Seuraa 
Viestejä45973

Suomi24:ssä oli hyvä aihe vähän aikaa sitten. Tuon sen tänne:

100 pistettä
Kirjoittanut: Radio Dein 14.6.2008 klo 18.52

asiantuntijahaastattelulle tänään klo 18.45, en jaksa edes tutkia, mikä ohjelma oli kyseessä.

Mutta puhuttiin kuitenkin lapsen separaatiosta eli yksilöihmiseksi kasvamisesta ihan elämän ensikuukausista alkaen. Ja tässä annettiin vapaus yksilölliselle kehitykselle, eri tavalla kuin nykyisessä neuvola- ja lastensuojelukulttuurissamme annetaan. Kasvatusasiantuntijalta kysyttiin, miten vanhempien pitäisi oikein reagoida siihen, kun neuvolassa lasta verrataan toisiin saman ikäisiin ja jos jotain viivästymiä on, nousee kamala haloo.

Asiantuntijan yksinkertainen vastaus oli:
Siltä pitää sulkea korvansa. Näin on.
Yksilönvapaus on unohdettu lapsilta nyky-yhteiskunnassa. Lastensuojelu hyökkää paikalle huostaanottosuunnitelmineen, jos lapsi ei sovellu keskivertomuottiin, mikä on niin väärin kuin olla voi!

Lapseen heijastuu aikuisten vaatimukset neuvola-asteelta alkaen ja hyvin pieni vauva jo ymmärtää, jos häneltä vaaditaan jotain, mihin hän ei vielä kykene. Tämä alkaa tuhota hänen itsetuntoaan, mikä on järkyttävä asia kun tätä tuhoamista tehdään nykyisin lastensuojelun nimissä.

Ohjelman toinen tärkeä anti oli se, että terveen itsetunnon omaava lapsi selviää pahoistakin vaikeuksista, kun taas huonon omanarvontunnon omaava lapsi ei selviä. Ja nimenomaan lapsen itsetuntoa tuhotaan ylisuurilla "kaikkien on kehityttävä samalla tavalla" -vaatimuksilla nykyisin.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0035887223

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Veit aiheen myös Kauppalehden keskustelupalstalle. Miksi vain näihin kahteen? Maailma on tursollaan palstoja, joille aihe mitä parhaiten sopii.

Lepakko
Veit aiheen myös Kauppalehden keskustelupalstalle. Miksi vain näihin kahteen? Maailma on tursollaan palstoja, joille aihe mitä parhaiten sopii.En sitä sinne vielä vienyt. Vien vähän myöhemmin.

Vein sen vanhemmat.comiin ketjuun, jossa äiti kirjoittaa pojasta, joka on otettu huostaan ihan pienenä, koska ei täytä kaikkia standardimittoja ja on sijoitettuna nyt 600 km päähän. Vanhemmat saavat tavata lasta 2 tuntia kuukaudessa. Nyt lääkärit ovat myöntäneet, että diagnoosi onkin väärä ja huostaanotto pitäisi purkaa, mutta sossut eivät tee mitään.

http://www.vanhemmat.com/phpbb/viewtopi ... 7&start=60

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan professori kirjoittanut näin jo pari vuotta sitten:

Kotimaa 10.8.2006

Lähipiiri tekee lapsen temperamentista ongelman

Jos lähipiiri ei hyväksy lapsen erilaisuutta, siitä voi kehittyä lapselle merkittävä terveysriski aikuisiässä.
Suomalaistutkimuksen mukaan esimerkiksi ylivilkkailla tytöillä on 20 prosenttia korkeampi riski sairastua aikuisena sydän- ja verisuonitauteihin kuin rauhallisemmilla tytöillä. Ongelma ei ole itse ylivilkkaudessa, vaan esimerkiksi neuvoloiden, koulun ja vanhempien suhtautumisessa ylivilkkaisiin tyttöihin.

Poikienkin kohdalla ylivilkkaus on riski, mutta ei niin suuri kuin tytöillä, sillä poikien hyperaktiivisuus on hyväksyttävämpää. Professori Keltikangas-Järvinen totesi, että poikien kohdalla yhteiskunnassa tuomittavampaa on ujous.

- Temperamentti ei sairastuta ketään. Jos nämä lapset olisivat toisessa ympäristössä tai heitä ymmärrettäisiin eri tavalla, he voisivat olla mitä parhaimmin menestyviä ihmisiä, jotka eivät koe ikinä stressiä, kommentoi psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Juuri elimistöön syntyvä pitkäaikainen stressitila lisää lapsen sairastuvuusriskiä aikuisiässä. Stressi taas syntyy, kun lapsen temperamentti ja ympäristön odotukset ovat jatkuvassa ristiriidassa.

Suomalaistutkimuksessa on seurattu vuodesta 1979 samojen terveiden suomalaislasten kasvamista aikuisiksi. Mukana on 3 600 lasta. Tutkimuksen mukaan myös lapsen alhainen sosiaalisuus, poikkeuksellinen kärsimättömyys ja huonotuulisuus nostavat ylivilkkauden tapaan aikuisiän sairastuvuusriskiä.

Ohjeita kasvattajille

Lasten ylivilkkaus on etenkin ympäröivän yhteisön ongelma. Keltikangas-Järvisen mukaan ylivilkkaiden lasten vanhemmat tuntevat huonommuutta. Tämä huonommuuden tunne puolestaan viilentää vanhemman ja lapsen välejä.

- Tytöt reagoivat tähän masennuksella ja pojat epäsosiaalisella käytöksellä, jonka kautta ympäristön ja lapsen synnynnäisten ominaisuuksien välinen ristiriita nostaa riskiä sairastua sydän- ja vesisuonitauteihin aikuisena.

Professori Keltikangas-Järvisen mukaan ylivilkkaan lapsen kasvattaminen ei juuri poikkea rauhallisen lapsen kasvattamisesta.

- Mikään temperamentti ei oikeuta lasta toimimaan epäsosiaalisella tavalla. Häntä ohjataan, rauhoitetaan, annetaan kontrollikeinoja, miten hallita itseään ja miten toimia. Semmoinen lapsi, joka on rauhallinen ja toimii kuin unelma, ei ole yhtään sen kiltimpi kuin temperamenttisempi lapsi, vaan he ovat oikeasti erilaisia.

Kun vanhemmat ymmärtävät lasten erilaisuuden, se vie heiltä pois huonommuuden tunteen. Tästä taas seuraa, että vaikka ylivilkasta lasta kontrolloidaankin, niin läheisyyden tunne takaa sen, ettei lapsi tunne olevansa epäkelpo.

Professori Keltikangas-Järvinen on huolissaan yhteiskunnassa kapenevasta niin sanotun normaalin ihmisen mallista. Hän nosti esille neuvolat ja koulut, joiden määrittelemä hyvän lapsen malli on yhä kapeampi. Kouluissa oikeaa temperamenttia mitataan käytösnumerolla ja neuvoloissa jo pienen lapsen syömisellä ja nukkumisella.

- Sen ymmärtäminen on jäänyt vain juhlapuheisiin, että ihmiset ovat erilaisia. Ymmärtämättömyys ja suvaitsemattomuus ovat lisääntyneet, arvioi professori Liisa Keltikangas-Järvinen.
http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=588877

Vierailija

Tottakai Suomessa on paikoittain kyseenalaista sakkia vastuullisissa tehtävissä. Sehän on selvä. Miksi asiasta pitää vaahdota ketjutolkulla?

Suomessa on neuvoloita. Ne ovat tarkoitettu siihen, että aikuisia neuvotaan lastenhoidossa. Mutta onko tässä nyt unohdettu jotain? Neuvotaanko neuvoloissa myös hyviä käytäntöjä, miten lapsesta kasvatetaan hyvä ja menestyvä aikuinen? Vai neuvotaanko siellä vain perusasioita, kuten "vauva pitää nukuttaa selällään", "vauvan pitää röyhtäistä syömisen jälkeen ennen sänkyyn laittamista", jne.. Mutta missä ovat neuvot nuorelle ihmiselle tyyliin "ahkeroitse, niin saat hyvän elämän", "harrasta urheilua, niin pysyt terveenä", jne?

Vierailija
Naltsukka
Kuin niin...miksi?...

Suomessa on kotimainen poliittinen sivusto sensuroitu ulkomaisena lapsipornosivustona. Toki on hyvä, että joku pitää tästä asiasta meteliä mutta jonkun yksittäisen web-foorumin floodaaminen täyteen samansisältöisiä viestejä ei oikein palvele mitään tarkoitusperää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat