Seuraa 
Viestejä45973

Onko kaksinkertainen hammaskerta (maitohampaat ja rautahampaat) miten yleinen eläinkunnassa. Onko jollain eläimellä kolme tai useampi hammaskerta. Miksiköhän evoluutio on synnyttänyt kaksi hammaskertaa.

Entä mikä on edestä lukien 8. hampaan eli viisaudenhampaan funktio. Miksi se kasvaa muita rautahampaita myöhemmin. Jos nyt oikein muistan niin eikö myös 7. hammas kasva rautahampaita 1.-6. myöhemmin.
Miksi viisaudenhampaat joudutaan usein vetämään pois. Miksi evoluutio on kehittänyt hampaat jotka eivät kunnolla tahdo mahtua suuhun?
Olen myös kuullut ettei kaikille viisaudenhampaita tulisi. Kuinka yleistä tämä mahtaa olla. Onko selvitetty viisaudenhampaattomuuden aiheuttava geeni.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Heppu
...Miksiköhän evoluutio on synnyttänyt kaksi hammaskertaa...Miksi evoluutio on kehittänyt hampaat jotka eivät kunnolla tahdo mahtua suuhun?....Ei evoluutio "kehitä" mitään aktiivisesti, eikä evoluutiolla ole mitään "päämäärää" johon se pyrkisi, kaikista vähiten tietoisesti. Evoluutiossa on kyse siitä, että parhaiten menestyvät yksilöt jäävät todennäköisemmin henkiin. Jokin muu, hyödyllisempi ominaisuus tavallaan ajaa viisaudenhampaiden funktion yli. Todennäköisesti jokin muu selviytymisen ja perimän jatkuvuuden kannalta hyödyllinen ominaisuus aiheuttaa sivuvaikutuksenaan sen, että leuka lyhenee ja viisaudenhampaat eivät mahdu suuhun. Puhkeamattomista, poikittain kasvavista viisaudenhampaista on eittämättä haittaa, mutta sillä ei ole todennäköisesti mainittavaa merkitystä suvunjatkamisen kannalta.

Miksi viisaudenhampaat joudutaan usein vetämään pois.

Uskoakseni viisaudenhampaita kiskotaan kahdesta eri syystä, jotka menevät osin lomittain. Poikittain kasvavat viisaudenhampaat voivat aiheuttaa tulehduksen ja äärimmäistä tuskaa, joten ne kannattaa kaivaa ulos leuasta. Toisaalta myös ihan terveitä, suoraan kasvaneita viisureita kuulee kiskottavan pois. Tällöin uskoisin kyseessä olevan hammaslääkäreiden itse itseään työllistävästä ilmiöstä. Poistamista perustellaan sillä, että viisaudenhampaita on vaikeaa pitää puhtaana, joten ne reikiintyvät helposti, ja niiden poraaminen voi olla vaikeaa ja kivuliasta. Itse en kyllä anna poistaa terveitä hampaita, suoraan normaalisti kasvaneista viisureista kun ei ole mitään konkreettista haittaakaan...

Heppu
Onko jollain eläimellä kolme tai useampi hammaskerta.

Esimerkiksi ihmisillä tavataan toisinaan kolme hammaskertaa. Kyse on kuitenkin varsin harvinaisesta ilmiöstä. Jyrsijöillä puolestaan ei ole hammaskertoja vaan niiden hampaat kasvavat jatkuvasti.

[code:1bfvhum2]Miksiköhän evoluutio on synnyttänyt kaksi hammaskertaa.[/code:1bfvhum2]

Ensimmäinen vaihdos tapahtuu todennäköisesti kasvun takia. Suuremmat hampaat suuremmassa päässä helpottavat syömistä ja tarjoavat kantajalleen edun.

Vähäinen lukumäärä selittyy todennäköisesti eliniällä. 30-vuotias ihminen olisi luonnossa jo vanhus ja todennäköisesti kuolisi jo pian. 30-vuotias taas ei yleensä ole vielä ehtinyt kuluttaa toista hammaskertaansa loppuun, joten kolmannelle ei ole ollut tarvetta, eikä sen omaavat ihmiset ole olleet toisia paremmassa asemassa jotta ominaisuus olisi levinnyt populaation geenipoolissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Heppu
Onko kaksinkertainen hammaskerta (maitohampaat ja rautahampaat) miten yleinen eläinkunnassa.Useilla nisäkkäillä on, kissoilla ainakin. Sääli ettei kissa antanut kuvata suu auki, kun sillä esiteini-iässä oli tuplakulmahampaat...

Entä mikä on edestä lukien 8. hampaan eli viisaudenhampaan funktio. Miksi se kasvaa muita rautahampaita myöhemmin.

Käsittääkseni sen tarkoitus oli korvata mahdolliset irronneet tai hajonneet poskihampaat. Kun ihminen vielä todella joutui käyttämään hampaitaan, usein poskihampaita hajosi tai jouduttiin vetämään. Oli hyödyllistä kasvattaa korvaava hammas vähän myöhemmin. Sen ei kuitenkaan tarvinnut olla niin kestävä kuin muiden hampaiden, koska elinikä ei muutenkaan niin hääppöinen ollut.

(Otettava huomioon, että ennen sokerin puhdistuksen keksimistä makeaa ei syöty läheskään samoja määriä kuin nykyään, ja hampaat siis vain todella kuluivat ja särkyivät, eivät niinkään reikiintyneet.)

Nykyäänhän viisaudenhammas tulee usein täyteen hammasriviin ja kasvaa vinoon, ja reikiintyy muita helpommin koska sokerialtistus on niin valtava. Siksi se usein poistetaan, vaikka omistaja ei kokisikaan sitä muuten haitaksi.

EDIT: Milloin sitä oppii tarkistamaan kijroitusvihreet?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat