Seuraa 
Viestejä45973

Äkkiä nyt se kansalaistulo Suomeen, niin saadaan suomalaiset minimipalkkatyöhönkin. Nykyään se palkka on varsinkin pätkä- ja osa-aikatyössä niin matala ettei se ylitä toimeentulominimiä, eli työttömyyskorvausta + asumistukea sekä näiden lisäksi yleensä saatavaa toimeentulotukea (ja mahdollista lapsilisää, lapsi- ja yksinhuoltajakorotusta). Kukaanhan ei ilmaiseksi ja ilman taloudellista hyötyä siivoa tai tee muutakaan, tyhmäähän se jo olisi! Ja ei kai voi odottaakaan että työtä tehtäisiin lähes- tai täysipäiväisesti köyhyysrajan alapuolella pysyvillä tuloilla. Kansalaistulo poistaa tuloloukun ja ihmiset tekevät työtä kun siitä on tuloksena kohtuullinen taloudellinen hyöty, ei pelkästään väitetty syrjäytymisen estäminen tai työkaverien tuoma sosiaaliverkoston kasvu, kuten nykyään saarnataan sossussa ja työkkärissä.

Kansalaistulo voisi olla köyhyysrajaa vastaava summa, tai muutaman euron yli (jotta Suomessa ei edes olisi köyhiä ) ja se poistuisi progressiivisesti kasvavan verotuksen myötä suurempituloisilta. Eihän kyseessä olisi keski- ja suurituloisten lisätulo, vaan perusetuus joka kattaisi työttömyysajan, opiskeluajan, peruseläkkeen, sairausajan palkan jne. täysi-ikäisellä suomen kansalaisella. Vapaaehtoisin vakuutuksin voisi sitten kasvattaa eläkkeitä, työttömyys- ja sairausajan tuloja jne.

Lähes jokainen menee työhön kun siitä on palkkiona kohtuullinen taloudellinen hyöty. Nykyinen noin 300 euroa/kk tai 11 euroa/pvä minimitoimeentuloa perusetuuksina ei takuulla passivoi, sillähän ei edes säällisesti tahdo elää nykyaikana. Kansalaispalkalla jopa muutaman tunnin työ viikossa toisi oikeasti lisätuloja ilman valtavaa byrokratiaa sossun, kelan ja työkkärin suuntaan, joka usein jopa poistaa hyödyn.

Ei köyhällistö ja työttömät ole laiskoja, he ovat vain järkeviä, kun eivät tee alipalkattua työtä joka pitää alle köyhyysrajan. Ja kun työnantajat haluavat pitää työttömien reservejä tekemässä satunnaista orjapalkkaduunia ja muuta roskahommaa niin kansalaispalkkajärjestelmää ei saada maahan. Toivottavasti järki ajan kanssa kuitenkin voittaa, vaikken sitä uskokaan koska suuret puolueet ovat hyväpalkkaisten ihmisten betonoitujen ajatusten vankiloita. Hehän ovat eliittiä ja alaluokka laiskaa ja tyhmää joka vain loisisi kansalaistulolla, vaikka jokainen työtunti kannattaisi. Matka kerjäläisestä kuninkaaseen on kuitenkin lyhyempi kuin te yli-ihmiset kuvittelette.

Kommentit (20)

Eikös joku poliitikko todennut, että Suomi tarvitsee työttömiään. Näin saadaan pidettyä työläiset aisoissa. Muuten työntekijät voisivat saada ''liikaa'' valtaa ja alkaa vaikka vaatimaan enemmän palkkaa ja parempia työoloja.

Toisaalta joskus tuntuu, että Suomalaispäättäjät tietoisesti haluavat pitää Suomen mahd. köyhänä ja kurjana maana. Kenties haluavat vain itselleen nopeaa voittoa ja tuottoa.

Jonkinlainen vastuu pitäisi saada poliitikoille. Vaikka tulospalkkio.

Eihän kirurgiksikaan pääse ilman asianmukaista koulutusta ja kirurgikin on vastuussa tekemisistään. Ei se voi soheltaa miten sattuu ja vielä jatkaa ammatissaan vuodesta toiseen, niin miksi sitten ministerit voivat?

Itse ehdottomasti kannatan kansalaispalkkaa. Saataisiin tämä Suomi vaikka ensi alkuun muiden eu-maiden tasolle mieluummin yli.

brainless

Eihän kirurgiksikaan pääse ilman asianmukaista koulutusta ja kirurgikin on vastuussa tekemisistään. Ei se voi soheltaa miten sattuu ja vielä jatkaa ammatissaan vuodesta toiseen, niin miksi sitten ministerit voivat?

Itse ehdottomasti kannatan kansalaispalkkaa. Saataisiin tämä Suomi vaikka ensi alkuun muiden eu-maiden tasolle mieluummin yli.


Suomalaiset ovat poliittisesti tyhmiä, kun äänestävät tyhmiä poliitikkoja. Siksi ministerit jatkavat vuodesta toiseen.
Suuret puolueet eivät suostu kansalaispalkkaan, koska silloin suuri joukko sosiaalijohtajia jäisi vaille työtä ja poliittiset palkkiovirat vähenisivät.
Kansalaispalkkahan olisi helppo järjestää antamalla jokaiselle kortin, jolle tulisi viikoittain kansalaispalkka. Hyvä kurinpitojärjestelmä olisi, kun rikoksesta (rattijuopumus, näpistely,..) menettäisi kansalaispalkkansa määräajaksi. Eihän näin yksinkertainen ja järkevä järjestelmä sovi puoluepolitiikkaan, jolle vallanpito on pääasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Brainless kirjoitti:"Itse ehdottomasti kannatan kansalaispalkkaa. Saataisiin tämä Suomi vaikka ensi alkuun muiden eu-maiden tasolle mieluummin yli."

Onko kansalaispalkka siis jo muualla käytössä? En tiennyt.

Kunhan saamme neekerit ja ählämit töihin, olen täysillä mukana.

Joku retardi moderaattori poisti aikaisemman viestini. Ihme että mokomat epäpätevät idiootit saavat oikein luvan kanssa terrorisoida tiedepalstaa.

Tulee mieleen kirkko pimeällä keskiajalla, raamatusta poikkeavat ajatukset ovat vaarallisia ja ne pitää sensuroida. Joku päivä pistän vielä tuttuni selvittämään kuka sananvapauttani rajoittaa, ja tulen juttelemaan niitä näitä ovelle.

edit: ei sillä että yhden rivin toteamukseni olisi jotenkin merkittävä lisäys keskusteluun, mutta mielipiteiden sensurointi (vieläpä TIEDEpalstalla!) on oksettavaa.

Ongelma idealistiselta vaikuttavassa kansalaispalkassa on se, että työnantajat huolivat nykyään lähes ainoastaan opiskelijoita tekemään alle 30 tunnin työviikkoa!

Itse olen epäileväinen kansalaispalkan toimivuuden suhteen, vaikka ehkä paperilla se toimisikin. Pelkään kanslaispalkan passivoivan jengiä entisestään, sillä jo nyt yhteiskunnassamme on työtä vieroksuvilla mielipiteillä varsin laajat kannattajoukot!

Kokemustuntija

Itse olen epäileväinen kansalaispalkan toimivuuden suhteen, vaikka ehkä paperilla se toimisikin. Pelkään kanslaispalkan passivoivan jengiä entisestään, sillä jo nyt yhteiskunnassamme on työtä vieroksuvilla mielipiteillä varsin laajat kannattajoukot!

Itsehän en asiasta mitään tiedä mutta..
Jos minä saisin siivoajan palkan suuruisen summan rahaa käteeni joka kuukausi tekemättä mitään niin en harkitsisikaan oikeita töitä. Loisisin toisia ruuan ja vuokrien suhteen ja yrittäisin saada kansalaispalkan poikimaan lisää rahaa vaikka pienimuotoisilla osakekaupoilla. Samalla pari tuntia päivässä vaikka maalaamista/käsitöitä ja sitten tuotoksia toreille/tutuille myymään. Pajutöistä maksetaan mukavasti esimerkiksi (10e /h). Matala elintaso sopisi mukavasti varmaan monelle muullekkin nuorelle jos samalla säästyisi työltä ja velvoitteilta. Ja ainahan ne onnenonkimiset voisivat tuottaa tulosta.

Lustitarha
Kokemustuntija

Itse olen epäileväinen kansalaispalkan toimivuuden suhteen, vaikka ehkä paperilla se toimisikin. Pelkään kanslaispalkan passivoivan jengiä entisestään, sillä jo nyt yhteiskunnassamme on työtä vieroksuvilla mielipiteillä varsin laajat kannattajoukot!

Itsehän en asiasta mitään tiedä mutta..
Jos minä saisin siivoajan palkan suuruisen summan rahaa käteeni joka kuukausi tekemättä mitään niin en harkitsisikaan oikeita töitä. Loisisin toisia ruuan ja vuokrien suhteen ja yrittäisin saada kansalaispalkan poikimaan lisää rahaa vaikka pienimuotoisilla osakekaupoilla. Samalla pari tuntia päivässä vaikka maalaamista/käsitöitä ja sitten tuotoksia toreille/tutuille myymään. Pajutöistä maksetaan mukavasti esimerkiksi (10e /h). Matala elintaso sopisi mukavasti varmaan monelle muullekkin nuorelle jos samalla säästyisi työltä ja velvoitteilta. Ja ainahan ne onnenonkimiset voisivat tuottaa tulosta.Mikäs se sitten estää nykyisellä järjestelmällä loisimista? Moni saa nykyisin siivoojan palkaa vastaavan summan käteen etuisuuksina ihan työttömänä. Tuossa kuvauksessasi et loisisi, vaan perustaisit käytännössä käsityöyrityksen.

Kansalaispalkan määrä saisi olla pienempi kuin siivoojan palkka. Juuri sillä tasolla, että sillä pystyy elämään. Tosin asumismenojen suhde kansalaispalkkaan on mielestäni ongelmainen. Jos sen suuruus olisi sopiva kustantamaan elämisen sekä vuokran, niin se olisi liian suuri niille joilla on oma asunto.

Itse tyytyisin vain korvaamaan nykyiset tuet yksinkertaisemmalla järjestelmällä. Yksi tuki, joka toimisi pääosin kuten nykyinen automaattinen toimeentulotuki. Tulot pienentäisivät tukea tietyn verran, kuitenkin siten että ainakin 20% nettopalkasta jäisi käteen.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

4 tuntia oli viikossa siivoustyötä kun katselin näitä työhakijailmoituksia mollin sivulta.

4 tuntia viikossa, kyllä vaatii jotain valtion vastaantuloa jos työttömiä halutaan saada töihin vaikkapa toillaisilla työajoilla.

Nythän menetät työttömyskorvauksen mikä on 450euroa jos menet 4 tunniksi töihin kerran viikossa.

tienaat vähempi kun työkkärintuloista voisit saada.

tiäremiäs
Koulutusta voisi tarjota työttömille, sitten heilläkin olisi mahdollisuus työllistyä.
Toki kunhan ne ei ole joutavia kursseja joilla ainoastaan siivotaan työttömyystilastoja.

Eräs nykysysteemin ongelma on se, että työkkäri voi määrätä työttömälle muutaman viikon pätkän työtä minipalkalla (tai vähemmällä). Työhön on osallistuva jolloin menettää tuet ja lisäksi ne on haettava taas uudelleen. Persaukiselle tuo saattaa olla paha paikka, kun Kelan päätöksessä menee parhaimmassa tapauksessa viikkoja ja sossuun on kuukauden jono vaikkei tietysti lain mukaan saisi.

tiäremiäs
Koulutusta voisi tarjota työttömille, sitten heilläkin olisi mahdollisuus työllistyä.Ei taida auttaa. Kokemuksen puute taitaa olla ratkaisevin työllistymisen ongelma. Toinen on sitten kehä-kolmosen ulkopuolinen maailma, jossa töitä ei ole tarjolla. Pienyrittäjyyden kannustaminen on oikea ratkaisu näille alueille.

En tiedä draco mikä estää En ole ajatellut suunnitelmani toteutumismahdollisuuksia nykyisen systeemin suhteen koska en ole jaksanut perehtyä näihin tukiasioihin sun muihin. Ehkä sitten monimutkaisuus estää?

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
draco
tiäremiäs
Koulutusta voisi tarjota työttömille, sitten heilläkin olisi mahdollisuus työllistyä.Ei taida auttaa. Kokemuksen puute taitaa olla ratkaisevin työllistymisen ongelma. Toinen on sitten kehä-kolmosen ulkopuolinen maailma, jossa töitä ei ole tarjolla. Pienyrittäjyyden kannustaminen on oikea ratkaisu näille alueille.
Kehä-kolmosen ulkopuolella juuri niitä työpaikkoja on vapaana.

Myös sisäpuolella. Helsinkissä ei ole tarpeeksi asuntoja, koska ne on liian kalliita työttömille.

Suomalaisessa kulttuurissa on myös rakenteita mitkä eivät toimi kun haitaksi työperäisessä muutossa.

Valtio testasi (luin jostain joskus, pitäisi varmistaa...) kerran järjestelmää jossa KELA maksoi myös toimeentulotuen. Koska KELA tietää periaatteessa aina henkilön todellisen tilanteen, byrokratia (oletan) pieneni merkittävästi, etenkin yksittäisten henkilöiden kannalta. Kokeilusta kuitenkin luovuttiin koska kulut nousivat liikaa (koska kaikki toimeentulotukeen oikeutetut saivat myös sitä).

Kaverilta oli _oikeasti_ rahat loppu toukokuussa. Mutta opiskelija kun on, niin soskun virkailija kovasti väitti ettei voi toimeentulotukea hakea toukokuulle, tai ettei sitä ainakaan myönnetä. Luulen että kusetti ja toivoi ettei jätä kirjallista hakemusta... Opintolaina oli siis nostettu ja käytetty, +300€ / kk vielä ihmeitä tee nykyaikana.

Ja mitähän tarkoitusta palvelee työttömien kyykyttäminen? Pitää täytellä lappusiin kerran kuukaudessa työtön työtön työtön, voi hyvää päivää sentään. Varmaan joku työtön siihen kirjoittaa jos onkin ollut viikon lomalla tavoittamattomissa, juu niinpä, ja ihan niin kuin sillä _oikeasti_ olisi mitään merkitystä. Tietenkin pitää käydä välillä työttömien kirjaustoimistossa ilmoittautumassa että kyllä, olen edelleen työtön. Kuka näitä oikein keksii? Jos sattuu unohtamaan kerran kolmessa kuukaudessa tehtävän ilmoittautumisen, niin heti vaan rahat pois ainakin parilta päivältä jne...

Kansalaispalkka olisi muuten ihan hyvä ajatus, mutta olen pikemminkin sitä mieltä nykyisin että virtaviivaistamalla ja järkevöittämllä nykyistä järjestelmää voitaisiin päästä samoihin tuloksiin:

1. KELA maksamaan toimeentulotuet
- Byrokratiaa vähemmän kansalaisen kannalta, ei tarvitse samoja lappuja joka paikkaan kuljettaa

2. Toimeentulotuen porrastaminen
- Eli toimeentulotukea ei automaattisesti leikattaisi kun henkilöllä on tuloja, vaan vasta asteittain tulojen ylittäessä esim. 500€* / kk
*Muutin 1000€ 500€; 500€ ei ole surkean pieni summa esim. osa-aikatyöstä jos toimeentulotukea saa vielä 400€ päälle ja asumistuki kattaa oikeasti asumismenot.

3. Asumistuki
- Asumistuella kompensoidaan hintaeroja eri puolilla maata, eli saadaan pienipalkkainen työ Helsingissäkin kannattavaksi
- Mikäli henkilö on oikeutettu asumistukeen, sen tulee kattaa asumismenot kokonaan (nykyisin muuten toimeentulotuki kattaa puuttuvan osan... hohh)

4. Työvoimatoimiston yksityistäminen
- Pyörittävät papereita nykyisin, käytännössä oikeasti työt löytyvät jo yksityisten vuokratyöfirmojen yms kautta

5. Kaikenlainen turha ilmoittautuminen ja kyykyttäminen pois
- Ei työttömästä työläistä juoksuttamalla tule, vittuuntua voi kyllä järjestelmään

6. Järjestelmällä voidaan korvata myös nykyinen opintotukijärjestelmä
- Taas vähemmän byrokratiaa ja kyykyttämistä

7. Järjestelmä kattaa liian pienille eläkkeille jääneet / ne eläkeläiset joilla on suuret lääkekulut
- Taas vähemmän byrokratiaa ja kyykyttämistä

Muokkaus: Toimeentulotuki on ihan hyvällä tasolla, koska ns. perusosan päälle maksetaan kaikki laskut ym. pakolliset menot, eli henkilölle tulee jäädä tietty määrä rahaa ihan peruselämiseen. Toisaalta toimeentulotuki pitäisi sitoa elinkustannusindeksiin pysyvästi.

Muokkaus2: Kohta 2: Esimerkiksi henkilö saa 400€ toimeentulotukea jos hän saa 500€palkkaa ---> 1000€ palkkaa saava saa vielä esim. 200€ toimeentulotukea (lukuja voi tietysti viritellä).

Muokkaus3: Opintotukijärjestelmän lisäys

tiäremiäs
draco
tiäremiäs
Koulutusta voisi tarjota työttömille, sitten heilläkin olisi mahdollisuus työllistyä.Ei taida auttaa. Kokemuksen puute taitaa olla ratkaisevin työllistymisen ongelma. Toinen on sitten kehä-kolmosen ulkopuolinen maailma, jossa töitä ei ole tarjolla. Pienyrittäjyyden kannustaminen on oikea ratkaisu näille alueille.
Kehä-kolmosen ulkopuolella juuri niitä työpaikkoja on vapaana.

Myös sisäpuolella. Helsinkissä ei ole tarpeeksi asuntoja, koska ne on liian kalliita työttömille.

Suomalaisessa kulttuurissa on myös rakenteita mitkä eivät toimi kun haitaksi työperäisessä muutossa.


Ainakin täällä Pohjois-Karjalassa koulutusta vastaava työ on kiven alla. Etelästä löytyisi heti, tosin Tampereella myös löytyy paikkoja pilvin pimein. Jopa Kuopio on huomattavasti parempi työllistymisen kannalta. Taisin olla liian suuripiirteinen kun mainitsin kehäkolmosen

tiäremiäs
draco
tiäremiäs
Koulutusta voisi tarjota työttömille, sitten heilläkin olisi mahdollisuus työllistyä.Ei taida auttaa. Kokemuksen puute taitaa olla ratkaisevin työllistymisen ongelma. Toinen on sitten kehä-kolmosen ulkopuolinen maailma, jossa töitä ei ole tarjolla. Pienyrittäjyyden kannustaminen on oikea ratkaisu näille alueille.
Kehä-kolmosen ulkopuolella juuri niitä työpaikkoja on vapaana.

Myös sisäpuolella. Helsinkissä ei ole tarpeeksi asuntoja, koska ne on liian kalliita työttömille.

Suomalaisessa kulttuurissa on myös rakenteita mitkä eivät toimi kun haitaksi työperäisessä muutossa.
Nyt kun asian mainitsit, niin stadissa kämpät ovat aivan liian kalliita töissä käyville, palkasta kun menee niin iso osa asumiseen. Opiskelijan tai työttömän taas ennemminkin kannattaa stadissa asua, kun asumistukea maksetaan niin suuresta summasta.

bdbdbd

Nyt kun asian mainitsit, niin stadissa kämpät ovat aivan liian kalliita töissä käyville, palkasta kun menee niin iso osa asumiseen. Opiskelijan tai työttömän taas ennemminkin kannattaa stadissa asua, kun asumistukea maksetaan niin suuresta summasta.
Opiskelijoilla on asumislisä, ja se ei tosiaan ole suuri maksimissaankaan. Opiskelijoilla menee Helsingissä asumiseen käytännössä asumislisä + opintotuki ja ruokaan jää ilman opintolainaa 0 euroa. Tai voipa olla että osa opintolainastakin menee vuokraan ja haetaan lisäksi toimeentulotukea (muokkaus: Opiskelija-asunnot ovat edullisempia mitä kuvittelin, noin 300€ / kk halvimmillaan).

Muokkaus: Sori turhaa pottuilua, poistin.

Muokkaus 2: Pistetään vielä tarkat summat näkyville:

Lähde:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.ns ... enDocument

Opintoraha:
259,01 € / kk
Asumislisä:
201,60 € (max) / kk
Opintolaina:
300,00 € / kk
Yhteensä:
760,61 € / kk

En usko että tuolla elää opiskelija Helsingissä, mutta onneksi voi hakea lisäksi toimeentulotukea. En tosin tiedä onko Helsingissä edullisia opiskelija-asuntoja (tarkistanpa sen seuraavaksi).

Muokkaus 3: Halvimmillaan opiskelija-asunnot mitä pikaisella selailulla löysin ovat hieman yli 300€ / kk, joten tilanne ei ole ihan niin hankala mitä alunperin kuvittelin.

Entäs tälläinen näkemys?

Mitä olette mieltä, että auttaisiko kansalaispalkka purkamaan ns. kannustinloukkuja? Työnantajatkin jostain syystä kannattavat kansalaispalkkaa. Epäilen, että työnantajat olettavat palkkojen polkemisen olevan mahdollista, jos valtio maksaa osan työntekijän palkasta kansalaispalkkana.

Duski
Muokkaus: Toimeentulotuki on ihan hyvällä tasolla, koska ns. perusosan päälle maksetaan kaikki laskut ym. pakolliset menot, eli henkilölle tulee jäädä tietty määrä rahaa ihan peruselämiseen. Toisaalta toimeentulotuki pitäisi sitoa elinkustannusindeksiin pysyvästi.

Laskuista maksetaan vain kohtuulliset asumiskulut (vuokra/vesi/sähkö), kotivakuutus, sairaus- ja lääkekulut. Kansallispukuun saa rahaa, mutta esimerkiksi lasten harrastus tai muu erityismeno harkitaan erittäin tarkkaan, ja esim. lastenvaunut joku on saanut toinen taas ei melko naamatuntumalta. Terveyskeskusmaksusta pitää hakea itse vapautusta terveysasemalta viimeisellä toimeentulotukipäätöksellä, ja sitä kuulutetaan siellä kovaan ääneen jotta jokainen jonottava varmasti huomaa kuka käy lääkärillä yhteiskunnan laskuun. Tämäkin siitä syystä että osa maksuvapautukseen oikeutetuista ei kehtaisi sitä hakea.

mm. tv-lupa, puhelin- ja laajakaistalaskut, sanomalehti, julkinen liikenne jne. maksetaan itse.

300 euroa kuukaudessa eli se noin 11 euroa päivässä on omastakin mielestäni sopiva summa perusosaksi pakollisten ja kohtuullisten asumiskulujen ja terveys-sairausmenojen jälkeen, mutta se saisi olla perustulotyylinen veroton etuus, jonka ylimenevistä tuloista vasta maksetaan veroa progressiivisesti.
Tällainen summa ei takuulla passivoi, mahdollinen passiivisuus johtuu kyllä muista ongelmista, sillä tuskin kukaan haluaa elää ainakaan pidempää aikaa noin marginaalisella tulotasolla. Kun ylimenevistä tuloista vasta maksetaan veroa, lyhyetkin työt kannattavat aina ja niiden hyödyn voi helposti itse laskea ilman tukien vaikeastiymmärrettävää laskutapaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat