Seuraa 
Viestejä45973

Joidenkin tiedemiesten mukaan maailmankaikkeus koostuu informaatiosta, ja kaikki energiakin jonka me havaitsemme on todellisuudessa tilasta toiseen siirtyvää informaatiota. Mutta mitä itse informaatio oikein on?

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (7)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Tietoa.. olen ymmärtänyt sen aika laajaksi käsitteeksi tässä yhteydessä, tarkoittamaan kaikkea sitä mikä voi välittää jotain tietoa, eikä se voi välittyä valoa nopeammin. Esim kun klikkaa taskulampun katkaisijaa niin että valo välähtää, välittää tuo informaatiota fotoneina ja aaltoina. Mutta esim varjo liikkuessaan ei välitä informaatiota, varjo voi liikkua valoa nopeammin ihan hyvin. Hahmotan tuon ajattelemalla aina että voiko sillä viestittää toiselle ihmiselle.

くそっ!

Kyseessä on eräs tulkinta ja keino jäsentää fysikaalisia ilmiöitä, eikä sinänsä väite siitä että maailmankaikkeus koostuisi "informaatiosta".

Informaatiolla tarkoitetaan aineen ja muunkin olemassaolevan vuorovaikutusta ja tilaa, eli jos saat jonkun atomin kääntymään toiseen asentoon, olet välittänyt sille informaatiota. Se että atomi on jossain asennossa, on informaatiota.

Tavallaan koko maailmankaikkeus on informaatiota, koska kaikki sen osaset ovat jossain tilassa ja jossain vuorovaikutuksessa. Sinänsä tuo toteamus ei kuitenkaan kerro mitään mistään, vaan toteaa pelkästään että maailmankaikkeus on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Informaatio on siis laajemmassa merkityksessään esimerkiksi vain kappaleen vaikutus toiseen kappaleeseen? Onko tieto (knowledge) sitten ymmärrettävä spesifimpinä ilmiönä kuin informaatio? Tieto on monimutkaisemmaksi rakenteeksi jäsentyvää informaatiota, joka edellyttää tiedoitsevan olion? Kiinalaisen sanonnan mukaan metsässä kaatuva puu ei kuulosta miltään, jos kukaan ei ole kuulemassa, koska kuuleminen on korvan, ei ääniaaltojen (ilman välittämän informaation) ominaisuus.

Edit: Kuuleminen on tarkemmin sanottuna aivojen eikä pelkästään korvan ominaisuus, koska kuuloaistin antamat ärsykkeet eivät jäsenny minkäänlaiseksi tietorakenteeksi ilman tietoisuutta (esim. aivokuollut ei kuule mitään vaikka korvat olisivatkin teknisesti toimivat).

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

sen jonka voi kokea/tuntea aisteilla voisin määritellä sisältävän informaatiota. informaatio tulee käsitellä jolloin se muuttuu tiedoksi jota voidaan hyödyntää.

toisen polven pilkkuvirhe

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1519

Tietojenkäsittelyn puolella oli aikoinaan määriteltynä termit data ja informaatio; data on mitä tahansa "tietoa" (symbolijoukkoja, -sarjoja), informaatio lisää dataan jonkinlaisia oletuksia tulkinnasta (eli informaatio on tavalla tai toisella tulkittavissa olevaa dataa). Luulisin, että sittemmin näihin määrittelyihin on tullut muutoksia viestintätekniikan ja siihen liittyvien teorioiden kautta, eli informaatio määriteltäneen tietojenkäsittelyn puolella tällä hetkellä enemmän tai vähemmän aikaisemman "data" -määritelmän mukaisesti (mutten ole tästä aivan varma). EDIT: Vrt. suom. tietojenkäsittelytieteet = engl. information processing science.

Fysiikan puolella informaatio on todellakin sidottuna fysikaaliseen maailmaan ja sen tilaan ja käsitettäneen tavalla tai toisella tilojen mitattavuuden kannalta eli voidaanko tiloja erottaa toisistaan (esim. kohinaraja, N-tilaisten signaalien minimienergia E=ln(N)kT, ...), miten mittaus vaikuttaa yms. yms. Tietojenkäsittelyn puolella tällaista määritelmää ei tietenkään tarvita, mutta tietojenkäsittelyyn liittyvien taustateorioiden ja muiden tieteenalojen kannalta on tietysti hyvä yhtenäistää määritelmiä.

Yhteiskuntatieteiden ja vastaavien puolella informaatiolle lienee omat määritelmänsä?

Mikä määritelmistä sitten on oikea? No ei välttämättä mikään, jokainen määritelmä on tehty niin, että se on hyödyllinen siinä yhteydessä, missä sitä käytetään. Tietysti se on yleisesti asioista puhuttaessa sekavaa, että sama sana on eri tavoin määritelty eri yhteyksissä, mutta yleensä siitä ei kuitenkaan synny suurempia ongelmia.

Yleiskielessä kannattaisi varmaan ensisijaisesti nojata johonkin kielitieteilijöiden tai vastaavien määrittelyihin?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat