Seuraa 
Viestejä45973

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Nat ... 5237586760

" "Natolta puuttuu suunnitelma Baltian puolustamiseksi"

Julkaistu: 1.7.2008 19:20

Kai Juvakka

Riika. Latvian tavoin myös Virossa suunniteltiin muutama vuosi sitten siirtymistä palkka-armeijaan. Hanke ei saanut kuitenkaan kannatusta kansan eikä armeijan keskuudessa. Everstiluutnantti (evp) Leo Kunnas oli vastustajista yksi näkyvimmistä.

Kunnaksen mukaan palkka-armeijamalli on rakennettu sen varaan, että Venäjä pysyy vakaana ja ennustettavana. Hän ei itse ole vakuuttunut Venäjän vakaudesta ja pitää suurta reserviläisten määrää yhä tarpeellisena.

"Palkka-armeija on [Baltiaan] hyökkäävälle suurvallalle toivevastustaja. Pienet joukot sekä keskitetty johtamisjärjestelmä on sille kaikkein helpoin tuhota", Kunnas perustelee.

Hänen mukaansa Natolla ei ole operatiivista suunnitelmaan Baltian puolustamiseksi. Siksi ei tiedetä edes sitä, kuinka kauan esimerkiksi Viron pitäisi puolustautua yksin ennen kuin Nato-joukot saapuisivat apuun.

"Natolla on puolustussuunnitelma Puolan, Turkin ja Norjan puolustamiseksi, mutta ei Baltian puolustamiseksi. Puolan poliittinen johto vaati sitä, mutta Baltian johdolla ei ollut selkärankaa [vaatia sitä]", Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan Euroopan asevoimia on supistettu niin, ettei Nato-kumppaneilla ole riittävästi joukkoja Baltian avustamiseksi Venäjän hyökkäystä vastaan. Hän uskoo heikon puolustustahdon olevan perussyy palkka-armeijoihin siirtymiseen.

"Afganistanissa näemme, että vain yksi kolmasosa [joukkoja lähettäneistä] maista taistelee ja muut katsovat sivusta", Irakissa itse palvellut Kunnas kertoo.

Latvian armeijan komentaja

Juris Maklakovs oli haluton kertomaan, onko Natolla operatiivista suunnitelmaa Latvian puolustamiseksi.

"Kysymystä ei ole päätetty julkistaa." "

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

kiljotiini
Koska se Venäjä hyökkää? 63 vuotta ollaan jo odoteltu.
Kyllä se sieltä vielä tulee, aina se on tullut... Odottele vaan tarpeeksi pitkään. Historia toistaa usein itseään ja miksipä se tekisi poikkeusta nytkään?

Saattaahan se tosin olla vaikka Kiina, joka jonain kauniina päivänä tulee itänaapurin läpi rajallemme uhkailemaan. Mielenkiintoinen ajatus sinänsä, mutta tuskin ihan heti toteutuva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinalla on 9 kertaisesti Venäjän asukasluku, mutta ei omia öljylähteitä.

Aika näyttää...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat