edes joskus kohdalleen.
Sinulla ei näytä olevan minkäänlaista tietoa lääkärin koulutuksesta, silti kerrot itse keksityn "sairauden"
olevan pätevä keino arvioida lääkäreiden ammattitaitoa. Kun joku julistaa "nikamalukon" (joka on puoskareiden nimitys vaivoille, joiden todellisesta syystä heillä ei ole aavistustakaan) olevan lähes aina sairauksien syy ja koska lääkärit ei tätä usko, he eivät tiedä ihmisestä mitään, ei voi välttyä ajatukselta että kyseessä on naurettava lässytys.
Fasettilukko johtuu yleensä kiristyneen lihaksen aiheuttamasta puristuksesta selkärangassa. Kun on huono työasento, lihakset jännittyvät ja estävät rangan normaalin liikkeen. Fasettinivelet voivat silloin juuttua, mikä saa lihakset kramppaamaan ja se tietysti pahentaa asiaa. Lihaskramppi/fasettilukko voidaan poistaa lihaksia lamaavilla lääkkeillä ja tarvittaessa fysikaalisella hoidolla.
Kiropraktikot ovat yleensä koulutuksen saaneita "erikoislääkäreitä",

Koulutettu kiropraktikko on ammattinimike, jonka käyttäjältä vaaditaan 4-5 vuoden yliopistotutkinto kyseiseen ammattiin. Suomen Kiropraktikkoliitto hyväksyy jäsenekseen vain kansainvälisen tutkinnon (=CCE-akreditoidun koulun) suorittaneita kiropraktikoita. Jäsenemme ovat saaneet koulutuksensa joko Englannissa, Yhdysvalloissa tai Tanskassa.

Kiropraktikkojen koulutus vastaa esikliinisen vaiheen osalta lääkärikoulutuksen vaatimuksia. Koulutettu kiropraktikko voi hoitaa potilasta ilman lääkärin lähetettä ja pystyy tekemään erotusdiagnoosin. Koulutuksen keskittyminen tuki- ja liikuntaelinten manuaalisiin hoitoihin antaa kiropraktikolle erinomaisen mahdollisuuden päästä hyviin hoitotuloksiin.

Suomen Kiropraktikkoliiton jäsenillä on muiden Euroopan liittojen tapaan velvollisuus osallistua pakolliseen jatkokoulutusohjelmaan.

Kaikki itseään kiropraktikoksi kutsuvat eivät ole koulutettuja kiropraktikkoja. Valitettavasti pelkkää kiropraktikko-nimikettä voikin edelleen käyttää kuka tahansa. Tämä aiheuttaa sekaannusta niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin keskuudessa. Koulutetut kiropraktikot ovat Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) rekisteröimiä. TEO valvoo koulutettujen kiropraktikkojen toimintaa, kun taas ”itseoppineita” ei valvo kukaan.
www.helsinkikiropraktiikka.fi/koulutus.htm

Lepakko

Mistä kumpuaa syvä epäluottamuksesi lääkärikunnan ammattitaitoon?

Kokemuksesta. Itse kuuntelin sen osaamattomuutta 10 vuotta. Moni muu potilas on kokenut samaa... Itse asiassa tules-vaivojen lääketieteelliseen hoitoon ollaan varsin tyytymättömiä potilaspiireissä. Siksi monet käyvätkin näillä manuaalisilla hoitomuodoilla.

Lepakko

Uskotko, että korkeakouluopetus tähtää ummistamaan tulevien lääkärien silmät mitä ilmeisimmiltä diagnooseilta, jotka kuka tahansa niksauttelijaksi ryhtynyt ilman lääketieteellistä koulutusta, kokeita tai laitteita käsikopelolla tunnistaa ja samalla menetelmällä oitis parantaa käteismaksulla vastaanotollaan?

EN. Tuossa ei ollut yhtään mikään oikein.

fenomenologi

Yritä nyt palauttaa mieleesi että kerroin ettei selkärangassa ole mitään nikamalukkoja, mahdollinen selän jumittaminen johtuu eri vaivoista, joille on omat nimet mm. fasettilukko.

Fasettilukko on vain eräs nikamalukko. Onhan niitä muitakin. Fasettilukko on rangan nikaman fasettinivelessä oleva nivellukko.

Miksi sana nikamalukko ei kelpaa, kun sitä käyttävät antamissani linkeissä niin lääkärit, fysioterapeutit kuin kiropraktikotkin?
Ja miksi fasettilukoista ei löydy mitää mainintaa noissa lääkäreiden kirjoittamissa selkäpotilaille tarkoitetuissa ohjeissa?

fenomenologi
Jos olisit kertonut vaivojen johtuvan esim. fasettilukosta, olisi selvinnyt että sinä tiedät mistä on kysymys, tällöin arvailusi oireiden syistä osuisi edes joskus kohdalleen.

Fasettilukko on vain yksi nivellukoista, se on siis fasettinivelessä. Muuallakin voi olla nivellukkoja.

fenomenologi
Sinulla ei näytä olevan minkäänlaista tietoa lääkärin koulutuksesta, silti kerrot itse keksityn "sairauden" olevan pätevä keino arvioida lääkäreiden ammattitaitoa.

Ai nikamalukko? Enhän minä sitä keksinyt vaan luin siitä mm. verkkolääkäreiltä.

fenomenologi
Kun joku julistaa "nikamalukon" (joka on puoskareiden nimitys vaivoille,

Juurihan sitä nimitystä käytti moni lääkäri ja fysioterapeutti. Puoskareitako hekin?

fenomenologi
joiden todellisesta syystä heillä ei ole aavistustakaan) olevan lähes aina sairauksien syy ja koska lääkärit ei tätä usko, he eivät tiedä ihmisestä mitään, ei voi välttyä ajatukselta että kyseessä on naurettava lässytys.

Naurettavaa on lässytys, ettei nikamalukkoja ole.

fenomenologi
Fasettilukko johtuu yleensä kiristyneen lihaksen aiheuttamasta puristuksesta selkärangassa. Kun on huono työasento, lihakset jännittyvät ja estävät rangan normaalin liikkeen. Fasettinivelet voivat silloin juuttua, mikä saa lihakset kramppaamaan ja se tietysti pahentaa asiaa. Lihaskramppi/fasettilukko voidaan poistaa lihaksia lamaavilla lääkkeillä ja tarvittaessa fysikaalisella hoidolla.

Jep. Maksaa vahingoittavilla aineilla lamaannutetaan lihaksia. Se lienee lääketieteen mielestä se paras keino. Entä ne muiden nivelten lukot? Mistä ne tulee?

fenomenologi
Kiropraktikot ovat yleensä koulutuksen saaneita "erikoislääkäreitä",

Yleislääkäreitä tosiaan, mutta aivan eri teoriat heillä on oireista kuin lääkäreillä. Jännä että heitä lääkäreiksi vertaat kun et usko heidän lääketieteen julkaisuihinsa pätkän vertaa. Vai uskotko esim tähän:

MS-sairauden hoidosta:
"Upper cervical subluxations were found in all 81 cases. After administering treatment to correct their upper cervical injuries, 40 of 44 (91%) MS cases and 34 of 37 (92%) PD cases showed symptomatic improvement and no further disease progression during the care period."
http://www.erinelster.com/PDFabstract.aspx?PDFID=10

Entä osteopaatit. Mitä eroa taidoissa on AMK osteopaatilla ja DO:lla tai kiropraktikolla? Entä ortopedisella osteopaatilla, joiden koulutus on (vain) 4 vuotta? Onko osteopaatit sitten mielestäsi niitä osaamattomia puoskareita, kun heillä ei ole yliopistotutkintoa? Hehän korjailevat "nivelten virheasentoja" ihan kuten kiropraktikotkin.

fenomenologi

Koulutettu kiropraktikko on ammattinimike, jonka käyttäjältä vaaditaan 4-5 vuoden yliopistotutkinto kyseiseen ammattiin.

Koulutuksen kehitti itseoppinut jäsenkorjaaja. Sinusta se on ok?

  • ylös 1
  • alas 14

Parantumaton, kun laitelet linkkejä oikein urakalla tänne ja muillekkin foorumeille ja kyselet "miksi ei.....?"

Mikset kysy siltä taholta, mikä sen jutun on kirjoittanut????

Lääkärit kyllä tietää ja tunnistaa fasettilukot ja osaa ohjata joko fysiatrille, omt-terapeutille tai koulutetulle kiropraktikolle.

Se että sinua ei osattu alun alkaenkaan hoitaa oikein, johtui sinun moninaisista oirestasi, psykosomaattistaustaisia.
Verenpaineen noususta harvemmin tulee mieleen että syy voisi olla rakastamasi si niveljuttu.
Jos henkilöllä on niin moninaiset oireet kuin sinulla, ei
diagnoosi "aukea" useinkaan ekalla eikä viidennelläkään lääkärissäkäynnillä, se on ihan ymmärrettävää.
Tämä ei tee lääkäreistä yhtään huonompia, useinhan
vaaditaan useita lääkärissäkäyntejä ennenkuin selviää mikä vaiva on kyseessä.
Haukut ammattikuntaa aiheetta.

Vastaamatta kenellekään erityisesti, kerron oman näkökulmani.

Minulla on ollut selkäsairauksia, jotka ovat asettuneet fysioterapeuttisella hoidolla. Sitten on ja edelleen sairaus, joka ei manuaalisella hoidolla hoidu, jota ei saa edes hoitaa manuaalisesti..

kujakatti

Lääkärit kyllä tietää ja tunnistaa fasettilukot ja osaa ohjata joko fysiatrille, omt-terapeutille tai koulutetulle kiropraktikolle.

Ja samalla lääketiede tiedottaa tutkimuksillaan, ettei nikama- tai fasettilukkoja voi tunnistaa eikä oireiden perusteella niitä voida varmasti diagnosoida. Ja sitten kuitenkin sen osaavat tehdä vaikka itse kertovat että se on mahdotonta?

kujakatti

Se että sinua ei osattu alun alkaenkaan hoitaa oikein, johtui sinun moninaisista oirestasi, psykosomaattistaustaisia.

Paljonko olen velkaa tuosta diagnoosista?

kujakatti

Verenpaineen noususta harvemmin tulee mieleen että syy voisi olla rakastamasi si niveljuttu.

Verenpaineesta ja niskan manipulaatiosta:
http://www.youtube.com/watch?v=vpOrvPuDS-s

"The authors say the improvement in blood pressure (both systolic and diastolic readings) following the correction of Atlas misalignment is similar to that seen by giving patients two different blood pressure-lowering drugs simultaneously. "
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 161129.htm

Lantion tasapainottaminen kuitenkin helpottaa niskan pysymistä suorana. Jotkut sen sentään ymmärtävät.

"Klassisessa osteopatiassa lantion katsotaan olevan koko rangan perusta ja tuki. Usealla ihmisellä lantio kallistuu tai kiertyy, josta seuraa selkä-, niska- ja olkapääkipuja, koska ranka yrittää korjata epätasapainon. "
http://www.itakunto.fi/osteopatia.html

liis@
Sitten on ja edelleen sairaus, joka ei manuaalisella hoidolla hoidu, jota ei saa edes hoitaa manuaalisesti..

Voisiko sen syy olla muualla? Eli sitä voisi ehkä hoitaa koskematta itse oirekohtaan? Vaan ehkäpä sitten ei kannatakaan.

"Osteopaattiseen ajattelun mukaan kehon varsinainen perusta lepää lantiossa. Sen kallistuminen tai kiertymistä seuraa ryhtihäiriöitä, ja väärä ryhti taas aiheuttaa erilaisia vaivoja eri puolelle kroppaa: puutumista, voimattomuutta jäykkyyttä, kipua. "
http://www.osteopaatti-kajtuominen.fi/E ... fault.aspx

Eli jos niskassa on vikaa, niin sen aiheuttamia oireita voi helpottaa hoitamalla lantiota...

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Kosh
parantunut
fenomenologi
En väitä etteikö manipulaatiosta olisi hyötyä joissakin kroonisissa tapauksissa, syy-seuraussuhteet taitavat kuitenkin olla joillakin hämärtyneet.

Niinpä. Toiset uskovat että lihakset kiristelevät väärän tai staattisen asennon takia, mutta miksi se ei kaikilla aiheuta ongelmia?Miten niin ei aiheuta? Mihin tämä väite perustuu? Toisekseen, eihän esimerkiksi jokainen tupakkaa koskaan polttanut sairastu ja kuole keuhkosyöpään tai keuhkoahtaumaan. Ei tästä silti ole pääteltävissä että tupakka ei aiheuttaisi tappavia tauteja. Ei siis ole mitään syytä olettaa, että saman syyn pitäisi jokaisella johtaa aina samoihin seurauksiin, tai muuten syy-yhteyttä ei voi olla olemassakaan. Ihmisten elinolosuhteet ja fysiologiakin ovat aina yksilöllisiä, ja tuntemattomien muuttujien määrä ja vaikutusten kirjo niin laaja että monissa asioissa voidaan parhaimmillaankin tehdä tilastollisia päätelmiä.

On selvää että dekapitaatiotapauksessa pään irtoaminen johti kuolemaan, eikä pään irtoaminen johtunut kuolemasta. Tämä on toistettavissa ja loogisesti selitettävissä. Mutta useammin elimistön ilmiöt ovat niin monisyisiä, kehittyvät pitkällä aikavälillä ja kontrolloimattomissa olosuhteissa, että kovin yksiselitteisiä päätlemiä ei ole mahdollista tehdä.

Lähinnä puoskarin ja huuhaan tunnistaa siitä, että johonkin vaivaan tai jopa kaikkiin vaivoihin nimetään yksi ja ainut universaali syy, joka - kas kummaa - sattuu paranemaan niinikään lähes ihmeenomaisesti juuri sillä yhdellä ainoalla omalla hoidolla.

Sinä myös viljelit "lääketiede on sitä mieltä/ ei tunnusta" jne. Tosiasiassa lääketiede ei ole mikään auktoriteetti eikä lausuntoja antava mielipiteitä muodostava otus, vaan se on kirjava joukko itsenäisiä ihmisyksilöitä ja kasa tutkittua tietoa ja menetelmiä. Lääkärit uskovat kuka mihinkin, ammatissaan kuitenkin pääsäsäänstöisesti tieteelliseen, kokemusperäiseen näyttöön. Jos ja kun nikamanniksauttelusta ei ole näyttöä parantavana hoitokeinona, niin sitten ei ole.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat