Seuraa 
Viestejä5662

Miten urut toimivat? Niistähän lähtee ääntä kun painaa nappulaa ja ilma kulkee putken läpi. Mutta miten se ilma tulee sieltä? Kenties joku paineilmamoottori jutska siellä? Mites ennen? Ennen ei ollu moottoreita mutta urkuja oli. Puhaltiko joku niihin putkiin?
Esimerkiksi taisi olla niissä merirosvolaivoissa urkuja. Mutta mitäköhän ne soitteli siellä? Ei ollu sillo bachia tai muita kumppaneita.

Toimisikohan urut imurilla? Jos tekisi ne urkujen piiput "päin" vastaisesti, että luukku sulkeutuu tai menee pienemmäksi niin se ilma menisi siitä pienestä rakosesta sinne putken sisään ja pääsisi ääni.

Ulku mutiikkia:
http://www.youtube.com/watch?v=nKImiR7a4zw&feature=related

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Kyllä sitä on ennenkin osattu paine tuottaa. Paineen polku urkuihin oli ennen merkittävä kirkollinen tehtävä.

Jos saapi tilaisuuden, niin kannattaa kurkistaa vanhan harmoonin tai paineella toimivan konepianon sisään. Ovat armottoman hienoja laitteita. Enimmäkseen puuta ja nahkaa ynnä kaikki ajateltu viimeisen päälle. Edes öljyämistä (ehkä paljenahkoja kuitenkin hiukan) ei tarvita tai se on jopa kiellettyä.

Ja onhan se tavallinen pianokin melko hienoa ja vanhaa tekniikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Urut on mahtava soitin ja tekninen vempele. Paineilma tuotetaan nykyään ihan normaalilla sähköllä toimivalla puhaltimella. Paine tasataan palkeilla, joita taas on urkujen koon mukaan yksi tai useampia.

Ennen sähköä urkujen palkeisiin poljettiin ilmaa. Ihan tässä vuoden sisään oli jossakin kirkossa restauroitu urut entiseen asuunsa ja myös polkukoneisto palautettiin. Urkujen vihkiäiskonsertissä sitten joku urheilija (juoksia, jos muistini palvelee oikein) polki urkuja kuulemma ihan hikeen asti.

Ilmaa urut kuluttaa sen mukaan, montako äänikertaa on päällä. Suurissa uruissa myös huomaa ilman loppumisen, jos laittaa kaikki äänikerrat päälle (ns. tutti) ja soittaa ison soinnun. Ääni alkaa huojumaan vähän keuhkotautisen kissan tyyliin.

Varsinkin mekaaniset urut on mielenkiintoinen vempele, olen muutaman kerran päässyt käymään urkujen sisällä, se on vinha paikka se.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat