Seuraa 
Viestejä45973

Suomessa ja lähialueilla hallitseva Y-kroromosomin haplotyyppi N3 on levinnyt Atlantilta ja Reiniltä Beringinsalmeen asti. Myös kaukana idässä sitä esiintyy pienissä väestöissä erittäin korkeina prosentteina.
Äidinpuoleinen geeniperimä on kuitenkin Suomessa ja Uralin länsipuolella täysin eurooppalaista, Itä-Aasiassa ja Beringiassa taas itäaasialaista. Ulkonäkö vastaa pitkälle tuhansien vuosien aikana kasaantunutta äitiperimää kullakin alueella, Uralin itäpuolisessa Länsi-Siperiassa vaihtelevana..
Miten tämä on mahdollista, ja mikä oli alkuperäisten uralilaisten hallitseva mtdna?
Yksi selitys voisi olla se, että pohjoisessa erityisen vaikeat olosuhteet välillä hävittivät keskinkertaiset metsästäjät. Uralilaiset tulivat Siperiaan alunperin mammuttien perässä ja olivat metsästys- ja kalastusalalla ehkä ylivoimaisia. Kato vei ne miesväestöt, joilta metsästys ei sujunut hyvin.
Suomen ikivanha suomenkielinen germaaninen asutus Satakunnassa ja Etelä- Pohjanmaalla sopisi selitykseen. Noilla alueilla hyvät maanviljelyksen ja jokikalastuksen edellytykset antoivat mahdollisuuksia toimeentuloon vaikeina aikoina.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat