Seuraa 
Viestejä45973

Puoitoista tuntia sitten:
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/articl ... =-02072008

Evolutiivinen tiede voi kokea yllätyksiä, joita ei ole osattu ottaa huomioon.

Kaikessa kehityksellisyydessä pitäisi aina muistaa jättää mahdollisimman paljon tilaa kehitykselle

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

mensaani

Evolutiivinen tiede voi kokea yllätyksiä, joita ei ole osattu ottaa huomioon.Niin, sellaista tiede on. Jos havainnot eivät vastaa teoriaa, pitää teoriaa muuttaa.

Toisin kuin sellaisissa tapauksissa, joissa havainnot pitää epätoivoisesti sovittaa vanhoihin kirjoihin.

Lazlo
mensaani
Evolutiivinen tiede voi kokea yllätyksiä, joita ei ole osattu ottaa huomioon.

Niin, sellaista tiede on. Jos havainnot eivät vastaa teoriaa, pitää teoriaa muuttaa.

Toisin kuin sellaisissa tapauksissa, joissa havainnot pitää epätoivoisesti sovittaa vanhoihin kirjoihin.


Niin, ja sitten on sellaistakin tiedettä, että menneisyyteen ulottuvia päivämäärälaskuja pidetään havaintoina, eikä luoteta aikalaisten sanomisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mensaani
Puoitoista tuntia sitten:
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/articl ... =-02072008

Evolutiivinen tiede voi kokea yllätyksiä, joita ei ole osattu ottaa huomioon.

Kaikessa kehityksellisyydessä pitäisi aina muistaa jättää mahdollisimman paljon tilaa kehitykselle
No onhan tuo hieno löytö, mutta ei nyt mitenkään totaalisen mullistava. Gliasolujen on epäilty jo pidemmän aikaa olevan perinteistä käsitystä merkittävämmässä roolissa. Aikaisempien tutkimusten mukaan gliasolujen määrällä arveltiin olevan vaikutusta mm. älykkyyteen. Gliasolut vaikuttavat neuronien toimintaan monilla tavoin kuin. Ne osallistuvat tuki- ja huoltotehtäviin aivoissa, näin ollen ne vaikuttavat esimerkiksi synapsien välisiin yhteyksiin. Tuon uuden tutkimuksen mukaan gliasoluihin kuuluvat astrosyytti-solut osallistuvat myös signaalien käsittelyyn.

mensaani
Niin, ja sitten on sellaistakin tiedettä, että menneisyyteen ulottuvia päivämäärälaskuja pidetään havaintoina, eikä luoteta aikalaisten sanomisiin.Aikalaisten sanomisiin luottamista sanotaan kylläkin uskonnoksi, ei tieteeksi.

Itse asiaan: http://www.tieteenkuvalehti.com/polopol ... 195&a=1071
"Vain 10 prosenttia aivojen kapasiteetista on käytössä

EI. Tämä luulo syntyi 1930-luvulla, kun neurokirurgit asettivat elektrodeja paljaille aivoille ja mittasivat, mitkä osat olivat passiivisia. Nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä on saatu selville, että 1930-luvun lääkärit erehtyivät. Jopa yksinkertainen tehtävä, kuten ääneen lukeminen, aktivoi useita aivojen osia. Tutkijat ovat todenneet, että älykkäät ihmiset käyttävät aivojaan tehokkaammin kuin muut. Nerot aktivoivat ainoastaan sen aivojen osan, jota tarvitaan tehtävän suorittamiseen."

Tais olla jo kolme vuotta sitten kun jotkuit tutkijat löysi harmaasta massasta ihan muuta kuin siellä oltiin luultu olevan.
Muistan joskus 70-luvun lopulta yhden luennon jossa ihan vakavissaan ja pokkana joku asiantuntija sanoi että vain n. 10% aivokapasiteetista on käytössä ja että se harmaa massa on käyttämätöntä muistikapasiteettia.
Ja sitten hän puhui niinkin että ihminen vois mukamas huoletta juoda alkoholia niin että vain aniharava aivosolu, sellainen käytössä oleva vois tuhoutua. Että olis ollut mukamas vain n. 10% todennäköisyys vaurioitua ja sitäkään ehkä ei jos olis osunut vaan niihin käyttämättömiin harmaisiin.

Nyt moinen kuulostaa ihan älyttömältä.
En kylläkään muista enää luennoitsijan nimeä enkä titteliä. Mutta kyse ei siis ollut mistään stand-up komiikasta.

Nyt tiedetään jo melkoisella varmuudella ettei ihmisen kehossa ole mitään jolla ei olis jokin virka. Umpilisäkekinhän on virallinen elin ja hoitelee omaa tointaan. Ilmankin toki pärjää.

Echi
No onhan tuo hieno löytö, mutta ei nyt mitenkään totaalisen mullistava. Gliasolujen on epäilty jo pidemmän aikaa olevan perinteistä käsitystä merkittävämmässä roolissa.....astrosyytti-solut osallistuvat myös signaalien käsittelyyn.

Itse pidän löydön arvona sitä, että se todistaa jälleen kerran, miten aivoissakin on edelleenkin funktioita, joita tiedettähenkilöt ei edes pysty kuvittelemaan; Aivoissakin on edelleen tuntematon määrä tuntematonta, joten ihmisen ei ole mahdollista tyhjentää edes aivoja siten, että aivoista tiedettäisiin oikeasti kaikki.

Monet kyllä ilmaisevat sellaistakin, että he voivat varmuudella julistaa, miten tieteessä tiedetään jo lähes kaikki; että vain joitakin pieniä valkeita alueita on enää tieteen kartalla, mutta mistähän sen tietää, että esim gliasolujen signaalinkäsittelyn laatutietoisuus on vielä tuntematon. Ja kun se on saatu selville, niin edelleen aivoista ei tiedetä kuin infinitesimaalisen pieni määrä kaikesta siitä tietomäärästä, jolla aivot on tehty

Aivotutkijoiden tiellä odottaa löytöjä, jotka pakottavat aivotutkijat hylkäämään kaikki nykyiset teoriansa.... -monta kertaa.

mensaani
Aivotutkijoiden tiellä odottaa löytöjä, jotka pakottavat aivotutkijat hylkäämään kaikki nykyiset teoriansa.... -monta kertaa.Kaikki nykyiset teoriat.. ei kai?
Niitä päivitetään ja täydennetään mutta ei niitä ihan uusiks tarvii laittaa. Aivoistahan on kuitenkin tiedetty kauan jo paljon..

Hm.. riippuu tietenkin teoriasta ja koulukunnasta.. niitä on erilaisia ja ne kiistelee..

mensaani

Itse pidän löydön arvona sitä, että se todistaa jälleen kerran, miten aivoissakin on edelleenkin funktioita, joita tiedettähenkilöt ei edes pysty kuvittelemaan; Aivoissakin on edelleen tuntematon määrä tuntematonta, joten ihmisen ei ole mahdollista tyhjentää edes aivoja siten, että aivoista tiedettäisiin oikeasti kaikki.

Monet kyllä ilmaisevat sellaistakin, että he voivat varmuudella julistaa, miten tieteessä tiedetään jo lähes kaikki; että vain joitakin pieniä valkeuo ta alueita on enää tieteen kartalla, mutta mistähän sen tietää, että esim gliasolujen signaalinkäsittelyn laatutietoisuus on vielä tuntematon. Ja kun se on saatu selville, niin edelleen aivoista ei tiedetä kuin infinitesimaalisen pieni määrä kaikesta siitä tietomäärästä, jolla aivot on tehty

Aivotutkijoiden tiellä odottaa löytöjä, jotka pakottavat aivotutkijat hylkäämään kaikki nykyiset teoriansa.... -monta kertaa.
Nuo syytöksesi voisi suunnata pikemminkin maallikoille, aivotutkijat kyllä ovat tietoisia oman alansa etenemisestä. 90-lukua kutsuttiin perätä aivojen vuosikymmeneksi, viitaten siihen kuinka paljon uutta tietoa aivojen toiminnasta saatiin.

Aivot uusiksi. Niin.
Harva tietää, että aivot uusivat rakenteitaan, esim rasvarakenteita 20% viikossa tahdilla. Tämä asettaa vaatimukset jokapäiväiselle ruoalle, joita sitten taas NNR2004 , SNR 2005 ja suomalaiset ravitsemussuositukset koettavat yleistiedoksi saattaa.
http://www.ktl.se
http://www.fineli.fi

Sanotaan nyt että "neuronin henki "olisi kuin ihmisen henki". Ihminen tapaa modernisoida vaatteitaan ja katsoa että vanhat hävitetään ja uusia hankitaan. Se on ihmisen henki ja psyyke. Neuroni myös haluaa uudistaa ulkoista rakennettaan, myeliinikaapeleitten fosfolipidejä, proteiinejaan, reseptoriverkostoaan, jne ja siihen aivot sitä energiaa tarvitsevat. Aivot uudistavat koko ajan itseään.
Solumateriaalin uudistus- ja aineenvaihduntaresursseista riippuu sitten, miten "neuronin henki" voi, neuronin elossapysyminen ja funktio.

Jos nyt kunnon molekyylien sijasta tarjoaisi aivoille vain 2 hiilen viinaa CH3CH2OH, siitä ei ole rakenteeksi yhtään mitään. ehkä hyvällä hetkellä voi saada aikaan jonkin 3 hiilen yhdisteen ja esim. kovaa rasvaa aikaan.

Mutta etanoli on olemukseltaan orgaaninen liuotin ja haittaa fosfolipidien rakennetta kohtuuttomassa käytössä.
Lopulta valkoinen myeliinimassa alkaa atrofioitua ja harmaat neuronit kuihtuvat pois, jos 2-hiilen pätkä on ainoa tarjottu polttoaine. Sen miltei ainoa käyttö on polttoainekäyttö ja yksinkertaisen varastorasvan muodostus polttoainekäyttöön.

Mutta jos käyttää esim. valkoviinia tai punaviinia kohtuullisesti ruoan kanssa, tämä orgaaninen liuotin ei ole haitaksi, koska ruoan monet ravintomolekyylit painavat sen haittavaikutusta vaimeaksi ja samalla sekä maksa ja aivot saavat myös pitkiä hiiliketjuja, joista on jotain rakenteellsita
hyötyä. Ruoka antaa myös maksansuoja-aineita.

Sanoamattakin selvää:

JOS puhutaan aivoista...
RAITTIUS KANNATTAA

Teetotaling, sobriety and abstinence are profitable.

Englantilainen The Lancet lääkärilehti esittää eräitä positiivisia onnenpotkuja niille, jotka aikovat lopettaa alkoholin käytön ja lähteä raittiuden tielle.

Eräs työryhmä nimittäin oli päinvastaista mieltä muitten kanssa siitä, että alkoholin väärinkäyttäjillä (tärkeät) neokortikaaliset neuronit katoaisivat. He sanoivat, että asiaa ei ole kunnolla edes testattu. He käyttivät jotain stereologista menetelmää tarkentaessaan totaalin neokortikaalisen neuroniluvun henkilöiltä, jotka eläessään olivat kroonisia alkoholisteja ( 11 näytettä) ja raittiita kontrolleita oli myös 11. Iät ja kehon pituus olivat samat. tutkituissa näytepareissa. (Mutta siis henkilöt olivat jo poismenneitä, myös kontrollit olivat jostain syystä poismenneitä).

Totaali neokortikaalisten neuronien määrä kahdessa ryhmässä ei suuresti eronnut toisistaan: alkoholisteilla 23.4 x 10E9 ( 23 400 000 000 neuronia) ja kontrolleilla 23.2 x 10 E9 ( 23 200 000 000 neuronia) . Mutta kun arvioitiin makroskooppista aivovolyymia, tilavuutta, alkoholia käyttäneillä, aivotilavuus oli alentunut verrattuna raittiisiin kontrolleihin: tilavuus/painosuhteena valkoisessa aineessa : 11%:lla ja arkkikorteksissa 30%:lla . Aivokammioitten tilavuus oli laajentunut alkoholistijoukossa 26%:lla, mutta tätä ei pidetty statistisesti merkitsevänä. Neocortex-. volyymissa taas ei ollut mitään eroa. (MRI kuva kyllä näyttää kammiolaajentumaa).

Tämä saattoi tutkijat vahvistamaan, että kroonisessa alkoholismissa valkoista ainetta katoaa ja tästä voi tulla selitys funktionaalisille heikentymisille. Mutta kuitenkin tuloksista voi päätellä, että alkoholisteilla havaittu aivovaurio on mahdollisesti reversibeli, palautuva, koska on olemassa jäljellä neuronisolurakenteita, joista käsin salliutuu toimintansa menettäneen aksonin (hermosäiekeen) korjaantuminen ja kasvaminen ennalleen, jolloin funktio palaa pitkän alkoholista vieroittumisen ja adekvaatin hoitojakson ja ravitsevan KÄRISVÄLLISEN terapian aikana.

Mutta jos sen sijaan varsinainen neokortikaalinen neuronisolu itse katoaa, se ei voi korvautua.

ESIM 1. Koe-eläintutkimuksista kehittyvästä aivosta.

Alkoholin vaikutus aivojen painoon hiirillä ja sen sikiöillä. Kehittyvän aivon paha myrkky on alkoholi, aivo ei edes saa normaalia alkuresurssiaan, neuroniensa alkumäärää. http://www.behavioralandbrainfunctions. ... -1-5-4.jpg

ESIM 2. Aikuisen aivot

MRI- tietokonekuva aikuisen 43 vuotiaan aivoista: vasemmalla normaali ja oikealla alkoholismin surkastama aivo.Valkoinen aine supistuu ja kammiot laajenevat. Aivopuu on silloin kuin ”vaivaskoivu”, joka ei saa oikeita ravinteita. Alkoholi on orgaaninen liuotin, aivomyrkky. Tässä on etuna ja lähtökohtana ehkä vanhempien ( varsinkin äidin) raittius ja oma raitis lapsuus, jolloin neuronilukumäärä on alunperin normaali ja aivot aluksi olleet normaalikokoiset.

http://www.smart-kit.com/wp-content/upl ... -brain.jpg

12.7.2008 10:48

Echi
Nuo syytöksesi voisi suunnata pikemminkin maallikoille, aivotutkijat kyllä ovat tietoisia oman alansa etenemisestä. 90-lukua kutsuttiin perätä aivojen vuosikymmeneksi, viitaten siihen kuinka paljon uutta tietoa aivojen toiminnasta saatiin.

Tänään myös aivotutkijoilla on enemmän vastaamattomia kysymyksiä kun vastauksia. Ja kysymykset ovat yhä syvällisempiä ja aivotutkijat myös alkavat tiedostaa, ettei ihmisyyteen saada lopullista totuutta pelkästään ajallisena olentona.

Kuten fyysikoidenkin totena pitämä alkuräjähdys on saanut yhä mystisempiä kannanottoja fyysikoiden taholta, niin myöskin huippuaivotutkijat ovat esittäneet lähes uskonnollisia ajatuksia tietoisuudesta, älystä ja siitä, mitä he uskovat aivoista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat