Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Näin Lapissa korean linnun kosken rannalla. Se oli pääväritykseltään musta, vatsa oli oranssi ja muistaakseni valkoistakin löytyi selkäpuolelta. Pyrstö oli pitkä ja vivahti ehkä vähän vihertävän mustaan. Lintu ei ollut ainakaan pääskynen, eikä mikään harakka. Se oli melko iso lintu, kuitenkin sanoisin varista pienempi. Mikä lintu se voisi olla?

Sivut

Kommentit (57)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Olisiko joku rastas? Laulurastas?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

väläys
Se mikä eniten tuon sivun kuvista ehkä muistutti oli punakottarainen, mutta minusta näkemässäni linnussa oli enemmän mustaa.

http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/sturos/index.php
Punakottarainen on - kuten tavallinen kottarainen ja koskikarakin - melko pieni, ei läheskään variksen kokoinen lintu. Vesilinnuista saattaisivat värien puolesta sopia esim. uivelo sekä tukka- ja isokoskelo. Isokoskelo lienee kuitenkin liian kookas, muut kaksi ovat sopivammassa kokoluokassa. Varsinkin koiraat ovat hyvin koreita lintuja ja lajit voi kuvatun kaltaisessa paikassa hyvinkin nähdä. Muita ehdokkaita: telkkä ja tukkasotka. Toki sitten linnuillakin esiintyy erilaisia "värivammaisia" yksilöitä ja sulkasatoiset ja nuoret linnut ovat joskus sangen erikoisenkin näköisiä.

Pääosin musta, oranssi vatsa ja ehkä valkoista selässä, koko hieman varista pienempi?

Minulla on hyvin kokonaisvaltainen lintukirja kaikista Euroopan, pohjois-Afrikan ja lähi-idän linnuista satunnaisvieraat mukaan lukien, eivätkä antamasi tuntomerkit tunnu tyhjentävästi sopivan yhteenkään.

Siis lintu oli keskikokoinen,tarkoitan rastaan -kottaraisen kokoista, rinta tai vatsapuoli punertava, se istui oksalla, ei ollut mikään räpyläjalkainen vesilintu. Muistan että musta pyrstö oli suhteellisen pitkä. En ole varma siitä valkoisesta selässä.

Deinonychus antirrhopus
Pääosin musta, oranssi vatsa ja ehkä valkoista selässä, koko hieman varista pienempi?

Minulla on hyvin kokonaisvaltainen lintukirja kaikista Euroopan, pohjois-Afrikan ja lähi-idän linnuista satunnaisvieraat mukaan lukien, eivätkä antamasi tuntomerkit tunnu tyhjentävästi sopivan yhteenkään.
Olosuhteet (valaistus, tilanteen kesto jne. jne.) vaikuttavat usein havaintoihin yllättävän paljon, varsinkin jollei ole alaan kummemmin vihkiytynyt. Tämän toteamisen ei sinänsä ole tarkoitus olla mitenkään vähättelevää, näitä täytyy itsekin aina miettiä havainnoidessa. Ei ole mitenkään tavatonta, että itsekin on välillä sormi suussa jos tilanne on pikainen ja kohde kaukana. Vasta viime viikolla olin hetken täysin kahvilla sulkasatoisen merikotkan kanssa (siivet huomattavasti tavanomaista kapeammat), jonka onneksi näin myöhemmin riittävän läheltä.

väläys
Siis lintu oli keskikokoinen,tarkoitan rastaan -kottaraisen kokoista, rinta tai vatsapuoli punertava, se istui oksalla, ei ollut mikään räpyläjalkainen vesilintu. Muistan että musta pyrstö oli pitkä. En ole varma siitä valkoisesta selässä.Hankalaksi siis menee Nuorella punatulkulla on ruskea pää, mutta muuten se on lähes yhtä kirjava kuin vanhempansakin. Myös pitkähkö musta pyrstö löytyy. Järripeippo onkin sitten jo hiukan pienempi. Muita ei tähän hätään tule mieleen.

tli
Seuraa 
Viestejä1133
Liittynyt11.11.2005

Voisin melkein yhtyä tuohon da:n edelliseen mielipiteeseen, sillä minäkään en löytänyt tarkalleen kuvausta vastaavaa lintua ainakaan Euroopan linnustosta. Kuitenkin yksi pohjoisamerikkalainen laji näyttäisi menevän aika lähelle, vaikkakin sen selkä on paremminkin tummanharmaa kuin musta. Laji on myös äärimmäisen harvinainen Suomessa, mutta on siitä tehty ainakin v. 1996 havaintoja, joista joku J. Peltomäki on kirjoittanut artikkelin Linnut 1/1996 -lehteen. Tosin itse artikkelia en netistä löytänyt.

Tämä mahdollinen ehdokas olisi punarintarastas, josta kuva alla:

Näyttääkö tutulta? Jos vaikuttaa tutulta, niin kyseessä on todella harvinainen havainto.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Isolepikäinen elikkä Lapinharakka , no jaa punertavaa rinnassa
se viittaa Pikkulepikäishen.
Ainaki isolepikäinen on hyvin yleinen täällä, ja on niitä joskus nähty pikkulepikäisiäki.
Vaikka on se harvinaisempi.
Punakylkirastaski vastaa kuvausta , ja on yleinen lintu täällä.

No joo häätyy sanoa , että lintujen virallisija nimiä en tiijjä, meillä on linnuille omat nimet esim: Jiernakainen.
Kokkeilkaa arvata mikä son ?

Näit siis linnun Lapissa, mutta toisaalta et muista tarkkaan kaikkia tuntomerkkejä.
Olisikohan se ollut kuukkeli, tyypillinen Lapin lintu:
Kuukkelin pituus on noin 28–30 cm, siipien kärkiväli on runsaat 40 cm ja sen paino on 75–90 grammaa. Suomessa esiintyvistä varislinnuista se on pienin. Nokka ja koivet ovat mustat. Selkäpuoli on ruskeanharmaa, pyrstö kirkkaan oranssi ja rintapuoli hieman vaalempaa oranssia. Pää on ruskea.

Toinen linnun havainnoijista väittää, että lintu ei ollut niin suuri kuin kirjoitin. Hänestä se voisi olla järripeippo värityksen perusteella, mutta linnun ääni ei hänen mielestään kuulunut järripeipolle. Rusotaskukin sopi värityksensä perusteella, paitsi että linnulla ei ollut päälaki valkoinen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat